NBO - Memoires prins Harry

  Memoires prins Harry vijf dagen eerder over de toonbank dan gepland in Spanje

  Het boek Reserve van de Britse prins Harry zou normaal op 10 januari verschijnen. Maar enkele Spaanse boekhandelaars hebben zich niet aan die datum gehouden en lieten vandaag het boek gretig over de toonbank gaan. Een woordvoerder van de Spaanse uitgever, de in Barcelona gevestigde Plaza y Janes Editores - die deel uitmaakt van het multinationale conglomeraat Penguin Random House - zei: "Er werd een zeer duidelijk lanceringsprotocol opgesteld en aan alle klanten meegedeeld, zodat het boek niet vóór die datum op de markt zou worden gebracht.
  Alles wijst erop dat sommige klanten hun belofte aan de uitgever hebben geschonden en het boek vóór de afgesproken datum in de verkoop hebben gebracht."

  De Britse media probeerden allemaal een kopie te bemachtigen en delen daarom nu opvallende passages uit Reserve
  • NB

  “Ze pushten me het nazikostuum te dragen”: gelekte passages uit boek van prins Harry zetten William in slecht daglicht

  Volgende week dinsdag verschijnen prins Harry’s memoires Reserve. Maar nu al lekken in de Britse pers steeds meer passages uit. Over een regelrechte vechtpartij tussen de broers. Maar ook over de fameuze rel in 2005 toen Harry in nazikostuum op een feestje verscheen. “William en Kate hadden me dat aangeraden.”

  Lees hier meer. 
  • NB

  “Hij voelt dat zijn mediatijd opraakt”: royaltywatchers over Harry’s uithaal naar zijn broer William

  Volgens gelekte passages in de Britse pers is prins Harry in zijn memoires Reserve keihard voor zijn broer William. Hij beschrijft onder andere een lijf-aan-lijfgevecht met William. Waarom toch hangt Harry zoveel vuile was buiten? “Hij voelt dat de tijd waarin hij de volle media-aandacht kreeg, opraakt.”

  Lees hier meer. 

  Harry nam "vrouw met krachten" onder de arm na dood Diana

  In het boek zou prins Harry vertellen dat hij na de dood van zijn moeder prinses Diana hulp ging zoeken bij een vrouw die "beweerde krachten te hebben."  Hij gebruikt niet de woorden "helderziende" of "medium" om haar te beschrijven. Maar de vrouw zou hem verteld hebben dat zijn moeder bij hem was "op dat moment." Harry zegt dat zijn nek warm werd en zijn ogen waterig werden, aldus The Guardian
  De vrouw vertelde Harry dat zijn moeder wist dat hij "op zoek was naar duidelijkheid" en "je verwarring voelt", en wist dat hij "zoveel vragen" had, en zei dat de antwoorden mettertijd zouden komen.
  Harry zei ook dat hij herhaaldelijk door de tunnel in Parijs reed waar ze stierf, in een poging te begrijpen wat er gebeurd was.

  Boek opgedragen aan prinses Diana

  Reserve, het boek van prins Harry, is opgedragen aan zijn familie. Op de eerste pagina staat: "Voor Meg, Archi, Lili ... en natuurlijk, mijn moeder." 

  Prins Harry bekent dat hij cocaïne probeerde op zijn 17de 

  Volgens Sky News staat op pagina 112 en 113 dat prins Harry amper 17 jaar oud was toen hij voor het eerst cocaïne probeerde. "Natuurlijk had ik toen cocaïne gebruikt. Bij iemand thuis, tijdens een jachtweekend, kreeg ik een lijntje aangeboden, en sindsdien had ik nog wat meer genuttigd. Het was niet erg leuk, en ik voelde me er niet bijzonder gelukkig door, zoals bij anderen leek te gebeuren, maar ik voelde me er wel anders door, en dat was mijn hoofddoel. Voelen. Anders zijn."

  "Ik was een zeventienjarige die bijna alles wilde proberen wat de gevestigde orde zou veranderen. Daar probeerde ik mezelf tenminste van te overtuigen."

  Beide prinsen vroegen koning Charles niet te trouwen met koningin-gemalin Camilla

  Zowel Harry, als William hebben aan hun vader gevraagd niet te trouwen met Camilla na de dood van hun moeder. De twee zouden aan hun vader beloofd hebben Camilla op te nemen in de familie, maar in ruil wilden ze dat hij niet met haar zou trouwen. In 2005 deed koning Charles dat toch. 

  "Ondanks het feit dat Willy (de bijnaam voor prins William, red.) en ik hem vroegen het niet te doen, ging mijn vader toch door. Ondanks de bitterheid en het verdriet dat we voelden bij het sluiten van nog een lus in de geschiedenis van onze moeder, begrepen we dat dit er niet toe deed."

  Harry herinnert zich dat hij hekel had aan handen schudden na dood moeder: "Jullie kenden haar niet"

  In zijn boek schrijft prins Harry ook over de dagen na de dood van zijn moeder. Hij schrijft over "honderden en honderden handen" die op hen afkwamen, vaak nat. "Waarvan? vroeg ik me af. Tranen, begreep ik."

  "Ik had een hekel aan de aanraking van die handen. Wat meer is, ik hield er niet van hoe ze me schuldig lieten voelen. Waarom huilden al die mensen terwijl ik niet huilde en ook niet kon huilen? Ik wilde huilen, en ik had het geprobeerd, want het leven van mijn moeder was zo triest geweest dat ze de behoefte had gevoeld om te verdwijnen, om die monumentale klucht te verzinnen."
  Hij vervolgde: "Ik herinner me dat ik verschillende mensen troostte die proestten, overweldigd waren, alsof ze mijn moeder hadden ontmoet, maar ook dacht: 'Het ding is dat, nee. Je doet alsof je haar ontmoet hebt... maar je kende haar niet."

  Het moment dat Harry te horen kreeg dat zijn moeder overleden was

  In het boek schrijft hij ook over het moment waarop zijn vader hem vertelde dat Diana overleden was. Hij zei dat hij werd gewekt door zijn vader die "op de rand van het bed ging zitten en zijn hand op mijn knie legde".
  Hij beweert dat de toenmalige prins Charles zei: "Mijn lieve zoon, mama heeft een auto-ongeluk gehad. Er zijn complicaties opgetreden. Mama is ernstig gewond en is naar het ziekenhuis gebracht, mijn lieve zoon."
  Harry schrijft: "Hij noemde me altijd 'lieve zoon', maar hij herhaalde het vaak. Hij sprak zachtjes. Het gaf me de indruk dat hij in shock was."

  Prins Harry doodde 25 mensen in Afghanistan en 'schaamt zich er niet voor'

  In zijn memoires schrijft prins Harry dat hij tijdens zijn diensttijd in Afghanistan 25 mensen gedood heeft. "De meeste soldaten weten niet precies hoeveel kills ze op hun naam hebben staan. In gevechtsomstandigheden schiet je vaak lukraak. Maar in het tijdperk van Apaches en laptops werd alles wat ik in de loop van twee missies deed geregistreerd en van een tijdstempel voorzien."

  "Ik kon altijd precies vertellen hoeveel vijandelijke strijders ik had gedood. En het leek me essentieel om niet bang te zijn voor dat cijfer. Van de vele dingen die ik in het leger heb geleerd, was een van de belangrijkste dat ik verantwoording moest afleggen voor mijn eigen daden."
  Hij vervolgt: "Dus mijn nummer: vijfentwintig. Het was niet iets dat me met voldoening vervulde, maar ik schaamde me ook niet. Natuurlijk had ik dat cijfer liever niet op mijn militaire cv gehad, of in mijn hoofd, maar ik had ook liever geleefd in een wereld zonder de Taliban, een wereld zonder oorlog."

  Harry beweert dat hij en William ontmoedigd werden om onderzoek naar Diana's dood te heropenen

  Prins Harry beweert dat hij en prins William ervan zijn weerhouden om gezamenlijk te vragen om het onderzoek naar de dood van hun moeder, prinses Diana, opnieuw te openen. Op pagina 190 van zijn boek schrijft hij: "Vooral de samenvattende conclusie, dat de chauffeur van onze moeder dronken was en dat dat dus de enige oorzaak van het ongeluk was. Het was simplistisch en absurd", klinkt het. "Zelfs als de man had gedronken, zou hij geen enkel probleem hebben gehad om door zo'n korte tunnel te rijden. Tenzij paparazzi hem volgden en hem verblindden. Waarom zijn die paparazzi er licht vanaf gekomen? Waarom zaten ze niet in de gevangenis? Wie had ze gestuurd? En waarom zaten die mensen ook niet in de gevangenis? Welke andere reden kan er zijn behalve dat corruptie en doofpotaffaires aan de orde van de dag waren?"

  "We waren het eens over al die vragen, en ook over wat we nu moesten doen. We zouden een verklaring afleggen en gezamenlijk vragen het onderzoek te heropenen. We zouden een persconferentie geven. Zij die beslissingen nemen, hebben ons ervan weerhouden."

  Harry verdedigt memoires in interviews

  In enkele interviews die opgenomen werden naar aanleiding van de publicatie van zijn boek heeft prins Harry zijn memoires verdedigd. "Ik weet niet hoe zwijgen de dingen beter kan maken", zei hij. Op de vraag of zijn boek een schending van de privacy van zijn familieleden is, reageert hij dat degenen die hem bekritiseren "niet begrijpen of willen geloven" dat de pers door zijn familie is ingelicht.

  In een interview met ITV, dat normaal zondag zou uitgezonden worden, kon hij ook niet bevestigen of hij aanwezig zal zijn op de kroning van zijn vader. "Er kan heel wat gebeuren tussen nu en dan."

  Prins Harry beschrijft ontmaagding als "een vernederend moment met een oudere dame"

  In zijn memoires omschrijft prins Harry het moment waarop hij ontmaagd werd. Hij noemt het "een vernederend moment" en zegt dat het plaatsvond "in een veld" met een "oudere vrouw die van paarden hield." 

  Het fragment gaat als volgt, schrijft Sky News: "Ik besteeg haar snel, waarna ze me op mijn kont sloeg en me tegenhield... een van mijn fouten was dat ik het liet gebeuren in een weiland, vlak achter een drukke pub. Ongetwijfeld heeft iemand ons gezien."

  Over de geruchten dat zijn vader niet koning Charles is

  Harry verwijst naar geruchten in de media dat hij het resultaat was van een affaire tussen majoor James Hewitt en zijn moeder prinses Diana en naar suggesties dat zijn vader koning Charles vaak grapte dat hij niet wist wie Harry's echte vader was. Harry zegt dat het idee absurd is, aangezien zijn moeder Hewitt pas lang na zijn geboorte heeft ontmoet.

  Over de locatie van het huwelijk van Harry en Meghan

  Harry beweert dat het koninklijk paleis de datum en de plaats voor zijn huwelijk met Meghan niet heeft bepaald. Toen hij William raadpleegde over de mogelijkheid om in Westminster Abbey of St. Paul's Cathedral te trouwen, zei William dat hij in geen van beide kon trouwen omdat daar de huwelijken van respectievelijk Charles en Diana en William en Kate hadden plaatsgevonden. In plaats daarvan stelde William Tetbury voor, een dorpskapel bij Highgrove House in de Cotswolds.

  Tijdens reis naar Noordpool leed prins Harry aan vroeg stadium van bevriezing

  Harry beschrijft hoe hij tijdens een reis naar de Noordpool leed aan een vroeg stadium van wat lijkt op bevriezing, ook aan zijn penis. Hij vertelt dat hij zijn vader over zijn verwondingen vertelde tijdens een diner aan de vooravond van het huwelijk van William.
  "Mijn vader toonde belangstelling en leefde met me mee toen ik vertelde dat mijn oren en wangen door de kou waren verbrand. Ik moest me inhouden om niet te veel te praten en hem te vertellen dat mijn penis ook was aangetast..."

  Nadat William met Kate trouwde, was zijn broer "voorgoed verdwenen", schrijft Harry

  "De broer die ik die ochtend naar Westminster Abbey begeleidde was weg - voor altijd. Wie zou dat kunnen ontkennen?" schrijft hij. "Hij zou nooit meer in de eerste plaats Willy (de bijnaam voor William, red.) zijn. We zouden nooit meer samen over het platteland van Lesotho rijden met capes achter ons aan. We zouden nooit meer een naar paarden ruikend huisje delen terwijl we leren vliegen. Wie zal ons scheiden? Het leven, dat is wie."

  Harry heeft spijt dat hij keek naar de seksscènes van echtgenote Megan in tv-serie Suits

  Prins Harry schrijft in zijn memoires dat hij "elektroshocktherapie" nodig heeft om de seksscènes van zijn echtgenote Meghan Markle uit zijn hoofd te krijgen. De prins geeft in zijn boek toe dat hij "de fout gemaakt heeft" dat hij op Google zocht naar enkele seksscènes uit de serie Suits, waar Markle een van de hoofdrollen in vertolkte. "Ik was er getuige van dat zij en een castgenoot elkaar in een soort kantoor of vergaderzaal te lijf gingen. Ik hoefde zulke dingen niet live te zien."

  Harry beschrijft "buitenproportionele" woede tijdens ruzie met Markle

  De 38-jarige prins schrijft ook over een ruzie die hij had met echtgenote Markle. Hij schrijft dat hij  "buitenproportioneel boos" was op Markle en haar zo "hard" aansprak dat "alles in de kamer tot stilstand kwam". De twee koelden zo'n 15 minuten af, waarna ze elkaar opnieuw spraken in de slaapkamer. "Ze was kalm, maar zei op een rustige, vlakke toon dat ze het nooit zou pikken om zo te worden aangesproken," schrijft Harry. "Ik knikte."

  Prins Harry voelde zich "enorm schuldig" dat hij zich niet uitsprak over affaire van koning Charles

  Harry beweert in zijn nieuwe boek dat hij en William zich "enorm schuldig voelde" omdat ze niets zeiden over de affaire van hun vader met Camilla Parker Bowles. Hij schrijft dat zijn moeder Diana "niet goed rekende" toen ze in 1995 tegen Martin Bashir zei dat er "drie mensen in dit huwelijk" waren. "Ze liet Willy (de bijnaam van William, red.) en mij buiten beschouwing. We begrepen zeker niet wat er met haar en Pa aan de hand was, maar we voelden genoeg, we voelden de aanwezigheid van de Andere Vrouw, omdat we de gevolgen daarvan ondervonden."

  Harry beweert dat zijn broer "al lang vermoedens koesterde over de Andere Vrouw," met wie Charles uiteindelijk in april 2005 zou trouwen.

  Koning Charles geeft zichzelf de schuld van mentale problemen van prins Harry

  Koning Charles geeft zichzelf de schuld voor de mentale problemen van Harry nadat die terugkeerde uit Afghanistan. In zijn boek haalt Harry een gepsrek met zijn vader aan waarin die zegt dat hij zijn zoon eerder hulp had moeten zoeken. 

  "Toen ik op een avond in Highgrove met mijn vader sprak, spraken we uitvoerig over waar ik mee te maken had," schrijft hij. "Ik gaf hem alle details en deelde de ene anekdote na de andere. Tegen het einde van de maaltijd liet hij zijn hoofd zakken en zei: 'Ik veronderstel dat het mijn schuld is. Ik had je jaren geleden de hulp moeten geven die je nodig had.'" Harry zou daarop gezegd hebben dat het niet de schuld van zijn vader was. "Maar ik waardeerde de verontschuldiging," voegde hij eraan toe.

  Harry vernam dood van Queen Elizabeth via BBC

  Prins Harry vernam de dood van zijn grootmoeder Queen Elizabeth II via een nieuwsbericht van BBC. "Toen het vliegtuig begon te dalen, zag ik mijn mobiele telefoon oplichten. Het was een bericht van Meg: 'bel me zodra je dit leest'. Ik controleerde de BBC webpagina. Mijn grootmoeder was overleden. Mijn vader was de koning. Ik deed een zwarte das om, stapte uit het vliegtuig in zware motregen."

  Daarna zou zijn vader gebeld hebben. "Hij zei dat ik welkom was op Balmoral, maar... zonder haar (zijn vrouw Meghan, red.). Hij begon zijn redenen uit te leggen, maar ze sloegen nergens op, en het was ook respectloos. Ik tolereerde het niet van hem. Haal het niet in je hoofd om zo over mijn vrouw te praten. Berouwvol zei hij, stotterend, dat hij gewoon niet wilde dat het er vol zat. Niemands vrouw zou gaan, zelfs Kate niet, vertelde hij me, dus moest Meg dat ook niet doen."

  Zelfs aandacht voor lipgloss-moment

  Volgens Page Six staat er in het nieuwe boek van prins Harry ook een passage waarin een lipgloss-moment beschreven wordt. Zo zou Meghan Markle tijdens een evenement in 2018 gevraagd hebben aan Kate of ze haar lipgloss mocht lenen. "Kate, verbaasd, zocht in haar handtas en haalde er met tegenzin een kleine tube uit," schrijft Harry. "Meg kneep wat op haar vinger en bracht het aan op haar lippen. Kate grimaste." Harry zei verder dat de vier "hadden moeten kunnen lachen om" het moment, maar de pers "voelde" dat het "iets groters" was.

  Meghan zei tegen Kate dat ze "baby brain" had

  In zijn memoires schrijft Harry dat Kate van streek was door iets was Meghan gezegd had. Kate was toen net bevallen en Meghan zei dat ze 'baby brain' had. Daarmee doelde ze op het feit dat Kate waarschijnlijk enkel aan baby's kon denken op dat moment. Harry beweert dat Meghan zich verontschuldigde, maar dat William toch "met de vinger gewezen had" naar Meghan. William zou daarop gezegd hebben: "Nou, het is onbeleefd, Meghan. Die dingen worden hier niet gedaan." Waarop zij antwoordde: "Als je het niet erg vindt, hou je dan je vinger uit mijn gezicht."

Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen