NB - Uitspraak Reuzegom

  • Het hof van beroep deed vrijdag uitspraak in de zaak-Sanda Dia
  • Achttien Reuzegommers werden schuldig bevonden aan mensonterende behandeling en onopzettelijke doding, ze werden vrijgesproken voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen en schuldig verzuim
  • Alle Reuzegommers kregen een werkstraf van 200 tot 300 uur en een geldboete
 • Waarover gaat de zaak-Sanda Dia? 

  De feiten dateren van december 2018. De Edegemse KU Leuven-student Sanda Dia (20) was samen met twee anderen schachten gestart aan het tweedaagse doopritueel van de studentenclub Reuzegom. Op 4 december was die doop gestart met een rozenverkoop en een cantus. De alcohol vloeide rijkelijk en de schachten belandden stomdronken op de grond, waarna er volgens de 'traditie' op hen geplast werd.

  Een dag later verhuisde de doop naar een blokhut in Vorselaar. De drie schachten brachten urenlang in een zelf gegraven put door, waar ze emmers ijskoud water over zich heen kregen. Ze moesten opdrachten uitvoeren, zoals vieze papjes eten, een aal de kop afbijten en een levende goudvis eerst inslikken en vervolgens vissaus drinken tot hij weer werd uitgebraakt. Bij Sanda Dia lukte dat niet, waardoor hij een grote hoeveelheid van het zoute goedje binnen kreeg. De jongeman werd onwel en uiteindelijk reden de Reuzegommers met hem naar het ziekenhuis. Daar overleed Sanda op 7 december aan een hersenoedeem, veroorzaakt door een overdosis zout van de vissaus. 

 • Proces al twee keer gevoerd

  In april 2022 vond een eerste proces plaats in Hasselt. Maar de familie van de jongeman en het openbaar ministerie hebben toen beroep aangetekend, omdat de rechter in eerste aanleg had opgemerkt dat ze alleen maar over de feiten in Vorselaar kon oordelen. De familie en de aanklager zijn het daar niet mee eens en willen dat er over het hele doopritueel wordt geoordeeld.

  Daardoor kwam de hele zaak in maart 2023 in het hof van beroep in Antwerpen terecht. De advocaten van de familie van Sanda willen dat het hof van beroep de zaak naar zich toetrekt. Alvorens daar een oordeel over te vellen, wilde het hof van de ganse zaak kennis nemen en daarom werd het dossier in maart helemaal opnieuw behandeld in Antwerpen. 
   

 • De tenlasteleggingen 

  De achttien Reuzegommers staan terecht voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood van Sanda als gevolg, mensonterende behandeling, onopzettelijke doding, schuldig verzuim en inbreuken op de dierenwelzijnswet. 
   

 • Celstraffen tot 50 maanden gevorderd 

  Het Openbaar Ministerie vorderde voor het merendeel van de achttien Reuzegommers celstraffen van 18, 24 en 30 maanden. Voor Preses J.J. “Zaadje” (25) en schachtentemmer A.G. “Janker” (24) werd respectievelijk 40 en 50 maanden cel gevorderd. Daarnaast eiste het Openbaar ministerie een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar voor alle achttien gewezen Reuzegommers. 


   
  • NB

  Identiteit van de Reuzegommers

  De identiteit van de Reuzegommers is al jaren voer voor discussie. De persoonlijke gegevens van de achttien beklaagden werden al meermaals gelekt op onder meer sociale media en het dark web. Zo stuurde bijvoorbeeld beklaagde L.L. “Strontvlieg” tijdens het proces in maart zijn raadsman Walter Damen naar de voorzitter van de rechtbank in Antwerpen om de satirische website ’t Scheldt te verplichten om de publicatie van zijn persoonsgegevens offline te halen.

  Lees hier waarom het Nieuwsblad de Reuzegommers niet herkenbaar brengt of met naam identificeert. 
  • NB

  Ruim vier jaar na de fatale doop: welke straf krijgen Reuzegommers voor dood van Sanda Dia?

  Vier jaar, vijf maanden en negentien dagen nadat dokters in het UZA de machines loskoppelden, toen bleek dat Sanda Dia (20) niet meer te redden viel, kennen de achttien betrokken jongemannen van Reuzegom vrijdag hun lot. Elf onder hen gaan voor de volledige vrijspraak, ze riskeren tot 50 maanden cel. De rechtbank heeft het laatste woord.

  Lees hier meer. 

  • NB

  De laatste uren van de fatale studentendoop, deel 1: “Ze waren echt knock-out van de drank. Ze lagen op de grond en spraken niet meer”

  Zijn lichaamstemperatuur bedroeg 27,2 graden toen hij op 5 december 2018 om 21.15 uur in het ziekenhuis van Malle werd opgenomen. Hoe is het zover kunnen komen, dat de 20-jarige ingenieursstudent Sanda Dia zo’n trieste dood zou sterven? In een zelfgegraven put, uitgeput door onderkoeling en dehydratatie, van de wereld na sloten alcohol en visolie? Wij konden de laatste 30 uur reconstrueren van de doop door de beruchte club Reuzegom, op basis van verklaringen en chatgesprekken van betrokkenen. Lees hier deel 1: de avond vóór de fatale dag.

  Lees hier meer. 
  • NB

  De laatste uren van de fatale studentendoop, deel 2: “Het is onmenselijk wat daar is gebeurd”

  Twee jaar na de faliekant verlopen doop door studentenclub Reuzegom blijkt uit diverse getuigenissen wat de Edegemse ingenieursstudent Sanda Dia (20) in december 2018 allemaal moest ondergaan. Tot zijn lichaamstemperatuur tot 27,2 graden zakt en zijn lichaam het begeeft. Een reconstructie van de laatste uren van Sanda Dia, op basis van verklaringen van de betrokken studentenclubleden aan de politie en hun intussen verwijderde chatgesprekken. Lees hier deel 2: de dag waarop Sanda stierf in een zelfgegraven put.

  Lees hier meer. 
  • NB

  “Oh neen, Zaadje en ik gaan hiervoor opdraaien.” Dit gebeurde in de uren na de dood van Sanda Dia

  “Oh neen, Zaadje en ik gaan hiervoor opdraaien”. Dat WhatsAppt ‘Janker’ wanneer schacht Sanda Dia (20) op 5 december 2018 in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen dood wordt verklaard. De preses en de schachtenmeester van studentenclub Reuzegom beseffen dat ze diep in de miserie zitten, nadat de doop van drie schachten in Leuven en Vorselaar totaal uit de hand is gelopen. En dan begint operatie clean-up. Dat blijkt uit gewiste WhatsApp-conversaties die de speurders alsnog konden bemachtigen.

  Lees hier meer. 
 • Niet alle Reuzegommers aanwezig

  Vrijdag zijn slechts enkele Reuzegommers aanwezig in de rechtszaal in het hof van beroep in Antwerpen om het arrest aan te horen. 
  De familie en vrienden van Sanda Dia zijn in grote getalen aanwezig. In het publiek zijn nog verschillende plaatsen vrij. Van een overrompeling als in maart is geen sprake. 

 • Terug naar Hasselt of niet? 

  De voorzitter begon eerst over de evocatie. De vraag dus of er terug gegaan zal worden naar Hasselt of niet.

  Het hof van beroep heeft beslist om de zaak naar zich toe te trekken. We gaan dus niet opnieuw naar Hasselt. 
 • Reuzegommers schuldig aan onopzettelijke doding en mensonterende behandeling

  De voorzitter van het hof van beroep leest voor uit het arrest. Daaruit blijkt dat alle Reuzegommers schuldig zijn onopzettelijke doding en mensonterende behandeling. Ze worden door de rechtbank vrijgesproken voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen en schuldig verzuim. 
   
 • Reuzegommers krijgen werkstraf

  De voorzitter leest nu de straffen voor. Alle Reuzegommers krijgen werkstraffen van 200 tot 250 uur. Preses J.J. en schachtentemmer A.G. krijgen beide een werkstraf van 300 uur. Dat is de maximale werkstraf. Alle Reuzegommers moeten ook een geldboete betalen. 


   
 • De rechtbank over A.V. “Sondage”

  Tom De Meester, advocaat van A.V. (25) “Sondage”, pleitte enkel schuldig aan onopzettelijke doding.
  Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt A.V. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over L.L. “Strontvlieg”

  Walter Damen, advocaat van L.L. (24) “Strontvlieg”, had schuldig gepleit aan de mensonterende behandeling en de onopzettelijke doding.
  Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt L.L een werkstraf van 300 uur op en een geldboete van 400 euro. 
 • De rechtbank over A.G. “Shrek”

  Bram De Man, advocaat van A.G. (26) “Shrek”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt A.G. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over J.J. “Zaadje”

  Louis De Groote, advocaat van preses J.J. (25) “Zaadje”, had de vrijspraak gevraagd voor het toedienen van giftige stoffen, mensonterende behandeling en schuldig verzuim. Hij pleitte wel schuldig aan onopzettelijke doding. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 40 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt J.J. een werkstraf van 300 uur op en een geldboete van 400 euro. 
 • De rechtbank over A.G. “Janker”

  Eric Boon, advocaat van schachtentemmer A.G.(24) “Janker”, vroeg de vrijspraak voor het ‘opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen’. Ook van schuldig verzuim was volgens de advocaat geen sprake. Onopzettelijke doding en mensonterende behandeling betwistte hij niet. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 50 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.
   
  De rechtbank legt A.G. een werkstraf van 300 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over B.P. “Protput”

  Bart Herman, advocaat van B.P. (27) “Protput”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt B.P. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over V.K. “Pronker”

  Pascal Nelissen Grade, advocaat van V.K. (25) “Pronker”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt V.K. een werkstraf van 200 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over Z.B. “Rafiki”

  Alex Buelens, advocaat van Z.B. (26) “Rafiki”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt Z.B. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over J.S. “Flodder”

  John Maes, advocaat van J.S. (26) “Flodder”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt J.S. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over M.P. “Ketter”

  Pieter Helsen, advocaat van M.P. (27) “Ketter”, had de volledige  vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt M.P. een werkstraf van 200 uur op en een geldboete van 400 euro. 
 • De rechtbank over M.G. “Kletsmajoor”

  Jan De Man, advocaat van M.G. (25) “Kletsmajoor”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt M.G. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over W.P. “Randi”

  John Maes, advocaat van W.P. (24) “Randi”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had  een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt W.P. een werkstraf van 250 uur op en een geldboete van 400 euro. 
 • De rechtbank over S.P. “Remork”

  Joris Van Cauter, advocaat van S.P. (25) “Remork”,  had de onopzettelijk doding en mensonterende behandeling niet betwist. De kwalificaties waarin gesproken wordt over 'opzettelijke feiten' wel. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt S.P. een werkstraf van 250 uur op en een geldboete van 400 euro. 
 • De rechtbank over P.O. “Wally”

  Johan Platteau, advocaat van dooppeter P.O. (24) “Wally”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt P.O. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over J.V. “Igean”

  Christian Clément, advocaat van J.V. (23) “Igean”, had schuldig gepleit aan mensonterende behandeling en de inbreuken op de dierenwelzijnswet. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 18 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt J.V. een werkstraf van 225 uur op en een geldboete van 400 euro. 
 • De rechtbank over Q.W. “Paterberg”

  Jörgen Van Laer, advocaat van Q.W. (26) “Paterberg”, betwist enkel de tenlastelegging over het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen.
  Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt Q.W. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over J.D. “Placebo”

  Nathalie Van Sande, advocate van J.D. (26) “Placebo”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt J.D een werkstraf van 225 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • De rechtbank over B.L. “Rustdag”

  Frédéric Thiebaut, advocaat van B.L. (28) “Rustdag”, had de volledig vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

  De rechtbank legt B.L. een werkstraf van 225 uur en een geldboete van 400 euro op. 
 • Sven Mary: "Ik heb niet alle antwoorden kunnen schenken aan de mensen achter mij"

  Het was een tijdje wachten op een reactie van de familie van Sanda Dia na de uitspraak. De pers stond verzameld aan de trappen van het gerechtsgebouw. 

  De vader van Sanda Dia nam uiteindelijk niet het woord, maar moest duidelijk de tranen verbijten. Hij stond naast zijn advocaat Sven Mary, die wel de pers toesprak.

  Volgens Sven Mary zijn er wel straffen uitgesproken, maar zijn niet alle antwoorden gegeven. "Ik heb niet alle antwoorden kunnen schenken aan de mensen achter mij", zei hij. "Deze familie is op een of andere wijze blij dat we deze etappe voorbij zijn. Maar gaat dit de pijn verzachten? Uiteraard niet. Je kind is weg. Je broer is weg. Dit blijft emotioneel en iets dat niet had mogen gebeuren." Mary zegt alleen maar te kunnen hopen dat dit proces ervoor kan zorgen dat studenten in de toekomst voorzichtiger omgaan met een doop.

  Of de straf voldoende is? "Het zal wellicht nooit voldoende zijn. Er is rechtgesproken en in een rechtstaat moet je met dat recht leren leven. Je kan heel woest beginnen doen en roepen en tieren. Maar het hof heeft rechtgesproken. Daar moeten we allemaal mee leren leven. Of we akkoord zijn of niet." 
   

   
 • Mary stapt "waarschijnlijk niet" naar Cassatie 

  "De weg voor deze mensen is al heel lang geweest", zei Sven Mary na de uitspraak. "De stenen in de rugzak worden zwaarder en zwaarder. Moet ik deze mensen dan aanraden om naar Cassatie te stappen? Ik weet niet of ik daar goed aan doe." 
 • Onduidelijkheid over strafblad

  Het is momenteel onduidelijk of de Reuzegommers een blanco strafblad behouden met het arrest van vandaag. Volgens de persmagistraat komt de uitgesproken straf, een werkstraf en een geldboete, niet op het strafblad te staan. Maar meester Sven Mary zegt dat door de combinatie van een geldboete en een werkstraf, dat wel het geval is. De familie van Sanda Dia had eerder al gezegd dat de Reuzegommers voor hen niet naar de gevangenis moesten, maar zij willen wel dat de achttien leden hier een strafblad aan overhouden. 
 • Advocaten van Reuzegom: "Rechtvaardig arrest"

  Het hof van beroep in Antwerpen heeft een "rechtvaardig" en "evenwichtig" arrest geveld in de zaak-Sanda Dia. Dat hebben twee advocaten van Reuzegom-leden verklaard nadat het hof werkstraffen had uitgesproken voor alle 18 leden van de studentenclub die voor de rechter moesten verschijnen.

  John Maes, advocaat van Reuzegom-leden J.S. en W.P. - "Flodder" en "Randi" -, noemde het arrest "evenwichtig en goed beredeneerd". Het hof heeft zich volgens hem "boven de oorlogstaal van de afgelopen jaren" gesteld. "De werkstraf is een signaal. Het hypothekeert niet het strafregister van de jongens in kwestie." Maes had lof voor het hof, dat "op een schitterende wijze" gewerkt heeft. "Het heeft de debatten zeer sereen laten verlopen", zei hij. 

  Jorgen Van Laer, advocaat van Q.W. "Paterberg", sprak van een "rechtvaardig arrest". Hij haalde daarbij uit naar de pers, die de zaak volgens hem "buiten proportie" had opgeblazen. Namens zijn cliënt zei hij nog dat "het verlies van Sanda Dia hiermee niet is uitgewist". 

Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen