NB - Bart Somers neemt ontslag als minister

  • Bart Somers kondigt ontslag aan op sociale media

    • NB

    Vlaams minister Bart Somers neemt ontslag en keert terug als Mechels burgemeester: “Kiezen voor wat echt belangrijk is”

    Bart Somers (Open VLD) neemt ontslag als minister uit de Vlaamse regering. Dat kondigt hij aan op sociale media. De liberaal keert terug naar zijn thuisstad Mechelen, waar hij zijn mandaat als burgemeester volgende week maandag opnieuw opneemt.

    Lees hier meer. 
  • Somers keert terug naar parlement, waardoor Tom Ongena zitje verliest

    Bart Somers stopt als Vlaams minister en gaat zich focussen op zijn burgermeesterschap in Mechelen. Somers geeft ook duidelijk aan naar het Vlaams Parlement terug te zullen keren. Open VLD-partijvoorzitter Tom Ongena was zijn opvolger en verliest dus zijn zetel.
  • Minister Hilde Crevits: "Alle begrip"

    Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, reageert op X, het voormalige Twitter, op het ontslag van Bart Somers. "Alle respect voor jouw beslissing, hoewel ik ze betreur. Ik heb heel graag met jou samengewerkt, Bart", schrijft ze. 
  • Minister Lydia Peeters: "Bedankt voor toewijding, harde werk en inspiratie"

    Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters (Open VLD), reageert op X, het voormalige Twitter, op het ontslag van Bart Somers. "Merci Bart Somers! We hebben steeds samengewerkt aan liberale bouwstenen in het Vlaamse beleid. Bart heeft zich altijd ingezet voor een inclusief en verdraagzaam Vlaanderen met gelijke kansen voor iedereen. Bedankt voor uw toewijding, harde werk en inspiratie."
  • Bart Somers wil geen ministerpost meer na 2024: “Ik maak plaats voor nieuwe mensen”

    Open VLD-kopstuk Bart Somers ambieert geen ministerpost meer na de verkiezingen van volgend jaar. Dat heeft hij aangegeven bij VTM Nieuws. “De jongeren uit de partij hebben gevraagd aan mensen van mijn generatie om een stap achteruit te zetten en plaats te maken voor nieuwe mensen. Ik doe exact dat."

  • Waarnemend burgemeester Mechelen, Alexander Vandersmissen, over terugkeer Somers: “Bart is Back!”

    Waarnemend burgemeester van Mechelen Alexander Vandersmissen verwelkomt Bart Somers opnieuw als burgervader van de stad met een post op Instagram. Daar spreekt hij ook zijn steun uit voor Somers tijdens de komende verkiezingscampagne.

    "The word is out, Bart is Back! Samen, schouder aan schouder met een heel team en met Bart als burgemeester, gaan we het volgende jaar nog keihard verder werken in het schepencollege. En in oktober ’24 gaan we als team naar de gemeenteraadsverkiezingen. Met een brede ploeg van Mechelaars en met Bart als lijsttrekker en kandidaat burgemeester. Ik zal me uiteraard ook opnieuw ten dienste stellen als kandidaat, de lijst volop steunen en keihard campagne voeren om hopelijk opnieuw als ploeg het mandaat te krijgen van de Mechelaars om verder te werken aan onze fijne stad", schrijft hij. 

    "Af en toe dient er zich een situatie aan en die heb ik vier jaar geleden met beide handen aangepakt. Ik ben oprecht dankbaar en trots dat ik de voorbije vier jaar als burgemeester dienstbaar mocht zijn tijdens enkele van de grootste crisissen die ons land ooit gekend heeft: Corona, Oekraïne, de energiecrisis… Ook als voorzitter van onze sociale huisvestingmaatschappij mocht ik tien jaar lang ten dienste staan van die Mechelaars die het vaak het moeilijkst hebben. Meer kan en mag een politicus zich niet wensen: het verschil mogen maken voor zijn stad en haar inwoners, vooral in de moeilijke momenten. En dat zal ik ook in de toekomst blijven doen, in welke hoedanigheid of positie ook."

    "Met zijn ervaring, staat van dienst en verdienste voor onze stad is het niet meer dan logisch dat in de harten en geesten van heel veel Mechelaars Bart vandaag nog steeds burgemeester is. Ik steun Bart dan ook voluit als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester in ‘24."
  • Kristof Calvo: "Goed nieuws voor Mechelen"

    Kristof Calvo, fractieleider van de stadslijst die in Mechelen een absolute meerderheid heeft, schrijft op X, het voormalige Twitter. "De Vlaamse regering zal Bart als bruggenbouwer missen, maar voor Mechelen is dit goed nieuws. Bart is onze burgervader, de locomotief van onze stad."
  • Oppositie in Mechelen verbaasd

    Bij de oppositie in Mechelen is vooral verbazing te horen. "Ik ben enorm verrast door deze beslissing", zegt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit. "Ik ga me niet uitspreken over het personeelsbeleid van andere partijen, maar elke positieve keuze voor onze stad kan ik alleen maar toejuichen. Ik wil de huidige burgemeester wel expliciet danken voor het moeilijke werk dat hij tijdens de covidperiode heeft gedaan."
  • Alexander De Croo: "Zullen de tijd nemen om de juiste keuze te maken" 

    "We zullen de juiste keuze maken, maar we zullen er wel de tijd voor nemen om dat goed te doen." Dat zegt eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) maandag in een reactie op het ontslag van Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open VLD). 

    "Ik was ervan op de hoogte", zegt De Croo in een reactie. "Ik wil Bart Somers bedanken, hij is een schitterende minister geweest die een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de Vlaamse regering en in voorgaande Vlaamse regeringen."

    "Iedereen weet dat Bart een groot hart heeft voor Mechelen en dat hij zijn politieke energie voort in Mechelen wil steken", vervolgt de premier. "Hij had bij de lijstvorming al aangegeven dat hij geen lijsttrekker meer wil zijn." De Croo geeft aan dat er nog veel dossiers op een beslissing wachten in de Vlaamse regering, maar dat de partij desalniettemin de tijd zal nemen om een goede opvolger te zoeken.
  • CD&V-Mechelen: "Geen voorbeeld van politieke geloofwaardigheid"

    "Vanuit CD&V-Mechelen vinden we de terugkeer van Bart Somers als burgemeester van Mechelen geen voorbeeld van politieke geloofwaardigheid. Het heen en weer geloop van Bart Somers tussen Mechelen en Vlaanderen binnen deze bestuursperiode lijkt zelfs eerder op een spelletje politieke stratego, iets wat burgers net beu zijn. Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 Mechelen verlaten om Vlaams minister te worden en dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 terugkeren, is al te doorzichtig", zegt fractieleider Stefaan Deleus.

    "De recente gebeurtenissen binnen Open VLD en - meer nog - de slechte resultaten van de peiling voor de Stadslijst van Open VLD en Groen zullen daar niet vreemd aan zijn. Niettemin wensen we Alexander Vandersmissen te bedanken voor de serene manier waarop hij zijn taak heeft opgenomen. De stoel is warm, het gevoel koud."
  • N-VA Mechelen denkt dat er meer zit achter ontslag van Somers

    "Op quasi een half jaar voor de parlementsverkiezingen zijn ministerbonus zo uit handen geven, dat doe je niet zomaar. Hij en alleen hij weet wat hem daartoe drijft, ik hoop alleen dat dit snel uitkomt", aldus N-VA-fractieleider Marc Hendrickx. Hij denkt dan ook dat er meer aan de hand is. 

    "Somers is meester in communicatie en praatjes, verkoopt je als het ware een stofzuiger als je die niet nodig hebt. Maar hier gaat hij niet mee wegkomen, wees maar gerust! Met zijn afscheid als minister komt ook een ware stoelendans op gang, én in Brussel, én in Mechelen, maar dat zal hem worst wezen. Hij ontloopt daarmee een aan te komen afstraffing in Brussel en wil alsnog in Mechelen de meubels redden van zijn Stadslijst die zichzelf de laatste jaren de vernieling in heeft gereden. Twee vliegen in één klap denkt hij misschien, maar het zou evenzeer misschien eens de klap van de hamer kunnen worden", besluit Hendrickx.
  • PVDA Mechelen: "Niet geloofwaardig"

    "Als Mechelen, zoals Somers in zijn aankondiging schrijft, voor hem altijd op nummer één staat, waarom heeft hij zijn stad in 2019 dan verlaten om minister te worden? Moeilijk is dat niet: het was een welgekomen carrièremove", meent Dirk Tuypens van PVDA. "Nu alles erop wijst dat Open VLD bij de verkiezingen volgend jaar forse klappen zal krijgen, ontdekt Somers plots opnieuw zijn grote liefde voor Mechelen. Geloofwaardig klinkt dat allemaal niet, het lijkt veel meer op strategisch kiezen voor waar de beste kaarten liggen voor zijn persoonlijke carrière. Of de liefde van de Mechelaars voor Somers ook nog zo groot is, dat zal nog moeten blijken."
    • NB

    PORTRET. Bart Somers, even minister-president, tussendoor partijvoorzitter, maar toch vooral de beste burgemeester ter wereld

    Bart Somers (Open VLD) stopt als Vlaams minister en wordt opnieuw burgemeester van Mechelen. Ooit werd hij meewarig als “een cd’tje van Guy Verhofstadt” omschreven door zijn partijgenoot Karel De Gucht. Maar eenmaal in de cockpit van de macht toonde hij zich als een schrander strateeg die op elk politiek niveau kan overleven.

    Lees hier meer. 

  • Bart De Wever (N-VA): "Laatste rechte lijn naar de verkiezingen: wissel komt nu heel slecht uit"

    N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in Terzake gereageerd op het ontslag van Bart Somers als Vlaams minister. "Ik kan zeggen dat het een totale verrassing was. Niemand had het zien aankomen. Ook de collega's in de regering niet", zegt hij. "Het is heel vers nieuws. Ik weet niet wat ik er van moet denken." De Wever gaat ervanuit dat Jan Jambon, Vlaams minister-president, op de hoogte was en geeft aan dat hij via Jambon vernomen had dat hij bij Somers een "bepaalde moeheid" had vastgesteld. "Hij was ontgoocheld over gang van zake in de eigen partij." 

    Wat betekent het ontslag van Somers voor de Vlaamse regering? "We zitten in laatste rechte lijn naar de verkiezingen. En het stikstof-dossier ligt helemaal bovenop de plank. Iedereen beseft dat en we zitten net de komende dagen in de uren van de waarheid. Dit komt dan wel heel slecht uit. Bart Somers is vicepremier. Dat daar nu net een wissel komt, dat kan niet slechter uitkomen. Maar ik blijf optimistisch en hoop dat het gelopen parcours kan afgewerkt worden door die opvolger. Maar het is bijzonder slecht nieuws. Ik denk niet dat het dossier daarmee verknoeid is, maar het zal de zaken bemoeilijken. Het is een van de moeilijkste milieuproblematieken met een enorme economische impact. We hebben er drie jaar aan gewerkt met Bart Somers als vicepremier. We zitten in de laatste rechte lijn. Net op dat laatste moment een wissel, dat kan niet slechter uitkomen." 
    • NB

    COMMENTAAR. “Aan nobele motieven geen gebrek in de afscheidsbrief van Somers. Alleen spijtig dat er zo weinig van klopt”

    Met zijn vertrek naar Mechelen maakt vicepremier Bart Somers (Open VLD) vooral duidelijk hoe weinig deze regering zijn partij nog kan schelen.

    Lees hier meer. 

  • Jan Jambon: "Zowel menselijk als professioneel zeer goede verstandhouding" 

    Vlaams minister-president Jan Jambon betreurt het ontslag van Bart Somers (Open VLD) als viceminister-president. "De voorbije jaren hebben Bart en ik uitstekend samengewerkt", zegt Jambon. "Zowel op menselijk als professioneel vlak hadden we een zeer goede verstandhouding", aldus Jambon. "Binnen de Vlaamse Regering slaagden we er steeds in om in belangrijke, vaak moeilijke dossiers, tot besluitvorming te komen." 

    Jambon hoopt dat Open VLD nu zo snel mogelijk voorziet in een goede opvolging voor Bart Somers, "zodat de Vlaamse Regering verder kan werken aan de belangrijke dossiers die op tafel liggen".
    • NB

    Wat betekent het vertrek van Bart Somers voor Open VLD?

    Vlaams minister Bart Somers verlaat de regering om weer fulltime burgemeester van Mechelen te worden en een nieuw gezicht te laten proeven van het ministerschap. Maar beide redenen zijn met een korrel zout te nemen. Lees hier meer.

    • NB

    Zo stabiel is zijn ‘troon’ in Mechelen niet meer: waarom Bart Somers sneller dan verwacht weer burgemeester wordt

    Vlaams minister Bart Somers verlaat de regering om weer fulltime burgemeester van Mechelen te worden en een nieuw gezicht te laten proeven van het ministerschap. Maar beide redenen zijn met een korrel zout te nemen. Lees hier meer.
     
    • BREAKING

    Persconferentie om 10.30 uur

    Een dag nadat Somers aangekondigd heeft de Vlaamse regering te verlaten om weer burgemeester te worden in Mechelen, geeft hij een persconferentie om die beslissing wat meer toe te lichten. De persconferentie begint om 10.30 uur en zal hier LIVE te volgen zijn.
  • Persconferentie gestart

    Op een persconferentie licht Bart Somers (Open VLD) vanmorgen zijn onmiddellijke ontslag als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Gelijke Kansen en Bestuurszaken toe. Somers keert terug naar Mechelen en wordt daar weer burgemeester. Daarom is ook Kristof Calvo (Groen) aanwezig. "Wij vinden dat heel normaal", zegt Calvo. "Want de liefde voor Mechelen is wat ons bindt. We zijn hier een team."
  • Somers: "Oplossingen voor uitdagingen zijn lokaal te vinden"

    "Ik heb gisteren uitgelegd op sociale media wat mij gemotiveerd heeft", zegt Somers. "De fundamentele reden waarom ik dit doe is de liefde voor mijn stad. Ik ben hier al lang burgemeester en ben hier opgegroeid. We hebben de stad uitgebouwd tot een warm nest, een referentiestad waar vriend en tegenstander van zegt dat ze een enorme transformatie heeft doorgemaakt. In onzekere tijden als deze kan het lokale niveau bescherming, perspectief en kansen bieden aan mensen." Een tweede reden, zo zegt Somers, "is dat de oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag lokaal te vinden zijn". "Betaalbare woningen zullen gebouwd worden in de steden. Het klimaat, daar moeten steden een oplossing voor vinden. Mobiliteit net zozeer. Mijn overtuiging is dat de oplossingen lokaal gegenereerd moeten worden."
  • Somers: "Niet twee dagen voor verkiezingen beginnen"

    Somers benadrukt dat hij lokaal altijd actief is gebleven. "Ik ben hier altijd aanwezig geweest en ik wilde dan ook een duidelijke keuze maken voor de stad in de aanloop naar de verkiezingen. Voor mij is het duidelijk dat ik met dit team leiding wil geven aan deze stad. Maar je kan in de lokale politiek daar niet twee dagen voor de verkiezingen mee beginnen." De tijd en energie die hij zou steken in minister zijn en de verkiezingen voorbereiden op Vlaams niveau, wil hij dan ook in zijn stad steken. "Ik ben op een positie in mijn politieke loopbaan waarop ik volop voor Mechelen kies. Als de Mechelaar dat wilt, ben ik bereid burgemeester te blijven."
  • Somers: "Tweede reden om terug te keren is bezorgdheid"

    Een applaus en dankwoorden zijn er voor Alexander Vandersmissen, die Somers heeft vervangen als burgemeester. "Maar er is een tweede reden waarom ik teruggekomen ben", gaat Somers verder. "Dat is bezorgdheid. We leven in een tijd waarin ons democratisch model door populistische en extremistische krachten onder druk staat. Dat is dé uitdaging van de verkiezingen volgend jaar. Dreigen die partijen de waarden waar we voor staan niet uit te hollen? Die inzet is groter dan partijpolitiek. Elke partij moet daarom kijken hoe ze zich kunnen versterken. Het is mijn overtuiging dat mijn partij de kaart van de personele vernieuwing moet trekken. Dat is een noodzakelijke voorwaarde. Ik heb daarom volledig achter Tom Ongena gestaan als nieuwe voorzitter. Hij doet het schitterend in voor onze partij moeilijke omstandigheden."

    De stap terug om vernieuwing toe te laten, is volgen Somers noodzakelijk. "De beste keuze is volgens mij een keuze voor vernieuwing. Maar welke keuze ook gemaakt wordt, ik zal ze steunen."
  • Trots op zijn jaren als Vlaams minister

    Somers werd naar eigen zeggen burgemeester om zijn lokale ervaring te gebruiken in de Wetstraat. "En ten tweede om erover te waken dat maatschappelijke antwoorden van Vlaamse regering binnen de bedding van een humane samenleving blijven. Ik heb me binnen de regering altijd constructief opgesteld en heb bruggen trachten te bouwen. Ik denk dat ik die twee zaken heb gerealiseerd." Hij toont zich trots over wat hij gerealiseerd heeft en slaat op eigen borst. "Maar een goed moment om te vertrekken is er nooit." Er liggen nog enkele grote uitdagingen, zoals het stikstofdossier. "Ik ben er wel van overtuigd dat er een akkoord kan komen. De gesprekken die daarover lopen zijn veel breder dan alleen onder de ministers. Onze ambitie is absoluut niet om de Vlaamse regering te destabiliseren."
  • Somers: "Duidelijke keuzes maken"

    "Het zijn moeilijke tijden", zegt Somers. "En daarom moet je duidelijke keuzes maken. Dat heb ik altijd proberen te doen. Maar er zijn voldoende sterke mensen in de regering om mijn werk voort te zetten." 
  • Nieuwe stadslijst in Mechelen

    In 2019 was Mechels politicus Kristof Calvo (Groen) "bezorgd", zegt hij. "Maar ik ben blij dat hij zijn impact heeft gehad in Brussel. En nu ben ik blij dat hij weer naar Mechelen komt. Ik spreek wel tegen dat deze keuze uit de lucht komt vallen. Dit is voor bijna geen enkele Mechelaar een verrassing. Bart is minister geweest, maar altijd in Mechelen geweest. Als er een verkeersbord scheef staat in Mechelen, dan neemt Bart Somers daar een foto van. Die keuze is dus geen verrassing. Ik kan bevestigen dat de eerste gesprekken van voor de zomer dateren. We zetten hiermee een nieuwe en atypische stap. Mechelen is altijd atypisch geweest." Dat zie je aan de lijstvorming die al jarenlang met stadslijsten gebeurt. "Er is nooit genoeg samenwerking", zegt Calvo. "Dat presenteren we vandaag aan jullie. We zetten een nieuwe stap en komen onder één vlag op in Mechelse politiek. Dit is de geboorte van 'Voor Mechelen'."

    Onder die ene vlag wil Calvo alle Mechelaars verwelkomen, zegt hij nog. "Het is prettig vandaag om aan lokale politiek te doen. Je kan nieuwe dingen opzetten en buiten hokjes treden. We hebben er lang over gepraat en onze overtuiging was snel dat we de krachten moesten bundelen. We gaan onze sterke ploeg aanvullen met mensen met nieuwe inzichten. We zetten de ramen en deuren open voor nieuwe mensen. Vernieuwing is wat ons drijft."
  • Somers lijsttrekker van nieuwe stadslijst

    Een kant en klaar partijprogramma is er nog niet, zegt Kristof Calvo nog. "Wij beloven luisterbereidheid. We gaan waar onze nieuwe lijst voor staat van onderuit opbouwen. Daarom is dit ook de geboorte van 'Voor Mechelen'. We willen met de Mechelaar spreken over onze stad en we willen de inspanningen die we nu al doen nog verdubbelen. Deze geboorte is niet het enige nieuws vandaag, maar het heeft wel alles te maken met de keuze van Bart." Somers wordt dan ook de lijsttrekker, Calvo zelf de lijstduwer. "Vandaag dus alleen positieve boodschappen", voegt Somers toe. "Een constructieve keuze voor de stad en voldoende vertrouwen in de collega's die het werk in Brussel kunnen voortzetten."
  • Somers: "Ideaal moment bestaat niet"

    Ook binnen zijn partij is al lang gepraat over wanneer Somers ontslag zou nemen. "Een ideaal moment bestaat niet, maar ideaal is ook niet blijven zitten als minister en in een rol zitten dat je in de Wetstraat zit en toch in Mechelen zit. Die gordiaanse knoop moet je ontwarren. Ik heb lang nagedacht over die keuze, maar ik heb ze genomen en ik ga ervoor." Waarom staat er dan geen opvolger klaar, werpt een journalist op. "We hebben het geheim gehouden, en nu gaat de voorzitter consulteren."

    Somers komt bij de verkiezingen wel nog op voor de Vlaamse lijst. Als hij verkozen wordt, zal hij wel nog zetelen als parlementslid. "We moeten kiezen voor vernieuwing, maar dat wil niet zeggen dat we iedereen overboord moeten gooien. Als ik verkozen word, zal ik zetelen."

    De persconferentie zit erop. 
    • NB

    Al voor zomer werd gesproken over terugkeer van Bart Somers naar Mechelen: “Een ideaal moment is er niet, maar ik moest dit doen”

    Op een persconferentie heeft Bart Somers de redenen toegelicht achter zijn onmiddellijke ontslag als Vlaams minister. Daar speelde onder meer de bezorgdheid om de democratie in mee, zo zei hij, net als de nood aan vernieuwing binnen zijn partij en de liefde voor zijn stad. “Al voor de zomer werd gesproken over een terugkeer”, zei de ook aanwezige Kristof Calvo (Groen). Lees hier meer.
    • BREAKING

    Open VLD geeft vanavond persconferentie over nieuwe Vlaamse minister

    Open VLD zal vanavond om 20 uur op een persconferentie meedelen wie de nieuwe viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven zal worden na het ontslag van Bart Somers. 
    • BREAKING

    Open VLD stelt vanavond Gwendolyn Rutten voor als nieuwe Vlaamse minister

    Gwendolyn Rutten zal de nieuwe viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven worden. Dat bevestigen meerdere bronnen aan onze redactie. In de loop van dinsdag was te horen dat het voor de opvolging ging tussen Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose en Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten. De keuze is dus op die laatste gevallen. Open VLD zal Rutten vanavond om 20 uur op een persconferentie als nieuwe Vlaamse minister voorstellen.

    • NB

    Rutten kondigde nog geen drie weken geleden afscheid van nationale politiek aan

    Gwendolyn Rutten had nog geen drie weken geleden aangekondigd dat ze zou stoppen met de nationale politiek. Dat deed ze kort na de aankondiging dat Paul Van Tigchelt de opvolger van Vincent Van Quickenborne zou worden als minister van Justitie en niet zij. "De voorbije dagen werd duidelijk dat de huidige partijtop geen rol van betekenis meer voor mij ziet weggelegd. Het zij zo, dat is het lot van elke politicus", schreef ze toen op Facebook. Lees hier meer over dat afscheid. 
    • NB

    Nog geen drie weken na afscheid van nationale politiek keert Gwendolyn Rutten terug als Vlaams minister

    Gwendolyn Rutten nam een paar weken geleden nog afscheid van de nationale politiek omdat ze zich “onrespectvol” behandeld voelde door de partij. Nu keert ze terug als Vlaams minister. Haar felle houding in het stikstofdossier belooft daarbij ook hoogspanning.

    Lees hier meer. 

  • Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout: "Nieuwe minister die op totale ramkoers zit met Europese wetgeving en Demir" 

    Jeremie Vaneeckhout, de covoorzitter van Groen, heeft op X, het voormalige Twitter, gereageerd op het nieuws dat Gwendolyn Rutten de nieuwe viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven wordt. 

    "Een nieuwe minister die op totale ramkoers zit met Europese wetgeving en met minister Demir. Tegen de belangen van natuur, landbouw en economie in. De Vlaamse natuur is de slechtste van Europa. Heel snel duidelijk statement van minister Rutten nodig."
    door sofie.geusens edited by Nieuwsblad.be 11/7/2023 4:45:15 PM
    • NB

    Hoe Gwendolyn Rutten amper twee weken na haar exit dan toch minister wordt: “De Croo wilde het per se goedmaken”

    Ze werd geen minister van Justitie en trok de deur van de Wetstraat achter zich dicht, mede door de respectloze houding van de partijtop. Maar twee weken later keert Gwendolyn Rutten op haar stappen terug en wordt ze opvolgster van Bart Somers in de Vlaamse regering. Zo kwam de opmerkelijke comeback tot stand.

    Lees hier meer. 

    • NB

    Sjerpenwissel in Aarschot: Bert Van der Auwera treedt op als waarnemend burgemeester

    Gwendolyn Rutten (Open VLD) vertrekt dan toch uit de Aarschotse politiek. Daar neemt eerste schepen Bert Van der Auwera de sjerp (voorlopig) over als waarnemend burgemeester. “Het was wel even schrikken, maar ons plan B stond klaar”, zegt hij.

    Lees hier meer. 

  • Stephanie D'Hose: "De vernieuwing komt er bij de lijstvorming"

    "De beloofde vernieuwing komt er bij de lijstvorming." Dat zegt Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD), die werd genoemd als mogelijke opvolger van Vlaams minister Bart Somers. Er lagen dinsdagmiddag nog twee namen op tafel als nieuwe minister: Stephanie D'Hose en Gwendolyn Rutten. Het werd uiteindelijk de laatste.

    "Op een bepaald moment wordt je naam genoemd en denk je wel eens: what if", zegt D'Hose dinsdagavond. "Maar ik ben blij dat het Gwendolyn is geworden. Zij was mijn eerste kabinetschef."

    Dat Rutten synoniem zou zijn met de oude Open VLD, vindt D'Hose niet helemaal waar. "Ze is nieuw in de Vlaamse regering. Die kelk heeft ze tot nog toe aan haar voorbij laten gaan. Ze heeft heel lang achter de schermen gewerkt, net als ik." En een meer doorgedreven vernieuwing, zit er aan te komen, zegt D'Hose. "Bij de lijsttrekkers zullen een pak nieuwe gezichten zitten."

  • Open VLD geeft om 20 uur persconferentie

    Open VLD geeft om 20 uur een persconferentie over de nieuwe viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven. Onze redactie heeft vernomen dat de keuze op Gwendolyn Rutten gevallen is. 
    • BREAKING

    Persconferentie van start

  • Tom Ongena: "Weloverwogen keuze"

    Partijvoorzitter Tom Ongena neemt als eerste het woord en bedankt Bart Somers voor zijn werk als minister. "Het zijn grote schoenen om te vullen", zegt hij. 

    Hij zegt ook dat het een unanieme keuze was op het partijbureau voor Gwendolyn Rutten. "Een weloverwogen keuze. De juiste persoon op de juiste plaats." Hij benadrukt daarbij de expertise en dossierkennis van Rutten. "Ze kan meteen aan de slag in de Vlaamse regering." 

    Ze zal het volledige takenpakket overnemen van Bart Somers en zal dat doen vanaf morgen. 
  • Gwendolyn Rutten: "Politiek is onvoorspelbaar"

    "Ik denk dat iedereen wel aanvoelt: het kan verkeren in het leven. Als je mij een paar dagen geleden zou gezegd hebben dat ik hier nu zou zitten, dan had ik het niet geloofd. Het leven is onvoorspelbaar. Politiek is onvoorspelbaar", zegt ze. 

    "Ik was een paar weken gelegen ontgoocheld. Het was een moeilijk moment. Ik voelde dat ik niet langer impact kon hebben in de politiek en daarom had ik de keuze gemaakt iets anders te doen", zegt Gwendolyn Rutten over de beslissing van de partijtop om haar niet te kiezen als nieuwe minister van Justitie na het ontslag van Vincent Van Quickenborne enkele weken geleden. Paul Van Tigchelt werd toen de nieuwe Justitieminister. 

    Ze deelt verder ook mee dat ze enkele weken geleden beslist had om iets anders te gaan doen met haar leven. "Ik wou graag het onderwijs in. Lesgeven", zegt ze. 
  • Gwendolyn Rutten over bocht in carrière: "Dat is het leven"

    Rutten geeft aan dat het misschien moeilijk te begrijpen is dat ze enkele weken geleden haar afscheid van de nationale politiek aankondigde, maar hier nu toch zit. "Ik kan alleen zeggen: dat is het leven. Als je impact wil hebben, dan neem je verantwoordelijkheid op het moment dat dat gevraagd wordt, op een moment dat er belangrijke dossiers op tafel liggen", zegt ze. 

    "Eén dag kan al het verschil maken in de politiek. Het zijn nog 200 dagen tot aan de verkiezingen. Stel je voor wat 200 dagen kunnen doen."
  • Gwendolyn Rutten: "Ik ben ook maar een mens"

    Rutten krijgt nog verschillende vragen over haar afscheid van de nationale politiek en de bocht die ze nu maakt. 

    "Ik snap dat veel mensen dat zo zullen zien. Iedereen maakt soms wel eens momenten mee waarop je zegt: hier trek ik een lijn, het is goed geweest. Maar het is even belangrijk, dat als omstandigheden veranderen en de vraag er is om je kennis en expertise in te zetten, om dan te zeggen: ik stap daar overheen en ik doe dat."

    "Je kan het niet voorspellen. De keuze die ik maak is een keuze voor verantwoordelijkheid. De keuze voor impact voor een regering waar ik mee voor onderhandeld heb. Ik vind het een eer dit te mogen doen. Ik ga vanaf dag één aan de slag. Ik ken de dossiers. Ik ken de regering. Ik ken de werking van de regering. Nog 200 dagen (tot de verkiezingen, red.) te gaan."

    "Het (na de aanstelling van Paul Van Tigchelt als de nieuwe justitieminister, red.) was een heel moeilijk moment. Daar moeten we niet flauw over doen. Ik vond de manier waarop er gehandeld is, niet de manier hoe ik in het leven sta. De manier waarop het deze keer gelopen is, niet alleen met mij, heeft een heel ander indruk nagelaten. Ik moet ook in mijn eigen hart kijken: misschien heb ik te hard gereageerd. Ik ben ook maar een mens. Maar dat was hoe ik me voelde op dat moment. Politici zijn ook maar mensen en als je van politici verwacht dat ze geen emoties hebben, dan zijn het geen mensen meer." 

  • Rutten: "Ik begrijp dat mensen vinden dat ik bij mijn standpunt had moeten blijven"

    "Ik apprecieer dat de hand uitgestoken is. Ik apprecieer de manier waarop we hebben gepraat. Samenwerken wil zeggen: ik stap hier over heen", zegt Rutten over de beslissing van de partijtop om haar niet te kiezen als nieuwe minister van Justitie na het ontslag van Vincent Van Quickenborne enkele weken geleden. Paul Van Tigchelt werd toen de nieuwe Justitieminister. 

    "Ik heb dat op een bepaalde manier ervaren. Zo voelde ik me op dat moment. Ik heb gezien, en ook het signaal gekregen, dat daar ruis op de radar zat. Maar ik heb gezien dat het ook anders kan. Ofwel blijf je hangen. Dat mag. Andere mensen zouden misschien andere keuzes nemen en bij hun besluit blijven. Ik heb er lang over nagedacht. Ik heb er met mijn echtgenoot over gebabbeld en ik heb beslist. Politiek betekent over je eigen emoties en je eigen gelijk kunnen heen stappen om impact te hebben."

    "Ik kan perfect begrijpen dat mensen vinden dat ik bij mijn standpunt had moeten blijven. Dat mag. Er gaan ook mensen zijn die zeggen dat ik dat niet zo had mogen zeggen op Facebook (haar afscheid, red.). Maar zo voelde ik me echt. Maar dan gebeurt er iets in het leven, de beslissing van Bart (Somers, red.). Dan komt er een vraag en wat moet je dan doen? Dan moet je nadenken over de vraag. Ik ben blij dat ze me gesteld is. En ik ben blij dat ik op dag één van start kan gaan." 
  • Keuze voor Rutten is niet keuze voor vernieuwing: "Dat stoort me niet"

    Bij Open VLD hebben ze al verschillende keren aangegeven dat ze gaan voor vernieuwing. Ook Bart Somers zei dat hij de hoop had dat zijn opvolger iemand van de nieuwe generatie zou zijn. Met de keuze voor Gwendolyn Rutten kiest Open VLD nu niet voor vernieuwing, maar dat steken ze ook niet onder stoelen of banken. 

    "Ik ben geen vernieuwing, maar dat stoort me niet", reageert Rutten. "Er is aan mij gevraagd: zet je kennis en competentie vanaf dag één in."

    Partijvoorzitter Tom Ongena komt ook even tussen. "Er wordt hard gewerkt aan die vernieuwing. Twee weken geleden hebben we gekozen voor Van Tigchelt (als nieuwe minister van Justitie, red.). Dat was een nieuw gezicht. Dat waren twee vliegen in één klap. Maar de vraag vandaag was: wie heeft de grootste deskundigheid in de dossiers en kan snel schakelen? Dan kom je uit bij Gwendolyn Rutten. Dat is uiteraard niet de vernieuwing." 
  • Persconferentie ten einde

    • NB

    Bob Savenberg, ex-drummer bij Clouseau, volgt Gwendolyn Rutten op in Vlaams Parlement

    Bob Savenberg, ex-drummer bij Clouseau, wordt Vlaams Parlementslid. Hij volgt Gwendolyn Rutten op, die Bart Somers opvolgt als minister. “Ik wil dat echt eens meemaken, in elk geval tot het einde van de regeerperiode”, zegt Savenberg aan VRT.

    Lees hier meer. 
  • Het ‘Vlaamse hoofdpijndossier’ raakt langzaam opgelost, maar nu komt Rutten in beeld: welke impact zal dat hebben?
     

    Gwendolyn Rutten was de voorbije maanden in het stikstofdossier de luis in de pels van bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir, maar de Open VLD’ster moet in de Vlaamse regering straks samenwerken met haar N-VA-collega. Volgens verschillende bronnen zou er een van de komende dagen echter al een akkoord uit de bus komen in het hoofdpijndossier. Lees hier meer.

    • NB

    Rutten: "Politici zijn ook maar mensen"

    Op de ochtend van haar eedaflegging als kersvers Vlaams minister maakte Gwendolyn Rutten (Open VLD) eerst nog haar opwachting in De Ochtend op Radio 1 om uitleg te geven bij haar snelle positiewissel. Want na het ontslag van Vincent Van Quickenborne uit de federale regering besliste ze, uit verontwaardiging, nog te stoppen met nationale politiek.

    “Ik had dat misschien niet publiek moeten doen met een Facebook-post, maar zo voelde ik me toen. Punt", zei de daarover in De Ochtend. “Maar als je met elkaar praat, zoals je met vrienden of collega’s ook doet, kan je twee dingen doen. Ofwel kamperen op je boosheid en in een hoekje blijven zitten bokken. Ofwel zeggen ‘goed, ik stap hier overheen en grijp de kans met beide handen.’"


    “Ik begrijp dat mensen hier naar kijken en met wenkbrauwen fronsen maar tegelijk ben ik er zeker van dat heel veel mensen in hun eigen leven zo’n situatie hebben meegemaakt. Politici zijn ook maar mensen. Die zijn ook al eens boos en maken ook al eens ruzie met elkaar", besluit ze. "Natuurlijk is politieke geloofwaardigheid van belang geweest in die beslissing. Maar ik heb daarover gesproken met mijn man en kinderen en die zeiden 'Als je het gevoel hebt dat je een verschil kan maken, moet je dat doen'. Over je eigen grote gelijk heenstappen en verder werken, hoort ook bij het leven."


    Ook het argument van Open VLD-voorzitter Tom Ongena dat het tijd is voor politieke vernieuwing, lijkt met de snelle terugkeer van Rutten aan de kant geschoven. Al klopt dat volgens Rutten niet helemaal. "Die politieke vernieuwing zal in de eerste plaats op onze lijsten zichtbaar zijn. Ook Paul Van Tigchelt is daar als nieuwe minister van Justitie een voorbeeld van", klinkt het. "Maar we zitten in de Vlaamse regering op een cruciaal moment en dan is expertise nodig. Ook dat is belangrijk."

  • Eedaflegging

    Gwendolyn Rutten legt deze namiddag de eed af als Vlaams minister. Zij is de opvolger van Bart Somers. Die eedaflegging kan u hierboven volgen in de livestream..Om hoe laat die start, is nog niet duidelijk. Eerst is er het vragenuur in het Vlaams Parlement, aansluitend legt Rutten de eed af.
  • Eedaflegging Gwendolyn Rutten pas in de vooravond

    De actuele vragen in het Vlaams Parlement verlopen zonder de meestbesproken politica van de afgelopen 24 uur. Gwendolyn Rutten legt pas in de vooravond de eed af, als minister-president Jan Jambon aanwezig kan zijn. De oppositie heeft bedenkingen bij die gang van zaken. Een nieuwe minister legt doorgaans bij het begin van de plenaire zitting de eed af. Jan Jambon komt echter pas vandaag terug van een dienstverplaatsing naar Marokko en de vrees ontstond dat hij niet tijdig aanwezig zou kunnen zijn bij de eedaflegging. Die bleek uiteindelijk ongegrond.

    Groen had ook een actuadebat over de staat van de regering gevraagd, maar dat werd afgewezen. Het grootste politieke nieuws in Vlaanderen is dus voorlopig geen thema woensdagnamiddag. "Bart Somers heeft ontslag genomen toen Jan Jambon in het buitenland was", zegt Groen-fractieleider Mieke Schauvliege. "Dit is tekenend voor het leiderschap van Jambon. Hij landt straks en zal hier wellicht zijn als Rutten haar eed aflegt. Wellicht heeft de meerderheid het beeld willen voorkomen van een minister die in afwezigheid van de minister-president de eed aflegt. Maar met of zonder Jambon, het maakt niet uit. Een regering waar men gewoon wegloopt, zegt alles over de samenhang en over de ernst waarmee deze regering beleid voert. Men wil dit alles later op de agenda omdat men weet dat dit hele schouwspel geen reclame is."

    "We weten natuurlijk al langer dat deze regering met haken en ogen aan elkaar hangt, maar dit is een nieuw dieptepunt", zegt Hannelore Goeman van Vooruit. "Ministers die gaan lopen, ministersposten die als zoenoffer worden ingezet… en dan vragen sommige politici zich af waarom mensen hun geloof in de politiek verliezen. Het gaat weer over de postjes, niet over de problemen waar gewone mensen van wakker liggen: betaalbare kinderopvang, sterk onderwijs en goeie zorg voor wie daar recht op heeft."
     
  • Felle kritiek op aanstelling Rutten

    In het Vlaams Parlement is intussen felle kritiek te horen op de aanstelling van Gwendolyn Rutten. Onder meer PVDA en Vlaams Belang schieten met scherp en hebben het over een "absoluut dieptepunt" en "postjespakkerij". "We wisten al langer dat deze regering met haken en ogen aan elkaar hing, maar dit is toch een dieptepunt", zegt ook Hannelore Goeman (Vooruit). "Er lopen zelfs ministers weg. Ik vind dit heel triest voor Vlaanderen." Ook Mieke Schauvliege (Groen) kijkt met afschuw naar de stoelendans, zo zegt ze. "Dit toont het absolute gebrek aan ambitie van deze Vlaamse regering. En er ligt nog zoveel werk op tafel. En jullie zijn bezig met postjes. Dat is ronduit beschamend."

    Minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt uit te kijken naar de samenwerking met Rutten. "Ik neem aan dat we met deze vervanging op dezelfde manier kunnen verder werken. Er liggen nog veel belangrijke dossiers op tafel." De kritiek noemt hij "intellectueel oneerlijk". "Natuurlijk had ik liever gezien dat Bart Somers was gebleven, maar het is aan de partij om hem te vervangen. Het is aan mij om nu met de nieuwe collega, een ervaren politica, verder te werken."
    • BREAKING

    Rutten legt eed af

    Het is zover: Gwendolyn Rutten heeft bij voorzitter Liesbeth Homans de eed afgelegd als minister in de Vlaamse regering. Zij volgt Bart Somers op en heeft de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Inburgering, Bestuurszaken en Gelijke Kansen. Rutten wordt ook vice-minister-president. Na de eedaflegging nam ze plaats tussen haar collega-ministers. Als parlementslid wordt Rutten vervangen door Bob Savenberg, die nog bij Clouseau drumde en manager was van onder meer Natalia.

    Op de aanstelling van Rutten kwam dinsdag en vandaag heel wat kritiek. Ook in het Vlaams Parlement leidde het tot verhitte discussies (zie onder).
  • De eedaflegging van Gwendolyn Rutten

Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen