vonnis Bart De Pauw

  • NB

  Vandaag kent Bart De Pauw zijn straf: is hij “een seriestalker” of “een misbegrepen vriend”?

  Televisiemaker Bart De Pauw (53) krijgt vandaag het oordeel van zijn rechters te horen. De openbaar aanklager vroeg één jaar cel met uitstel voor De Pauw, wegens de belaging van dertien actrices. De televisiemaker eist dan weer de vrijspraak.
  • NB

  Dag 1: "Bart De Pauw moest luisteren hoe zijn sms'en één voor één werden voorgelezen" 

  Tijdens het proces van Bart De Pauw werd er twee dagen gepleit in de rechtbank in Mechelen afgelopen maand. Een tsunami aan belastende getuigenissen passeerde op dag één van het strafproces de revue. De tv-vedette (53) van weleer bombardeerde veel, heel veel, jonge vrouwen met sms’en. Jarenlang sloeg hij toe, vaak onophoudelijk. De teneur: Bart De Pauw is een seriestalker die zijn macht misbruikte en zelden stopte toen de jonge vrouwen dat aangaven. Hij riskeert één jaar cel met uitstel. “Ik ben die vieze oude man en dat valt verkeerd. Het leven is niet altijd eerlijk”, sms’te hij naar actrice Ella-June Henrard.
  • NB

  PODCAST. Proces-De Pauw, dag 1: “Sorry is the hardest word.” Is het slim voor De Pauw om vandaag alsnog schuld te bekennen?

  Dag 1 van het proces-De Pauw was vernietigend. Verhaal na verhaal kwam naar boven, waaruit bleek dat de vrouwen zwaar hebben geleden onder hun ervaringen.
  Journalist Pieter Huyberechts beleefde het op de eerste rij, en vertelt over de gespannen sfeer gedurende die eerste dag: “Alle vrouwen zaten in een halve kring rond hem. En ze hielden bewust hun mondmasker aan."
  • NB

  Dag 2: "Verdediging van Bart De Pauw gaat frontaal in de aanval"

  Op dag twee van het proces rond Bart De Pauw kwam zijn verdediging aan het woord. Maaike? “Ze liegt.” Ella-June? “Een fatale sms, meer niet.” Lize? “Wederzijds flirten.” Ellen? “Actief geronseld en dus geen slachtoffer.” Dymphne? “Nooit een affaire.” Helena? “Stuurde altijd terug.” Jenka? “Leugenachtige verklaringen.” Liesa? “Gekwetst, maar nooit gestalkt.” Bart De Pauw (53) bood op de tweede dag in tranen zijn excuses aan voor zijn “foutief” gedrag, dat hij een (serie)stalker is, ontkende hij fel. De hele dag was één langgerekte tegenaanval op álle vrouwen. “Er is met belastinggeld een dossier gefabriceerd.”
  • NB

  PODCAST. Proces-De Pauw, dag 2: “Hij zag Maaike Cafmeyer, hij keek recht in haar ogen, en hij brak”

  Wat moeten we nu denken van de excuses en de tranen van Bart de Pauw? Waren ze echt? Zullen ze hem iets opbrengen? Of was het vooral window dressing, terwijl zijn advocaten resoluut voor de vrijspraak gingen? In deze laatste podcast rond het proces-De Pauw analyseren journalisten Pieter en Cedric de waanzinnige slotdag. “Zijn tranen leken oprecht. Maar het was heel duidelijk: hij wou geen schuld bekennen.”
  • NB

  OPINIE. Jonas Geirnaert over zaak Bart De Pauw: “Niet één keer, niet tien keer, maar jaren aan een stuk, met een zeer lange waslijst aan vrouwen”

  Donderdag wordt het vonnis in de zaak rond televisiemaker Bart De Pauw bekendgemaakt. Acteur en televisiemaker Jonas Geirnaert schreef een opiniestuk naar aanleiding van de zaak. Hijzelf is niet bereikbaar voor verdere commentaar omdat hij momenteel op een zeilboot zit voor de opnames van het tv-programma Over De Oceaan. 

  Lees hier het opiniestuk

  Advocate Christine Mussche aangekomen aan de rechtbank 

  Advocate Christine Mussche is in Mechelen aangekomen aan de rechtbank. Zij vertegenwoordigt de actrices en voormalige werkneemsters van De Pauw in deze zaak. Zij waren bijna allemaal aanwezig tijdens het proces, maar laten zich vandaag vertegenwoordigen door hun advocate. 

  Bart De Pauw en echtgenote ook aanwezig 

  Bart De Pauw is zelf aanwezig in de rechtbank in Mechelen om het vonnis aan te horen. Hij kwam samen met zijn echtgenote Ines De Vos. "We hopen op een goede uitspraak", zei De Pauw bij het binnengaan. 

  De zitting gaat van start

  In de rechtbank van Mechelen is de zitting van start gegaan. Bart De Pauw zal zo dadelijk het vonnis te horen krijgen. Door de pandemie zal niet het hele vonnis voorgelezen worden. 
  • BREAKING

  Gevangenisstraf van zes maanden met uitstel

  De voorzitter van de rechtbank in Mechelen begon door te zeggen dat een deel van de tenlasteleggen bewezen is. Een deel dan weer niet. Bart De Pauw is voor het misdrijf belaging schuldig verklaard ten aanzien van de feiten van mevrouw Naert, mevrouw T., mevrouw P., mevrouw Lloyd en mevrouw Henrard. De vordering van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen is ongegrond verklaard. Hetzelfde geldt voor de klachten van Maaike Cafmeyer en Lize Feryn.

  Voor het misdrijf belaging werd De Pauw vrijgesproken ten aanzien van Maaike Cafmeyer, Catherine Ongenae, Dymphne Poppe, Lize Feryn, Jenka Van de Voorde, Helena De Craemer en twee vrouwen die anoniem willen blijven. 

  Voor elektronische overlast is hij enkel schuldig bevonden voor feiten ten aanzien van zijn voormalige zakenpartner, voor de anderen wordt hij allemaal vrijgesproken.

  Liesa Naert, Ellen Lloyd en Ella June Henrard krijgen een morele schadevergoeding van één euro. 

  Ze veroordeelt Bart De Pauw tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel. 

  "Redelijk teleurgesteld"

  "We zijn redelijk teleurgesteld met de uitspraak. We moeten nu het vonnis lezen", zei De Pauw bij het buitengaan. Hij zegt te zullen bekijken met zijn advocaten of hij in beroep gaat. Hij heeft daarvoor dertig dagen de tijd. 

  Mussche: "Gedrag is vastgesteld als strafbaar. Daar ging het over"

  "Het gedrag van meneer De Pauw is vastgesteld als strafbaar gedrag, en daar ging het over. Nu gaan we vonnis rustig bestuderen". Dat zei advocate Mussche als eerste reactie op het vonnis. "We zijn natuurlijk tevreden dat het gedrag van meneer De Pauw als strafbaar werd erkend."
  Over de veroordeling tot zes maanden met uitstel wilde ze niets kwijt. "Daar hebben wij als burgerlijke partij niets mee te maken en dat hebben we wel genoeg duidelijk gemaakt denk ik."

  Advocaat Bart De Pauw: "Eerst vonnis lezen"

  Ook Michael Verhaeghe, de advocaat van Bart De Pauw reageerde kort. "We gaan het vonnis eerst lezen en later commentaar geven." 

  Persrechter legt motivatie van het vonnis uit

  Voor het misdrijf elektronische overlast werd De Pauw vrijgesproken ten opzichte van alle vrouwen behalve ten aanzien van zijn voormalige zakenpartner. “De opzet, heel bewust via communicatiemiddelen overlast willen bezorgen, is niet bewezen verklaard”, legt persrechter Theo Byl uit. 

  Voor het misdrijf belaging werd De Pauw vrijgesproken ten aanzien van Maaike Cafmeyer, Catherine Ongenae, Dymphne Poppe, Lize Feryn, Jenka Van de Voorde, Helena De Craemer en twee vrouwen die anoniem willen blijven. Hij werd schuldig bevonden ten aanzien van Liesa Naert, E.T., Ellen Lloyd en Ella June Henrard en zijn voormalige zakenpartner.
   
  Om tot dit oordeel te komen, hanteerde de rechtbank drie criteria, legt Byl uit. “Enerzijds of de feitelijkheden bewezen zijn: of er voldoende bewijs voorhanden was over het sturen van de berichten. Anderzijds of het bewezen is dat het slachtoffer op een ernstige manier, want dat is noodzakelijk om van belaging te kunnen spreken, in haar rust was verstoord. En een derde criterium was of de persoon die zich diende te verantwoorden had moeten weten of wist dat het slachtoffer op een ernstige manier in haar rust was verstoord”, zei hij. “Het is op basis van die criteria dat de rechtbank het oordeel heeft geveld. Dit heeft geleid tot een veroordeling wat betreft vijf vrouwen. Dus daar was de rechtbank van oordeel dat aan die criteria was voldaan. Wat de andere vrouwen betreft, heeft de rechtbank geoordeeld dat er onvoldoende bewijs was.”  
  • NB

  Wat heeft de rechtbank nu beslist? Dit weten we al over het vonnis in de zaak rond Bart De Pauw

  Televisiemaker Bart De Pauw heeft donderdagochtend zijn vonnis te horen gekregen. De voorzitter van de rechtbank oordeelde dat “een deel van de tenlastelegging bewezen is” en daarvoor krijgt hij een celstraf van zes maanden met uitstel. Voor welke feiten werd hij schuldig bevonden en voor welke werd hij vrijgesproken? En is dit nu het einde van het proces?
  • BREAKING

  Advocaten Bart De Pauw geven persconferentie

  De advocaten van Bart De Pauw geven rond 12 uur vanmiddag een persconferentie over het vonnis dat vanmorgen bekend werd gemaakt in de zaak. Volg het hier live. 

  Advocate Christine Mussche reageert op vonnis 

  De veroordeling van De Pauw stemt de slachtoffers opgelucht, schrijft meester Christine Mussche in een persbericht. Hoewel zij niet zelf aan de basis liggen van de strafrechtelijke procedure – het was het Openbaar Ministerie dat een gerechtelijk onderzoek opende eind 2017 –, hopen zij dat deze veroordeling een krachtig signaal stuurt naar de samenleving. "Dit vonnis is van groot maatschappelijk belang. Het toont aan dat grensoverschrijdend gedrag niet onbestraft blijft zelfs al is de dader een geliefd, succesvol en machtig televisiefiguur."
   

  "Sinds begin dit jaar zijn de namen van de burgerlijke partijen bekendgemaakt en verschillende bekende vrouwen werden sindsdien hard aangepakt op sociale media. Ze werden uitgescholden, weggelachen en ervan beticht uit te zijn op De Pauw zijn geld of publieke aandacht. De vrouwen hopen nu dat met dit vonnis duidelijk wordt dat zij weldegelijk slachtoffer werden van ernstige feiten. Voor maar liefst vijf vrouwen in een periode van meer dan 10 jaar werd De Pauw nu veroordeeld. Voor een aantal vrouwen werd hij vrijgesproken, voornamelijk op basis van twijfel (door bijvoorbeeld oude berichten die niet meer voorhanden zijn). Bij de vrouwen overweegt het gevoel van erkenning omwille van de veroordeling en de hoop dat er geen nieuwe slachtoffers van het grensoverschrijdende gedrag van De Pauw zullen volgen."
   

  “Dat Bart De Pauw veroordeeld wordt voor zijn gedrag ten aanzien van vijf vrouwen, sterkt in die zin absoluut ook de anderen. Zij hebben gelijkaardige ervaringen waarin telkens hetzelfde patroon terugkeert. Dat de rechtbank dit gedrag afkeurt en strafbaar vindt, geeft hen ook de bevestiging en erkenning om wat hen is overkomen. Het is overigens dankzij de moed, getuigenissen en bewijsstukken van al deze vrouwen dat dit gedrag aan het licht is gekomen en dat deze veroordeling volgt.”

  • BREAKING

  Meester Michaël Verhaeghe, advocaat van Bart De Pauw, geeft een verklaring

  Advocaat Bart De Pauw reageert: "Ontgoocheld in zware straf"

  Meester Michaël Verhaege gaf vanmiddag een eerste reactie op het vonnis dat vanmorgen werd uitgesproken. 

  "Ik wens namens Bart en mezelf een eerste reactie te geven", begon hij. "We zijn ontgoocheld door de strenge straf." De Pauw kreeg zes maanden cel met uitstel. Meester Verhaeghe zei dat De Pauw, volgens hem, veroordeeld werd voor "één keer aan de deur te staan bij Liesa Naert, een uit de hand gelopen zakelijk conflict, een incident uit 2007 (met een vrouw die anoniem wenst te blijven, red.), en feiten tegen Ella-June Henrard en Ellen Lloyd", zei Verhaeghe.

  Hij benadrukt ook dat hij vindt dat het verhaal rond de voormalige zakenpartner, de enige waarvoor De Pauw schuldig werd bevonden voor elektronische overlast, een uit de handgelopen zakengeschil is en eigenlijk geen deel uitmaakt van wat men ondertussen 'de zaak-de Pauw' noemt. Daarnaast wijst hij erop dat het bij enkele vrouwen om feiten ging die meer dan tien jaar geleden zijn gebeurd. "Er zijn geen berichten uit die tijd gevonden. Het is daar woord tegen woord en de meningen daarover verschillen grondig." 
   

  Advocaat Michaël Verhaeghe: "Bijzonder strenge straf"

  Meester Verhaeghe ging verder door te zeggen dat ze begrijpen dat de situatie voor Ella-June Henrard en Ellen Lloyd lastig moet geweest zijn. "Bart heeft een inschattingsfout gemaakt. Daarvoor heeft hij zich op de zitting uitgebreid verontschuldigd", zei hij. 

  "Ik lees in het vonnis dat de excuses door de rechtbank zijn aanvaard. Dan vind ik zes maanden voorwaardelijk een bijzonder strenge straf. Zeker als we weten waar we vandaan komen. De procureur heeft ons gevraagd om schuldig te pleiten. Dat voor alle dertien de tenlasteleggingen. Ook de burgerlijke partijen hebben dat geëist. Wij hebben dat geweigerd. En aan het vonnis te zien hadden we daar geen ongelijk in." 

  Meester Verhaege verwees daarbij naar Maaike Cafmeyer. Ten aanzien van Cafmeyer werd De Pauw vrijgesproken. "Daar is de hele zaak begonnen. Laten we dat niet vergeten."

  Advocaat Verhaeghe: "Even laten bezinken en bekijken wat de volgende stappen zijn"

  "We blijven het betreuren dat de gesprekken tussen Bart en de dames geen eerlijke kans hebben gekregen. Die zouden ervoor gezorgd kunnen hebben dat er geen rechtszaak kwam", ging meester Verhaeghe verder. 

  "Wij zijn wel tevreden over het vonnis wat betreft het Intituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Zij hebben volgens ons een kwalijke en activistische rol gespeeld. De vordering is onontvankelijk verklaard." 

  De slotsom volgens Verhaeghe: "We hadden meer verwacht, maar we spreken wel over acht vrijspraken op een totaal van dertien. Beter gezegd: twaalf, want de feiten van de voormalige zakenpartner (de vrouw wil anoniem blijven, red.) staan los van de zaak-De Pauw", zei hij. "Voor elektronische overlast is het zelfs, als we de zakenpartner buiten beschouwing laten, een volledige vrijspraak." 

  "In dit dossier hebben we het over heel oude feiten en we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Bart de prijs betaald heeft voor een veranderde tijdsgeest."

  "We gaan dit even laten bezinken en zien wat eventueel volgende stappen zijn." 

  Meer oproepen over stalking via hulplijn 1712 na proces De Pauw

  Bij hulplijn 1712 zijn de voorbije maanden meer oproepen geregistreerd over stalking. Sinds juli zijn er 75 oproepen genoteerd, de helft daarvan gebeurde na het proces De Pauw in oktober. Dat laat hulplijn 1712 weten. Een op de vier mensen wordt ooit in zijn leven gestalkt, gemiddeld duurt dit 22 maanden en in een kwart van de gevallen mondt het uit in fysiek geweld.
  Sinds juli worden aparte cijfers bijgehouden over de problematiek van stalking en het aantal oproepen hierover bij hulplijn 1712. Dat gebeurt om een beter zicht te krijgen op de hulpvragen rond de problematiek. Er waren al 75 oproepen, de helft ervan gebeurde na het proces De Pauw. De oproepen gaan over stalking van onder andere collega's, buren, familieleden en ex-partners. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het over stalking van een ex-partner, waarbij zowel mannen als vrouwen pleger zijn. In België doen jaarlijks 22.000 mensen aangifte van stalking, naar schatting is dit slechts de helft van het aantal feiten.
  "Vaak denken slachtoffers dat de feiten niet ernstig genoeg bevonden zullen worden of dat ze niet serieus genomen zullen worden", klinkt het bij Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van 1712. " De slachtoffers ervaren vaak een gevoel van machteloosheid en uitputting, psychologische problemen, fysieke/psychosomatische problemen en een verandering in hun sociale toestand (bv. sociaal isolement)."
  De situaties waarover 1712 een oproep krijgt, nemen verschillende vormen aan: cyberstalking, volgen, bespieden, werkomgeving, gezin lastigvallen, briefjes, mails, telefoons, laster en eerroof, ongewenste postpakketten/leveringen, beschadigingen, vernielingen... Mensen die met stalking te maken hebben krijgen vier tips mee: Praat erover en zorg voor jezelf; Bel de politie in geval van nood,    verzamel bewijsmateriaal en doe aangifte en zoek professionele hulp. Hulplijn 1712 is elke werkdag bereikbaar, gratis en anoniem.
  • NB

  Experten over uitspraak in zaak-De Pauw: “Voorwaardelijke straf is stok achter de rug die hij nodig heeft”

  Met de veroordeling van Bart De Pauw geven de rechters niet alleen een signaal aan de slachtoffers, maar ook aan de samenleving, zeggen experten. “Men bevestigt dat hij met zijn gedrag een grens heeft overschreden. En dat daarop gereageerd moet worden. Hier zullen anderen zich door gesterkt voelen.” Lees hier meer.

  Bart De Pauw blijft te zien op Streamz, niet op VRT

  De streamingdienst Streamz gaat programma's van of met Bart De Pauw niet uit zijn aanbod halen nu de televisiemaker een celstraf met uitstel heeft gekregen wegens stalking van vijf vrouwen. "De abonnees kunnen zelf kiezen of ze die content willen bekijken of niet", klinkt het.
  De correctionele rechtbank van Mechelen achtte Bart De Pauw donderdag schuldig aan de belaging van vijf vrouwen en het bezorgen van overlast door gebruik te maken van elektronische communicatiemiddelen bij een van hen. Hij kreeg zes maanden cel met uitstel opgelegd.
  De Pauw heeft de voorbije decennia verschillende succesvolle tv-reeksen gemaakt, soms met hemzelf in de hoofdrol. Een aantal van die reeksen zit in de catalogus van Streamz, de streamingdienst van DPG Media en Telenet. Het gaat onder meer om "Het Geslacht De Pauw" en "Willy's en Marjetten".
  "We bundelen op Streamz heel veel titels, zowel internationaal als lokaal. Dat zijn zowel nieuwe als minder recente titels en zo zitten er ook wat oudere reeksen van en met Bart De Pauw in de catalogus. De abonnees van Streamz kunnen zelf kiezen of ze die content willen bekijken of niet", zegt de streamingdienst in een schriftelijke reactie.
  Op de zenders van de openbare omroep is Bart De Pauw niet meer te zien. Dat was eerder al beslist. De VRT vond in 2017 dat er een vertrouwensbreuk was ontstaan, en besliste de samenwerking met de televisiemaker stop te zetten. De reeks "It's Showtime"' die De Pauw had gemaakt voor de VRT, werd daar nooit uitgezonden. Ook herhalingen van programma's met De Pauw wil de VRT niet meer uitzenden.
  Met het productiehuis Koeken Troef!, dat werd opgericht door De Pauw maar waar zijn vrouw Ines De Vos sinds begin 2018 de enige zaakvoerder is, wilde de VRT wel nog samenwerken. "We hebben drie nieuwe seizoenen van 'Twee tot de Zesde Macht' besteld met nieuwe afleveringen met Jeroen Meus als nieuwe presentator, op voorwaarde dat Bart De Pauw niet betrokken zou zijn, noch voor of achter het schermen van de productie", zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir.
  De VRT zit nog in een juridische strijd verwikkeld met De Pauw. De televisiemaker eist 12 miljoen euro schadevergoedingen van de openbare omroep. Hij, zijn productiehuis en zijn gezin menen dat de stopzetting van de samenwerking voorbarig was en heeft geleid tot enorme reputatieschade.

  Advocaat: "Vooral verraad van Maaike Cafmeyer valt De Pauw heel zwaar"

  Bart De Pauw heeft het moeilijk met zijn veroordeling, zo heeft zijn advocaat Michael Verhaeghe gezegd op Radio 1 en in VTM Nieuws. Het valt hem zwaar, en dan vooral de rol van Maaike Cafmeyer in de zaak. Het is zij die samen met Liesa Naert naar de vertrouwensman bij de VRT stapte. "Het verraad van de vriendschap, daar heeft hij het heel moeilijk mee. U hebt het misschien gehoord tijdens het proces, ze zei toen: Bart, ik zie u nog altijd graag. En daarom kan hij nog altijd niet begrijpen dat als je iemand graag ziet en altijd graag gezien hebt, je toch anoniem melding gaat doen bij de VRT en niet je telefoon opneemt om te bespreken wat daar aan de hand is", zegt Verhaeghe. "Dat begrijpt hij niet en valt hem echt zwaar."
  Of er een beroep komt tegen het vonnis, is volgens de advocaat nog niet uitgemaakt. "Eerst moeten we het vonnis bestuderen."
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen