NB proces Sanda Dia

    • De Edegemse ingenieursstudent Sanda Dia (20) stierf op 7 december 2018 na een tweedaags doopritueel van studentenclub Reuzegom
    • 18 Reuzegommers moeten nu voor het hof van beroep in Antwerpen verschijnen
    • In april 2022 vond al een eerste proces plaats in Hasselt, maar dat werd stilgelegd. De advocaten van de familie van Sanda Dia tekenden beroep aan, nadat de voorzitster had opgemerkt dat ze enkel gevat was om te oordelen over de feiten van 5 december 2018 in Vorselaar
  • Proces voor 18 gewezen Reuzegommers (voor tweede keer) van start

    Het hof van beroep in Antwerpen buigt zich vanaf maandag (vandaag) over de zaak-Sanda Dia, de 20-jarige student aan de KULeuven die in 2018 stierf na een zwaar doopritueel bij studentenclub Reuzegom. Het doopritueel van Sanda Dia en twee andere schachten was op 4 december 2018 gestart in Leuven en kende de volgende dag een dramatische afloop aan een blokhut in Vorselaar. De drie jongemannen moesten urenlang in een zelf gegraven put gaan zitten, waar ze emmers ijskoud water over zich heen kregen. Ze moesten vieze dingen eten en grote hoeveelheden visolie drinken. Sanda Dia werd onwel en belandde in het ziekenhuis, waar hij op 7 december 2018 overleed. 

    In april 2022 vond een eerste proces plaats in Hasselt. Maar de familie van de jongeman en het openbaar ministerie hebben toen beroep aangetekend, omdat de rechter in eerste aanleg had opgemerkt dat ze alleen maar over de feiten in Vorselaar kon oordelen. De familie en de aanklager zijn het daar niet mee eens en willen dat er over het hele doopritueel wordt geoordeeld.

    Voor de behandeling van het dossier wordt een volledige week uitgetrokken. Achttien Reuzegommers werden doorverwezen naar de rechtbank voor het toedienen van schadelijke stoffen, mensonterende behandeling, onopzette­lijke doding en schuldig verzuim. Op het proces in Hasselt werden celstraffen van achttien tot zestig maanden gevorderd.
    • NB

    Proces start opnieuw: willen leden van Reuzegom nu wel vertellen wie Sanda Dia de fatale vissaus toediende?

    Na een mislukte eerste poging in april 2022 volgt maandagochtend de herkansing: de herstart in beroep van het Reuzegom-proces. Achttien gewezen Reuzegommers krijgen al op dag één van het zes dagen durende proces te horen welke straf hen boven het hoofd hangt. Openbaren zij nu wel wie Sanda Dia (20) de fatale vissaus toediende?

    Lees hier meer. 

    • NB

    “Hier hadden ze moeten beslissen met mijn zoon naar het ziekenhuis te gaan”: papa van Sanda Dia komt op de plekken die hij nooit had willen bezoeken

    Hij wil het met z’n eigen ogen gezien hebben, net voor de start van het strafproces maandag. De cafés in Leuven waar zijn zoon Sanda Dia in contact kwam met de elitaire studentenclub Reuzegom en waar de fatale doop begon. En de blokhut in Vorselaar, waar Sanda op 5 december 2018 urenlang in een ijskoude put zat, tijdens de tweedaagse studentendoop. Daar plant papa Papis Dia een rozenstruikje. “Nooit kom ik hier nog terug.”

    Lees hier meer. 
    • NB

    DE STEMMEN VAN ASSISEN. “Vader van Sanda Dia wilde plekken van doop zien zodat hij weet wanneer Reuzegommers liegen”

    Meer dan vier jaar na de dood van Sanda Dia start maandag opnieuw het proces van de Reuzegommers. Voor de start van het proces keerde Papis Dia voor het eerst terug naar de plekken van de fatale studentendoop. Reporter Pieter Huyberechts ging met hem mee: “Hij moest de plekken van de doop met zijn eigen ogen gezien hebben zodat hij maandag weet wanneer de Reuzegommers liegen.”

    Lees hier meer. 

  • In Antwerpen of Hasselt? 

    Het proces in eerste aanleg tegen achttien Reuzegommers in Hasselt werd in april vorig jaar stilgelegd. De voorzitster had toen opgemerkt dat ze enkel gevat was om te oordelen over de tenlasteleggingen die sloegen op de feiten van 5 december 2018 in Vorselaar, en niet over de feiten die voordien tijdens het doopritueel werden gepleegd. De familie van Sanda Dia en het openbaar ministerie tekenden beroep aan, omdat ze willen dat er over het hele doopritueel wordt geoordeeld.

    Het hof van beroep in Antwerpen heeft een volledige week uitgetrokken om het dossier te behandelen. Als het hof de zienswijze van de rechtbankvoorzitster volgt, dan kan de zaak verder behandeld worden in Hasselt. Is het hof van beroep het niet met de voorzitster eens, dan kan het de zaak "evoceren" of naar zich toe trekken en dan wordt de zaak ineens in graad van beroep behandeld.
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen