NB - veel regen, code rood in Namen

 • Code rood in provincie Namen

  In de provincies Limburg, Luik en Luxemburg geldt code oranje, voor de provincie Namen kondigde het KMI donderdag zelfs code rood af. Het KMI verwacht dat er lokaal in Namen meer dan 100 millimeter regen op 24 uur kan vallen of meer dan 60 millimeter in 6 uur. De KMI-berekening maakt gewag van een gemiddelde tussen 50 en 115 liter per vierkante meter in deze provincie.

  De grootste hoeveelheden worden door een combinatie van regen en fel onweer voorspeld, in een zone die een deel van de provincie Namen, het westen van Luik en een deel van Limburg omvat.

 • Provinciale crisisfase in Namen

  In de provincie Namen is de provinciale crisisfase geactiveerd, zo meldt gouverneur Denis Mathen. Hij roept de bevolking op om onnodige verplaatsingen te vermijden en waakzaam te zijn.

  Tijdens zo’n provinciale fase ligt de leiding voor het beheer van de crisis en voor de coördinatie van de hulpdiensten bij de provinciegouverneur. Er is een eerste bijeenkomst gepland van het provinciaal coördinatiecomité.

 • Waterpeil in drie Waalse stuwmeren wordt verlaagd

  Er worden preventieve maatregelen genomen in drie Waalse stuwmeren, nu er veel regen wordt voorspeld. Dat heeft de Waalse overheidsdienst Mobiliteit en Infrastructuur gezegd.
  Concreet laten de stuwdammen van Eupen, Gileppe en Ry de Rome, in de provincies Namen en Luik, meer water wegstromen dan normaal. Op die manier wordt er ruimte gemaakt voor een eventuele extra aanvoer door de regen, zegt Sarah Pierre, woordvoerster van de overheidsdienst.
  • NB

  Pennenzakkenrock stilgelegd door aanhoudende regen: wie niet meteen naar huis kan, krijgt onderdak

  Door de verwachte zware regenval de komende uren is beslist om Pennenzakkenrock in Mol vroegtijdig te laten eindigen. Het festival verwachtte 23.5000 kinderen.

  Lees hier meer. 
 • Hulpverleningszones in provincie Namen krijgen versterking

  In de provincie Namen worden in de drie hulpverleningszones (Nage, Dinaphi, Val de Sambre) operationele commandoposten ingericht met het oog op het verwachte noodweer. Dat is beslist op het provinciaal coördinatiecomité van Namen, dat donderdagvoormiddag bijeenkwam. De zones hebben sinds woensdagavond ook hun teams op de verschillende posten versterkt en houden zich klaar.

  Het is momenteel vooral zaak om mensen te ontmoedigen zich onnodig te verplaatsen en om de waakzaamheid bij de bevolking te verhogen. Het crisiscentrum raadt de inwoners van de betrokken regio's aan om de nieuwsmedia in de gaten te houden. Naarmate de weerssituatie evolueert, zullen de richtlijnen worden aangepast.

  Provinciegouverneur Denis Mathen activeerde eerder al de provinciale crisisfase, nadat het KMI code rood uitriep voor de verwachte neerslag in de provincie. Tijdens zo'n provinciale fase ligt de leiding voor het beheer van de crisis en voor de coördinatie van de hulpdiensten bij de provinciegouverneur.

  Het KMI verwacht dat er lokaal in Namen meer dan 100 millimeter regen op 24 uur kan vallen of meer dan 60 millimeter in 6 uur. De berekening maakt gewag van een gemiddelde tussen de 50 en 115 liter per vierkante meter in deze provincie.
  • NB

  Schade van noodweer lijkt mee te vallen, maar in Luik en Limburg moet het ergste nog komen

  Code geel, code oranje en zelfs code rood. Iedereen was op zijn hoede voor hevige onweersbuien vandaag. Voorlopig lijkt de schade evenwel mee te vallen. Het westen en het centrum van het land lijken de dag zonder al te veel kleerscheuren door te komen, maar in het oosten worden er wel nog enkele pittige uren voorspeld, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

  Lees hier meer. 
 • Modderstroom op E42 in provincie Namen

  Op de autosnelweg E42 ter hoogte van Fernelmont (Namen), in de richting van Luik, bemoeilijkt een modderstroom het verkeer. De modder is het gevolg van de vele regen in de regio. Er wordt aangeraden om verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken.
  Ook op kleinere wegen in de provincie Namen zijn er problemen voor het verkeer door de zware regenval.
  De brandweer moest al een dertigtal keer uitrukken, met name in de zones Couvin, Beauraing, Floreffe, Rochefort en Namen, aldus gouverneur Denis Mathen.
 • Uitzonderlijk drukke avondspits

  Het regenweer heeft ook effect op het verkeer. De avondspits kwam deze namiddag al vroeg op gang en oogt uitzonderlijk druk. Rond 16.30 uur stond er 235 kilometer file op de Vlaamse hoofdwegen. “Dat is flink boven het gemiddelde van een normale avondspits op donderdag”, verduidelijkt Katrien Kiekens van het Vlaams Verkeerscentrum, die als verklaring wijst naar enkele ongevallen rond Antwerpen en Brussel. “In de Liefkenshoektunnel in Antwerpen was er bijvoorbeeld een groter ongeval met drie vrachtwagens. Daar is ondertussen wel weer één rijstrook vrijgemaakt, dus vermoedelijk komt het verkeer daar nu toch weer een beetje losser.”
 •  Tot helft vluchten op Brussels Airport vertraagd

  Op Brussels Airport heeft donderdagnamiddag zowat de helft van de vluchten te kampen met vertragingen. Dat heeft te maken met de zware regenval, en met het feit dat alle vluchten op één enkele baan verlopen, zo heeft luchthavenwoordvoerster Nathalie Pierard donderdag bevestigd na berichtgeving door Het Laatste Nieuws.

  "Er zijn vertragingen voor zowat de helft van de vluchten", aldus Pierard. "De vertragingen variëren van 15 tot zowat 45 minuten." Enerzijds speelt het weer een rol, niet alleen in België maar ook in andere landen in Europa. Daarnaast kan er momenteel maar één start- en landingsbaan (dwarsbaan 01) gebruikt worden voor zowel opstijgende als landende vluchten, door een combinatie van werkzaamheden aan een andere baan en de windrichting. Pierard verwacht dat de vertragingen in de loop van de avond zullen verminderen.
 • KMI verlaagt Limburg naar code geel

  Het KMI heeft de code voor Limburg verlaagd, van oranje naar geel, zo blijkt uit de jongste weerwaarschuwing. Concreet verwacht men dat vanaf 17 uur tot 23 uur 20 tot 30 liter neerslag per vierkante meter in één uur kan vallen, of 20 tot 40 liter per vierkante meter in zes uur.
  Voor de rest van Vlaanderen blijft code groen van kracht. Daarbij worden geen significante problemen verwacht als gevolg van het regenweer.
 • Provinciale crisisfase opgeheven in Namen: schade bleef beperkt

  De provinciegouverneur van Namen, Denis Mathen, heeft donderdag omstreeks 17 uur de provinciale crisisfase opgeheven. Dat gebeurde nadat het KMI de code voor Namen afschaalde van rood naar oranje. Later vanavond wordt code geel en groen (vanaf 21 uur) verwacht.
  De regen viel donderdag in Namen zoals voorspeld met bakken uit de lucht, maar de schade bleef al bij al beperkt, zegt het provinciale crisiscentrum. Over drie hulpverleningszones moest de brandweer een 100-tal keer uitrukken. Het ging daarbij vooral om het leegpompen van kelders, het kappen van bomen en vrijmaken van wegen.

  Ook in Verviers en omgeving, in de provincie Luik, is de brandweer donderdagnamiddag een zestigtal keer moeten uitrukken voor incidenten die te maken hadden met het noodweer, zo meldden de hulpdiensten. Het ging onder meer om het leegpompen van kelders, wegslepen van bomen die op de weg waren terechtgekomen en dergelijke.
  • NB

  Wateroverlast op verschillende plaatsen in Limburg 

  Aan de Europalaan in Lanaken kon het overvloedige water niet weg. Dat zorgde voor een enorme waterophoping, waardoor de op- en afrit blank kwamen te staan. Ook het kruispunt van de Ringlaan en de Rijksweg in Maasmechelen stonden volledig onder water. Verder waren er ook problemen in Tongeren, Zutendaal, Riemst, 


   
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen