NB Netanyahu onder vuur in Israël

  • In Israël woedt al enkele maanden hevig protest tegen de geplande uitholling van justitie.
  • De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken.
  • Politici zouden door de hervorming ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters.
  • Critici zien de scheiding der machten in gevaar komen.
  • Ook binnen de eigen regering is de tegenstand steeds nadrukkelijker: minister van Defensie Yoav Galant riep dit weekend op de plannen minstens een maand op te bergen. Hij werd een dag erna ontslagen. 
 • Netanyahu ontslaat Defensieminister

  In Israël zijn er momenteel hevige protesten tegen premier Netanyahu. Die begonnen zondagavond na een aankondiging van de zijn kabinet. “Premier Benjamin Netanyahu heeft besloten minister van Defensie Yoav Gallant uit zijn functie te ontheffen”, aldus het kabinet van de premier zondag. Gallant had een dag eerder in een tv-toespraak gezegd dat hij vindt dat de regering een zeer omstreden plan om het rechtssysteem van het land te herzien moet uitstellen. Dat plan leidt volgens de minister tot een breuk in de samenleving en ondermijnt de nationale veiligheid in een tijd van “ongekende veiligheidsuitdagingen”.

  In Israël woedt al enkele maanden hevig protest tegen het plan. De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken. Politici zouden door de hervorming ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters. Tegenstanders van het plan zeggen dat het de scheiding der machten en democratische controlemechanismes van Israël verzwakt en de economie schaadt, terwijl de regering zegt dat de gerechtelijke tak eenzijdig te veel macht heeft overgenomen en moet worden ingeperkt.
 • Hevige protesten in Israël

  Nadat het nieuws over het ontslag van minister Gallant bekendraakte, kwamen zondag tienduizenden Israëlieten op straat om te protesteren. Tv-beelden van Reuters toonden enorme menigtes die de hoofdweg van Tel Aviv blokkeerden, alsook een groep demonstranten die vuur stookten in het midden van de snelweg.

  Ook aan het huis van de premier in Jeruzalem verzamelden duizenden betogers, die er een weg geblokkeerd zouden hebben. Het is niet duidelijk of Netanyahu daar aanwezig was. Er waren confrontaties tussen betogers en politie, die een waterkanon inzette, waarna duizenden actievoerders naar het Israëlische parlement stapten. Ook in de steden Haifa en Beër Sjeva werd betoogd.

  De premier besloot een spoedoverleg bijeen te roepen. Het leger werd vanwege de chaotische situatie in staat van paraatheid gebracht, aldus Israëlische media.

 • President spreekt zich uit tegen hervorming

  De Israëlische president Yitzhak Herzog heeft na massale protesten opgeroepen de omstreden justitiële hervorming in zijn land stop te zetten. “In het belang van de eenheid van het Israëlische volk, in het belang van de verantwoordelijkheid, roep ik u op de wetgeving onmiddellijk stop te zetten,” zei Herzog maandagochtend.

 • Statement van Netanyahu? 

  Premier Netanyahu zou maandagochtend een statement geven. Verwacht werd dat hij zou aankondigen dat hij de omstreden herziening pauzeert, maar later kwamen er berichten binnen dat de premier toch niet zou spreken.
 • Belangrijkste vakbod dreigt met landelijke staking

  Maandag dreigde Israëls belangrijkste vakbond ook met een landelijke staking als de premier de gepland herziening niet zou stopzetten. Arnon Bar-David, voorzitter van de vakbond Histadrut, die honderdduizenden werknemers vertegenwoordigt, stelde het ultimatum in de verwachting dat Netanyahu een aankondiging zou doen over het lot van de revisie. “Breng het gezond verstand van het land terug. Als u vandaag niet in een nieuwsconferentie aankondigt dat u van gedachten bent veranderd, gaan we staken,” zei Bar-David.

 • Personeel luchthaven legt werk neer

  Vrijwel onmiddellijk na de persconferentie waarin de staking werd aangekondigd, legde het personeel van het vliegveld bij Tel Aviv het werk neer. Volgens een woordvoerder stijgen er geen vliegtuigen meer op van die luchthaven.
 • Netanayhu-regering overleeft moties van wantrouwen in Israëlisch parlement

  De religieus-nationalistische coalitieregering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag de moties van wantrouwen van de oppositie tegen haar plan voor een justitiële hervorming overleefd.
  Een motie werd verworpen met een meerderheid van 59-53, een tweede met een meerderheid van 60-51, aldus de voorzitter van de Knesset. 

 • Minister van Economie roept regeringspartijen op om plannen te begraven

  Van de kant van Netanyahu blijft het voorlopig stil, maar minister van Economie Nir Barkat vraagt ondertussen wel al "steun voor de premier in zijn voornemen om de wet tegen te houden". Barkat is een partijgenoot van Natanyahu. Officieel is nog niet aangegeven dat het plan wordt ingetrokken, maar een tweet van Barkat laat daar maar weinig twijfel meer over bestaan. "Ik vraag al mijn collega's in de regering, van Likoed en de andere partijen: schaar je achter de eerste minister, en steun hem in het tegenhouden van de wetgeving. We mogen de val van de rechtse regering niet eigenhandig teweegbrengen. Onze kracht schuilt in onze eenheid."
 • Twee grote Israëlische havens leggen werk neer 

  Twee belangrijke havens in Israël hebben maandag aangekondigd dat zij het werk hebben stilgelegd als gevolg van een arbeidsstaking uit protest tegen de gerechtelijke hervorming van de regering. Dat schrijft Reuters. De havens van Haifa en Ashdod zeiden in afzonderlijke verklaringen dat het werk werd stilgelegd nadat Israëls belangrijkste vakbond eerder op maandag een algemene staking had aangekondigd totdat premier Benjamin Netanayhu de justitiële herziening zou stopzetten.

 • Israëlische minister van Justitie steunt Netanyahu's besluit over justitiële hervorming

  De Israëlische minister van Justitie zei maandag dat hij elk besluit van premier Benjamin Netanyahu over de toekomst van een fel betwiste justitiële hervorming zou respecteren, en voegde eraan toe dat een gebrek aan eenheid in de regering de regering ten val zou kunnen brengen. Dat schrijft Reuters. "Een situatie waarin iedereen doet wat hij wil, kan leiden tot de onmiddellijke val van de regering en de ineenstorting van de (regeringspartij) Likud," zei Yariv Levin in een verklaring. "We moeten er allemaal naar streven om de regering en de coalitie te stabiliseren." 

  • NB

  Hevige protesten in Israël: wat is er aan de hand, en hoe groot is het risico op een burgeroorlog?

  Al maanden komen honderdduizenden Israëliërs op straat om te protesteren tegen ingrijpende wijzigingen van het rechtssysteem. Zondag werd zelfs voor het huis van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geprotesteerd, nadat die had aangekondigd dat zijn minister van Defensie de laan werd uitgestuurd. Waarom zet de hervorming zoveel kwaad bloed? En riskeert er een burgeroorlog uit te breken?

  Lees hier meer. 
 • Stakingsoproep legt deel van het land lam

  De oproep om het werk neer te leggen uit protest tegen de hervorming van Justitie krijgt ruime steun. Volgens Israëlische media kiezen veel winkels ervoor om op de middag de deuren te sluiten. Ook veel banken zouden na de lunchpauze het werk niet meer hervatten. Sommige scholen en universiteiten beslisten om de lessen te schrappen. In lagere en kleuterscholen begint morgen de paasvakantie, maar de buitenschoolse opvang zal verstoord zijn.

 • Politie zet zich schrap voor tegenbetogingen

  Bij de Knesset hebben al duizenden tegenstanders van de hervormingen zich maandag verzameld.. De politie vreest nu dat daar ook duizenden tegenbetogers kunnen bij komen. Die zouden dan vooral om het wél invoeren van de geplande wet actie voeren. Daarbij zou het dan tot gewelddadige incidenten kunnen komen.
  De krant Haaretz merkt op dat voetbalploeg La Familia de vaak extreem-rechtse supporters heeft opgeroepen om vanavond mee te betogen voor de wetswijziging.
 • Israëlische ambassades sluiten zich aan bij staking 

  Israëlische ambassades wereldwijd hebben de opdracht gekregen zich maandag aan te sluiten bij een staking tegen het plan van premier Benjamin Netanyahu voor een justitiële herziening, aldus een brief van de vakbond die door Reuters kon ingekeken worden. 
  In de brief staat dat de activiteiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land en in het buitenland zouden worden beperkt tot hulpdiensten. 

 • Oppositie spreek demonstranten toe

  Yair Lapid, de leider van de Israëlische oppositie, heeft de verzamelde menigte bij het parlement toegesproken. Hij zegt dat de regering "een vijandige overname" door "een anti-democratische groepering" heeft ondergaan. Hij vroeg betogers om te blijven protesteren tegen de regering "die zichzelf niet zal tegenhouden".
 • Netanyahu houdt spoedoverleg met extreemrechtse regeringspartij

  Het lijkt erop dat Netanyahu bereid is om de hervormingen van Justitie tijdelijk op te schorten, maar dat betekent niet dat er binnen de regering al eensgezindheid is. Volgens Israëlische media blijft minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir dwars liggen. De premier wil snel persoonlijk overleggen met de extreemrechtse politicus. Pas daarna zou er een mededeling van Netanyahu komen.
 • Wachten op Netanyahu

  Terwijl het wachten is op de verwachte toespraak van Benjamin Netanyahu blijven Israëli's massaal de straat opkomen. De vraag blijft: gaat de premier de omstreden justitiehervorming afvoeren?
 • Extreemrechtse minister roept volk op tot tegenprotesten

  De Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft opgeroepen tot tegenbetogingen als reactie op de massale protesten die het land teisteren na de controversiële hervormingen van het rechtssysteem. Een dag eerder zette premier Netanyahu zijn minister van Defensie aan de deur nadat die kritiek had geuit op de plannen. "Kom naar Jerusalem... Wij zijn de meerderheid. Laat van ons horen", declareerde de extreemrechtse politicus in een video op Twitter. "We zullen onze stemmen en het land niet laten stelen door hen." Hij voegde er aan toe dat de hervormingen niet kunnen worden tegengehouden.

  Nadat premier Benjamin Netanyahu het ontslag had gegeven aan minister van Defensie Yoav Galant, braken er maandag opnieuw protesten uit. Galant had zich uitgesproken tegen de plannen om het rechtsysteem om te gooien. Verschillende media speculeren dat Netanyahu later op maandag zal aankondigen dat hij de hervormingen op pauze zet. Volgens andere berichten hebben enkele leden van zijn regering ermee gedreigd op te stappen indien de hervormingen niet doorgaan of worden afgezwakt.
 • Netanyahu aangekomen in parlement

  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is gespot in het parlement, de Knesset. Dat bericht Times Of Israel. Netanyahu hield lang overleg met zijn regeringspartners terwijl buiten de muren van die vergadering de spanningen toenemen. Er wordt al de hele dag uitgekeken naar een speech van Netanyahu: komt de hervorming er of niet? En wat met de regering?
 • Coalitiepartner: "Netanyahu stelt hervorming maand uit"

  De partij van de omstreden minister Itamar Ben-Gvir heeft een statement de wereld ingestuurd over de onderhandelingen tussen premier Benjamin Netanyahu en zijn coalitiepartners. Ze verwachten dat hij meer tijd zal nemen voor dialoog om de hervorming alsnog door te voeren, citeert Reuters. Met andere woorden: Netanyahu lijkt de grote hervorming nog niet af te serveren, maar de situatie even op pauze te zetten. Het lijkt erop dat de komende weken gepraat en onderhandeld zal worden om bij een volgende bijeenkomst van het parlement, begin mei, dan mogelijk over te gaan tot het doorvoeren van de hervorming.

  In ruil zou Netanyahu toegezegd hebben om een civiele Nationale Wacht op te richten om de publieke veiligheid te garanderen. Wat daaronder begrepen moet worden, is niet duidelijk. De nieuwe politiemacht zou wel rechtstreeks onder Ben-Gvir vallen, wat opnieuw grote bezorgdheid met zich meebrengt. "Van kwaad naar erger. Privétroepen van Ben-Gvir, net wat we nodig hebben", schrijft de adjunct-hoofdredacteur van de krant Haaretz op Twitter.

  Netanyahu reageerde nog niet op het statement van zijn coalitiepartners. De partij van Ben-Gvir is een van de partijen de het meest vasthoudt aan de justitiehervormingen. Of uitstel van de controversiële hervorming een einde zou maken aan de protesten in het land, is maar de vraag.
 • Begroting goedgekeurd

  Het Israëlische parlement heeft de begroting voor 2023 en 2024 goedgekeurd. Dat gebeurd in aanwezigheid van premier Benjamin Netanyahu, en het is een belangrijke beslissing omdat ze aangeeft dat er nog eensgezindheid is in de meerderheid. Ondertussen is het nog altijd wachten op bevestiging van Netanyahu over het uitstel van de omstreden hervorming.
 • Netanyahu spreekt land toe om 19.05 uur

  Na slepende onderhandelingen en verklaringen van extreemrechtse coalitiepartners over 'uitgestelde justitiehervormingen', zal premier Benjamin Netanyahu om 19.05 uur Belgische tijd zijn land toespreken. Er wordt al de hele dag uitgekeken naar zijn speech.

  Intussen neemt het protest in het land niet af. Op verschillende plaatsen blijven mensen zich verzetten tegen of voor de omstreden jusititiehervorming. Zal Netanyahu's speech de rust doen terugkeren, of wordt het het startschot van chaos?
 • Parlementslid van meerderheidspartij noemt uitstel justitiehervorming "een fout"

  Simcha Rothman van de meerderheidspartij Religieuze Zionisten noemt langer wachten met de omstreden justitiehervormingen "een fout". Hij zei dat op de zender Kanaal 12. Het parlementslid relativeert de protesten en de hinder ervan. Zo zegt hij dat de luchthaven blijft werken en de meeste lokale overheidsdiensten nog perfect functioneren. Rothman schaart zich achter de demonstranten die niet willen wachten met de justitiehervorming.
 • "Hervorming uitgesteld tot de zomer"

  Regeringspartij Otsma Jehudit zegt dat de omstreden justitiehervorming "wordt uitgesteld tot de zomer". Op Twitter pocht een prominent lid van de Israelische regeringspartij, minister Itamar Ben-Gvir met een "nationale garde" onder zijn hoede. Hoewel die toegift een belangrijke eis was om de partij te overtuigen om de hervormingen op de lange baan te schuiven, is Ben-Gvir nog steeds tegen het uitstel. The Jerusalem Post verwacht dat hij vanavond zal aanwezig zijn op pro-hervormingsprotesten.
  • BREAKING

  Beslissing over omstreden justitiehervorming maand uitgesteld

  De beslissing over de omstreden justitiehervorming in Israël wordt een maand uitgesteld. Begin mei, wanneer het Israëlisch parlement opnieuw samenkomt, zal de netelige kwestie verder behandeld worden. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu bevestigd in een toespraak. "Er is een extremistische minderheid die ons land probeert te verdelen", zei hij daarin nog. "Ik ben niet klaar om ons land te verdelen. Ik ga elke steen omdraaien om een oplossing te vinden. We staan op een heel gevaarlijk kruispunt. Door deze crisis moeten we verantwoordelijk handelen. We moeten een burgeroorlog vermijden."

  Hij gaat zijn tijd nemen voor bijkomende dialoog, zei de premier nog. "We gaan de tweede en derde lezing uitstelling tot de volgende parlementaire sessie." Dat is begin mei. "Dat uitstel komt voort uit de wil om een brede consensus te vinden."

  Tegen de geplande hervorming was fel protest ontstaan in Israël. Netanyahu wil dat het parlement beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid kan terugdraaien, maar tegenstanders in Israël zien daarin het begin van een dictatuur. De vraag is nu of het uitstel voldoende is om de lont uit het kruitvat te halen.
 • Vakbond wil nationale staking stoppen na aankondiging Netanyahu

  Hoopgevend nieuws vanuit Israël: na de toespraak van premier Netanyahu heeft de nationale vakbond opgeroepen om de nationale staking in het land te stoppen. Er waren felle protesten over de justitiehervorming die de regering zou doorvoeren, maar nu lijkt de lont dus even uit het kruitvat te kunnen. Of de duizenden betogers daar genoegen mee zullen nemen, is nu maar de vraag. Enkelen van hen gaven in Israëlische media al te kennen dat zij hun acties niet opschorten.
 • Oppositiepartij gaat onderhandelen met Netanyahu

  De Israëlische oppositiepartij Gantz-I zegt met "open gemoed" de onderhandelingen met premier Netanyahu en de meerderheid aan te vatten over de omstreden hervorming. "Maar ik ga geen compromissen doen op de fundamenten van de democratie", klinkt het. "Als de overheid met een eerlijk voorstel komt, kunnen we hier sterker uitkomen."
 • Galant tevreden met "pauze" van hervormingen

  Yoav Galant, de defensieminister die onofficieel al zijn ontslag kreeg van premier Benjamin Netanyahu na protest tegen de justitiehervormingen, is tevreden met de pauze om die hervormingen in te voeren. In het korte statement noemt hij Netanyahu niet bij naam.
 • VK en VS voorzichtig enthousiast

  Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten wordt gematigd enthousiast gereageerd op de beslissing van Netanyahu om de hervorming voorlopig niet in te voeren. "We moedigen de Israëlische leiders aan om zo snel mogelijk een compromis te vinden", zei Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre. "Maar we blijven bezorgd over de recente ontwikkelingen." De Britse buitenlandminister James Cleverly benadrukt dan weer het belang van het "vasthouden aan de fundamenten van de democratie".
 • Rechtse demonstranten doorbreken politieblokkade richting andere betogers

  Honderden rechtse demonstranten hebben zich door een politieblokkade in de stad Be'er Sheva geforceerd. Zo konden ze tot bij tegenbetogers komen. De politie komt nu tussen, schrijft Haaretz. Be'er Sheva is de zevende grootste stad van het land.
 • Schermutselingen in Tel Aviv

  Het is tot een confrontatie gekomen tussen pro-hervormingsbetogers en de politie in Tel Aviv. Er werden rookgranaten gegooid en ook andere voorwerpen zoals vlaggenmasten werden richting politie en media gegooid, bericht Haaretz.
 • Vanaf morgen "business as usual" aan universiteiten

  De Israëlische universiteiten gaan morgen weer over tot "business as usual". "We verwachten dat toekomstige wetgeving met veranderingen aan ons justitiesysteem breed gedragen worden", leest het in een statement na de verklaringen van premier Netanyahu. Ook de staking in de luchthaven van Ben Gurion wordt stopgezet. Daar zouden volgens The Jerusalem Post voor middernacht nog zestien vliegtuigen vertrekken.
  • NB

  Netanyahu koopt tijd om ongeziene protestgolf te temmen: “Een diepe angst overspoelt het volk”

  Ongezien massale protesten rolden 24 uur lang over Israël. Pas maandagavond kon premier Benjamin Netanyahu de lont uit het kruitvat halen, door de oppositie uitstel te beloven en extreemrechts een “privémilitie”.

  Lees hier meer. 
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen