LIVE migratiepact
-
Crisis in de Wetstraat
- N-VA verzet zich als enige regeringspartij met hand en tand tegen het VN-migratiepact
- Kernkabinet opgeschort tot woensdag 10.00 uur
- N-VA goot olie op het vuur en lanceerde een campagne tegen het VN-migratiepact en kreeg forse kritiek
- Ook partijvoorziiter Bart De Wever gaf toe dat de beeldvorming van de campagne fout zat
- Premier Michel gaat naar Marrakech en vraagt steun aan het parlement






-
Hoogspanning in de Wetstraat. Het kernkabinet is op de valreep uitgesteld. Aanvankelijk zou dat om 15.00 uur van start zijn gegaan. Nu meldt de woordvoerder van premier Michel dat de premier zijn politieke consultaties verderzet. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. De patstelling lijkt alleszins compleet.
-
-
Forse kritiek op campagne N-VA, beelden offline gehaald
“VN-migratiepact = verbod op terugsturen illegale gezinnen. VN-migratiepact = toegang tot sociale rechten, ook voor illegalen.” Het zijn maar twee van de zes opmerkelijke slogans die N-VA dinsdag bij enkele campagnebeelden op haar website plaatste. De beelden kregen forse kritiek en werden ondertussen offline gehaald.
-
Ook Patrick Dewael (Open VLD) haalde uit naar de campagne van N-VA
Patrick Dewael haalde uit naar de N-VA-campagne: "Alle slogans werden vanmorgen door de experten ontkracht. Degene die ze heeft uitgedacht, was zeker niet in de commissie", aldus Dewael. "Van twee zaken één: ofwel onderhandelt men ofwel voert men campagne, maar beide kan niet", ging zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten nog een stapje verder. Hij riep op de premier een kans te geven en riep de N-VA op de sociale mediacampagne op te schorten.
-
Het land stevent in volle vaart af op een val van de regering. Welke partij wint daarbij en wie verliest?
Het einde van de regering-Michel lijkt daardoor met rasse schreden te naderen. Maar welke partijen hebben voordeel bij de val van de regering en wie moet er alles aan doen om de rit uit te zingen tot mei? Politicoloog Carl Devos (UGent) geeft uitleg.
-
N-VA reageert: "Campagne is doel voorbijgeschoten"
N-VA geeft toe dat de campagne op sociale media tegen het VN-migratiepact "door de gekozen beelden haar doel voorbijgeschoten is". Volgens partijwoordvoerder Joachim Pohlmann wilde N-VA "laagdrempelig" zijn om ervoor te zorgen dat de bezwaren tegen de tekst gekend zijn en dat het inhoudelijke debat wordt gevoerd.
-
-
Hoe N-VA de bocht maakte richting Marrakech
Tot voor twee maanden leek er geen vuiltje aan de lucht: België zou het VN-migratiepact probleemloos ondertekenen. Het kabinet-Jambon beloofde zelfs om het “actief te promoten”. Maar gaandeweg zette N-VA een complete bocht in om de laatste te week te eindigen op een absolute njet.
-
-
N-VA: "Campagne werd verkeerd begrepen"
Met de campagne wilde N-VA volgens de partijwoordvoerder een "laagdrempelige" boodschap de wereld insturen. "Maar de campagne heeft door de gekozen beelden haar doel voorbijgeschoten en wordt daardoor verkeerd begrepen. Het bevordert het debat niet en is nu een politiek feit geworden. Daarom stoppen we de campagne." N-VA wil het debat wel "verder inhoudelijk voeren", benadrukt hij.
-
Olie op het vuur in de Wetstraat
N-VA kwam dinsdagmiddag in het oog van de storm terecht omdat ze te midden van de politieke hoogspanning in de Wetstraat een socialemediacampagne lanceerde tegen het VN-migratiepact. Daarin legde de partij uit wat ze precies problematisch vindt aan het pact, aan de hand van beelden van onder meer gesluierde vrouwen of asielzoekers in Brussel. Verschillende politici van oppositie én meerderheid konden de advertenties absoluut niet smaken. N-VA heeft ze na een paar uur offline gehaald.
De beelden werden intussen offline gehaald. -
-
-
Wat als de regering écht valt? Moeten we dan weer naar de stembus?
De kans is groot dat meerderheidspartner N-VA in de loop der uren of dagen het vertrouwen in de regering opzegt. Wat dan? Moeten we dan écht, kort na de gemeenteraadsverkiezingen en slechts enkele maanden vóórde geplande verkiezingen van 26 mei 2019, nog eens naar de stembus? -
Belgische onderhandelaar tevreden over tekst Migratiepact. “We hebben bekomen wat we wilden”
Ambassadeur Jean-Luc Bodson, de speciale gezant voor Asiel en Migratie die voor België de onderhandelingen over het VN-migratiepact voerde, was tevreden over de tekst omdat alle instructies die hij gekregen had in de tekst werden opgenomen. “We hebben bekomen wat we wilden”, verklaarde hij dinsdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.
-
Peter Dedecker: "Zeer goed dat de campagne over het migratiepact stopgezet is"
Peter Dedecker Ook binnen N-VA zelf kwam hier en daar kritiek op de toon van de campagne. Kamerlid Peter Dedecker noemt het op Twitter "zeer goed dat de campagne over het migratiepact stopgezet is". "De stijl van die campagne was even fout als het pact zelf." Volgens Dedecker zal "intern bekeken moeten worden" waarom de partij die analyse pas maakte nadat de beelden online waren verschenen. -
-
-
-
Jan Jambon (N-VA): "De foute beelden op het foute moment"
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was als derde op de afspraak met premier Charles Michel. Hij excuseerde zich uitgebreid voor de harde campagne van zijn partij. "De foute beelden op het foute moment." Waarna hij vroeg of het weer over de inhoud kon gaan.
-
-
-
Bart De Wever: "Beeldvorming van campagne zat fout"
In het radioprogramma 'De Wereld Vandaag' gaf partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) toe dat de beeldvorming van de campagne fout zat. "Er zijn beelden gekozen die niet goed matchen met de inhoud. We erkennen dat er een fout gemaakt is. Het is verloren energie en het zaait verwarring op een moment dat we dat kunnen missen als kiespijn." -
Bart De Wever: "Ik zie nog steeds oplossingen"
De Wever ziet nog steeds een uitweg uit de politieke crisis. Dat zegt hij in het radioprogramma 'De Wereld Vandaag'. "Ik heb bewust gezwegen net omdat ik geen crisis wil. Ik zie oplossingen maar als ik die op de radio vertel dan bestaan ze niet meer."
De partijvoorzitter erkende ook dat zijn partij de premier in een lastig parket heeft gebracht. "Dat is jammer. We hebben misschien te laat de rode kaart getrokken tegen dit migratiepact."
-
"Het werk gaat voort binnen de regering", verklaart N-VA-vicepremier Jambon na onderhoud met premier Michel
"Het werk gaat voort binnen de regering." Dat heeft N-VA-vicepremier Jan Jambon dinsdag verklaard na afloop van een onderhoud met premier Charles Michel over de impasse rond het VN-migratiepact. Het is nu afwachten welk initiatief de premier gaat nemen over het verdere verloop van de werkzaamheden.
-
Onze hoofdredacteur laat er geen twijfel over bestaan: “De regering is morsdood”
De regering is morsdood. Het enige wat nog te doen valt, is het overlijden vaststellen en de begrafenis regelen. In dit geval: naar de koning rijden en bekijken of het krankzinnige scenario van verkiezingen over 40 dagen nog kan vermeden worden. Maar reanimeren heeft in dit stadium geen zin meer.
-
Het drijft de regering uit elkaar maar wat staat er nu eigenlijk in dat migratiepact?
-
-
Peter De Roover: "Zolang de regering niet gevallen is, valt ze niet"
"Ik begrijp dat de campagne suggereert dat N-VA wil dat de regering valt, maar dat is niet het geval. Ik heb ook meteen gereageerd op de campagne. Zowel de toon als de timing zat goed fout", zegt fractieleider in de Kamer voor N-VA Peter De Roover aan VTM NIEUWS.
-
Premier Michel legt op dit ogenblik een verklaring af over de regeringscrisis rond het VN-migratiepact
De premier trekt niet naar de koning om het ontslag van de regering aan te bieden. Wel gaat hij naar het parlement om op zoek te gaan naar steun bij de oppositie voor een wisselmeerderheid. -
Premier Michel: "Campagne was schandalig"
"We hebben kennis genomen van een campagne van 1 politieke partij inzake migratie. In mijn ogen is het een onaanvaardbare, schandalig en onwaardige campagne. Daarop heb ik de beslissing genomen om het kernkabinet uit te stellen."
-
- BREAKING
Premier Michel gaat naar Marrakech
"Ik heb de intentie om naar Marrakech te gaan om daar de beslissing van het Belgische parlement te communiceren", zegt premier Michel tijdens een persconferentie. Hij vraagt daarbij de steun van het parlement en zoekt een alternatieve meerderheid zonder N-VA. Als de wisselmeerderheid met behulp van de oppositie er komt, is dat voor N-VA het einde van de regering.
- BREAKING
-
- BREAKING
Exit N-VA?
De federale regering bij zijn eedaflegging in 2014. Als premier Michel naar het parlement trekt om steun te zoeken bij de oppositie voor het migratiepact, duwt hij N-VA richting de uitgang. Minder dan een week geleden waarschuwde de N-VA nog voor dit scenario in de krant De Standaard. ‘Als de regeringspartijen MR, Open VLD en CD&V een meerderheid in het parlement zoeken buiten de N-VA, dan trekken die partijen de stekker uit de regering’, zei N-VA-fractieleider Peter De Roover vorige week in een interview. - BREAKING
-
Kristof Calvo (Groen): "Alles ligt op tafel voor een duidelijk mandaat voor de premier"
Groen-Kamerlid Kristof Calvo is tevreden dat premier Charles Michel "stilaan beseft dat de oplossing voor het VN-migratiepact in het parlement ligt". Dat zegt hij kort na de aankondiging van de premier dat hij het parlement zal vragen zich over het pact uit te spreken, om vervolgens dat standpunt te communiceren op de VN-conferentie in Marrakesh volgende week. "Alles ligt op tafel voor een duidelijk mandaat voor de premier", zegt Calvo.
-
Kristof Calvo: "Premier beseft dat oplossing in het parlement ligt"
"Wij zijn tevreden dat de premier stilaan beseft dat de oplossing in het parlement ligt", verwoordt Calvo het standpunt van zijn Ecolo/Groen-fractie. "Anderen willen met vuur spelen, maar wij willen de impasse mee helpen oplossen. Het allerbelangrijkste is dat België met een duidelijke oplossing naar Marrakesh trekt."
-
Ook Sp.a wil premier Michel steunen
Meryame Kitir Sp.a biedt de premier haar steun aan voor een wisselmeerderheid in het parlement. Dat zegt Kamerfractieleidster Meryame Kitir. "Wij steunen het migratiepact van begin af aan en als de premier nu steun zoekt buiten de meerderheid, dan gaan wij dat ook doen." De Kamercommissie Buitenlandse Zaken komt normaal gezien woensdag om 10.00 uur bijeen om zich te buigen over tweee resoluties om het migratiepact goed te keuren.
-
-
-
Ze zijn erg omstreden, maar hoeveel waarheid zit er in de zes stellingen in de campagne van N-VA rond het VN-migratiepact?
Zes stellingen die verklaren waarom de partij zo fel gekant is tegen het VN-migratiepact. Zes omstreden stellingen die bij de andere partijen in het verkeerde keelgat schoten en zelfs “degoutant” werden genoemd. Intussen werden ze door de forse kritiek opnieuw offline gehaald en gaf voorzitter Bart De Wever de fout toe. Maar wij legden ze toch even voor aan Ellen Desmet en Jan Wouters, twee experts die de regering moesten helpen om de brokken rond het migratiepact te lijmen. -
Wouter Beke: "N-VA ging zwaar over de schreef met campagne maar val van regering zou onverstandig zijn"
CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft in 'Terzake' benadrukt dat de regering niet hoeft te vallen. "Integendeel, de val van de regering zou onverstandig zijn." Toch wijst Beke N-VA met het vingertje over de campagne tegen het VN-migratiepact: "Die foto's zijn één zaak, het gaat ook over de tekst. Dat is fake news."
-
Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft boodschap voor N-VA: "Ga het debat aan met extreemrechts in plaats van je in de plaats te zetten van extreemrechts"
Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten roept N-VA in Terzake op om zich "mee op de parlementaire lijn" te zetten. "Ga het debat aan met extreemrechts in plaats van je in de plaats te zetten van extreemrechts. We zien een campagne waar Filip De Winter van zegt dat hij ze gemaakt kan hebben. Daar kun je toch niet trots zijn."
-