NBO - ontslag De Bleeker

  • NB

  Pijnlijk: ook nieuwe toelichting bij de begroting bevat fouten

  Ook de aangepaste begrotingstoelichting blijkt fouten te bevatten. Er wordt alweer een nieuwe versie gemaakt voor de Kamer. Derde keer, goede keer? Lees hier meer (+).

  "Materiële fout"

  Premier Alexander De Croo was begin deze week al bijzonder ontstemd nadat De Bleeker een “materiële” fout had gemaakt, waardoor de begroting plots 1,7 miljard dieper in het rood ging. De Bleeker werd publiekelijk te kijk gezet, en moest de fout zo snel mogelijk rechtzetten. Een nieuw document zou de “correcte” cijfers vermelden. Maar ook in die nieuwe toelichting stonden bizarre rekenfouten, stelde Kamerlid Sander Loones (N-VA) vrijdag vast.

  Hoewel de vergissingen ditmaal kleiner waren en vooral op slordigheden leken, was de frustratie achter de schermen over de gênante gang van zaken erg groot. De top van Open VLD – premier De Croo en voorzitter Egbert Lachaert – zaten vrijdagmiddag op het hoofdkwartier van de partij samen met De Bleeker. Daar werd duidelijk dat haar positie onhoudbaar was, waarop De Bleeker ontslag nam.

  • BREAKING

  De Bleeker: "Onmogelijk geworden om te functioneren"

  Het was een zeer korte persconferentie van staatssecretaris De Bleeker: met bevende stem somde ze haar verwezenlijkingen op, maar erkende ze dat "de discussies deze keer iets luider dan normaal klonken". "Ik had mijn werk uiteraard graag afgewerkt, en ik had ook graag verder mee gewerkt aan de uitdagingen waar ons land vandaag voor staat", verklaarde De Bleeker. "Maar ik moet op dit ogenblik helaas concluderen dat het onmogelijk is geworden om te blijven functioneren. Ik besef dat daardoor mijn werk zelf in gevaar zou komen en dat wil ik niet. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden. Ik wens mijn opvolger veel succes."

  De Bleeker beantwoordde geen vragen van de aanwezige journalisten, maar stapte na haar korte verklaring op onder luid applaus van haar medewerkers.
   
  • NB

  Alexia Bertrand volgt De Bleeker op: nieuwe staatssecretaris ruilt MR in voor Open VLD nadat ze werd gepasseerd door Bouchez

  Jonkvrouw Alexia Marie Lucrèce Yveline Bertrand is de nieuwe staatssecretaris voor Begroting. Bertrand was dé Brusselse kopvrouw van MR, de Franstalige liberale partij. Maar het zat al langer goed scheef tussen haar en voorzitter Georges-Louis Bouchez. Zeker toen ze naast de post van minister van Buitenlandse Zaken greep. Via de Vlaamse liberalen zetelt ze nu toch in de federale regering. Lees hier meer.

  Vlaams Belang: "Diegenen die proberen het zinkend schip recht te trekken, nemen ontslag"

  Oppositiepartij Vlaams Belang reageert "verrast" op het ontslag van De Bleeker. Volgens fractieleidster Barbara Pas was ze "de enige die haar taak iet of wat naar eer en geweten probeerde te volbrengen". Volgens het Vlaams Belang-Kamerlid ontbrak het De Bleeker aan "ervaring en gezag", maar probeerde ze tegelijkertijd net "het zinkend schip recht te trekken" en "de desastreuze begroting niet te verbloemen". "Diegenen waarvan we het ontslag vragen, zoals minister van Justitie Van Quickenborne, blijven zitten. Diegenen die proberen het zinkend schip recht te trekken, nemen ontslag. De rest van Vivaldi zou echter beter haar voorbeeld volgen", zegt Pas.
  • NB

  Staatssecretaris De Bleeker (Open VLD) geeft uitleg bij ontslag: “Onmogelijk geworden om te blijven functioneren”

  Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) heeft in een persbericht haar ontslag toegelicht. Ze is duidelijk ontgoocheld dat het zo is afgelopen. Lees hier meer.

  Persconferentie begint met enige vertraging

  De persconferentie van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en de nieuwe staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand zou normaal beginnen om 17.30 uur, maar begint met enige vertraging omdat Bertrand vastzat in het verkeer nadat ze de eed had afgelegd bij de koning.

  Lachaert: "Roerige dagen"

  "We hebben vandaag overlegd met Eva De Bleeker, na roerige dagen", aldus Open VLD-voorzitter Lachaert. "Ze is een groot talent, en heeft nog een plaats in onze partij. Maar de afgelopen week heeft haar ertoe gebracht haar staatssecretarisschap terug te geven."

  "Niet alles is perfect te ramen"

  "We leven in moeilijke tijden, dus niet alle cijfers zijn perfect te ramen", aldus Lachaert. "Ik snap dat de oppositie dat zou willen. Maar het was ook niet wat wij als liberale partij willen."

  Opvolger

  "We moesten een stevige staatssecretaris hebben. Het aantal mensen dat dat kan, is beperkt. Ik denk dat de dame naast mij perfect aan dat profiel voldoet. De begroting is bij haar in goede handen."

  Alexia Bertrand

  "We kennen haar van bij de MR, maar ze was bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat op een gedeelde lijst. Ze is ook perfect Nederlandstalig, en dus direct inzetbaar."

  "Zeer dankbaar voor vertrouwen"

  "Ik ben zeer dankbaar voor vertrouwen", aldus Alexia Bertrand. "Ik heb veel respect voor Eva De Bleeker. Ik ga nu in de dossiers duiken en me inwerken. Jullie weten hoe technisch dat is. De komende dagen zullen studiedagen zijn voor mij."

  Lid van Open VLD

  Bertrand was lid van de MR, maar zal nu lid worden van de Open VLD. Het is dus de vraag of MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een rol zal spelen. "Het lijkt me een evidentie om de liberale familie te zullen versterken", aldus Bertrand. "De eerste lijnen zullen zijn met de voorzitter van de Open VLD en met de premier. Dat lijkt me evident." Ook Lachaert wil niet weten van een splijtzwam tussen Open VLD en MR. "Onze overtuiging bindt ons", klinkt het.
  • NB

  Fouten in begroting kosten De Bleeker de kop, maar het was niet haar eerste blunder

  Zelfs de aangepaste begroting die de Kamerleden binnen kregen zat vol fouten, een derde versie is intussen al op komst. Maar het is met die begroting dat staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) uiteindelijk haar carrière op het hoogste niveau ziet beëindigd worden. Omdat ze premier en partijgenoot Alexander De Croo in de nesten werkte. Het was bovendien al niet meer de eerste keer dat ze blunderde. Lees hier meer.

  Sander Loones: "Betwijfel of juiste persoon ontslag heeft genomen"

  Sander Loones, die met zijn cijferwerk de fouten in de begroting blootlegde en zo aan de basis ligt van het ontslag van De Bleeker, heeft zijn twijfels bij het schouwspel van vandaag. “Het feit dat België de allerslechtste begroting heeft van heel Europa, is nog steeds de eindverantwoordelijkheid van premier De Croo", klinkt het in een persbericht. "Ik betwijfel dus ten zeerste of vandaag de juiste persoon ontslag genomen heeft."

  De N-VA-fractie ziet de toekomst voor onze overheidsfinanciën naar eigen zeggen dan ook nog steeds somber in. “Een stoelendans mag dan ook niet afleiden van het feit dat deze voltallige regering simpelweg niet meer in staat is om de nodige structurele hervormingen door te voeren. Het Vivaldi-verhaal lijkt nu toch echt afgelopen”, aldus fractievoorzitter Peter De Roover.

  Bertrand in 2024 op lijst van Open VLD

  Alexia Bertrand zal bij de verkiezingen van 2024 op een lijst van Open VLD staan. Dat heeft voorzitter Egbert Lachaert bevestigd. Hij beklemtoonde dat de link met de Vlaamse "geestesgenoten" er al langer was: Bertrand trok in Sint-Pieters-Woluwe een gemeenschappelijke lijst. "Alexia stond al met een half been in de partij", aldus Lachaert.

  Ook voor De Bleeker wil Lachaert in 2024 een "prominente plaats" op een lijst.

  Alain Vander Elst volgt Alexia Bertrand op in Brusselse MR-fractie

  Het zitje van Alexia Bertrand in de MR-fractie in het Brussels Parlement wordt ingenomen door eerste opvolger Alain Vander Elst, de fractieleider van de Franstalige liberalen in de gemeenteraad van Evere. Het is vrijdagavond nog niet duidelijk wie haar zal opvolgen als fractieleidster. Het komt de partijvoorzitter toe de nieuwe fractieleider aan te duiden. Een mogelijke kandidaat is David Leisterh: hij is de voorzitter van de Brusselse MR, en staat dicht bij voorzitter Georges-Louis Bouchez.
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen