NB - Nationale Staking

  • NB

  OVERZICHT. Van het openbaar vervoer tot de kinderopvang en de post: in het hele land zal je de actiedag voelen

  De vakbonden voeren op woensdag 9 november actie voor meer koopkracht. Ze eisen onder meer een prijsplafond voor gas en elektriciteit, en een uitbreiding van het sociaal tarief. De actiedag zal waarschijnlijk over heel het land voelbaar zijn. 

  Unizo vindt actiedag onverantwoord en schaamteloos

  Net als de andere reacties uit werkgevershoek, is ook die van ondernemersorganisatie Unizo op de actie- en stakingsdag van woensdag afwijzend. "De vakbonden blijven blind voor de problemen waarmee de bedrijven geconfronteerd worden en gijzelen schaamteloos onze economie", zegt Unizo-topman Danny Van Assche.

  "Geen greintje begrip" heeft Unizo voor de vakbondsacties voor onder andere meer koopkracht en betaalbare energieprijzen. De organisatie wijst erop dat door de automatische loonindexering de lonen in België veel sterker stijgen dan bij de buren. "Volgens de Nationale Bank van België zullen de loonkosten in de privésector in België dit jaar bijna dubbel zoveel stijgen in vergelijking met het gemiddelde van buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland", klinkt het. "Voor 2023 wordt verwacht dat de kloof nog groter wordt."

  "Ondernemers hebben af te rekenen met een ongeziene loonindexatie, een oplopende loonkostenhandicap, een stijging van zowat alle kosten en de verminderde mogelijkheid om die effectief door te rekenen", somt Van Assche op. Volgens hem is de koopkracht van de werknemers gegarandeerd dankzij de automatische loonindexering en steunmaatregelen voor de gezinnen. "Er is gemiddeld genomen geen koopkrachtcrisis in België", zegt de Unizo-toman. "En tóch voert men actie, legt men schaamteloos het land plat en wil men extra loonsverhogingen. Dit is de mensen blaasjes wijsmaken en onze economie verder om zeep helpen."

  "Totaal onzinnig", vindt NSZ

  Zelfstandigenorganisatie NSZ noemt de actie- en stakingsdag die de vakbonden woensdag houden en hun eisen "totaal onzinnig". "Extra loonstijgingen zijn dodelijk voor onze economie", zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen dinsdag.

  Volgens het NSZ zal de actie- en stakingsdag de economische situatie van veel bedrijven, die toch al moeite hebben om het hoofd boven water te houden, verder verslechteren. "Het zijn zeker niet de bakkers, de buurtwinkels of de kleine industriële kmo's die van de crisis profiteren", aldus de organisatie. "Ze vechten voor hun voortbestaan en om werkgelegenheid te kunnen blijven aanbieden aan duizenden mensen in dit land. Maar ook zij zullen last hebben van deze staking, van de onmogelijkheid voor hun werknemers om met het openbaar vervoer naar het werk te komen of van de blokkades."

  Dat de vakbonden boven op de loonindexering nog extra loonsverhoging eisen, is voor het NSZ onaanvaardbaar. "Veel werkgevers vragen zich af of zij hun werknemers wel geïndexeerde lonen kunnen betalen, zonder het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar te brengen. Indexering betekent hoe dan ook  een verhoging, omdat zij door het bedrijf wordt gedragen en de loonkosten van de werkgever verhoogt. Een nieuwe verhoging boven op de indexering zou ware zelfmoord zijn voor de Belgische economie."

  Scholen vooral bezorgd hoe leerlingen op school geraken

  Het is nog niet duidelijk hoe zwaar de actie- en stakingsdag woensdag voelbaar zal zijn in het Vlaamse onderwijs. In sommige scholen zal de stakingsbereidheid groot zijn, in anderen dan weer niet. Scholen zijn op hun beurt eerder bezorgd over hoe sommige leerlingen op school geraken, blijkt dinsdag na een rondvraag.

  ACOD Onderwijs kan dinsdagnamiddag geen cijfers plakken op de actiebereidheid. "Zoals gewoonlijk zijn er plaatsen waar de stakingsbereidheid groot is en andere plaatsen waar het miniem is", zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. "Traditioneel horen we een grotere bereidheid bij het GO! en bij de steden en gemeenten en dan vooral in de grootsteden." De meeste bereidheid is te vinden in Antwerpen en in Oost-Vlaanderen, waar er verschillende piketten aan scholen zullen zijn.

  Een steekproef van Katholiek Onderwijs Vlaanderen leert dat het aantal stakende leraren op katholieke scholen beperkt zal zijn. "Waar toch gestaakt wordt, gaat het slechts om enkelingen. Scholen zijn eerder bezorgd over hoe sommigen van hun leerlingen op school moeten geraken", benadrukt woordvoerder Pieter-Jan Crombez.

  Ook GO! Onderwijs Vlaanderen kan de actiebereidheid moeilijk in kaart brengen. "Uit de signalen die ik nu opvang, leid ik af dat de meeste scholen weinig of geen problemen verwachten. Daar waar leraren afwezig zijn, voorziet de school opvang. Voorlopig heb ik nog geen enkel signaal gekregen van een school die de deuren zou moeten sluiten omdat ze geen opvang kunnen garanderen", aldus woordvoerder Nathalie Jennes.

  Luchthaven Charleroi gesloten, alle vluchten geannuleerd

  Door de nationale actiedag zijn alle vluchten die woensdag waren gepland van en naar de luchthaven van Charleroi, geannuleerd. De terminal zal gesloten zijn, zo heeft Brussels South Charleroi Airport (BSCA) aangekondigd.

  "Alle geplande vluchten op 9 november zijn geannuleerd. Wij verzoeken u contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij voor omboekingen", zo staat op de website van de Henegouwse luchthaven. "De toegang tot de terminal zal gesloten zijn. We willen ons verontschuldigen voor het ongemak en danken u voor uw begrip."

  De luchthaven van Luik, met voornamelijk vrachtvluchten, zal officieel niet gesloten zijn, zegt een woordvoerder. Maar mogelijk zal ze door de acties wel geblokkeerd zijn. De luchtvaartmaatschappijen hebben hun voorzorgen genomen en hun vliegtuigen op andere luchthavens gepositioneerd, klinkt het.

  Lees hier waar u morgen overal hinder kan ondervinden. 

  Acties bij spoor uit de startblokken, hinder grootst in Wallonië

  Vanaf dinsdagavond 22 uur is er hinder bij het spoor, door de interprofessionele staking van woensdag. Spoorwegmaatschappij NMBS heeft een alternatieve dienstregeling uitgewerkt waarbij een kwart van de treinen zou rijden. De hinder zal het grootst zijn in Wallonië.
  Woensdag voeren de vakbonden in alle sectoren actie voor meer koopkracht. Traditioneel starten de acties bij het spoor al de avond voordien om 22 uur. De spoorhinder zal aanhouden tot donderdagochtend.

  De NMBS werkte een alternatieve dienstregeling uit op basis van het personeel - ook dat van spoornetbeheerder Infrabel - dat heeft aangegeven niet te zullen deelnemen aan de staking. Tussen de grote steden zal een derde van de IC-treinen rijden. Van de voorstedelijke S-treinen en de lokale L-treinen rijdt een kwart. De meeste P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, worden geschrapt.
  De hinder zal groter zijn in Wallonië dan in Vlaanderen. In het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg en in een deel van Waals-Brabant zal er helemaal geen treinverkeer zijn, omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is in het seinhuis van Infrabel in Namen, "dat noodzakelijk is om het treinverkeer veilig te laten verlopen", aldus de NMBS.

  Reizigers kunnen de routeplanner raadplegen voor ze naar het station vertrekken. Die zal enkel de treinen aangeven die effectief rijden.
  De internationale verbindingen van Thalys, Eurostar en TGV INOUI en de Amsterdammer zullen normaal rijden. Voor de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen is er wel hinder. De Nightjet die dinsdagavond vertrekt in Wenen, rijdt niet verder dan Keulen, waarna reizigers met de ICE van de Duitse spoorwegen hun weg naar Brussel moeten voortzetten. Hetzelfde geldt voor de terugkerende trein op woensdagavond: die vertrekt vanuit Keulen naar Wenen, waardoor reizigers uit Brussel eerst de ICE moeten nemen.

  Helft van de bussen van De Lijn rijdt niet uit

  De vakbonden houden een nationale actiedag voor meer koopkracht. De acties zijn vooral te voelen op het openbaar vervoer. De NMBS laat weten dat ongeveer één op de vier treinen rijdt. Bij De Lijn rijdt ongeveer de helft van de bussen.
  Brussels Airport schrapt 55 procent van de vluchten. De luchthaven van Charleroi is zelfs helemaal dicht. De acties zijn ook te voelen in de havens, sommige scholen en ziekenhuizen.

  In Brussel rijdt slechts één metrolijn

  In Brussel rijdt door de nationale actie- en stakingsdag om 6.30 uur alleen metrolijn 1, de lijn is verlengd tot aan de halte Erasmus. Dat heeft openbaarvervoersmaatschappij MIVB gemeld op Twitter. Bij de trams rijden alleen lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92, bij de bussen rijden de lijnen 2, 36, 46, 50, 53, 56, 59, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 95 en t-bus 92.

  Aangepaste treindienst verloopt zoals voorzien

  De treinen rijden woensdagochtend zoals aangekondigd. Tussen de grote steden rijdt een derde van de IC-treinen. Van de voorstedelijke S-treinen en de lokale L-treinen rijdt een kwart. De meeste P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, zijn geschrapt. Dat zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Die blijft reizigers wel aanraden om de dienstregeling op voorhand te raadplegen.
  In Wallonië is de hinder groter dan in Vlaanderen. In het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg, en in een deel van Waals-Brabant is er helemaal geen treinverkeer, omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is voor het seinhuis in Namen. De spoorwegmaatschappij werkte de aangepaste dienstregeling uit op basis van het personeel - ook dat van spoornetbeheerder Infrabel - dat heeft aangegeven niet te zullen deelnemen aan de staking. Die is nog de hele dag van toepassing. Temmerman heeft geen weet van eventuele onverwachte acties of blokkades bij de NMBS.

  Veel hinder op netwerk van TEC in Wallonië

  Door de nationale actie- en stakingsdag is er vandaag veel hinder op het netwerk van de Waalse openbaarvervoersmaatschappij TEC. In Charleroi is het bus- en tramverkeer volledig lamgelegd, meldt de regionale TEC om 6.30 uur op haar website. In de regio Luik-Verviers rijden de meeste lijnen niet. Ook in Namen-Luxemburg zijn verschillende routes geschrapt en in Henegouwen is het netwerk volgens TEC "ernstig verstoord". De lijst van de betrokken lijnen is te raadplegen op de website van de openbaarvervoersmaatschappij. In Waals-Brabant zijn tientallen lijnen getroffen.

  Minister Jo Brouns: “Staking is niet het juiste antwoord op energiecrisis”

  “Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik veel begrip heb voor de ongerustheid van onze werknemers”, zegt Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) woensdag in een reactie op de nationale actie- en stakingsdag. “Toch denk ik dat een staking niet het juiste antwoord is op de energiecrisis van vandaag.” Brouns wijst er op dat de verschillende regeringen wel degelijk oog hebben voor koopkracht, er in sectoren waar het loon éénmaal per jaar wordt geïndexeerd in januari een historisch hoge indexering van meer dan 10 procent volgt, de btw-verlaging op energie behouden blijft en er een basispakket energiesteun volgt voor de gezinnen.
  Brouns laat ook weten dat hij geen voorstander is van vrije loononderhandelingen: “dat betekent immers een afschaffing van ons systeem van automatische indexering, en dat zie ik niet zitten”. Maar hij is wel gewonnen voor de fiscale hervorming van zijn CD&V-collega federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem. “Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke hervorming meer mensen aan de slag zal helpen, wat de koopkracht en de werkzaamheidsgraad ten goede zal komen. Zelf geloof ik in een verhaal van bruggen bouwen”, zegt de minister. “Ik wil alvast zelf bruggen bouwen ten aanzien van werknemers, bedrijven, werkzoekenden of sociale partners, of gewoonweg iedereen die het met de toekomst van ons land goed voor heeft. Ik hoop alvast dat de vakbonden constructief blijven meewerken aan het uitdenken van oplossingen”, besluit Brouns.
  • NB

  Actievoerders blokkeren toegangstunnel tot Gents havengebied

  In Gent blokkeren actievoerders een belangrijke toegangstunnel tot het havengebied. De politie heeft de Vliegtuiglaan, die verderop overgaat in de John F. Kennedylaan, afgesloten. Die verbindingsas loopt doorheen het oostelijk deel van het havengebied. Het verkeer dat vanuit Gent naar de haven moet, wordt omgeleid richting Dampoort.

  Egbert Lachaert: "Stakers vergissen zich van vijand"

  Volgens Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD, vergissen stakers zich van vijand. "We zitten allemaal samen in de miserie door de stijgende prijzen", zegt hij woensdag in De Ochtend op Radio 1. "De stakingsdag is al lang geleden aangekondigd, maar de regering heeft intussen een basistarief uitgewerkt. Je vernietigt welvaart en gaat geen oplossingen verwezenlijken door mensen die willen werken tegen te houden, zoals in Gent gebeurt. Het slechtste wat je nu kan doen is staken en oorlog voeren tegen elkaar. Ik denk dat er in het Kremlin iemand in zijn vuistje lacht."

  Zeer kalme woensdagochtend in station van Leuven, geen bierproductie bij AB InBev

  In het treinstation van Leuven is het woensdagochtend extreem rustig. De treinen rijden allemaal mooi op schema, op eentje na (wegens technische problemen). Voor één keer is er zelfs plaats om te zitten op de spitstrein richting Brussel. 
  Ook in het busstation zijn er amper pendelaars, onze reporter ter plaatse ziet ook maar weinig bussen uitrijden.
  Door de staking is er vandaag geen bierproductie bij AB InBev in Leuven. De vakbonden sloten alle ingangen af, zowel in het depot als aan de hoofdingang van de brouwerij mocht niemand binnen. “De directie wist het, en er is ook effectief niemand aan het werk. Ook de ploegen die later vandaag moeten starten, zullen niet binnen mogen”, klinkt het.
  Foto: hsb

  Vakbonden voeren actie bij Engie

  Aan de ingang van de hoofdzetel van energieleverancier Engie in de Simon Bolivarlaan in Brussel hebben actievoerders zich woensdagochtend verzameld. “Een symbolische plaats natuurlijk, één van onze eisen is dat de regering de stijgende prijzen aanpakt, zeker wat de energiefactuur betreft”, klinkt het bij verschillende vakbondsleden die hier verzamelden. De ingang is afgesloten en is besmeurd met eieren.

   
  Foto: Tommy Huyghebaert

  Actiedag verloopt rustig op Brussels Airport

  De algemene actie- en stakingsdag leidt woensdagmorgen niet tot grote problemen op Brussels Airport. Een groot deel van de vluchten was vooraf al geschrapt maar de vluchten die wel voorzien waren, vinden gewoon plaats. Alles verloopt dan ook rustig, klinkt het bij de luchthaven.
  Om lange wachtrijen en vertragingen te vermijden was 60 procent van de vluchten op Brussels Airport woensdag al preventief geschrapt, wat overeenkomt met in totaal 223 vluchten. "Alle reizigers zijn door de luchtvaartmaatschappijen geïnformeerd en er zijn vluchten omgeboekt", zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerder van Brussel Airport. "Het is daardoor vrij rustig. Er is geen sprake van chaos of lange wachtrijen." Er moesten woensdagochtend ook geen extra vluchten meer geschrapt worden. 
  Ook de afhandeling van de bagage levert geen problemen op. "Er wordt bij de afhandelaars gewerkt met een kleinere bezetting. Daarom hadden we aangeraden om enkel handbagage mee te nemen", zegt Chioua Lekhli. "De bagage die er toch was, kon wel worden afgehandeld."

  Stakersposten bij Coca-Cola, Ghelamco Arena en in Gents havengebied

  In Gent blokkeren een vijftigtal actievoerders woensdagochtend een belangrijke toegangstunnel tot het havengebied. De federale politie heeft zich opgesteld aan de Vliegtuiglaan, die verderop overgaat in de John F. Kennedylaan, en leidt het verkeer om. De actievoerders zouden verkeer met mondjesmaat laten passeren maar de politie vraagt wel om de buurt te vermijden.
  Aan de Vliegtuiglaan in Gent blokkeerden actievoerders een tunnel met brandende paletten. (Foto: Frederiek Vande Velde)
  De verbindingsas loopt doorheen het oostelijk deel van het havengebied en Gentse werkwilligen die naar havenbedrijven pendelen maken er vaak gebruik van. De blokkade zou opgetrokken zijn door niet-gesyndiceerde havenarbeiders. Het is niet duidelijk hoe lang die de doorgang nog zullen versperren, maar het verkeer dat vanuit Gent naar de haven moet wordt omgeleid langs de Dampoort.
  Vakbondsmilitanten hebben ook stakersposten opgetrokken aan de bedrijfspoorten van de Coca-Colafabriek in Gent. Aan het filiaal van Albert Heijn in de Ghelamco Arena is een stakingspost actief. Ook aan grote bedrijven als Volvo Cars en Volvo Trucks hebben vakbondsmilitanten zich opgesteld. Aan Volvo-toeleveringsbedrijf MC Synchro, waar syndicale oproepen zijn verwijderd, hebben vakbondsmilitanten een stakerspost ingesteld.

  Veel minder files op Vlaamse snelwegen, veel mensen kiezen voor telewerk

  Er stonden woensdagochtend opvallend minder files op de Vlaamse snelwegen, ondanks het feit dat het openbaar vervoer zware hinder ondervindt door de nationale actie- en stakingsdag. “Veel mensen kiezen op een stakingsdag duidelijk voor telewerk”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaamse Verkeerscentrum.
  De nationale actiedag veroorzaakt veel hinder bij het openbaar vervoer. Toch was het woensdagochtend veel minder druk op de Vlaamse snelwegen. “Er waren tijdens de ochtendspits wel de structurele files; maar die waren minder lang dan anders”, legt Bruyninckx uit. “De ochtendspits was aanvankelijk normaal gestart, maar om 6 uur was al snel duidelijk dat er minder files stonden dan op een gewone werkdag.”

  Hinder voor internationale treinen

  Internationale verbindingen van Thalys, Eurostar en TGV INOUI en de Amsterdammer rijden normaal. Wel is er hinder voor een aantal ICE-treinen van de Duitse spoorwegen, net als voor de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen. De Nightjet die dinsdagavond vertrekt in Wenen, rijdt niet verder dan Keulen, waarna reizigers met de ICE hun weg naar Brussel moeten voortzetten. Hetzelfde geldt voor de terugkerende trein op woensdagavond: die vertrekt vanuit Keulen naar Wenen, waardoor reizigers uit Brussel eerst de ICE moeten nemen. Dat zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Die blijft reizigers wel aanraden om de dienstregeling op voorhand te raadplegen.

  Te weinig werknemers: Volvo Cars kan niet produceren

  De fabriek van Volvo Cars Gent, die in het havengebied ligt, kan woensdag niet produceren. Een minderheid van de medewerkers, bij de Gentse autobouwer zijn dat er in totaal bijna 7.000, is aanwezig. Dat is onvoldoende om de band te laten draaien voor de ochtendploeg. De medewerkers die wel aanwezig zijn, krijgen ander werk. De Gentse haven wordt geteisterd door wegblokkades en de vakbondsacties lijken ook bij andere bedrijven veel navologing te krijgen.

  Havenarbeiders volgen staking massaal op

  De arbeiders in de drie zeehavens volgen de staking massaal op en er worden geen containers gelost of geladen. Dat melden de secretarissen van de socialistische en christelijke vakbond. Enkel mensen die cruciale veiligheidsfuncties uitvoeren, zijn aan het werk. "Iedereen volgde massaal onze oproep om thuis te blijven", reageert Kurt Callaerts van het ACV. "Om zes uur morgenvroeg eindigt de nachshift en zullen de arbeiders opnieuw met volle moed beginnen werken." 
  De vakbonden hadden opgeroepen geen stakingsposten te organiseren, maar organiseren wel zogenaamde "vliegende piketten", die evalueren of er mensen aan het werk zijn. Sinds vijf uur vanmorgen rijden de vliegende piketten rond in het havengebied tussen Zeebrugge en Antwerpen. Ook in de logistieke sector zou op halve kracht werken. "Vanmorgen waren er in twee kleine magazijnen nog enkele mensen aan het werk", vertelt Marc Loridan, secretaris bij het ABVV. "Maar na een kort gesprek zijn die ook gestopt met werken." In de chemie- en petroleumsector kwamen er uiteindelijk wel enkele stakingsposten. Zo stonden er actievoerders voor de poorten van onder andere Total en Bayer. De chemie- en petroleumbedrijven liggen echter niet helemaal stil.

  Vakbondsactie aan ArcelorMittal verloopt erg rustig

  Honderd vakbondsmensen voerden woensdag tussen 6 uur en 10 uur actie voor de hoofdingang van staalreus ArcelorMittal in Zelzate. Op initiatief van het gemeenschappelijk vakbondsfront vond een nationale actie- en stakingsdag plaats.
  Met de staking willen de vakbonden het gebrek aan concrete maatregelen van de regering ter versterking van de koopkracht aan de kaak stellen. “We staan hier aan de kant van de hoofdingang omdat we niemand van de collega’s willen verhinderen toch aan het werk te gaan. Heel wat van hen voelen de financiële crisis sterk aan en willen blijven werken. We zullen evenmin onze werkgever treffen omdat deze actie vooral een boodschap is aan de regering”, zegt Peter R. Verniers van ACV - CSC.
  Foto: zvd

  Pendelaars en scholieren stranden aan station: “Ik zal zeker te laat zijn”

  De nationale stakingsactie bezorgde woensdagochtend heel wat trein- en busreizigers kopzorgen. In Roeselare moesten pendelaars en scholieren lang wachten op hun trein of bus. “We wisten van de staking, maar het is niet altijd even evident om een alternatief te regelen.”
  Verdacht lege perrons en een stille wachtruimte. Dat er vandaag massaal gestaakt wordt was ook te merken in het station in Roeselare. Voor enkele wachtenden was het de start van een lange dag. “Normaal gezien ga ik altijd met mijn auto naar mijn werk in Lichtervelde. Die staat spijtig genoeg defect in de garage waardoor ik de bus en de trein moet nemen’, zegt Maarten Samoy uit Moorsele. “Ik wist van de stakingsactie, maar had niet verwacht dat ik zo lang zou moeten wachten. Ik zal hier toch een tweetal uurtjes gestaan hebben vooraleer ik met de trein naar Lichtervelde kan vertrekken.”
  Julia, Anneke en Maarten wachten lang op trein of bus, maar geraken uiteindelijk wel waar ze moeten zijn. (Foto: sbr)

  Geen dokwerkers aan de slag in Gents deel North Sea Port

  In de Gentse haven zijn woensdag amper dokwerkers aan de slag gegaan om schepen te laden en lossen. Dat zegt directeur Peter Heyde van de centrale van de dokwerkers. Zowat 450 havenarbeiders staan in voor die taak, maar de actie- en stakingsdag wordt massaal gevolgd. Ik ga ervan uit dat er vandaag niet gewerkt wordt", zegt Heyde. "Een aantal bedrijven had dat veiligheidshalve ingecalculeerd", klinkt het nog. De directie van North Sea Port had rederijen en stouwers opgeroepen om alle zeeschepen in te plannen op een eerder of later tijdstip. Gemiddeld arriveren en vertrekken elke 24 uur zowat 5 schepen in het Gentse deel van de haven. "Dit is een enorm imagoverlies voor de haven van Gent, waar de sociale vrede hoog op de agenda staat", vindt Heyde. "We kunnen uitpakken met een enorm positief sociaal klimaat." De stakingsbereidheid is volgens de directeur te wijten aan misverstanden rond aanpassingen aan de wet-Major.

  Beperkte impact op scheepvaartverkeer

  Voorlopig heeft de nationale stakingsactie een beperkte impact op het scheepvaartverkeer en de scheepvaartbegeleiding. Het Loodswezen - dat schepen tot aan de Antwerpse haven brengt - werkt zoals normaal en ook de verkeerscentrales werken normaal. Dat melden de Port of Antwerp-Bruges en het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).
  "Ongeveer de helft van de sleepboten van het Havenbedrijf in Antwerpen is operationeel", zegt Lennart Verstappen, woordvoerder van de Port of Antwerp-Bruges. "De Kallo- en Zandvlietsluis zijn momenteel wel buiten dienst, de overige sluizen zijn operationeel en worden bediend door de aanwezige medewerkers."
  De sleepdiensten in de dokken op rechter- en linkeroever zouden dus zo goed als mogelijk verlopen. In Zeebrugge zijn alle sleepdiensten en sluizen operationeel. Volgens het MDK is er op zee wel erg weinig trafiek, maar gaat de binnenvaart gewoon door. 
   "Voorlopig is er weinig hinder voor de scheepvaart", aldus nog Verstappen. "Vier schepen in opvaart en vier schepen in afvaart hebben vertraging. Als het zo verder evolueert, verwachten we dat morgen alle vertragingen opgelost zullen zijn."

  Hinder voor dienstverlening grote West-Vlaamse steden blijft beperkt

  In grote West-Vlaamse steden als Kortrijk, Oostende en Brugge blijft de hinder vanwege de nationale actie- en stakingsdag woensdag vrij beperkt. De dienstverlening blijft er zo goed als overal gegarandeerd. Wel zijn er op enkele plaatsen stakingsposten. Ook hogescholen ondervinden weinig hinder.
  In Brugge heeft de staking zo goed als geen impact op de dienstverlening. "Er zijn enkele mensen die gebruik maken van het recht op staken, maar dat is zeer beperkt. De dienstverlening blijft overal gegarandeerd", zegt de schepen van Personeel en Organisatie Pieter Marechal (CD&V).  Aan de stelplaats van De Lijn in Brugge staat wel een stakerspost.
  Ook in Kortrijk blijft de dienstverlening gegarandeerd. Op Hoog Kortrijk is er aan de site van het bedrijf Barco wel een stakingspost opgesteld. Daar delen de vakbonden ACV en ABVV pamfletten uit aan medewerkers. Die laatste worden druppelsgewijs doorgelaten, wat woensdagmorgen voor wat file zorgde. Rond 11 uur ronden de actievoerders hun actie af. In Oostende staat een stakerspost opgesteld aan het depot van De Lijn. Daar willen tientallen actievoerders het signaal geven dat ze de besparingen op openbare diensten beu zijn. Ook het containerpark in de stad is gesloten. 
  De hogescholen in de provincie ondervinden geen hinder vanwege de staking. Bij Howest zijn er geen acties aan de gang en is bijna iedereen aan de slag. "Wij ondervinden geen impact en de lessen kunnen gewoon doorgaan", klinkt het. Ook bij hogeschool Vives loopt alles zoals gewoonlijk. "Er zijn enkelingen die staken maar over het algemeen is iedereen aan het werk en blijft de impact nihil", zegt woordvoerder Frank Devos. Ook bij KU Leuven campus Kortrijk worden geen acties ondernomen en kunnen de lessen doorgaan.

  Personeel dreigt productie ‘Thuis’ te verstoren

  Een deel van de ploeg die de dagelijkse VRT-soap ‘Thuis’ maakt, dreigt de productie te verstoren als de directie niet met informatie en toegevingen over te brug komt. De openbare omroep wil het programma verhuizen naar een extern productiehuis.
  Op de nationale actiedag van de vakbonden roeren ook de bonden bij de VRT zich. Een aantal programma’s, voornamelijk actualiteitsprogramma’s, gaan niet op antenne. Het protest is vooral gericht tegen de Vlaamse regering, die de werkingsmiddelen van de VRT niet indexeerde. Bij de stakerspost van de bonden aan het VRT-gebouw in de Reyerslaan tekende woensdagochtend ook een groep acteurs en medewerkers van ‘Thuis’ present. 

  De VRT wil besparen door de productie van de populaire soap vanaf volgend jaar te verhuizen naar een extern productiehuis. Het personeel ziet dat niet zitten. Volgens Philippe Van Horebeke, Director of Photography bij ‘Thuis’, zou de verhuizing leiden tot financieel verlies voor het personeel en mogelijk ook langere werkdagen. De arbeidsvoorwaarden in de privésector zijn immers anders dan bij de openbare omroep.

  De werknemers klagen bovendien dat ze anderhalve maand voor de geplande overdracht nog niet weten bij welk productiehuis ze zullen terechtkomen. Tegen donderdagochtend eist het personeel daarover duidelijkheid, rechtstreeks van de directie, zegt Van Horebeke. Als de directie niet op de eisen ingaat, dreigt de ploeg de productie van ‘Thuis’ te verstoren. De steun daarvoor is groot onder het personeel, zegt Van Horebeke. Ook heel wat acteurs steunen het protest, zegt hij.
  Archiefbeeld

  ACV voert actie aan winkelcentrum The Leaf: “Heel wat mensen zijn moedeloos”

  Een delegatie van het ACV voert vandaag actie aan shoppingcentrum The Leaf in Ternat. Met een bezoek van winkel tot winkel worden klanten en werknemers aangesproken over de dalende koopkracht. Daarnaast wordt ook een krantje met daarin extra informatie uitgedeeld. “We zijn enkele winkels ver en tot nu toe overal goed ontvangen”, aldus Heidi Kiekens van het ACV. “Heel wat mensen vertellen ons hun persoonlijk verhaal, over hoe moeilijk het is om nog rond te komen. Ze zijn moedeloos. We proberen hen duidelijk te maken dat als we allen aan hetzelfde zeel trekken, er zeker iets aan gedaan kan worden.”

  Vertragingen bij postuitreiking, ruim derde van postkantoren gesloten

  De stakings- en actiedag van de vakbonden heeft ook gevolgen bij bpost. Bij de postuitreiking wordt er prioriteit gegeven aan aangetekende zendingen en pakjes, en daarnaast is ruim een derde van de postkantoren gesloten, zo werd vernomen bij het postbedrijf.
  Bij de postuitreiking staakt ongeveer een derde van de mensen, zegt bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo. Er waren 's ochtends ook enkele blokkades aan sorteercentra, maar die zijn intussen weer weg. "Met de mensen die er zijn, geven we prioriteit aan tijdsgebonden producten, zoals aangetekende zendingen en pakjes", aldus de woordvoerster. De uitreiking van de gewone post kan dus wel verstoord zijn. "We proberen de vertragingen de volgende dagen weg te werken", zegt Van Mierlo. Bij de postkantoren is ongeveer een kwart van de mensen afwezig, klinkt het nog. Drieënzestig procent van de kantoren is geopend. In Vlaanderen gaat het om zowat 75 procent, in Wallonië om de helft van de postkantoren.
  • NB

  Voka: “Actievoerders zetten de koopkracht van morgen op de helling”

  De Vlaamse ondernemingsorganisatie Voka is niet te spreken over de “roekeloze” stakings- en actiedag die de vakbonden woensdag organiseren. De acties veroorzaken grote economische schade en bedreigen zo de koopkracht van morgen, klinkt het. Ook de Waalse tegenhanger Uwe (Union wallonne des entreprises) reageert met onbegrip.
  • NB

  Amper 40 procent van de bussen en trams rijdt uit in Oostende: “Er komen nog acties”

  De nationale stakingsacties om meer koopkracht te eisen, laten zich overal voelen. In Oostende staat sinds 5 uur woensdagmorgen een stakingspiket. Daar reden 42 van de 97 diensten uit.

  Onder de aanwezigen ook Petra Depoorter, secretaris bij ACOD, de vakbond voor openbare diensten. “Wij staan hier om ervoor te zorgen dat de mensen het wat beter hebben”, zeg ze. “Als je rond je kijkt, zie je dat heel veel mensen het moeilijk krijgen. De koopkracht is sterk verminderd en daar willen we snel verandering in zien komen. Actiedagen zoals vandaag zijn dringend nodig. We willen al heel lang een duidelijk signaal geven. Er komen gegarandeerd nog acties in de toekomst als er geen verandering komt.”

  Lees hier meer.

  Sinds 5 uur woensdagmorgen werd een stakingspiket opgezet aan het depot van De Lijn in Oostende. (Foto: Jeffrey Roos)

  Unizo: Eén op de vier kmo's ondervindt hinder door "wereldvreemde" acties

  Een op de vier kmo's ondervindt woensdag hinder door de vakbondsacties voor meer koopkracht en betaalbare energie. Dat meldt Unizo, op basis van een rondvraag bij de leden. De ondernemersorganisatie noemt de acties "wereldvreemd" en "enorm betreurenswaardig". Er wordt woensdag gestaakt in 2 procent van de kmo's met personeel, stelt Unizo. Maar daarnaast ondervinden ook heel wat ondernemingen op een andere manier impact van de staking. Dertig procent van de kmo's die leveren aan klanten, maken melding van leveringen die niet kunnen plaatsvinden. Van de ondernemingen die leveringen verwachten, zegt dan weer 42 procent dat de leveranciers er niet doorkomen.  

  Band bij Volvo Trucks ligt stil

  De fabriek van Volvo Trucks in Gent produceert woensdag geen vrachtwagens. Tijdens de nationale actie- en stakingsdag zijn stakersposten opgetrokken aan gate 4 en gate 6, wat betekent dat tijdelijke arbeiders niet aan de slag kunnen. De fabriek kan op die manier geen normale productie garanderen en personeel is daarom gevraagd om woensdag niet naar de fabriek af te zakken.

  PVDA roept minister Dermagne op om KB over loonstop niet te ondertekenen

  PVDA  betuigt woensdag haar solidariteit met de stakers en roept minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) op om geen koninklijk besluit te ondertekenen dat de lonen blokkeert. Minister Dermagne laat woensdag weten dat hij zich op deze actiedag onthoudt van commentaar. De loononderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers in de Groep van Tien liepen enkele dagen geleden uit op een sisser. Er kwam geen akkoord uit de bus over de loonnorm en de welvaartsenveloppe. Daardoor ligt de bal nu in het kamp van de regering, en meer bepaald dus in dat van minister van Werk Dermagne. 

  Politie moet bijspringen in gevangenissen

  De staking in de Vlaamse gevangenissen wordt goed opgevolgd. Dat heeft Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het Gevangeniswezen, woensdag gemeld aan Belga. In ongeveer de helft van de gevangenissen was er onvoldoende personeel om de minimale dienstverlening te garanderen en werden er politieagenten opgevorderd. Dat was het geval voor de gevangenissen van Beveren, Brugge, Gent, Mechelen, Merksplas, Oudenaarde en Turnhout en de centrale en de hulpgevangenis van Leuven. Dinsdagnacht moesten daar zestien politieagenten inspringen, voor de vroege shift op woensdag gaat het om dertien agenten.

  Hoogovens warm bij ArcelorMittal, koude fase ligt stil

  In de Gentse vestiging van ArcelorMittal blijven de hoogovens woensdag warm. In de warme fase loopt de productie, bevestigt de directie, en is de veiligheid van de industriële installatie gegarandeerd. Alle activiteiten - tot en met de staalfabriek - zijn woensdag actief. Ook bij ondersteunende diensten is er werkwilligheid.
  In de koude fase is er zo goed als geen activiteit. Het gaat dan om afdelingen als de warmwalserij, de koudwalserij en de bekledingslijnen. Bij ArcelorMittal werken ruim 3.000 staalarbeiders.
  • NB

  Stad Antwerpen ondervindt hinder bij afvalophaling en zwembaden

  De hinder van de nationale actie- en stakingsdag is bij de diensten van de stad Antwerpen vooral voelbaar bij de afvalophaling en de stedelijke zwembaden. Bij de kinderopvang en het stedelijk onderwijs zijn slechts een deel van de locaties gesloten.
  Zoals gebruikelijk vraagt de stad aan inwoners waar vandaag een ophaling zou plaatsvinden om het afval indien mogelijk weer binnen te nemen. Het gaat voornamelijk om inwoners van Wilrijk, Merksem, Het Eilandje en de wijk 2060. Om de straten zo snel mogelijk weer proper te krijgen, zal op een aantal plaatsen niet-selectief worden opgehaald en gaat alle afval daar dus ongesorteerd in één huisvuilwagen. De recyclageparken zijn eveneens gesloten en er is slechts een minimale sluikstortophaling en lediging van papiermanden.
  De meeste Antwerpse sportinfrastructuur is gewoon open, maar haast alle zwembaden houden de deuren gesloten. De meeste bibliotheken en cultuurcentra zijn open, bij de musea zijn onder meer het Museum Plantin-Moretus en het Rubenhuis dicht.
  Bij de stedelijke kinderopvang zijn zes locaties volledig gesloten en acht andere voor een deel van de leefgroepen. Alle ouders werden vooraf verwittigd, stelt de stad. Bij het stedelijk onderwijs zijn er 27 kleuterafdelingen en 10 lagere scholen gesloten, maar wordt er steeds noodopvang voorzien.
  De loketwerking, op afspraak, gaat op de meeste plaatsen door. Ook haast alle sociale centra en diensten voor sociale dienstverlening zijn open. In de woonzorgcentra, de centra voor jeugdzorg en voor de zorgbehoevende klanten van de thuisdiensten van Zorgbedrijf Antwerpen is de dienstverlening gegarandeerd, klinkt het.

  De Croo: "De beste manier om deze crisis door te komen is de handen in mekaar slaan"

  De beste manier om deze crisis door te komen is de handen in mekaar te slaan, niet de tegenstellingen nog aan te wakkeren. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) aan Belga naar aanleiding van de nationale actie- en stakingsdag woensdag. De premier wijst op de maatregelen die de federale regering al genomen heeft, maar beseft dat die niet alle problemen oplossen. "Het eerlijke verhaal is dat geen enkele overheid vandaag in staat is om de volledige pijn van deze crisis weg te nemen."
  De eerste minister pleit ervoor om de handen in mekaar te slaan en niet de tegenstellingen nog aan te wakkeren. "Het is in die geest dat de regering zal blijven werken, met oog voor het zo goed mogelijk beschermen van de koopkracht van mensen, maar tegelijk ook met grote aandacht voor de concurrentiekracht van onze bedrijven."

  150 militanten aan stakingspost op luchthaven van Zaventem

  Zo'n 150 militanten zijn woensdagmiddag aan de stakerspost aan Brussels Airport, het 'epicentrum' van de acties van de vakbonden in Vlaams-Brabant, samengekomen. Stakers werd aangeraden om thuis te blijven, om extra verplaatsingskosten te vermijden, vertelt Hans Elsen van ACV Puls. Daarom verzamelden vooral militanten woensdag aan Parking 16.

  Toegangstunnel tot Gents havengebied nog steeds geblokkeerd

  In Gent is een belangrijke toegangstunnel tot de Gentse haven nog steeds geblokkeerd. Ondertussen zijn daar een negentigtal actievoerders, zegt de federale politie. Auto's kunnen met mondjesmaat door de tunnel aan de Vliegtuiglaan, die verderop overgaat in de John F. Kennedylaan. De politie vraagt om het punt te vermijden en legt indien nodig omleidingen in. Maar rond het middaguur gebeuren in enkele havenbedrijven ploegwissels. Dat leidt tot een opstoot in het verkeer en mogelijk bijkomende chaos. De verbindingsas loopt doorheen het oostelijk deel van het havengebied en Gentse werkwilligen die naar havenbedrijven pendelen, maken er vaak gebruik van.
  De blokkade leek woensdagochtend opgetrokken door niet-gesyndiceerde havenarbeiders. Maar de federale politie treft ter plaatse wel enkele syndicale vlaggen aan. Op beelden lijken sympathisanten van het ABVV de onaangekondigde actie te steunen. De socialistische vakbond ontkent evenwel betrokkenheid bij de blokkade en veroordeelt de actie ook. Eerder op de dag was ook verderop in het havengebied, op de R4 ter hoogte van de zogenaamde Towerbrug, een wegblokkering. Vakbondsmilitanten van ABVV, ACV en ACLVB hielden daar een twintigtal minuten het verkeer richting Nederland tegen. Die actie is wel uitdrukkelijk door de bonden gedragen, maar is ondertussen dus afgelopen. Ook aan de turborotonde zijn woensdag verkeersproblemen ten gevolge van de actie- en stakingsdag.

  Weinig hinder bij bouwbedrijven

  De bouwsector ondervindt woensdag maar weinig hinder van de nationale actie- en stakingsdag van de vakbonden. Dat meldt de bouwfederatie Embuild woensdag. Toch is de organisatie kritisch voor de vakbonden, die met hun acties een "verkeerd signaal" geven.
  • NB

  Nationale stakingsdag legt aantal grote bedrijven gedeeltelijk stil: “We voelen onze koopkracht dag na dag dalen”

  De nationale stakingsdag werd in de Zennevallei matig opgevolgd. In heel wat bedrijven, instellingen, scholen en organisaties bleven individuele vakbondsleden afwezig op de werkvloer maar dat zorgde niet voor grote problemen. Slechts enkele grotere bedrijven gingen helemaal dicht, zoals Barry Callebaut in Halle.

  Lees hier meer (+)

  Bij Barry Callebaut lag de chocoladefabriek woensdag de hele dag stil. Iedereen staakte mee en leveringen werden afgebeld. (Foto: idh)
  • NB

  Vakbonden voeren actie op parking Mammoetcenter: “Asociale aanvallen op index moeten stoppen”

  Aan het Mammoetcenter in Roeselare deelden de vakbonden woesndag soep uit. “De toestand is heel ernstig voor wie geen hoog loon heeft en toch geen aanspraak kan maken op het sociaal tarief.”

  Van werkonderbrekingen tot stakingen. De nationale actie- en stakingsdag was woensdag op verschillende plaatsen voelbaar en zichtbaar. In Roeselare sloegen de vakbondsafgevaardigden van ACV, ABVV en ACLVB de handen in elkaar voor een actie op de parking van het Mammoetcenter. “Militanten die staken en niet aan de bedrijfspoort staan of in een onderneming met verspreide tewerkstelling aan de slag zijn, zijn hier zeker welkom voor een babbel. Tegelijk gaan we met de mensen die gaan winkelen ook het gesprek aan over de gewijzigde verhouding tussen hun winkelkar en hun portemonnee”, zegt Geert De Rous van ACLVB.

  Lees hier meer.

  ACV, ABVV en ACLVB voerden samen actie aan het Mammoetcenter. (Foto: sbr)
  • NB

  Vakbonden Van Hool nemen deel aan nationale staking: “Signaal geven aan politiek”

  Bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt in Lier namen de drie vakbonden woensdag deel aan de nationale staking. “Deze actie is niet gericht tegen Van Hool als werkgever”, benadrukt David Scheveneels van ABVV. “We ondersteunen een collectieve en interprofessionele actie die oproept tot onderlinge solidariteit tussen de sectoren. Soms moet je een signaal geven en hopen dat de politiek het oppikt.”

  Lees hier meer.

  De verschillende vakbonden bij Van Hool namen gezamenlijk deel aan de nationale actiedag. (Foto: Joren De Weerdt)

  Productie AB InBev Leuven stilgelegd

  In Leuven hebben actievoerders, zoals aangekondigd, de productie in de brouwerij van AB InBev stilgelegd. Ook in het depot werd het werk neergelegd. Dat bevestigt Tom Crabbé van ABVV Horval. De actievoerders plaatsten een stakingspost aan de poort van het bedrijf. "Alles is goed verlopen", vertelt Crabbé. "De actie was op voorhand goed aangekondigd, ook aan de leveranciers. Tot 's middags moesten we slechts drie vrachtwagens doen omkeren, die niet goed geïnformeerd waren."
  De brouwerij van AB InBev in Hoegaarden is wel nog actief.

  "70 procent van werknemers Brussels Airport heeft het werk neergelegd"

  Zowat zeventig procent van de werknemers in Brussels Airport heeft het werk neergelegd. Dat meldt Hans Elsen, secretaris van ACV-Puls Luchtvaart en Logistiek, woensdag aan Belga. "Dit betekent dat de actie draagvlak heeft", aldus Elsen. Op de luchthaven is de impact van de staking beperkt, bleek woensdagochtend al. Ongeveer zestig procent van de vluchten was al preventief geannuleerd.

  Toegang tot luchthaven van Luik volledig afgesloten

  De toegang tot de luchthaven van Luik is woensdag volledig geblokkeerd door de stakings- en actiedag die de vakbonden organiseren. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven meegedeeld. De Luikse luchthaven, met voornamelijk vrachtvluchten, is officieel niet gesloten en blijft dus operationeel als er een vliegtuig moet landen. Maar de toegang tot de luchthaven is wel volledig afgesloten. De rotondes in de buurt van de luchthaven worden door stakingsposten geblokkeerd. Ook de terminal en verschillende bedrijven aan de luchthaven zijn niet bereikbaar.

  ABVV meldt 34 acties in Vlaams-Brabant

  Volgens een lijst die ABVV opstelde, zijn er woensdag in de provincie Vlaams-Brabant acties op 34 plaatsen, van pamfletverdelingen tot stakersposten. Bij elf bedrijven, waaronder Duracell (Aarschot), Asco (Zaventem), Java (Rotselaar) en Schindler (Drogenbosch), werden stakersposten opgesteld. Twee warenhuizen van Carrefour in Aarschot en Tienen bleven toe.

  Lokale ambtenaren gaan deze maand nog staken

  Er zal nog deze maand gestaakt worden door de ambtenaren van de Vlaamse lokale en provinciale besturen. Die pikken de plannen niet van de Vlaamse regering met de lokale ambtenaren. Het gemeenschappelijk vakbondsfront kondigt een "escalerend actieplan" aan tegen de plannen van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Dat zal deze maand nog leiden tot stakingen, zegt Christoph Vandenbulcke, nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten.
  • NB

  Stakers vleesverwerkend bedrijf eisen meer loon om gestegen levensduurte op te vangen: “Vroeger nam men al eens een filet pur mee, nu zijn het gehakt en worsten”

  Aan de grote bedrijven in de Aalterse industrieparken verschenen woensdagmorgen enkele stakingspiketten. Onder andere aan Meat&More en Campina stonden groene, rode en blauwe delegaties. Aan de stakingspiketten was het niet lang zoeken naar de grieven van de stakers: de hoge energieprijzen en de impact op het inkomen, een betere verloning en een belasting op de overwinsten die grote bedrijven maken. In fabrieken als Volvo in Gent lag de band stil, in Aalter kwam het niet zo ver. “Bij Campina is er wel maar een beperkte productiviteit”, zegt Mieke Lorrez van het ABVV. “We houden ook niemand tegen, maar gaan in gesprek en sensibiliseren. Dit is ook zo besproken met de werkgever en die toonde hier begrip voor. Wij staken omdat het leven te duur geworden is. Niet enkel voor de laagste inkomens, maar ook de gewone middenklasse.”

  Lees hier meer.

  Bij Meat&More werd er vooral gepresteerd tegen een stijgende werkdruk terwijl de lonen hetzelfde bleven. (Foto: Erwin Mynsberghe)

  Hinder in Brussels onderwijs blijft beperkt, slechts drie scholen sluiten

  De hinder van de nationale actie- en stakingsdag blijft zeer beperkt op de Nederlandstalige scholen en het hoger onderwijs in Brussel. Drie secundaire scholen blijven wel dicht, meldt de GO! Scholengroep Brussel.
  De gevolgen van de staking laten zich hier en daar voelen in het onderwijs, maar de impact is zeker niet zo groot als in andere sectoren. De GO! Scholengroep Brussel heeft op een totaal van 17 secundaire scholen en 41 basisscholen weet van 3 scholen die dicht blijven vandaag, maar wel afstandsonderwijs aanbieden. 

  Actievoerders verlaten toegangstunnel tot Gentse haven

  In Gent hebben een 90-tal actievoerders een geblokkeerde toegangstunnel tot de haven verlaten. Dat meldt de federale politie. Woensdagochtend sloten de militanten zonder zichtbare vakbondsaffiliatie de doorgang tot North Sea Port af. De bonden distantieerden zich van die onaangekondigde actie.
  De politie ging in dialoog met de actievoerders en omstreeks 14u hebben de wilde stakers de tunnel verlaten, meldt de federale politie.

  Vakbondsacties zijn “onbegrijpelijk” voor Comeos

  De handelsfederatie Comeos vindt het “niet te begrijpen” dat de vakbonden woensdag actie voeren. “Het zijn al moeilijke tijden voor onze sector, zowel voor de supermarkten als de non-foodwinkels. Deze actie daarbovenop is onbegrijpelijk”, luidt het in een reactie.

  Arbeiders van liftenbouwer Otis staken tegen te hoge werkdruk

  Ook bij liften- en roltrappenbouwer Otis in het industriepark van Groot-Bijgaarden leggen arbeiders vandaag het werk neer. Met de stakingsactie wordt niet alleen de dalende koopkracht aangekaart.

  ABVV-voorzitter spreekt over geslaagde opkomst

  De ABVV-militanten hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep tot staking. Dat zegt voorzitter Thierry Bodson.
  De vakbonden organiseren vandaag een actie- en stakingsdag.  Ze eisen meer koopkracht, de afschaffing van de bestaande loonnormwet en ingrepen om de energiefactuur betaalbaar te houden. Bodson was woensdagochtend aanwezig op een actie in een industriezone in Seneffe-Manage.

  Actiedag verloopt rustig op Brussels Airport

  De algemene actie- en stakingsdag leidt woensdag niet tot grote problemen op Brussels Airport. Een groot deel van de vluchten was vooraf al geschrapt maar de vluchten die wel voorzien waren, vinden gewoon plaats. Alles verloopt dan ook rustig, klinkt het bij de luchthaven.
  Om lange wachtrijen en vertragingen te vermijden was 60 procent van de vluchten op Brussels Airport woensdag al preventief geschrapt, wat overeenkomt met in totaal 223 vluchten. "Alle reizigers zijn door de luchtvaartmaatschappijen geïnformeerd en er zijn vluchten omgeboekt", zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerder van Brussel Airport. "Het is daardoor vrij rustig. Er is geen sprake van chaos of lange wachtrijen." Er moesten woensdagochtend ook geen extra vluchten meer geschrapt worden. 
  Ook de afhandeling van de bagage levert geen problemen op. "Er wordt bij de afhandelaars gewerkt met een kleinere bezetting. Daarom hadden we aangeraden om enkel handbagage mee te nemen", zegt Chioua Lekhli. "De bagage die er toch was, kon wel worden afgehandeld."

  "70 procent werknemers luchthaven heeft het werk neergelegd"

  Zowat 70 procent van de werknemers in Brussels Airport heeft het werk neergelegd. Dat meldt Hans Elsen, secretaris van ACV-Puls Luchtvaart en Logistiek. "Dit betekent dat de actie draagvlak heeft", aldus Elsen. Op de luchthaven is de impact van de staking beperkt, bleek woensdagochtend al. Ongeveer zestig procent van de vluchten was al preventief geannuleerd.
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen