Nationale Staking 20 juni 2022
Nationale Staking 20 juni 2022
3rd & 7 37yd
3rd & 7 37yd
B
S
O
close
close

-





-
Brussels Airport verwacht dinsdag en woensdag groot aantal reizigers door omboekingen
Brussels Airport verwacht dinsdag en woensdag een groot aantal passagiers door de omboekingen van vluchten die aanvankelijk voorzien waren op maandag, de nationale actiedag van de vakbonden. Dat meldt de luchthaven maandag op Twitter.Op Brussels Airport zijn maandag alle vertrekkende vluchten geannuleerd. De luchthaven nam die beslissing zondagavond vanwege veiligheidsredenen.
"Voor dinsdag en woensdag verwachten we een groot aantal passagiers, volgend op de omboekingen van de reservaties die aanvankelijk voor maandag waren gepland", aldus Brussels Airport in een reeks tweets. De luchthaven raadt vertrekkende reizigers aan om 2 uur op voorhand te komen voor vluchten binnen de Schengenzone, en 3 uur op voorhand voor vluchten buiten de Schengenzone. Ook krijgen de vertrekkers de raad om de status van hun vluchten te controleren en de handbagage voor te bereiden om de veiligheidscontrole snel te laten verlopen.
Voor aankomende vluchten raadt de luchthaven eveneens aan de status te controleren op de website, aangezien de vliegtijden beïnvloed kunnen raken. -
- NB
“Het zou niet meer dan eerlijk zijn dat werknemers mee profiteren”: waarom wordt geprotesteerd tegen loonnormwet?
De vakbonden willen met de nationale staking van vandaag, maandag, onder meer protesteren tegen de loonnormwet. Maar wat is dat nu precies? Speelt die vooral in het nadeel van de werknemer? En wat als die wet op de schop zou gaan?
Lees hier meer. - NB
-
Brusselse vuilnisophaling sterk verstoord
De vuilnisophaling in de Brusselse gemeenten is maandag sterk verstoord door de gevolgen van de nationale actiedag. Net Brussel meldt dat er vooral gevolgen zijn voor de ophaling van de blauwe zakken.In meerdere Brusselse gemeenten is een groot deel van zowel de witte als de blauwe zakken maandag op straat blijven staan. De ophaalbeurten van de witte zakken werden wel nog deels afgewerkt. In de stad Brussel, Laken, Sint-Gillis en in Vorst is ongeveer een derde van de witte zakken niet opgehaald. In Elsene en Ukkel bleef de helft op straat staan en in Neder-Over-Heembeek is 95 procent van de witte zakken achtergebleven.
De ophaalrondes van de blauwe zakken zijn het sterkst verstoord door de nationale vakbondsactie voor meer koopkracht. In de Brusselse kanaalzone en in de aangrenzende straten in Jette en Schaarbeek werd geen enkele zak opgehaald. In Sint-Gillis, Vorst, Ukkel, Elsene, Neder-Over-Heembeek, Watermaal-Bosvoorde, Laken en in de zone rond de Louizalaan werd slechts een beperkt aantal blauwe zakken opgehaald. Enkel de ophaalrondes in de Brusselse Vijfhoek werden zo goed als volledig afgewerkt.Net Brussel vraagt aan de inwoners van de getroffen gemeenten om hun zakken binnen te halen en buiten te zetten bij de volgende ophaling. -
ABVV wikt en weegt verdere acties
De socialistische vakbond organiseert op 28 juni een federaal comité, waar zal worden beslist over verdere acties. Dat heeft ABVV-voorzitter Thierry Bodson maandag aangekondigd tijdens de betoging voor meer koopkracht die door de Brusselse straten trok.
Op 29 juni vindt in het parlement een hoorzitting plaats over de loonnormwet. De dag daarvoor roept het ABVV een federaal comité bijeen. Die zal zich - op basis van de reacties van de achterban - over al dan niet verdere en mogelijk zwaardere acties buigen.
De vakbond voelt zich alvast gesterkt door de massale opkomst maandag, met 70.000 à 80.000 deelnemers voor de actie.
Miranda Ulens - algemeen secretaris van het ABVV - waarschuwde maandag alvast voor een "hete herfst" indien de loonnormwet niet wordt aangepast. "Een loonmarge voor de komende twee jaar die wellicht nul komma nul wordt. Niet met de vakbonden", klonk het. -
"Havengebied amper geraakt door actiedag"
Terminals en industriële sites in het Antwerpse havengebied worden amper geraakt door de actiedag. Dat zegt werkgeversorganisatie Voka in een persbericht op maandag.De meeste hinder speelt zich volgens Voka af bij de ondersteunende havendiensten. "Als er al hinder is, komt dat door een beperktere bediening van sluizen en sleepboten", klinkt het bij directeur Stephan Vanfraechem. "En vanavond draait alles terug normaal."Het overgrote deel van de arbeidersploegen is gewoon aan het werk, volgens de rondvraag van Voka. "Op een paar uitzonderingen na waar er 10% tot 15% van de medewerkers niet is komen opdagen, draaien alle bedrijven op volle personeelsbezetting." -
MR-voorzitter Bouchez haalt uit naar betogende PS-collega
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez haalt uit naar zijn PS-tegenhanger Paul Magnette, die maandagmorgen meeliep met de socialistische vakbond in de nationale betoging in Brussel. "Politici moeten de koopkracht verhogen door de belastingen van werkende mensen te verlagen, in plaats van te betogen", tweet hij. Premier Alexander De Croo verwacht dat een coalitiepartner die meeloopt in de betoging, de genomen maatregelen loyaal verdedigt. -
Wilde staking uitgebroken bij schoonmakers op Schiphol
Bij de schoonmakers op de Nederlandse luchthaven Schiphol is volgens vakbond FNV een wilde staking uitgebroken. De bond zegt dat de actievoerders boos zijn dat niet alle schoonmakers aanspraak kunnen maken op de zomerbonus die Schiphol onlangs heeft beloofd aan personeel vanwege de drukte op het vliegveld.Het gaat onder meer om mensen die vliegtuigen schoonmaken. Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond zelf is georganiseerd. Volgens een woordvoerder is FNV dan ook niet direct betrokken. Wel is de bond gevraagd om te bemiddelen in het conflict. -
Luchthaven Oostende vangt twaalf extra vluchten op door staking
De Oostendse luchthaven vangt maandag twaalf extra vluchten op vanwege de actiedag op Brussels Airport. Daar worden alle vertrekkende vluchten geschrapt. "Wij zijn goed voorbereid en alles verloopt vlot", zegt commercieel directeur Ann Vanpraet.
Het is maandag extra druk op de luchthaven van Oostende. Door de actiedag op Brussels Airport wordt een deel van de vluchten omgeleid naar regionale luchthavens. Zo kreeg de Oostendse luchthaven er twaalf extra vluchten bij. Het zou de drukste dag zijn sinds de aanslagen in 2016. "Anders dan toen, hadden wij nu wel de tijd om ons voldoende voor te bereiden. Wij zijn al enkele dagen bezig met voorbereidingen, waardoor alles vandaag vlot verloopt", zegt Ann Vanpraet.
De luchthaven voorzag dan ook extra personeel: van security tot extra elektriciens. Ook TUI heeft extra mensen ingezet, zowel aan de check-inbalie als in de luchthaven zelf om reizigers bij te staan. Verder zijn er ook meer werkkrachten voorzien in de bagageafhandeling.
"Door manifestaties in de luchthaven van Luik zijn er bovendien ook vijf extra cargovluchten omgeleid naar Oostende. We hebben de handen vol, maar grote problemen blijven voorlopig uit", klinkt het nog. -
Antwerpse huisvuilophaling in hele stad verstoord
Bij de stad Antwerpen is de nationale actiedag van de vakbonden opnieuw vooral voelbaar bij de afvalophaling. De huisvuilophaling is in de hele stad verstoord en de stad vraagt dan ook om het afval indien mogelijk weer binnen te halen, anders zal het met vertraging niet selectief worden opgehaald.
Ook de ophaling van sluikstort, het ledigen van papiermanden en het straatvegen werd door de actiedag tot een minimumdienst herleid. De afspraken voor grofvuilophaling werden geannuleerd en verplaatst naar een ander moment. De recyclageparken zijn allemaal gesloten.
Van de 16 locaties voor stedelijke kinderopvang zijn er 9 deels open, dus niet voor alle leefgroepen, en zijn 7 locaties volledig gesloten. Bij de overige stadsdiensten lijkt de hinder mee te vallen, ook al omdat de meeste stadsloketten, bibliotheken, musea en cultuurcentra hun vaste sluitingsdag hebben op maandag. Het grootste deel van de sportinfrastructuur is gewoon open, op zwembad De Schinde na. In zwembad Park van Merksem kunnen alleen scholen terecht. Ook bij het Zorgbedrijf en de sociale dienstverlening is er volgens de stad nauwelijks hinder. -
Eerste deelnemers aangekomen aan eindpunt betoging, politie telt 70.000 betogers
De eerste deelnemers aan de nationale vakbondsmanifestatie komen maandagmiddag aan bij het station van Brussel-Zuid, waar de betoging eindigt. Dat stelt Belga ter plaatse vast. De vakbonden spreken over 80.000 deelnemers, de politie houdt het op 70.000. De manifestatie verloopt luidruchtig, met veel voetzoekers, maar voorlopig zonder incidenten. -
Ernstige hinder bij vijfde van kmo's
De nationale actiedag veroorzaakt ernstige hinder bij een vijfde van de kmo's, zo zegt ondernemersorganisatie Unizo op basis van een enquête die sinds maandagochtend loopt bij haar leden.Van alle kmo's die leveringen doen aan hun klanten, geeft 15 procent aan dat die leveringen maandag niet kunnen doorgaan. Van de bedrijven die een levering verwachten, zegt 25 procent dat die leveranciers er niet raken. Daarnaast kwamen in 11 procent van de getroffen kmo's werknemers noodgedwongen te laat toe, klinkt het maandagmiddag in een persbericht.
"Er heerst een enorm onbegrip bij de ondernemers voor deze actie", zegt Unizo-topman Danny Van Assche. "De economische realiteit dringt blijkbaar niet door bij de vakbonden. De boodschap die ze brengen neigt naar volksverlakkerij. De aanhoudende retoriek en de dreigementen voor een 'hete herfst' zijn ronduit schadelijk."
De Unizo-topman wijst erop dat de ondernemers momenteel te maken krijgen met "gigantische grondstof-, energie- en loonkosten". "De bewering dat de lonen in ons land zogezegd niet stijgen is pertinent fout. Door de automatische indexering stijgen de lonen in ons land mee met de evolutie van de gezondheidsprijsindex", zegt hij. Volgens Van Assche betekent dit een loonindexatie van meer dan 13 procent in de periode 2022-2024.
"De bonden staken voor meer koopkracht, maar die stijgt in 2021-2023 met 4,6 procent in België, wat bijna acht keer meer is dan het gemiddelde van 0,6 procent in de eurozone", zegt hij nog. "Denken dat we nu alle lonen kunnen doen stijgen bovenop index is dromen voor werkelijkheid nemen. De loonwet is net de laatste strohalm waaraan ondernemers zich kunnen vasthouden om de loonkost enigszins onder controle te houden." -
Grote supermarkten slechts licht getroffen door nationale actiedag
De grote supermarkten in ons land hebben maandag slechts weinig hinder ondervonden door de vakbondsacties. Enkele vestigingen van Makro bleven wel gesloten uit onvrede met de geplande overname van de keten.
Bij Colruyt daarentegen werd de activiteit amper verstoord. "Er is geen reden om ons zorgen te maken. Hier en daar zijn een paar personeelsleden afwezig, maar de winkels blijven open", zo zei een woordvoerder.Bij sommige Carrefour-winkels hebben groepjes stakers zich verzameld, maar ook hier werd de algemene gang van zaken niet echt verstoord en zijn de winkels geopend. "De impact varieert naargelang de winkel. Sommige servicediensten zijn wel gesloten wegens een gebrek aan beschikbare experten", zo meldde de woordvoerder.
Ook voor Delhaize geldt hetzelfde, waar ondanks verschillende stakingsposten voor de winkel, de logistieke activiteit gewoon doorging. De winkels in Luik zijn wel "sterk getroffen", zo zegt de vakbondsverantwoordelijke. -
Bonden tellen 80.000 deelnemers op nationale betoging
De vakbonden waarschuwen voor een warme herfst als de loonnormwet niet wordt aangepast. Bij aanvang van de betoging maandag in Brussel voor meer koopkracht - waar volgens de bonden 80.000 deelnemers in mee lopen - hebben de vakbondsleiders uitgehaald naar de loonnormwet. "De loonnormwet is fout", aldus ACV-voorzitter Marc Leemans.
De bonden eisen dat het parlement hen hoort en dat de wet wordt aangepast. "Anders dreigt een hete herfst", waarschuwde Miranda Ulens, algemeen secretaris van de socialistische vakbond.Werknemers moeten vrij kunnen onderhandelen over de lonen, wat nu niet kan, argumenteren de bonden. De koopkracht van de werknemers staat immers onder druk. "We willen leven, niet overleven", aldus ABVV-topman Thierry Bodson. De bonden halen ook uit naar de aanvallen van de werkgevers op de index. "Raak niet aan de index", waarschuwt Bodson. -
Vrees voor drukte op Brussels Airport morgen
Enkele tientallen reizigers zijn maandagochtend toch naar de luchthaven gekomen. Het aanwezige personeel en vrijwilligers helpen hen en beantwoorden hun vragen. "We vragen reizigers om het callcenter van hun luchtvaartmaatschappij te contacteren voor een eventuele terugbetaling of herboeking", aldus de luchthaven.Morgen/dinsdag zal de luchthaven weer operationeel zijn zoals anders. Omdat bepaalde vluchten van maandag verzet zijn naar dinsdag, wordt het mogelijk wel drukker, met wellicht langere wachttijden dan normaal.
Komende week worden nog enkele stakingsacties in de luchtvaartsector verwacht. De vakbonden van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines staken op 23, 24 en 25 juni. Bij Ryanair leggen de piloten en het cabinepersoneel het werk neer op 24, 25 en 26 juni. -
Actiedag heeft weinig impact op maritieme dienstverlening
Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust zegt maandag "amper een impact te zien door de nationale actiedag van de vakbonden op de maritieme dienstverlening". "De loodsen zijn gewoon aan het werk", laat het agentschap weten. Voorts is er geen hinder bij de dienst- en beurtregeling van de Scheepvaartbegeleiding. De meeste veerdiensten in ons land werken zoals normaal. Enkel bij de veerdienst Bazel-Hemiksem (Antwerpen) en Langerbrugge (Gent) wordt gestaakt. -
Bonden verwachten tussen 50.000 en 70.000 deelnemers aan nationale betoging
De vakbonden verwachten maandag in Brussel tussen de 50.000 en 70.000 deelnemers aan de nationale betoging, die om 11.00 uur vertrekt aan het Noordstation. Dat hebben ze voor aanvang te kennen gegeven. Omstreeks 10.00 uur hadden al duizenden mensen zich verzameld in de buurt van het Noordstation.Ze komen op straat voor meer koopkracht en het recht om hogere lonen te mogen onderhandelen. -
VBO: "Vakbonden werken jobverlies en herstructureringen in de hand"
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt het onverantwoord dat de vakbonden maandag een nationale manifestatie organiseren. "Met het conflict in Oekraïne, het stokkende herstel na de coronacrisis en de galopperende inflatie bevinden onze ondernemingen zich in een hardnekkige crisis", zo meldt de werkgeversorganisatie in een reactie.
De vraag van de bonden om de loonnormwet af te afschaffen "en zo de loonkosten van de bedrijven verder te laten exploderen", is voor het VBO "onacceptabel". "Het duwt immers onze bedrijven - die nu al investeringen en aanwervingen uitstellen - verder de afgrond in. Finaal werken de eisen van de vakbonden jobverlies, delokalisaties en herstructureringen in de hand."
"Mooi voorbeeld van struisvogelbeleid", zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO, over de vakbondsacties. "Verschillende onafhankelijke instanties hebben meermaals bevestigd dat de koopkracht van de gezinnen via de automatische loonindexering gevrijwaard blijft en de bedrijven de gevolgen van de belangrijkste externe economische schok sinds decennia opvangen. Toch blijven sommige partijen en vakbonden de waarheid verdraaien en duwen ze bedrijven verder de dieperik in. We hebben in het verleden exact hetzelfde gedaan en we weten wat er dan zal gebeuren: bedrijven gaan failliet, er komen herstructureringen, bedrijven gaan weg uit ons land en mensen verliezen hun job."
Timmermans vraagt de bonden om overleg te starten over "een tripartiet akkoord dat de gevolgen van die schok spreidt over de overheid, de burgers en de bedrijven". -
Port of Antwerp-Bruges concentreert zich op "schepen die willen vertrekken"
In het kader van de nationale actiedag op maandag focust de Port of Antwerp-Bruges zich "voornamelijk op de schepen die willen vertrekken". Op de rechteroever zijn twee sluizen op de vier operationeel. Op de linkeroever is het havengebied achter de sluizen alleen bereikbaar voor de binnenvaart en niet voor zeevaart, behalve het Deurganckdok dat niet achter sluizen ligt. Tot slot zijn er vier sleepboten bemand: "dat is ongeveer de halve kracht", klinkt het. -
Al enkele duizenden betogers verzameld aan Brusselse Noordstation
In Brussel hebben zich maandagochtend omstreeks 10.00 uur al enkele duizenden mensen verzameld in de buurt van het Noordstation, in afwachting van de grote vakbondsmanifestatie die er om 11.00 uur vertrekt. Ze komen op straat voor meer koopkracht en het recht om hogere lonen te mogen onderhandelen.
-
- NB
Vakbonden willen aanpassing van de loonnormwet: “Onvoldoende compensatie voor hoge prijzen”
Het openbaar vervoer, de luchthaven en zelfs enkele privébedrijven hebben besloten om vandaag te staken. De voornaamste reden: onvrede over de lonen en de hoge werkdruk. De vakbonden pleiten daarom vandaag voor een verandering van de loonnormwet. “De mensen hebben zich de voorbije jaren dubbel geplooid en met superhoge prijzen valt de hemel opnieuw op hun hoofd”, zegt Marc Leemans van de Christelijke vakbond ACV aan Radio 1. Lees hier meer.
- NB
-
Zware hinder op Brussels openbaar vervoer
De nationale actiedag van de vakbonden veroorzaakt maandag heel wat hinder op het Brussels openbaar vervoer. Slechts één metrolijn op de vier rijdt uit, en bovendien minder frequent.
Omstreeks 07.30 uur is er enkel metroverkeer op de lijn Stokkel-Weststation. Ook het tram- en busverkeer in de hoofdstad is zwaar verstoord. Slechts zeven van de zeventien tramlijnen rijden, en een vijftiental buslijnen.
In Wallonië is er maandag zware hinder bij de bussen en trams van de TEC.In Vlaanderen rijdt maandag zowat 60 procent van de bussen, en 40 procent van de trams.Bij de NMBS is er geen sprake van grote hinder. -
"Wiens vlucht geannuleerd werd heeft recht op terugbetaling"
Volgens TestAankoop heeft iedereen wiens vlucht geannuleerd werd, recht op een terugbetaling. Maar een extra schadevergoeding is echter niet mogelijk aangezien er sprake is van overmacht. "Dat is een belangrijk verschil met stakingen bij Brussels Airlines zelf. Dan gaat het over onvrede bij de maatschappij zelf. Nu gaat het over de uitbating. Ze kunnen er dus niets aan doen. De compensaties tussen 250 en 600 euro vallen dus weg", zegt Simon November van TestAankoop aan Radio1. -
-
- NB
"Het is kalm in de terminal van Brussels Airport"
Dat zegt de woordvoerder van de luchthaven maandagochtend omstreeks 7 uur. Brussels Airport besloot zondagavond om alle vluchten te schrappen omdat het de veiligheid van de passagiers niet kon garanderen. De meerderheid van de reizigers heeft dan ook besloten om niet naar de luchthaven te gaan. "232 vluchten zijn vandaag geannuleerd. Voor de terugkomende vluchten zitten we op één op de vier vluchten die wel degelijk toekomen", klinkt het.
TUI heeft vandaag twintigtal vertrekkende en 8 aankomende vluchten. Die gaan bijna allemaal door vanop vanop deurne, oostende en luik. Passagiers wordt gevraagd met eigen vervoer naar daar te gaan. Voor wie dat niet lukt vertrekken pendelbussen vanuit zaventem. Andere vluchten zijn verlaat naar dinsdag. "We nodigen reizigers uit om te bellen naar het call center van hun maatschappij voor een eventuele terugbetaling of herboeking." - NB
-
Ook bij MIVB veel hinder verwacht
De MIVB laat via de website weten dat heel wat lijnen niet bediend worden maandag en raadt daarom aan om alternatieven te voorzien voor het openbaar vervoer. Om 6u45 worden enkel metrolijn 1 bediend. Voor de trams gaat het om lijn 3, 4, 7, 8, 9, 51 (tussen Van Haelen en Kerkhof van Jette) en 92. Deze bussen rijden ook: lijnen 29, 34, 45, 46, 53, 56, 59, 65, 71, 73, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95. Alle andere lijnen worden niet bediend. DE MIVB heeft online ook een hinder-attest voorzien. -
Zes op de tien bussen rijden bij De Lijn
Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn rijdt maandag, op de nationale actiedag van de vakbonden, zowat 60 procent van de bussen en 40 procent van de trams. Dat is vernomen van woordvoerster Ine Pieters.
De Lijn raadt reizigers aan om op de routeplanner, op de website of in de app te kijken of hun bus of tram al dan niet rijdt.
Op het Gentse stadsnet rijdt 60 procent van de bus en trams. In Antwerpen is dat 50 procent. Tot slot rijdt ook 40 procent van de kusttrams. -
- NB
Vijf betogers leggen uit waarom zij maandag op straat komen: “De prijzen stijgen veel te snel”
De nationale actiedag van de vakbonden veroorzaakt vandaag ernstige hinder. Jammer, maar een noodzakelijk kwaad, vinden de betogers. Want ze willen een duidelijk signaal geven: de prijzen zijn te hoog en de lonen te laag. Vijf betogers leggen uit waarom zij op straat komen. Lees hier meer. - NB
-
- NB
Staking 20 juni 2022 en andere acties : deze hinder kan je verwachten bij NMBS, De Lijn en op Brussels Airport
Vlak voor de start van de zomervakantie belooft het chaos te worden op verschillende plekken in ons land. Reden is een nationale actiedag op maandag 20 juni, maar ook de rest van de week volgen de stakingen elkaar op. De impact zal het grootst zijn in de reissector. Op welke dagen kan je hinder verwachten? En wat zijn je rechten als passagier? Lees hier meer. - NB