Coronavirus Live

Opties

Font grootte
Gebruiker commentaar
Geluiden
Vertaal berichten en commentaren.

  Krijgt u straks nog een extra coronaprik? Aangepast Modernavaccin kan Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant de baas

  Vaccinontwikkelaar Moderna toont met een nieuwe studie aan dat een derde prik sowieso de immuniteit verhoogt. Het Amerikaanse bedrijf heeft als eerste ook een update van het vaccin klaar dat de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant van het coronavirus de baas kan. Krijgt u binnen enkele maanden nog een extra coronaprik? Lees hier meer (+).

  Krijgt u straks nog een extra coronaprik? Aangepast Modernavaccin kan Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant de baas

  228 aanvragen voor voorschot bij organisatie van evenementen

  Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen heeft 228 aanvragen gekregen voor terugbetaalbare voorschotten voor de organisatie van evenementen tussen juni en eind december 2021. In totaal wordt er voor 58,6 miljoen euro aan voorschotten gevraagd. Dat meldt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

  De evenementensector ligt bijna volledig stil sinds maart 2020, en kampt met grote omzetverliezen. Om organisatoren toch de kans te geven om investeringen te doen en toekomstige evenementen in te plannen, kunnen ze een voorschot aanvragen bij de Vlaamse overheid. Dat voorschot moet niet terugbetaald worden indien het evenement geannuleerd wordt.

  Vlaams Apothekers Netwerk: "Aanbevolen om twee keer per week zelftest te gebruiken"

  Afgelopen maand gingen er ongeveer 400.000 zelftesten over de toonbank. Toch wordt de zelftest volgens het Vlaams Apothekers Netwerk nog niet voldoende gebruikt. De zelftesten zijn sinds begin april te koop in de apotheek. Ze vormen een derde pijler van de Belgische teststrategie, naast de PCR-testen en de snelle antigeentesten. Het grote voordeel is dat er geen zorgkundige de test moet afnemen, al zijn de testen wel minder betrouwbaar. Daarom wordt ook aangeraden om ze enkel te gebruiken indien je geen symptomen vertoont. Mensen die symptomen vertonen, een risicocontact hebben gehad of op reis gaan, moeten steevast een arts of testcentrum contacteren.

  Om de veiligheid bij de nieuwe versoepelingen te garanderen, roept het Vlaams Apothekers Netwerk iedereen op om twee keer per week een zelftest af te nemen. "Met het oog op de heropstart van de scholen en terrassen, en met de nakende versoepelingen zijn zelftesten een belangrijk element om de veiligheid te garanderen", zegt directeur Hilde Deneyer. Op die manier kunnen asymptomatische superverspreiders tijdig ontdekt worden voordat ze mogelijk meerdere mensen besmetten.

  Het coronacommissariaat is momenteel bezig met een evaluatie van de zelftesten met het oog op een potentiële toelating om de zelftesten ook in de supermarkten te verspreiden. Het VAN is alvast geen voorstander. "De overheid heeft ervoor gekozen om de zelftesten via de apotheken te verdelen net omdat er dan deskundig advies bij wordt gegeven. Wanneer de testen zonder goede uitleg verkocht en gebruikt worden, kunnen ze in mijn ogen meer kwaad dan goed doen", aldus Deneyer.

  Stormloop op zelftests blijft uit, maar ze hebben wel hun effect: “Eindelijk met zelfvertrouwen op de kleinkinderen kunnen passen”
  • NB

  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) optimistisch: “Hopelijk dinsdag perspectief voor de zomer”

  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hoopt dinsdag bij het Overlegcomité meer perspectief te bieden voor de zomer. Verlinden is namelijk optimistisch over de toekomstige versoepeling van coronamaatregelen, nu alle indicatoren al enkele dagen de goede richting uitgaan. “Zaterdag treedt het buitenplan in werking. Dan zijn er weer meer evenementen mogelijk: dat geeft perspectief aan mensen, vooral aan jongeren. En dinsdag zullen we dan beslissingen nemen over hoe de komende weken eruit zullen zien. Hopelijk kunnen we dan perspectieven geven voor de zomer”, klonk het.

  Al tempert Verlinden wel de verwachtingen. “Het is misschien wat te vroeg om al precieze beslissingen te nemen over exacte data, bijvoorbeeld voor de heropening van de horeca binnen. Maar we moeten gezien de dalende cijfers wel een perspectief bieden.” Over de bubbels bijvoorbeeld? Daar mogen vanaf 8 mei weer twee mensen in, in plaats van één. Mag het gezien de positieve trends sneller meer zijn? “Dat is iets dat op tafel zal komen”, aldus Verlinden. “Maar we weten dat het virus zich binnenshuis sneller verspreidt dan buiten. Dat moeten we ook overwegen. Maar het is duidelijk dat iedereen elkaar weer wil ontmoeten en een feestje bouwen.”

  • NB

  Universiteit van Harvard voert vaccinatieplicht in voor studenten

  Studenten aan de universiteit van Harvard moeten zich bij het begin van het nieuwe semester in de herfst tegen het coronavirus laten inenten. “Om de hoge vaccinatiepercentages te bereiken, die vereist zijn voor de bescherming van onze gemeente, zal Harvard de inenting tegen corona voorschrijven aan alle studenten die zich deze herfst op de campus ophouden”, zo heeft de Amerikaanse universiteit laten weten. Lees hier meer.
  • NB

  Ophef, ongelukkig interview en nog heel veel vragen: die bijwerkingen had Truiense burgemeester Veerle Heeren niet voorzien na vroegtijdige vaccinatie

  “Ja, ik ben inderdaad gevaccineerd in maart.” Veerle Heeren, de CD&V-burgemeester van Sint-Truiden kreeg het dagenlang niet over haar lippen, maar plooide woensdag toch. Onder druk van haar voorzitter Joachim Coens gaf ze toe wat al dagenlang gefluisterd werd. Al blijven er nog een pak vragen onbeantwoord. Lees hier meer (+).

  Ophef, ongelukkig interview en nog heel veel vragen: die bijwerkingen had Truiense burgemeester Veerle Heeren niet voorzien na vroegtijdige vaccinatie
  • NB

  300.000 euro per maand en zelfs de giraffe is er klaar voor: zo maakt Bellewaerde zich klaar voor heropening

  Het wordt gillen met mondmaskers op, maar dat mag de pret niet drukken. Ein-de-lijk mogen ook de pretparken zaterdag weer open nadat ze meer dan een half jaar dicht waren. De honderdduizenden euro’s per maand aan vaste kosten liepen ondertussen door. Want de attracties bleven proefdraaien, en de dieren werden verzorgd. “Zelfs onze nieuwe giraf is klaar voor de heropening”, zeggen ze in Bellewaerde. Lees hier meer (+).

  300.000 euro per maand en zelfs de giraffe is er klaar voor: zo maakt Bellewaerde zich klaar voor heropening

  Mode Unie wil plan van aanpak om braderijen mogelijk te maken

  Mode Unie wil een duidelijk plan van aanpak, opdat braderijen deze zomer zouden kunnen plaatsvinden. De braderijen zijn nodig om de grote stocks die momenteel nog in de modewinkels liggen te kunnen verkopen en het slechte seizoen nog enigszins te kunnen recupereren, klinkt het. De modewinkels kenden door de coronacrisis vorig jaar een zware minverkoop. De koopjesperiode in januari was bijzonder slecht, en de lenteverkoop verloopt moeilijk door de coronamaatregelen. "Het individueel shoppen zorgde ervoor dat de verkoop in februari niet op gang kwam en met het invoeren van het afspraakshoppen eind maart stuikte de verkoop binnen de modedetailhandel compleet in elkaar", zegt directeur Isolde Delanghe.

  "Modehandelaars sloten de paaspauze af met een hallucinant omzetverlies van 58,4 procent. De overstock door deze maatregelen is ongezien. We moeten elke opportuniteit aanwenden om deze voorraad met houdbaarheidsdatum nog verkocht te krijgen", klink het. "Het voorjaarsseizoen is niet meer te redden, maar de overheid kan er wel voor zorgen dat, door het toelaten van braderijen, modehandelaars nog een stukje van de geleden verliezen op kunnen halen", aldus Delanghe. "Braderijen zorgen immers voor een belangrijk deel van de omzet in het voorjaar voor de modedetailhandel, dat we vorig jaar ook al moesten missen. Tijdens een braderijweek verkopen zelfstandige moderetailers tot 7 procent van hun voorjaarsomzet, in deze tijden meer dan ooit noodzakelijk om de verliezen enigszins te beperken. Deze dit jaar toelaten, is een activiteit in de buitenlucht die veilig kan, voor extra verkoop zorgt in de modesector én de overheid geen geld kost. Een win-win voor iedereen."
  • BREAKING

  Kaap van één miljoen besmettingen gerond, maar alle indicatoren gaan wel goede kant uit

  België heeft de kaap van één miljoen coronabesmettingen overschreden. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Sinds het begin van de pandemie in maart 2020 raakten officieel al 1.003.746 mensen besmet. Volgens biostatisticus Geert Molenbergs zitten we in werkelijkheid trouwens al aan dik 3 miljoen besmettingen: niet iedereen die besmet is, voelt zich ziek, en niet iedereen die zich ziek voelt, laat zich testen.

  Maar terwijl die kaap gerond is, blijft het aantal besmettingen, hospitalisaties en overlijdens op weekbasis wel verder dalen. Tussen 26 april en 2 mei testten elke dag gemiddeld 2.957 mensen positief op Covid-19, dat is een daling met 15 procent in vergelijking met de voorgaande periode.
  In de week van 26 april tot 2 mei werden dagelijks 46.900 tests uitgevoerd. De positiviteitsratio van die tests ligt nu op 7,2 procent. Ook het reproductiegetal ligt met 0,91 nog steeds onder de 1, wat betekent dat de epidemie aan kracht inboet.
  In de week van 29 april tot en met 5 mei zijn dagelijks ook gemiddeld 180,3 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, dat is 12 procent minder dan een week geleden. In totaal liggen op dit moment 2.482 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 757 op intensieve zorg. Ook dat is een daling op weekbasis met respectievelijk 12 en 15 procent.
  Ook het aantal overlijdens daalt gestaag verder. Tussen 26 april en 2 mei waren er dagelijks 36,9 overlijdens te betreuren, 8,2 procent minder dan in de voorgaande week. In totaal telt ons land al 24.406 coronaoverlijdens.
  Ruim 3,2 miljoen Belgen hebben intussen een eerste prik van een coronavaccin gehad, wat overeenkomt met 34,9 procent van de volwassen inwoners, of 27,9 procent van de totale bevolking. Van hen zijn 872.105 mensen al volledig gevaccineerd: 9,5 procent van de volwassenen, 7,6 procent van alle inwoners. 

  Bijna 4.000 overlijdens op één dag in India

  In India werden er de voorbije 24 uur 3.980 overlijdens als gevolg van Covid-19 en 412.262 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Dat zijn opnieuw treurige records. Nochtans was het aantal coronagevallen in het land enkele dagen licht gedaald, maar sinds dinsdag gaan de infecties opnieuw in stijgende lijn.

  Specialisten vrezen dat het ergste nog moet komen voor India, en dat de epidemie haar piek ine het land pas binnen enkele weken zal bereiken. Ondanks de dramatische cijfers heeft de regering van premier Narendra Modi echter nog altijd geen algemene lockdown afgekondigd. Verscheidene regio's, waaronder de hoofdstad New Delhi en de staten Bihar en Maharashtra, hebben zichzelf dan maar in quarantaine geplaatst.
  • NB

  Zit je volgende maand eindelijk weer binnen op café of restaurant? Horeca mag dromen van totale heropening

  Het is “haalbaar” om begin juni onder de 500 coronabedden op intensieve zorg te duiken, de absolute voorwaarde voor de volledige heropening van de horeca. Dat zeggen tenminste viroloog Steven Van Gucht en biostatisticus Geert Molenberghs. De ziekenhuiscijfers gaan ook effectief steeds sneller dalen: gisteren alleen al kwamen er 38 Covid-bedden op intensieve vrij. Lees hier meer (+).

  Zit je volgende maand eindelijk weer binnen op café of restaurant? Horeca mag dromen van totale heropening

  Kermissector roept steden op om hervatting kermissen in gang te zetten

  De kermisbonden in ons land roepen op tot een algemene heropstart van de kermissen op 1 juni. Ze dringen er daarom bij de lokale besturen op aan om alvast te beginnen met de organisatie van kermissen. "Net als markten, terrassen en pretparken is de kermis een buitenactiviteit die op een volkomen veilige manier georganiseerd kan worden", aldus de Verdediging der Belgische Foorreizigers, de Vereniging der Belgische Foornijveraars, het Vrij Nationaal Syndicaat der Foorreizigers, l'Union des Industriels de Forain de Wallonie en de Beroepsfederatie van Kermisexploitanten Hand in Hand in een gezamenlijke verklaring.

  Tijdens het Overlegcomité van 23 april werd de heropstartdatum van de sector verschoven van 1 mei naar 1 juni. "We eisen dat het Overlegcomité ditmaal daad bij woord voegt, en roepen lokale besturen op de organisatie van hun kermissen aan te vangen, alsook vragen we de foorkramers om hun attracties startklaar te maken", klinkt het. De sector accepteert "geen herhaling van 2020", waarbij bepaalde burgemeesters verzuimden hun kermissen te organiseren. "De foorkramers zijn vaak het kind van de rekening tegenover andere gelijkaardige activiteiten, die blijkbaar een prioritaire behandeling krijgen."

  Recordaantal doden in Argentinië


  In Argentinië zijn woensdag 633 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, een record voor het Zuid-Amerikaanse land. Het vorige record (561) werd afgelopen week gebroken. In totaal vielen in Argentinië al 65.865 dodelijke slachtoffers, wat overeenkomt met een sterftecijfer van 1.422 per miljoen inwoners. In de afgelopen 24 uur werden eveneens 24.079 nieuwe besmettingen vastgesteld, wat het totaal op meer dan 3 miljoen brengt. Argentinië heeft ongeveer 45 miljoen inwoners.

  Israëlische studie toont belang van tweede dosis coronavaccin


  Een nieuwe studie uit Israël toont de noodzaak van twee prikken van het Pfizer-BioNTech-vaccin tegen het coronavirus. Uit een nationaal onderzoek van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en producent Pfizer is gebleken dat het vaccin een tot twee weken na de eerste dosis een bescherming biedt van 58 procent tegen een besmetting. Tegen een ziekenhuisopname biedt de eerste dosis 76 procent bescherming en tegen een overlijden 77 procent. Zeven dagen na de door de producent aanbevolen tweede dosis is het risico op zowel ziekenhuisopname als overlijden telkens met ruim 95 procent verminderd.

  De auteur van de studie, die in het vaktijdschrift The Lancet gepubliceerd werd, benadrukt dat er nog weinig bekend is over de duur van de werkzaamheid van de eerste dosis. Wanneer slechts één dosis wordt toegediend, kan dit betekenen dat de beschermingsduur tegen het virus korter is, zeker bij varianten is dat mogelijk. In het algemeen bestaan er ook nog onzekerheden over de duur van de immuniteit na de tweede dosis.
  • NB

  VS scharen zich achter vrijgeven patenten coronavaccin

  De regering-Biden schaart zich achter een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. Dat zei de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in een interview met persbureau Bloomberg. Ontwikkelingslanden betogen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen Covid-19.  Lees meer.
   

  "Extra shot van Moderna-vaccin helpt tegen gevaarlijke varianten"


  Farmaceut Moderna zegt dat uit de eerste gegevens van kleinschalige proeven met mensen blijkt dat een derde dosis van ofwel het huidige coronavaccin of een experimenteel nieuw vaccin de immuniteit verhoogt tegen de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. De injecties, gegeven aan vrijwilligers die eerder twee keer waren ingeënt met het Modernavaccin, versterkten ook antilichamen tegen de oorspronkelijke versie van Covid-19, aldus Moderna.
  De eerste gegevens zijn afkomstig van een proef met veertig proefpersonen waarbij zowel de bestaande injectie van Moderna werd getest als een versie die werd ontwikkeld om bescherming te bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant van Covid-19. Moderna bestudeert ook een injectie die zowel het nieuwe als het bestaande vaccin combineert.

  Steven Van Gucht ziet zomer positief tegemoet: "Ik ga eind juli op reis, ja"

  Viroloog Steven Van Gucht is in Het Laatste Nieuws optimistisch over de komende zomer. “Ik ga eind juli op reis, ja. Reserveren heb ik nog niet gedaan. De kaart van Europa kleurt nu nog helemaal rood. Ik wacht zeker tot ik oranje of groene plekken zie opduiken. Maar dat zal gebeuren. De hele Europese Unie vaccineert min of meer tegen hetzelfde tempo, je zal die kaart de komende weken geleidelijk aan zien opklaren. Spanje en Italië gaan al de goeie kant op, maar ook Frankrijk, waar de cijfers nu nog iets minder goed zijn, zal wel volgen.”
   
  door Redactie edited by Jef Van Hoofstat 5/5/2021 6:26:47 PM

  Willem-Frederik Schiltz: "Geen coronapas als er groepsimmuniteit is"

  "Als 70 tot 80 procent van de bevolking gevaccineerd is, en er dus sprake is van groepsimmuniteit, moet dat volstaan en moeten we niet grijpen naar een instrument als het coronapaspoort." Dat zei Willem-Frederik Schiltz, fractieleider van Open Vld, woensdag in het Vlaams Parlement.
  Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) herhaalde woensdag in het parlement dat hij voorstander is van de invoering van een coronapas, die aangeeft of iemand gevaccineerd is, dan wel antilichamen heeft of negatief is getest. Die moet dan wel worden gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Zo moet iedereen de kans hebben gehad om zich te laten vaccineren.
  Beke wil het instrument ook enkel inzetten voor grootschaliger evenementen. "Als je dat niet gecontroleerd organiseert, dreigen er immers veel negatieve gevolgen", aldus de minister. Hij wil de pas niet gebruiken voor iets kleinschaligs als een bezoek aan café of restaurant, zoals Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) al voorstelde.
  Lorin Parys van N-VA sloot zich daarbij aan. "Het is volgens mij niet onschuldig dat Rudi Vervoort dit propageert", zei hij. "Het mag geen excuus worden om in regio's die niet aan een vaccinatiegraad van 70 procent komen een aantal versoepelingen uit te stellen."
  Willem-Frederik Schiltz toonde zich kritisch. "Wij zijn als partij zeer achterdochtig over de invoering van een gezondheidspaspoort", zei de Open Vld-fractieleider. Hij herinnerde eraan dat het reispaspoort als tijdelijke maatregel werd ingevoerd na de Eerste Wereldoorlog, maar nooit meer verdween. "We hebben met maatregelen als de nachtklok al fors moeten inboeten op onze vrijheid om de volksgezondheid te handhaven en dat kunnen we niet blijven doen zonder er ernstig bij stil te staan. Als er groepsimmuniteit is, lijkt zo'n attest me overbodig", zei hij.
  door Redactie edited by Jef Van Hoofstat 5/5/2021 5:41:49 PM

  Olietanker ligt nog steeds stil voor Zeebrugge door corona-uitbraak

  De olietanker die sinds vorige week voor de kust van Zeebrugge ligt na een corona-uitbraak, ligt nog steeds stil. Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid woensdag. De bemanning mag wel op 8 mei uit quarantaine. Het schip wordt daarna volledig ontsmet. Ook staat een gedeeltelijke bemanningswissel gepland.

  Sinds vorige week woensdag ligt de olietanker Nord Oceania stil voor de kust van Zeebrugge. Aan boord van het schip is het coronavirus uitgebroken en zo'n dertien bemanningsleden raakten toen besmet. De kapitein was er erg aan toe en was met een helikopter van het schip gehaald en overgebracht naar het AZ Sint-Jan in Brugge. Kort daarop kon hij het ziekenhuis verlaten.

  Ondertussen stellen de bemanningsleden die nog aan boord zijn het goed. Op zaterdag 8 mei mogen de bemanningsleden uit isolatie. Daarna wordt het volledige schip in de loop van de komende dagen gedesinfecteerd. Verder komt er ook een gedeeltelijke bemanningswissel. Het is voorlopig onduidelijk of het schip dan verder vaart naar de haven van Antwerpen.

  door Redactie edited by Jef Van Hoofstat 5/5/2021 5:38:19 PM
  • NB

  “Al meer dan 3 miljoen reële besmettingen”: wat betekent dat voor de groepsimmuniteit?

  Op dit eigenste ogenblik ronden we de kaap van 1 miljoen coronabesmettingen in ons land. Dat zeggen de officiële cijfers, van Sciensano. Maar volgens biostatisticus Geert Molenbergs zitten we in werkelijkheid al aan dik 3 miljoen besmettingen. Wil dat dan ook zeggen dat meer dan een vierde van alle Belgen al beschermd is tegen het virus? En wat betekent dat voor de groepsimmuniteit? “We zijn daar nog lang niet. Overigens: wie besmet raakt, is tijdelijk beschermd, maar helemaal niet zo lang.” Lees hier meer (+).

  “Al meer dan 3 miljoen reële besmettingen”: wat betekent dat voor de groepsimmuniteit?
  • NB

  Werd België opgelicht bij aankoop van miljoenen mondmaskers?

  De zaakvoerder van Avrox, het Luxemburgse bedrijf dat 15 miljoen mondmaskers aan ons land leverde, is opgepakt in Cannes. Dat schrijft de krant Nice-Matin. Hij zou ter beschikking gesteld worden van het Belgische gerecht. Lees hier meer.

  Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen in Nederland

  In Nederland is het aantal nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 7.336 positieve tests, 461 minder vergeleken met een dag eerder. Ook ten opzichte van vorige week woensdag is er sprake van een flinke afname. Toen werden er meer dan 8.600 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het dagcijfer van woensdag ligt nog wel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7.244 besmettingen per etmaal.

  Op een dag tijd zijn 24 nieuwe sterfgevallen geregistreerd, tegen 32 dinsdag. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van ruim 17.000 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.
  door Redactie edited by Jef Van Hoofstat 5/5/2021 3:09:19 PM

  Zelfs Zoombaas is het Zoomen moe

  Ook de baas van Zoom, een platform voor videogesprekken, is het videobellen beu. Dat verrassend eerlijke antwoord gaf Eric Yuan op een vraag tijdens een online-evenement georganiseerd door de krant Wall Street Journal. Zo had hij ooit op een dag 19 Zoommeetings. Ondertussen plant hij geen online vergaderingen meer vlak na elkaar.
  door Redactie edited by Jef Van Hoofstat 5/5/2021 3:08:21 PM
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen