Schietpartij Highland Park

  Robert E. Crimmo III gearresteerd na klopjacht

  De 22-jarige verdachte van de schietpartij in Highland Park is opgepakt na een urenlange klopjacht. Dat heeft de lokale politie gemeld tijdens een korte persconferentie. Hij werd niet ver van de schietpartij gevat. 

  Volgens de autoriteiten zag een agent van North Chicago die een verkeerscontrole wilde uitvoeren de verdachte in zijn wagen. Crimo vluchtte en na een korte achtervolging kon hij gestopt worden in Lake Forest, Illinois. Hij kon zonder incidenten opgepakt worden. Zijn betrokkenheid bij de feiten wordt nog onderzocht en hij is nog niet aangeklaagd.

  Even voordien waren ook al een tiental zwaargewapende agenten gezien die het huis omsingelden waar de man met zijn familie woonde in Highwood, vlak bij Highland Park.
  • BREAKING

  Verdachte gearresteerd

  Zeventiger uit Mexico overleden, gewonden zijn tussen 8 en 85 jaar

  Een van de slachtoffers die overleden zijn bij de schietpartij in Highland Park is Nicolas Toledo, die eind de zeventig was. Dat heeft zijn familie gezegd aan CBS News. Toledo, die een overgrootvader was, kwam uit Mexico en was op bezoek bij zijn familie in Illinois. Andere familieleden raakten ook gewond bij de schietpartij, maar zouden niet in levensgevaar zijn. De minister van Buitenlandse Zaken van Mexico heeft bevestigd dat één Mexicaan gedood werd en twee anderen gewond raakten bij de schietpartij.

  In totaal werden 26 gewonden naar het ziekenhuis in Highland Park gebracht, meldde directeur dr. Brigham Temple. Van hen hadden 25 personen schotwonden. De leeftijden van de gewonden lagen tussen 8 en 85 jaar; minstens 4 of 5 gewonden waren kinderen. Van de 26 gewonden hebben er al 19 na verzorging het ziekenhuis mogen verlaten, 2 blijven er in stabiele toestand, terwijl anderen voor gespecialiseerde zorg naar naburige ziekenhuizen zijn overgebracht. Onder hen een kind, nadat het een spoedoperatie onderging.

  Gouverneur van Illinois: "Ik ben furieus. Massaschietpartijen zijn een Amerikaanse traditie geworden"

  De gouverneur van de staat Illinois, de Democraat JB Pritzker, heeft op een persconferentie de politie van Highland Park bedankt, die levens redde door moedig hun gemeenschap te beschermen. "Deze moordenaar zal berecht worden."
  "Ik ben furieus dat meer onschuldige levens ontnomen zijn door wapengeweld. Ik ben furieus omdat het niet zo hoeft te zijn", zei Pritzker. Massaschietpartijen zijn volgens hem een "wekelijkse Amerikaanse traditie" geworden. "Wij verdienen beter als land."
  Ook zijn partijgenoot, senator voor Illinois Tammy Duckworth, zei dat "we meer moeten doen om onze gemeenschap veilig te houden".

  Verdachte is Robert E Crimo III

  De politiechef van Highland Park heeft de verdachte geïdentificeerd als Robert "Bobby" E Crimo III. Er wordt verondersteld dat de 22-jarige gezochte man gewapend en gevaarlijk is. Hij zou met een zilverkleurige Honda Fit uit 2010 rijden, met nummerplaat DM80653, denken de autoriteiten, die ook een foto van de man verspreidden.

  Minstens één kind zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht

  Volgens Joe Schrage, chef van de Highland Park brandweer, is er zeker één kind naar het ziekenhuis gebracht. dat kind zou in kritieke toestand geweest zijn. 

  Mensen nog steeds gevraagd om binnen te blijven

  Commandant Chris O'Neill van de politie van Highland Park vraagt mensen in rondom de plaats van de schietpartij om zich te blijven verschuilen. De verdachte is nog steeds niet gevat. Wie zich buiten het gebied bevindt, moet zich niet langer verschuilen maar wordt wel gevraagd om waakzaam te blijven. 

  Verdachte gebruikte een ladder in een steegje om op het dak te geraken

  Volgens sergeant Chris Covelli van de Lake County Major Crime Take Force gelooft de politie dat de verdachte met een ladder in een steegje op het dak klom. "Het lijkt erop dat de toegang via de ladder onveilig was", zegt hij. Volgens de politie hebben ze op het dak een wapen gevonden, op de plek waar de schutter zou gestaan hebben. Men weet nog niet of de verdachte zich nog in de perimeter bevindt die ze onderzoeken, er wordt onder meer met drones gezocht. 

  Zeker vijf van de zes slachtoffers zijn volwassenen

  Volgens de lijkschouwer van Lake County werden vijf van de zes dodelijke slachtoffers gedood op de plaats waar de schietpartij plaatsvond. Een zesde stierf in het ziekenhuis. Zeker vijf van de zes doden zijn volwassenen. 

  "Alweer een bloederige slachtpartij"

  "Dit verhaal blijft zich herhalen omwille van de onbelemmerde toegang tot oorlogswapens", zegt Raja Krishnamoorthi, een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden afkomstig uit Chicago. "Wat een viering van onze vrijheid en eenheid had moeten zijn is uitgedraaid in alweer een bloederige slachtpartij"

  Geen vliegverkeer meer boven Highland Park

  De Federal Aviation Administration bant alle vliegverkeer boven Highland Park in Illinois terwijl er verder gezocht wordt naar de schutter. Alle niet -essentiële vliegverkeer tot 1.000 meter boven de grond is verboden in een straal van 8 kilometer rond het gebied. 

  Biden reageert voor het eerst op schietpartij: "Ik ben niet van plan de strijd op te geven"

  De Amerikaanse president Joe Biden zegt geschokt te zijn door wat hij "het zinloze vuurwapengeweld" noemde dat "opnieuw verdriet heeft aangebracht". Hij beloofde ook de situatie op de voet te zullen volgen. Hij had het ook over een wet in verband met vuurwapens die hij onlangs ondertekende maar zei dat "er nog veel meer werk is". "Ik ben niet van plan de strijd tegen de epidemie van vuurwapengeweld op te geven", zei hij.

  Onderzoekers op zoek naar aanwijzingen op sociale media

  De onderzoekers zijn momenteel door sociale media aan het gaan, opzoek naar online bedreigingen of aanwijzingen die iets van informatie zouden kunnen bevatten in verband met de schietpartij. Er zouden volgens de politie geen bedreigingen geuit zijn maar onderzoekers "zijn toch voor de zekerheid de sociale media aan het uitkammen om te zien of ze iets vinden dat kan helpen bij het onderzoek". Waar de schutter nu is, is nog steeds onduidelijk. 

  Gevonden vuurwapen wordt getraceerd

  Het vuurwapen dat teruggevonden werd in Highland Park na de schietpartij wordt momenteel getraceerd. De bedoeling is om zo snel als mogelijk te kunnen achterhalen wie het wapen gekocht heeft en van waar het vandaan komt. Onderzoekers proberen na te gaan hoe het in de handen van de schutter is beland. Er wordt daarvoor onder andere gekeken naar het serienummer. Vervolgens moet er contact worden opgenomen met de fabrikant en moet er gezocht worden naar de laatste legale eigenaar van het wapen. 

  Politie gaat van deur tot deur op zoek naar schutter

  Volgens de politie in Highland Park is de schutter die er tijdens de 4 juli-parade het vuur opende en al zeker 6 mensen doodde nog steeds niet geïdentificeerd. De politie heeft daarom gevraagd om alle beelden van beveiligingscamera's te overhandigen aan de onderzoekers. Er werd wel al een wapen gevonden en zwaar gewapende teams gaan nu van deur tot deur op zoek naar de schutter. 

  Volgens de politie zou de man hebben geschoten tot het moment dat de politie ter plaatse was. "Alles wijst erop dat hij zeer discreet en moeilijk te zien was", klinkt het. Volgens de politie viseerde de jongeman het volk dat aan de parade deelnam. 

   

  Gouverneur van Illinois: "Heb er geen woorden voor"

  Na de burgemeester van Highland Park, heeft ook de gouverneur van de staat Illinois J.B. Pritzker zijn medeleven betuigd. "Er zijn geen woorden voor het soort monster dat op de loer ligt en schiet op een menigte met kinderen die een feestdag vieren. Er zijn geen woorden voor het soort kwaad dat onze buren berooft van hun hoop, hun dromen, hun toekomst", klinkt het. 

  Evanston sluit alle stranden en annuleert vuurwerkshow

  Evanston, een stad ten zuiden van Highland Park, heeft besloten om uit voorzichtigheid alle stranden te sluiten en het vuurwerk de annuleren. Dat laat de stad zelf weten via Twitter. Eerder kondigde Highland Park al aan dat alle festiviteiten voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag geannuleerd worden

  Verdachte is "gewapend en gevaarlijk"

  De verdachte van de schietpartij in Highland Park wordt beschouwd als "gevaarlijk", laat de politie van Highland Park weten. Volgens de politie zou de man voorlopig nergens verscholen zitten met gijzelaars maar is hij wel nog mogelijks gewapend. 

  De politie heeft de leeftijd van de zes overledenen nog niet bekendgemaakt maar er zou ter plaatse samengewerkt worden met lijkschouwers. 

  "We blijven binnen en wachten"

  Brad Schneider, die in Highland Park woont en het 10e Congresdistrict vertegenwoordigd, zegt zich nog steeds schuil te houden terwijl de politie op zoek is naar de vermeende schutter die zes mensen doodde tijdens een parade. Volgens Schneider is iedereen binnen en wachten ze op nieuws van de autoriteiten. Er is een perimeter rond de binnenstad en de mensen worden verzocht om binnen te blijven. "Ikzelf en mijn team zijn in veiligheid en we wachten voorlopig op nieuws van de burgemeester", schrijft hij op Twitter.

  Verschillende 4-juli evenementen geschrapt

  De geplande vier juli-vieringen van maandagmiddag en maandagavond in Highland Park zijn zonet geannuleerd. Ook verschillende nabijgelegen dorpen hebben besloten om de activiteiten te annuleren aangezien de schutter nog steeds vrij rondloopt. De burgemeester van Highland Park, Nancy Rotering, liet ook via Twitter weten dat het "Fourh Fest", een evenement met eten, live muziek en kermisattracties niet zal doorgaan. 

  Al zeker 31 gewonden in het ziekenhuis

  Er zijn al zeker 26 slachtoffers naar het NorthShore Highland Park Hospital vervoerd. Dat laat de woordvoerder van het NorthShore University Health System, Jim Anthony, weten. Vijf andere personen werden naar het NorthShore Evanston Hospital gebracht. Dat laatste ziekenhuis beschikt namelijk over een trauma afdeling. Er werden 20 extra artsen naar het  NorthShore Highland Park Hospital gestuurd om zo veel mogelijk patiënten te kunnen helpen. 

  Burgemeester van Highland Park: "Blijf binnen en blijf alert"

  De burgemeester van Highland Park, Nancy Rotering heeft een korte toespraak gegeven na de dodelijke schietpartij. Ze drong de inwoners erop aan om zeer alert te blijven omdat het nog steeds over een "actieve" situatie gaat. Ze gaf aan dat de gemeenschap duidelijk "geterroriseerd" is. En betuigde haar medeleven. 
  "Vanmorgen om 10u14 werd onze gemeenschap geterroriseerd door een daad van geweld die ons tot in het diepste van ons wezen heeft geraakt. Onze harten gaan uit naar de families van de slachtoffers in deze verwoestende tijd. Op een dag dat we samenkomen om de gemeenschap en de vrijheid te vieren, rouwen we nu om het tragisch verlies", zei ze. Ze bedankte ook de hulpverleners die heel snel ter plaatse waren.

  Getuigenissen sijpelen binnen: "Ik dacht dat het om vuurwerk ging'

  Eric Trotter, een inwoner van Highland Park, vertelde aan The New York Times dat hij twee slachtoffers langs de weg heeft zien liggen. "Ik dacht dat het om vuurwerk ging, maar dan bedacht ik me dat dat wat vroeg was. Ik was erg verward", vertelde hij ook. 

  Diego Rosas, die aan het werk was in een kruidenierszaak zegt 30 schoten te hebben gehoord. Andere getuigen gaven ook al aan dat er erg veel schoten te horen waren. Rosas zou daarna heel wat mensen hebben zien lopen, sommigen richting de zaak. Die liet hij in allerijl binnen. "Ik was twee jaar geleden vanuit Chicago naar hier verhuisd omwille van het geweld. Maar geweld is tegenwoordig overal", zegt hij. 

  Carlos Ramirez, een werknemer van de Highland Park openbare werken, zei dat hij langs de parade route stond toen het vuur geopend werd. "Ik hoorde schoten. En iedereen leek het aanvankelijk te verwarren met vuurwerk. En plots begonnen ze te rennen".

  "Gaan ervan uit dat er maar één schutter is"

  Volgens de politie zou er sprake zijn van één schutter. Momenteel wordt er met man en macht gezocht naar een jongeman die tussen de 18 en de 20 jaar oud zou zijn. Hij heeft lang zwart haar en droeg een witte of blauwe t-shirt. Volgens de politie stond de schutter op een dak op het moment van de schietpartij. 

  Politie op zoek naar man tussen 18 en 20 jaar oud

  Chris O'Neil, commandant in Highland Park, heeft tijdens een persconferentie laten weten dat de politie op zoek is naar een witte man die tussen de 18 en de 20 jaar oud is. De man zou een witte of blauwe t-shirt dragen. Hij zou ook lang zwart haar hebben.De man zou vanop een dak hebben geschoten op een menigte die deelnam aan de Fourth of July-parade. Op welk dak de man precies stond, is nog niet duidelijk volgens de politie.
   
  Chief David Brown van de Chicago Police laat via Twitter weten dat er ook helikopters worden ingezet in de zoektocht naar de man. "Hoewel er geen informatie is die wijst op een dreiging voor Chicago, blijven we alle mogelijke middelen inzetten", schrijft hij nog. 

  Tijdens het weekend van 4 juli wordt vinden elk jaar verschillende feesten en parades plaats om de Amerikaanse onafhankelijkheid te vieren.

  Al zes doden en twintigtal gewonden

  Tijdens een persconferentie heeft de politie laten weten dat er intussen al sprake is van zes dodelijke slachtoffers, eerder nog waren het er nog vijf. Er zouden zo'n 20-tal mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Van de schutter is er nog steeds geen spoor.

  Volgens New York Times zou er wel een wapen gevonden zijn. De dader zou vanaf een dak op de mensen hebben geschoten. Er wordt nog steeds volop naar de schutter gezocht, ook de FBI werd ingeschakeld.  

  FBI ingezet nadat schutter vuur opent 

  "De FBI is op de hoogte van de situatie in Highland Park, Illinois, en heeft ter plaatse middelen ingezet", vertelt een woordvoerder van de FBI Chicago aan CNN. De persoon die het vuur opende en vijf mensen om het leven bracht is nog steeds spoorloos. 

  Nog geen spoor van de dader

  De politie is nog steeds op zoek naar de vermeende schutter, klinkt het in een verklaring van de stad. Er zijn in totaal al zeker vijf mensen om het leven gekomen. 16 anderen werden naar het ziekenhuis gebracht. Aan iedereen wordt gevraagd om ergens te schuilen aangezien de schutter nog vrij rondloopt. "Wetshandhavers zijn om zoek naar de verdacht: er is bewijs van een vuurwapen gevonden", klinkt het nog. 

  Al 54 mensen neergeschoten sinds vrijdag

  Het is een van de vele schietpartijen die tijdens het Fourth of July-weekend hebben plaatsgevonden. In totaal werden sinds vrijdag al 54 mensen neergeschoten, 7 daarvan overleefden het niet. Vrijdag alleen al werden er in de Verenigde Staten 22 mensen neergeschoten waarvan 4 overleden zijn.

  Vorige jaar werden maar liefst 19 mensen vermoord en werden meer dan 100 mensen neergeschoten tijdens het onafhankelijkheidsweekend.

  Fourth of July is de nationale feestdag van de Verenigde Staten. Dan wordt de onafhankelijkheid van 1776 herdacht, dat gaat gepaard met verschillende parades.

  "Ik hoorde 20 tot 25 schoten"

  Het stadsbestuur van Highland park, een buitenwijk zo’n 40 kilometer ten noorden van Chicago, zegt op Twitter dat de politie is opgeroepen en dat de 4 juli-parade afgelast is. Er zouden verschillende schoten zijn afgevuurd.

  Volgens lokale media zijn verschillende mensen neergeschoten maar er zijn nog geen officiële cijfers. Ook buurtbewoners spreken van “meerdere schoten”. Volgens één getuige zou het zelfs om zo’n 20 à 25 geweerschoten gaan. “Ze waren heel snel na elkaar te horen. Dus het had niet gewoon een handvuurwapen kunnen zijn”, zegt Miles Zaremski die in Highland Park woont aan Chicago Sun Times. Hij zegt ook “verschillende mensen te hebben gezien die geraakt waren”, waarvan een vrouw die bedekt was met bloed. “Zij heeft het niet overleefd”, zegt hij.

  De politie zou de mensen opgeroepen hebben om zo snel als mogelijk weg te gaan en zich te verspreiden. “Het is niet veilig om hier te blijven”, klonk het. Er werden stoelen, kinderwagen en dekens achtergelaten. Op videobeelden is te zien hoe er een band nog aan het paraderen en spelen was, toen de mensen plots massaal weg begonnen te lopen.

Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen