Ogen van de hele wereld gericht op Aalst Carnaval

  Alle ministers uitgenodigd, slechts eentje durft zijn gezicht laten zien op Aalst Carnaval: “Het is toch een ambetante editie”

   

  Het ene jaar zitten er al meer politici op de eretribunes van Aalst Carnaval dan het andere, maar vandaag geven opvallend veel politieke genodigden forfait. De heisa rond vermeend antisemitisme maakt het voor hen wat gênant. Van de ministers tekent alleen Ben Weyts (N-VA) present. “Ik kom elk jaar. Dat nu niet doen, zou pas een statement zijn”, zegt hij.

  Stoeten over het hele land afgeschaft door noodweer, Aalst Carnaval gaat voorlopig door


  Verschillende carnavalsstoeten en andere evenementen in het hele land zijn afgelast door het verwachte stormweer. In Aalst zitten de burgemeester en alle bevoegde instanties deze voormiddag samen om de situatie te evalueren. Burgemeester D'Haese verwacht dat het ergste echter achter de rug tegen dat de stoet in Aalst goed en wel van start is gegaan.

  LEES OOK. Derde Belgische weekendstorm op rij is een feit: code geel afgekondigd, noodnummer 1722 geactiveerd

  Carnavalsgroepen weigeren zich neer te leggen bij "censuur"

  Ondanks de heibel van de voorbije dagen hebben verschillende Aalsterse carnavalsgroepen al aangekondigd dat ze toch opnieuw zullen aantreden met mogelijk aanstootgevende karikaturen. Ook de joodse poppen waar vorig jaar zoveel over te doen was, zullen weer opduiken.
  Aalst zet zich schrap voor turbulente editie van carnaval: deze groepen zullen voor ophef zorgen

  Verschillende stoeten over het hele land afgeschaft

  Ook burgemeester Manu Claes (CD&V) van Scherpenheuvel-Zichem heeft zondagmorgen na overleg met brandweer, politie, gemeentelijke diensten en de organisatoren beslist om wegens het stormweer de voor vandaag geplande carnavalstoet in deelgemeente Zichem af te gelasten.
  Eerder werden ook aan de kust, in Limburg en in de Antwerpse Kempen al verschillende carnavalsstoeten afgelast. Dat is onder meer het geval in Oostduinkerke, Lanaken, Eisden-Dorp, Maaslmechelen, Lommel, Hamont-Achel, Tongeren, Zonhoven, Lummen, Kinrooi, Pelt, Vosselaar, Herenthout, Essen en Baarle-Hertog.

  Aalsterse stoet kan doorgaan maar start een uur later en met extra veiligheidsmaatregelen

  De veiligheidscel van de stad Aalst heeft zopas beslist dat de traditionele stoet ondanks het stormweer kan doorgaan. De stoet zal wel pas een uur later dan gepland uitrijden - vanaf 14 uur in plaats van 13 uur - en er worden een aantal extra veiligheidsmaatregelen genomen.
  Zo mogen carnavalisten niet hoger dan 2 meter op de praalwagens zitten. Er mogen ook geen losliggende voorwerpen op de praalwagens liggen, en er mag geen gebruik gemaakt worden van "uitschuifbare of roterende" delen op de praalwagens.
  Bij het begin van de stoet zullen de vier heemskinderen ook niet plaatsnemen op het Ros Balatum. Dat zal pas gebeuren vanaf 17 uur.
   
  Het KMI kondigde code geel af voor het hele land en verwacht hevige windstoten tot 90 kilometer per uur. Maar in de loop van de middag zou het stormweer luwen. Volgens de veiligheidscel van de stad Aalst worden er vanaf 14 uur nog windstoten van maximaal 40 kilometer per uur verwacht.
   

  Israëlisch ambassadeur: "Verwachten reactie van de federale regering als er antisemitische beelden opduiken"

   
  De Israëlische ambassadeur in België Emmanuel Nahshon waarschuwde op De Zevende Dag dat hij een afkeurend signaal verwacht van de federale regering en van het stadsbestuur van Aalst als er kwetsende, antisemitische karikaturen opduiken in de Aalsterse carnavalsoet. "Maar de relaties tussen beide landen zijn goed, ik zie niet in waarom dat zou veranderen na vandaag."

  De Aalsterse schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) repliceerde dat er ongetwijfeld beelden "die refereren naar de heisa van de laatste maanden" in de stoet zullen opduiken, zeker bij de zogenaamde 'losse groepen'. "Maar laat ons hopen dat die de grenzen van de wansmaak niet overschrijden, en laat ons vooral daarna naar Aalst Carnaval kijken zoals het bedoeld is: als een feest."

  Burgemeester D'Haese: "Niet kwetsen om te kwetsen"

  Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) herhaalde op De Zevende Dag op VRT dat het carnaval het feest van de vrije meningsuiting is. D'Haese deed evenwel een oproep aan de deelnemers om niet "te kwetsen om te kwetsen". Ondanks de duidelijke richtlijnen erkende hij dat het niet geweten is wat de kleine, losse groepen zullen doen. In overleg met de politie kan een groep uit de stoet gezet worden, lichtte D'Haese toe. Maar hij zei te hopen dat niet te moeten doen.

  Veiligheidscel Aalst verwacht rukwinden van 40 km per uur ... weerman van 95 km per uur

  Burgemeester Christophe D'Haese tijdens de persconferentie vanmorgen
  De veiligheidscel van de stad Aalst besliste deze voormiddag om de stoet in Aalst toch te laten uitrijden, ondanks het stormweer. De start van de stoet wordt wel met een uurtje uitgesteld, tot 14 uur. Vanaf dan verwacht de veiligheidscel nog maar rukwinden van zo'n 40 km per uur. KMI-weerman David Dehenauw denkt daar echter anders over. In een tweet met zijn lokale weersvoorspellingen is er sprake van rukwinden tot maar liefst 95 km per uur...

  En daar zijn de eerste joodse karikaturen al

  De stoet in Aalst is nog niet goed en wel begonnen, of de eerste joodse karikaturen duiken al op.
  Het is nu afwachten of er zoals verwacht ook een resem klachten zal ingediend worden. Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA), voor de gelegenheid uitgedost met een hoed met schietschijf, reageerde al kort op VTM Nieuws: "Niets of niemand ontspringt de dans in Aalst. We zijn niet de Heilige Bloedprocessie, hier wordt de spot met alles en iedereen gedreven. Soms komt dat hard aan, het kan zeker zijn dat sommige mensen zich daardoor gegriefd voelen. Maar dan gaan we de democratie zijn werk laten doen. Er kan dan een melding of klacht worden ingediend en er wordt eventueel een pv opgemaakt. De politie is daar ook op voorbereid."

  Jan Jambon (N-VA) wil dat er volgend jaar met andere zaken gelachen wordt

  Vlaams minister-president reageerde op VTM Nieuws kort op de verwachte heisa rond Aalst Carnaval dit jaar. "Aalst Carnaval is iets speciaals waar met alles en iedereen gelachen wordt. Dat moet ook kunnen. Tegelijkertijd moet er begrip zijn voor wat het joodse volk in het verleden heeft meegemaakt. Als overheid kunnen we niet tussenkomen zolang wat er gebeurt binnen de krijtlijnen van het wettelijke blijft. Maar ik zou toch een oproep willen doen om volgend jaar andere zaken te zoeken om mee te spotten. Er zijn nog zoveel andere dingen waarmee gelachen kan worden. Ik hoop op gezond verstand aan beide kanten in dit debat."

  'Aalsterse jodensterren' verdeeld onder carnavalisten: "Dit is er ver over", vindt Joachim Coens (CD&V)

  De Aalsterse carnavalist Michel Van Brempt verdeelde honderden buttons waarin het logo van de stad verwerkt werd tot een davidster. Die ster, bestaande uit twee driehoeken groeide in de loop der eeuwen uit tot symbool van het jodendom. Maar in de Tweede Wereldoorlog moesten joden een variant ervan, de zogenaamde jodenster, verplicht dragen in Duitsland en de bezette gebieden om zich kenbaar te maken. Van Brempt, lid van Forza Aalst en Vlaams Belang nationaal, ontkent dat het om een jodenster gaat, maar CD&V-voorzitter Joachim Coens reageert bijzonder misnoegd op Twitter. "Dit staat los van de stoet en is er ver over!", klinkt het.

  Eerste praalwagen met joodse karikatuur sluit aan in stoet

  In Aalst is de eerste praalwagen met een prominente afbeelding van een joodse karikatuur aangesloten. Carnavalsgroep Lossendeirdeveirdeirdeir koos dit jaar als thema "Het Oilsjters Tribunool", waarbij rechters uitzonderlijk over humor mogen oordelen. Vooraan de geviseerde groepen een grote joodse beeltenis met opmerkelijk lange tenen.
  Een duidelijke verwijzing naar de heisa die Aalst Carnaval vorig jaar haar erkenning van immaterieel cultureel erfgoed bij Unesco heeft gekost. Het is nog niet duidelijk hoe pijnlijk de joodse gemeenschap de beelden dit jaar zal vinden. Ook verschillende andere carnavalsgroepen spelen met het thema en of werken rond het thema censuur.
  De leden van Lossendeirdeveirdeirdeir motiveren het gebruik van de karikatuur. "We lopen als rechters van de humor door de straat. jood, priester, moslim,... met Carnaval in Aalst wordt er met alles en iedereen gelachen. Het staat zelfs zo geschreven in het Aalsters wetboek van de humor."

  Carnavalstoet later vertrokken door storm, carnavalisten misnoegd

  In Aalst is de carnavalstoet met enige vertraging vertrokken om 14 uur. De vorming van de stoet verliep erg moeizaam door het slechte weer en enkele brandweerinterventies langs het aanlooptraject. De officiele start werd gegeven in barre weersomstandigheden en carnavalisten klagen over beperkingen door het slechte weer.
   
  Zo zijn omwille van de veiligheid enkele beperkingen in voege, die erop neerkomen dat carnavalisten niet op hun praalwagen mogen staan indien die hoger is dan 2 meter. Praalwagens mogen bovendien niet hoger zijn dan 4,2 meter.
   
  Een domper op de feestvreugde voor heel wat carnavalsgroepen, omdat die voor hun verhaal bepaalde criteria in acht moesten nemen. Die zijn nu niet meer van tel. De stad zal de lengtemetingen van de carnavalsgroepen neutraliseren en zal strafpunten uitdelen wanneer de veiligheidsmaatregelen niet worden nageleefd.

  De Zwiejtollekes trekken met de controversiële Joodse poppen opnieuw door straten van Aalst

  Carnavalsgroep De Zwiejtollekes trekt met de poppen die vorig jaar tot een internationale storm van protest hebben geleid, zondag opnieuw door de straten van Aalst. Opnieuw zijn de hoofden, met typerende haakneus en pijpenkrullen, Joodse karikaturen. Maar de context is wel anders, want de figuren worden samen met andere bevolkingsgroepen in een soort van schietkraam geplaatst.
   
  De praalwagen van De Zwiejtollekes wordt rond 14.30 uur naar de verzamelplaats geleid, van waaruit hij zal vertrekken richting de officiële stoet. De poppen worden er - naast andere creaties - dit jaar hergebruikt, ondanks de ophef die vorig jaar heeft geleid tot de schrapping van Aalst Carnaval als immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.
  De controversiële Joodse poppen van vorig jaar

  Politici lachen met zichzelf en anderen

  Ben Weyts maakt reclame voor Toyota, Sarah Smeyers spot met Kim Clijsters en Gwendolyn Rutten kwam naar Aalst als René Magritte. 

  De controversiële Joodse poppen van vorig jaar zijn er weer 

  De hoofden worden dit jaar op een andere manier gebruikt en samen met andere karikaturen in een soort schietkraam geplaatst. De wagen is dit jaar van de carnavalsvereniging De Zwiejtollekes. 

  Veel buitenlandse pers in Aalst

  In Aalst zijn zondag meer dan 20 accreditaties aangevraagd door buitenlandse mediaorganisaties. Het gaat om Europese nieuwsorganisaties en persagentschappen. Israëlische nieuwsredacties zijn niet ter plaatse, blijkt uit een laatste stand van zaken op zondag, maar die worden wel op de hoogte gehouden, onder meer door agentschappen als Reuters en AP.
  Het gaat onder meer om France Television, Associated Press, Blauer Rhein Argentur, Vice News, Agent France Presse, Reuters en Euronews.
  Maar ook Joodse mediabedrijven, zoals het Amerikaanse 70 Faces Media en het Belgische blad Joods Actueel, bekijken de stoet zondag van dichtbij.

  De Vismooil'n kiest voor 'vogelvrij'

  De Vismooil'n, de carnavalsgroep die vorig jaar een internationale rel veroorzaakte door Joodse karikaturen te omringen met geldkisten en muntstukken, kiest dit jaar voor een grote vogel op hun belangrijkste praalwagen. Omdat ze vinden dat Aalst vorig jaar vogelvrij is verklaard door de controverse.
  Onder de titel "Oilsjt Voegelvroi in '20" nemen De Vismooil'n ook dit jaar deel aan de stoet. "Hoge bomen vangen veel wind", klinkt het. "Aalst is uniek in de wereld op gebied van spot en vrije meningsuiting", zegt de groep na alle controverse.

  Invloedrijke Joodse belangenvereniging vraagt Europees onderzoek naar Aalst Carnaval

  Het American Jewish Committee vraagt de Europese Unie om België te onderzoeken na de “antisemitische parade” die Aalst Carnaval volgens de organisatie is. “De kostuums zetten aan tot haat, verspreiden complottheorieën en ridiculiseren Joodse gebruiken en tradities.”
  Lees hier meer. 

  Zware kritiek uit joods-Israëlische hoek op “het Belgische haatfestival dat bekendstaat als Aalst Carnaval”

  Nu stilaan duidelijk wordt dat er dit jaar een flink aantal joodse karikaturen meeloopt in en rond de Aalsterse carnavalstoet, duiken ook de eerste internationale reacties op via Twitter. En voor Israëlische media en internationale belangenorganisatie zijn niet mals.

  Aalst Carnaval is dit jaar "een schande en een verspilling"

  Dat zegt Joël Rubinfeld, de voorzitter van de Franstalige organisatie "Ligue Belge contre l'Antisémitisme" (Belgische Liga tegen Antisemitisme). Hij is zelf aanwezig op het evenement.
  Rubinfeld was naar eigen zeggen onaangenaam verrast de controversiële hoofden van vorig jaar opnieuw te zien, maar hij zag nog meer antisemitische karikaturen passeren. "Ik heb gekromde neuzen gezien, de Klaagmuur voorgesteld alsof hij gebouwd werd met goudstaven, vergezeld door een parodie op "Hey Jude" van The Beatles. Het is echt immoreel antisemitisme. Ik vreesde er al voor, ook al had ik een klein beetje hoop voor deze editie."
  "Het is een schade dat we dit laten gebeuren in ons land in naam van de vrije meningsuiting. Er zijn grenzen. En het is ook echt zonde, want er zijn kinderen en het is een familie- en volksfeest waar aardig wat mensen een jaar lang aan werken. De problematische wagens zijn maar 5 procent van de hele optocht, maar die blijven wel hangen", aldus nog Rubinfeld.

  Federale regering scherp voor de jodenspot op Aalst Carnaval

  De federale regering, bij monde van de eerste minister Sophie Wilmès, is scherp voor de joodse karikaturen Aalst Carnaval. Dat blijkt uit een persbericht dat zondagnamiddag werd uitgestuurd. “Deze feiten doen afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land.”
  door sofie.geusens edited by Mediahuis administrator 2/23/2020 4:43:18 PM

  Michael Freilich (N-VA): "Een aantal losse groepen zijn ver over de schreef gegaan" 

  N-VA-politicus Michael Freilich, voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel, heeft zich uitgesproken over Aalst Carnaval. 
  "Over het algemeen lijkt de oproep van de burgemeester om niet nodeloos te kwetsen relatief goed te zijn opgevolgd. 
  Vooral bij de vaste groepen en de praalwagens zag ik weinig aanstootgevends. Joden afbeelden op zich is nooit een probleem geweest, wel de antisemitische associaties via stereotyperingen met ongedierte en geld." 
  "Maar spijtig genoeg waren er wel een aantal losse groepen die ver over de schreef van de goede smaak gingen, en dat betreur ik ten zeerste. Op zich kan je dat ook moeilijk vermijden als je weet dat Aalst Carnaval 100.000 bezoekers trekt."
  "Zowel Bart De Wever als Jan Jambon hebben herhaaldelijk gezegd dat je dit onmogelijk uitgelegd krijgt aan de rest van de wereld. 
  Voorafgaande censuur past niet in onze democratie, maar het is hoedanook spijtig dat door het ongepast gedrag van een handvol mensen men wereldwijd focust op deze negatieve uitwassen. De beste manier om dat in de toekomst te vermijden is om bepaalde taferelen met zoveel mogelijk stemmen eensgezind te durven benoemen." 
  "Ik roep mijn collega Christoph D’Haese dan ook op om zich bij deze oproep aan te sluiten en ben hem dankbaar voor zijn oproep van de voorbije dagen aan de carnavalisten om niet nodeloos te kwetsen. 
  Ik herhaal, carnaval gaat om lachen, verbroederen en plezier maken niet om mensen of bevolkingsgroepen te kleineren en nodeloos pijn te doen."
  door sofie.geusens edited by Mediahuis administrator 2/23/2020 4:52:15 PM

  Joodse karikaturen "nog pijnlijker dan vorig jaar"

   
  Het Forum der Joodse Organisaties, een koepelorganisatie van de Joodse gemeenschap in ons land, betreurt dat er tijdens de carnavalsstoet in Aalst opnieuw Joodse karikaturen zijn gebruikt. "Ze zijn nog pijnlijker dan vorig jaar", stelt FJO-woordvoerder Hans Knoop. "Toen konden we nog denken dat het misschien niet de bedoeling was om te beledigen, maar nu doet men er nog een schepje bovenop, dat tart werkelijk alle verbeelding."
   
  Het FJO heeft volgens Knoop de beelden van zondagmiddag "erg aandachtig bekeken" en is er niet over te spreken. "Het is schokkend dat in een beschaafd land als het onze, nota bene het hart van Europa, een festijn zo ontaardt", stelt hij. "Aalst komt voor de hele wereld te kijk te staan als een antisemitisch nest. Ik zeg niet dat het dat ook effectief is, maar wie in het buitenland deze beelden ziet, zal niet anders kunnen dan dat te concluderen."
  Knoop ziet in de karikaturen gelijkenissen met de beelden die tijdens de jaren 1930 in Duitsland werden gehanteerd. "Net als toen worden Joden vergeleken met insecten, nadat dat vorig jaar ook al gebeurde met ratten of muizen", zegt hij. "Bovendien stelt men dat de Joodse gemeenschap Aalst Carnaval 'vogelvrij' heeft verklaard, zoals de Joden ook in nazi-Duitsland vogelvrij waren. Het getuigt van een enorme brutaliteit om die term nu te gebruiken."
   
  Het Forum is wel positief gestemd door de "talloze afkeurende reacties uit binnen- en buitenland", aldus nog Knoop. "Er is enorm veel begrip", stelt hij. "De oplossing zal ook vanuit de hele samenleving moeten komen, niet vanuit de Joodse gemeenschap. Antisemitisme is geen zaak van de Joodse gemeenschap alleen: de Joodse gemeenschap lijdt eronder, maar de hele samenleving lijdt eraan."

  Christoph D'Haese: "Reactie van premier is wereldvreemd" 

  Op de afsluitende persconferentie heeft burgemeester D'Haese gezegd dat er 80.000 man aanwezig was op Aalst Carnaval dit jaar. Er werd één dronkenlap opgepakt die stond te dreigen met een mes in een café. 
  Verder verdedigde D'Haese deze editie van het carnaval en zei hij dat de negatieve reacties te wijten zijn aan een taalprobleem. Creatief taalgebruik kan je volgens hem namelijk niet vertalen. Er was zeker geen sprake van antisemitisme of racisme, volgens D'Haese. De burgemeester kan niet begrijpen dat men dat hierin ziet. De reactie van premier Wilmès namelijk de federale regering noemde hij "wereldvreemd". "Het is net een feest van de vrije meningsuiting", zei hij. "Maar hier werden natuurlijk geen prijzen voor fijngevoeligheid uitgereikt." 

  Rutten: "Het is nu de taak van de premier om te waken over de reputatie van het land"

  Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten reageerde op TV OOST op de verklaring van premier Wilmès dat de bepaalde praalwagens en kostuums afbreuk doen aan de reputatie van België. "De premier moet waken over de reputatie van het land", aldus Rutten die de premier uitnodigde om volgend jaar eens naar Aalst te komen en te kijken hoeveel mensen zich het hele jaar lang inzetten voor het carnaval. Rutten had op het ogenblik van het interview twee derde van de stoet gezien en niets aanstootsgevends gemerkt.

  D'Haese: "Parodieën niet antisemitisch"

  Burgemeester Christoph D'Haese van Aalst ziet geen probleem met de Joodse parodieën die zondag in het kader van Aalst Carnaval zijn opgedoken. De Joodse gemeenschap heeft het vooral moeilijk met verwijzingen naar goud en geld, of Joden als ongedierte zoals ze zondag wel te zien waren in het Aalsterse straatbeeld.
  D'Haese begrijpt de kritiek op de Joodse karikaturen. "Ik heb de afgelopen dagen proberen te de-escaleren. Er was in Aalst nogal wat animositeit over de oproep vanuit Israël. Maar ik denk dat de parodieën niet van die aard zijn om als antisemitisch te worden gekwalificeerd", zegt D'Haese.
  "Ik ben weken het mikpunt van spot en satire geweest en ik krijg heel moeilijke vragen", klinkt het nog. "Maar dat is de vrijheid van de journalist, de cartoonist en de carnavalist. We kunnen over alles en iedereen vragen stellen en over alles en iedereen humor bedrijven."
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen