Hittegolf juli 2019

  Moet je wel gaan werken in deze hitte? En mag je baas weigeren dat je zomerse kleren draagt?

  (ss)
   
  Het is 38 graden en donderdag wordt het nog erger. Code rood over het hele land: betekent dat dat je thuis mag schuilen voor de apocalyps? En als je baas je toch oproept, mag je dan komen werken in korte broek of een andere zomerse outfit? De regels van de hittegolf op het werk.

  Kajakken vanaf woensdag verboden op niet-bevaarbare waterwegen in Wallonië

   

  Sinds woensdagochtend is het verboden te kajakken op alle niet-bevaarbare Waalse rivieren, zegt Nicolas Yernaux, woordvoerder van de Waalse overheidsdienst (SPW). Afhankelijk van de regenval kunnen de waterwegen snel weer opengaan.

  Tot 39 graden vandaag, breken we opnieuw dagrecord?

   
  Het wordt zeer warm met maxima tussen 30 graden aan zee, 33 of 34 op de Ardense hoogten, 38 graden in het centrum en lokaal is 39 graden niet uitgesloten. Later brengt een zeebries wat minder hete lucht over het westen. Op het zeebriesfront kunnen zich wolken ontwikkelen met en kleine kans op een bui of een enkel warmte-onweer. De wind waait zwak tot matig uit zuidoost en wordt zwak uit zuid of veranderlijke richting. Aan zee en in het westen wordt hij in de loop van de namiddag matig uit west tot noordwest. LEES MEER

  Hoe hou je de hitte uit je huis, tuin en auto? En hoe bescherm je jezelf? Dit doe je best wel en niet op de warmste dag van het jaar

   

  Donderdag wordt de warmste dag van het jaar – mogelijk zelfs de warmste ooit in ons land. Moet je dan gaan werken, wat eet en drink je best en hoe zorg je dat je kan slapen? Met dit advies hou je het hoofd – en je huis, je plantjes en je auto– toch een beetje koel. LEES MEER. 

   

  Kippen beschermd tegen hittegolf door parasolletjes

  Dave Hellemans in het kleurrijke kippenhok in Heist-Goor. (KVRO)
   
  De kippen van Dave Hellemans en zijn moeder Nicole Keynen uit Heist-Goor (Heist-op-den-Berg) zijn voorbereid op de recordtemperaturen die de komende dagen voorspeld worden. In hun kippenhok op de hoek van Mechelaars en de Gommerijnstraat plaatsten ze dan ook kleurrijke parasolletjes op kippenhoogte.LEES MEER. 

  Ook in de Tour de France is het warm

  (Presse Sports)
   
  Ook vandaag was de hitte het discussiepunt bij de start van de zeventiende rit in de Tour de France. Net zoals dinsdag zal de thermometer weer flirten met de veertig graden Celsius. “Zeker niet gezond”, aldus Lotto-dokter Servaas Bingé. LEES MEER

  N-VA lacht met de hittegolf (en met PVDA)

  OPROEP. Hoe kom jij de hittegolf door?

   
  Terwijl de ene kiest voor een frisse duik in de Noordzee, blijft de andere liever binnen in de zetel liggen met de airconditioning aan. Of toch maar samen leggen voor een plonsbadje? Of zoek je op een echt originele manier verkoeling? Laat het ons dan weten! LEES MEER

  Eurostar-trein staat al twee uur stil door panne, reizigers klagen over "extreme hitte"

  Een Eurostar-trein staat al circa twee uur stil tussen Halle en Tubeke. Dat bevestigt Eurostar aan VTM NIEUWS. Volgens Infrabel heeft de hogesnelheidstrein zelf schade berokkend aan de bovenleiding, waardoor de elektriciteitstoevoer is stilgevallen. Ook de airco werd getroffen.

  Iedereen snakt naar water, maar hier lopen duizenden liters drinkwater onophoudelijk in de riool

   
  Schepen Vranken bij de afvoerbuis waar het water de riool in gaat.
   

  In deze tijden van waterschaarste en extreme hitte, worden op de Geenssite in Aarschot onophoudelijke massa’s water opgepompt en in de riool geleid. Dat stoot heel wat mensen tegen de borst. LEES MEER. 

  Wielerwedstrijd met een derde ingekort door hitte

  Op de eerste rit van de Ronde van Vlaams-Brabant worden maatregelen getroffen tegen de hitte. Ronde van Vlaams-Brabant begint met eerste rit vandaag in Hakendover. Die zal starten om 13.30 uur. De rit wordt met en derde ingekort. Het einduur is voorzien rond 16.00 uur. Onderweg is onbeperkt bevoorrading toegestaan. LEES MEER. 
   

  Tour de France neemt maatregelen tegen hitte: tijdslimiet wordt aangepast

   
  De Tour de France heeft woensdag voor de start van de zeventiende etappe toch enkele beperkte maatregelen genomen om de renners tegemoet te komen bij de loodzware hitte die momenteel ook het Frankrijk in zijn greep houdt. Zo worden er al bidons à volonté toegelaten van bij de neutrale start en zal de tijdslimiet niet berekend worden op basis van de eindtijd van de winnaar, maar op die van het peloton. LEES MEER. 

  Voor wie een drinkwaterfontein zoekt...

  Website www.kraantjes.be is een initiatief dat alle drinkwaterfonteintjes in kaart probeert te brengen in België. De organisatoren proberen lopers, fietsers, wandelaars, hondenbaasjes en alle andere dorstige medemensen een kaart te bieden met de locaties van drinkwaterfonteintjes. Weet je er zelf eentje staan? Voeg ze toe aan het kaartje. 

  Na meer dan twee uur stilstaan: Eurostar wordt geëvacueerd 

  27 juni 1947, dat was (tot nu toe) de warmste dag ooit in ons land: “Wij hadden geen tijd om te zagen over de hitte”

  FOTO: COLLECTIE GEMEENTEARCHIEF DE HAAN
   
  De warmste dag ooit komt eraan: morgen sneuvelt zo goed als zeker het record van de vorige ‘warmste dag ooit’. Hoe ging het er eigenlijk aan toe, toen het op 27 juni 1947 “zo warm was dat de kraaien gaapten en de lucht beefde rond de snuiten van de auto’s”? “We maakten er alleszins mindertralala rond”, zeggen overlevers van toen. “We kónden niet zagen en zuchten. We moesten werken, mijnheer.” LEES MEER.

  Nachtelijke zwemmers opgepakt in Kessel-Lo

  De nacht van dinsdag op woensdag betrapte de politie tot twee maal toe jongeren uit het Leuvense die zich toegang hadden verschaft tot het gesloten provinciaal domein en er verkoeling zochten in het eveneens afgesloten zwembad. Het was een buur van het park die ruim na middernacht werd opgeschrikt door lawaai en geroep van uit het park. Een politiepatrouille ging ter plaatse en betrapte zeven jongeren die aan het zwemmen waren. Na controle van hun identiteiten werden ze uit het park gezet. Korte tijd later belde dezelfde buurman al weer terug naar de politie met een gelijkaardige melding. Opnieuw werd een patrouille ter plaatse gestuurd en dit keer werden vier jongeren betrapt die aan het zwemmen waren. Ook hun identiteiten werden genoteerd. Ze mogen zich de komende dagen allemaal aan een GAS-boete in de brievenbus verwachten.

  Voedselagentschap geeft tips om op gezonde manier te barbecueën: “Ontdooi niet in de zon”

   
  Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) komt dinsdag met een reeks tips in verband met voedselbereiding tijdens de hittegolf. Want overal te lande worden dezer dagen de barbecuestellen buiten gehaald om voedsel in open lucht te bereiden. Dat vergt echter bepaalde maatregelen om ziektes te voorkomen. LEES MEER. 

  Geen mattentaarten, speelpleinwerking sluit en PMD-afval blijft een dagje staan: zo blijft de Denderstreek de hitte de baas

  Leon Goossens (3,5) en Lili (5) en Seppe (7) Massinon genieten van de fonteinen op het Houtems Marktplein, nu het nog kan. (HLS)
   
  Speelpleinwerking Awimbalieje in Denderleeuw sluit donderdag de deuren, veel gemeente-arbeiders mogen vroeger stoppen met werken en een Geraardsbergse bakker bakt geen mattentaarten: met deze en een resem andere maatregelen wapent de Denderstreek zich de komende dagen tegen de hitte. LEES MEER.

  Is twee minuten in een warme auto al fataal voor een hond?

   
  ‘Hond in auto overleden door hitte’: het is een bericht dat we jammer genoeg maar al te vaak lezen tijdens warme periodes. Maar gaat het dan soms echt zo snel? LEES MEER.

  Beek staat al tien dagen kurkdroog, maar hitte is niet de oorzaak: “De ezels stonden elke dag uren te wachten op water”

   
  Tien dagen lang was het een mysterie waarom de Reseltbeek in Rotem droog stond. Dinsdag werd duidelijk dat een beverdam de oorzaak was.LEES MEER. 

  Code oranje voor alle bossen en natuurgebieden in Vlaanderen: “Ga gerust wandelen maar maak geen vuur”

   

  Het Agentschap Natuur en Bos heeft code oranje afgekondigd voor alle bossen en natuurgebieden in Vlaanderen. “Mensen mogen nog steeds de natuur intrekken, maar maak zeker geen vuur”, zegt woordvoerder Filip Hubin. LEES MEER.

   

  Aanhoudende droogte leidt tot diepgangbeperking, waterkrachtcentrales stilgelegd

  De Vlaamse Waterweg neemt preventieve maatregelen om spaarzaam om te gaan met water. Sluizen groeperen boten om te verhinderen dat teveel water wordt afgevoerd. Door het gegroepeerd versassen moet de pleziervaart op sommige plaatsen even wachten, maar de Vlaamse Waterweg "beperkt de wachttijden tot een minimum".
   
  Met een diepgangbeperking doet de waterloopbeheerder een oproep voor schippers om waakzaam te zijn en er rekening mee te houden dat het waterpeil lager staat dan gewoonlijk. Dat is het geval op de IJzer, waar een diepgangbeperking van 30 centimeter van kracht is. Op de Dender geldt een diepgangbeperking van 20 centimeter van de sluis in Geraardsbergen tot de grens met Wallonië. Op de Boven-Schelde is er een plaatselijke diepgangbeperking van 20 centimeter aan de sluis in Asper. Op het kanaal Gent-Oostende is een diepgangbeperking gecommuniceerd van 20 centimeter van Schipdonk (Nevele) tot Beernem. Op de Leie geldt een diepgangbeperking van 20 centimeter van de sluis in Sint-Baafs-Vijve tot de Zultebrug in Zulte. Aan het Albertkanaal zijn de waterkrachtcentrales in Wijnegem, Olen en Ham stilgelegd om water te besparen. In Olen en Ham worden deze centrales ingeschakeld als pompen. Er wordt dagelijks water teruggepompt naar de hogere delen van het Albertkanaal. Zo wordt verhinderd dat er water verloren gaat tussen de sluizencomplexen.

  Beroemdste zwanen van het land opnieuw bedreigd door hitte? “Er moest al een dier naar de dokter”

   
  Een nieuwe zomer, nieuwe kopzorgen voor de zwanenverzorgers in Brugge. Er moest dinsdag namelijk een zieke zwaan van op de vijver in de Koude Keuken in Sint-Andries gehaald worden. “We halen een aantal zwanen daar uit voorzorg even weg.” LEES MEER.

  Ozondrempel al op twee plaatsen overschreden

  Door het warme weer is vandaag al op twee plaatsen in ons land de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Om 12 uur werd in Schoten bij Antwerpen 197 microgram ozon per kubieke meter lucht gemeten. In Destelbergen bij Gent overschreed de ozonwaarde de informatiedrempel ook op het middaguur: daar werd 183 microgram per kubieke meter opgetekend.
   
  Bij een overschrijding van de informatiedrempel wordt personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen), aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen.

  Niet-medische hulp nodig in Deerlijk? Bel dan naar de hittetelefoon

  Met deze tropische temperaturen is de hittetelefoon van Sociaal Huis van Deerlijk opnieuw actief. "Mensen die omwille van hoge temperaturen of ozonconcentraties niet-medische hulp nodig hebben en hiervoor geen onmiddellijke oplossing hebben in hun naaste omgeving, willen wij graag een helpende hand toereiken", vertelt schepen Louis Vanderbeken (CD&V). "Onze medewerkers plannen na een telefoontje zo snel mogelijk een huisbezoek en kunnen bijvoorbeeld water ter beschikking stellen, het huis verluchten, eventueel doorverwijzen naar andere diensten of advies verlenen." De hittetelefoon is operationeel tijdens de kantooruren van het Sociaal Huis op het telefoonnummer 056/73 63 30. Buiten de kantooruren kunnen hulpbehoevenden uiteraard altijd terecht bij de wachtdiensten van de dokters op het nummer 1733.

  Leuven stelt kerken open voor inwoners die verkoeling zoeken

  Het Leuvense stadsbestuur stelt donderdag en vrijdag van 11u tot 16u30 drie kerken open voor inwoners die verkoeling zoeken. Het gaat om de Sint-Kwintenskerk, de Sint-Michielskerk en de Sint-Geertruikerk. "Andere publiek toegankelijke plekken waar Leuvenaars even koelte kunnen vinden zijn grootwarenhuizen, grotere winkels en de ontvangstruimte van het stadskantoor", aldus Leuven in een mededeling.
   
  Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) raadt iedereen "om aan voldoende te drinken, de schaduw op te zoeken, zo mogelijk binnen te blijven en goed voor elkaar te zorgen". Buurtcomités wordt gevraagd een oogje in het zeil te houden bij kwetsbare buurtbewoners. Seniorenagenten brengen dezer dagen extra huisbezoeken en delen zonnecrème uit. Ook wijkagenten zijn alert voor alleenstaande senioren. Er worden ook tips gegeven om dieren te helpen. De brandweer waarschuwt geen open vuren te maken. Het stadsbestuur heeft extra maatregelen genomen om de zomer- en sportkampen in veilige omstandigheden te laten verlopen.

  Ook voor Nederland warmste dag ooit

  Het hitterecord is ook in Nederland is na 75 jaar verbroken. In Gilze-Rijen, nabij Tilburg, is woensdag om 14.57 uur een temperatuur van 38,8 graden gemeten. Het oude warmterecord in Nederland was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut verwacht dat het kwik woensdag verder stijgt tot boven de 39 graden.

  Gratis naar het zwembad in Bredene

  Naar aanleiding van de extreme hitte heeft het gemeentebestuur van Bredene beslist om het gemeentelijk zwembad vandaag, donderdag en vrijdag gratis open te stellen. Vandaag en de volgende dagen wordt het extreem warm. Burgemeester Steve Vandenberghe: "Bredene is letterlijk een warme gemeente, maar ook figuurlijk tonen we ons nu van onze warmste kant. Om iedereen de kans te geven om zich voldoende af te koelen stellen we het zwembad gratis open."

  Bredene neemt ook een aantal andere maatregelen tegen de hitte. Inwoners kunnen tijdens de kantooruren komen afkoelen in de vergaderzalen van het gemeentehuis die voorzien zijn van airconditioning. Het OCMW heeft een hitteplan voor de residenten van het woonzorgcentrum en de serviceflats. De medewerkers van de buitendiensten werken aangepaste uren en krijgen ook aangepast werk. 

  Leuvense politie laat kampvuur doven, bermbrand langs jaagpad

  De zenuwen van de hulpdiensten staan gespannen door de verzengende hitte en het bijhorende brandgevaar in de parken en andere groene zones in en rond Leuven. Dinsdagavond meldde een getuige dat enkele personen in de Vinkenbosstraat samen rond een vuurtje zaten. De getuige vreesde brand omdat de betrokken locatie vlak bij bosgebied is gelegen. Een politiepatrouille ging ter plaatse en trof een tiental personen rond een kampvuur aan. Ze maakten eten klaar. De verantwoordelijke van het gezelschap, een zestiger uit Heverlee, vertelde de politie dat de aanwezigen deel uitmaken van een milieuorganisatie die bezig was met het voorbereiden van een actie. Een kampvuur leende zich volgens hem daar goed toe. De politiepatrouille liet de aanwezigen het vuur onmiddellijk doven.
   
  Even voor 18 uur vatte de vegetatie langs het jaagpad aan de Wijgmaalsesteenweg vuur. De brandweer had de bermbrand al na enkele minuten onder controle. Hoe het vuur ontstond is niet duidelijk.
   
  Ondertussen houdt de politie ook regelmatig toezicht op het terrein van de Kesselse Bergen. Het is bekend dat daar regelmatig groepjes rondhangen die ook al eens een vuurtje stoken. “Bij dit droge weer is het risico op een uitslaande brand echter groot. Iedereen wordt opgeroepen zijn gezonde verstand te gebruiken en geen vuurtjes te maken in of vlak bij park- en bosgebieden. Wie toch wordt betrapt riskeert een proces-verbaal”, vertelt Marc Vranckx van de Leuvense politie.

  Schade aan wegdek door de warmte in Ninove

  Het Agentschap Wegen en Verkeer voert een spoedherstelling uit op de Aalstersesteenweg (N405) in Ninove. Door de warmte ontstond er dinsdag schade aan het wegdek, waardoor een drietal betonplaten moet worden vervangen. Omwille van de werken en de uithardingstermijn van het beton zal er gedurende drie weken beurtelings verkeer gelden ter hoogte van de werfzone.
   
  De getroffen zone bevindt zich tussen de Expressweg en de Schoorveldstraat. De aannemer start vandaag met de opbraak van de beschadigde platen. Daarna, van zodra de temperaturen dalen, vernieuwt de aannemer de platen. Tijdens de uithardingstermijn van het beton zal er geen activiteit zijn op de werf. Gedurende de werken blijft verkeer langs de werfzone steeds mogelijk. Er staan tijdelijke verkeerslichten zodat het verkeer beurtelings door kan. Fietsers ondervinden geen hinder van de werken.

  Zwemmen tot middernacht, winkels houden deuren dicht en Cultuurcafé sluit: zo wapent het Waasland

   
  De mobiele speelpleinwerking in Sint-Niklaas verplaats zijn activiteiten naar de voormiddag, zwembad Lago De Meerminnen blijft donderdag langer open en het Cultuurcafé TEr Vesten in Beveren blijft donderdag dicht. Met deze en een resem andere maatregelen wapent het Waasland zich de komende dagen tegen de hitte. LEES MEER.

  Voetbalkamp in Werchter breekt records

   
  Voor de 10de keer op rij wordt deze week in Werchter het voetbalkamp 'Foot is Fun' georganiseerd, dat meteen enkele records kon noteren. Zo namen er op het terrein van KFC Werchter, waar het kamp intussen al aan zijn vijfde editie toe is, niet alleen een recordaantal van 90 jongeren aan deel, maar werd met zijn 3 jaar ook de jongste deelnemer ooit ingeschreven. Met veel drinkpauzes, zonnemelksessies en waterspelletjes wordt ook het programma aan de hitte, dat voor een bijkomend record zorgt, aangepast. En voor wie het echt te warm is, die mag steeds verkoeling zoeken in de schaduw. LEES MEER.

  Terwijl Europa en Noord-Amerika sudderen in de braadpan, sneeuwt het in Zuid-Afrika

   
  Terwijl Europeanen en Amerikanen bakken en braden onder aanhoudende tropische temperaturen en brandende zonneschijn, kruipen de Zuid-Afrikanen dicht tegen mekaar aan of hurken rond verwarmingskachels, want zij worden geteisterd door een oprukkend koudefront dat tot hun grote verbazing sneeuw uit de hemel doet dwarrelen. LEES MEER.

  Leuvense politie betrapt nachtelijke zwemmers in provinciaal domein

  De Leuvense politie heeft afgelopen nacht twee groepjes jongeren betrapt die zich toegang hadden verschaft tot het gesloten provinciaal domein in Kessel-Lo om er te gaan zwemmen. Het was een buur van het park die ruim na middernacht werd opgeschrikt door lawaai en geroep van uit het park. De politie stuurde een patrouille ter plaatse en die kon zeven jongeren betrappen die aan het zwemmen waren. Na een identiteitscontrole werd het groepje uit het park gezet.
   
  Korte tijd later belde dezelfde buurman opnieuw naar de politie met een gelijkaardige melding. Opnieuw werd een patrouille ter plaatse gestuurd en dit keer werden vier jongeren betrapt die aan het zwemmen waren. Ook hun identiteiten werden genoteerd. Alle betrapte jongeren mogen zich de komende dagen aan een GAS-boete in de brievenbus verwachten, aldus nog de politie.

  "Thuiswerkalarm kan ook bij extreem warme temperaturen"

  Minister van Werk Wouter Beke (CD&V) roept werkgevers op maatregelen te nemen om werknemers te beschermen tegen de hitte. "Naast technische maatregelen zoals airco en zonnewering, kan het ook gaan over het voorzien van regelmatige pauzes, zonnecrème en frisdrank, een wijziging van de uurroosters, tot het werk aanpassen aan de omstandigheden", aldus Beke.
   
  Ook het invoeren van een thuiswerkalarm is een optie. Dat is niet enkel mogelijk bij winterse omstandigheden, maar ook bij extreem hoge temperaturen. "Zo kunnen bedrijven vermijden dat hun werknemers in deze hitte naar hun werk moeten gaan", aldus Beke. Bedrijven vinden alle informatie over het thuiswerkalarm op de website van de FOD Werkgelegenheid.

  Ook dieren hebben afkoeling nodig In Ieper is er voorzien in extra verneveling, waterattracties en ijsjes voor de dieren in pretpark Bellewaerde. En in het Ieperse dierenasiel koelen de honden af met ijslolly's en een badje.

  "Natuur kreunt onder droogte en hitte"

  Tal van natuurelementen kreunen momenteel onder de droogte en de hitte. "Als periodes van aanhoudende droogte het nieuwe normaal worden, kan dat de doodsteek zijn voor soorten die het nu al moeilijk hebben in Vlaanderen", aldus de milieuorganisatie. Amfibieën leggen hun eitjes in water waaruit zich larven ontwikkelen die zuurstof uit het water halen. "Vooral voor soorten met een trage ontwikkeling worden de komende weken cruciaal. De meeste larven van de zeldzame kamsalamander bijvoorbeeld verlaten het water pas in augustus. Valt een poel vroeger droog dan zijn die larven ten dode opgeschreven", aldus Natuurpunt. Amfibielarven komen ook in de problemen omdat het vee alsmaar vaker in de poelen komt drinken en er meer uitwerpselen in belanden.
   
  Door de droogte zijn ook heel wat bomen minder weerbaar. De droogte van vorige zomer heeft ertoe geleid dat vooral naaldhoutbestanden aangetast werden door de letterzetter, wat de dood kan betekenen van een aangepaste boom. "Overal in Vlaanderen zie je dit jaar dode naaldhoutbestanden verschijnen en vermoedelijk worden ook dit jaar heel wat nieuwe bestanden aangetast", aldus Natuurpunt.
   
  Ook een aantal vogels heeft het lastig. Door de zakkende grondwatertafel gaan bodembewonende ongewervelden, zoals regenwormen, dieper de bodem in buiten het bereik van vogels, zoals de grutto, tureluur en kievit. Ook een aantal dag- en nachtvlinders raken in de problemen omdat rupsen onvoldoende voedsel vinden. Veel bloemen staan zodanig onder stress dat ze nog nauwelijks nectar bevatten, hetgeen nefast is voor vlinders en bijen.

  Fonteinen zorgen voor veel spelplezier in Leuven

  Heel wat ouders zijn bij deze hitte blij dat Stad Leuven werk gemaakt heeft van fonteinen op het Hooverplein en in het Sluispark. Voor de kinderen was het woensdag een geweldige plek om te gaan spelen. Al was het verdacht rustig in het centrum van Leuven - de meeste mensen blijven duidelijk binnen - aan de fonteinen was het een enorm leuke bedoening, en kloeg niemand over de warmte.

  De Lijn moet oude trams aan de kant zetten in Antwerpen

  In Antwerpen heeft de extreme hitte impact op het aanbod van De Lijn. Tussen 12 en 20 uur blijven de oudere PCC-trams, die geen klimaatregeling hebben, aan de kant. Ook bussen waarbij de airco uitvalt, rijden binnen. "Dinsdag merkten we al dat het binnenin de trams boven de 40 graden ging", zegt woordvoerder Annelies Meynaerts. "Dat is natuurlijk onverantwoord: we moeten denken aan de veiligheid van onze trambestuurders en passagiers."
   
  De Albatros- en Hermelijn-modellen, die wel airconditioning hebben, worden maximaal verspreid over het net. Dat zijn er niet genoeg om alle oude trams te vervangen, waardoor vertragingen mogelijk zijn.

  IN BEELD. Nog nooit was het zo warm

   
  Vandaag is de hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land sinds het begin van de waarnemingen. We puffen, zweten en zoeken verfrissing in de zee, kanalen, zwembaden en fonteinen. En het is nog niet voorbij: donderdag wordt het wellicht nòg warmer. Bekijk hier meer foto's.

  NMBS haalt dieseltreinen preventief van het spoor

  Het aantal treinen tussen Antwerpen en Hamont/Hasselt is woensdagnamiddag gehalveerd. Enkel de elektrische L-treinen rijden nog, de dieseltreinen werden aan de kant gezet, om te vermijden dat de motoren zouden oververhitten. Dat meldt de NMBS. De elektrische treinen worden indien mogelijk wel langer gemaakt. De dieseltreinen rijden nog tussen Mol en Hamont en tussen Mol en Hasselt, omdat daar geen alternatief is. Ook de andere dieseltreinen in het land blijven vooralsnog rijden.

  Ook honden vinden verkoeling met ijsjes

   
  Terwijl de klanten van ijssalon Bas in Boortmeerbeek woensdag binnenstroomden voor een verfrissend ijsje of sorbet, vergat eigenaar Bas Cahuzak (42) ook de viervoeters niet. “Niet lang geleden vroeg een klant of ik een ijsje wilde maken voor zijn hond thuis. Ik ben meteen aan het denken gegaan en heb de Lollypuppy bedacht. De dieren zijn er gek op. Ik heb verschillende soorten, waaronder eentje met lever. Of ik het ijsje zelf proefde? Neen, dat niet. Nochtans proef ik alles voor ik het verkoop, maar ik lust geen lever. Vandaar.” Jack (foto), een vierjarige Franse buldog, lust de ijsjes alvast "zeer graag”, aldus eigenaar Steven.

  Records in het hele land

  Niet enkel in Kleine Brogel, ook in het officiële KMI-weerstation Diepenbeek werd het record van 38,9 graden van eerder vandaag verbroken. Het kwik steeg er naar 39 graden. Aan de kust, waar het doorgaans frisser is, werd het "slechts" 31 graden. Ondertussen zijn de temperaturen licht aan het dalen, aldus KMI-weerman David Dehenauw.
   

  Kind (8) al urenlang vermist op strand van Oostende: alle zwemmers moeten uit de zee

   
  Op het strand van Oostende zijn redding- en hulpdiensten al enkele uren op zoek naar een 8-jarige jongen. Het kind werd rond 14.30 uur voor het laatst gezien. LEES MEER.

  Nachtregime voor werken op E19 in Sint-Job-in-'t-Goor

  De hitte heeft ook gevolgen voor de werven van het Agentschap Wegen en Verkeer. Op de meeste werven starten en eindigen de werken met deze tropische temperaturen vroeger, voor het welzijn van de arbeiders. Op de werf van de E19 Sint-Job-in-'t-Goor/Kleine Bareel, waar het wegdek wordt vernieuwd, wordt er zelfs volledig op nachtregime overgeschakeld. "Dat is eerder uitzonderlijk", klinkt het. Het aanvangsuur van de nachtelijke werken varieert en wordt per dag bekeken.

  Ozondrempel woensdagnamiddag al op 11 plaatsen overschreden

  Al op 11 van de 41 meetstations in ons land is woensdagnamiddag de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden door het warme weer. De hoogste ozonconcentratie werd voorlopig om 17 uur gemeten in Schoten (221 microgram per kubieke meter). Voorts waren er al overschrijdingen in Aarschot, Berendrecht (Antwerpen), Borgerhout (Antwerpen), Destelbergen, Idegem (Geraardsbergen), Meudon (Neder-Over-Heembeek), Sint-Agatha-Berchem, Sint-Kruiswinkel (Gent), Sint-Pieters-Leeuw en Ukkel. In Corroy-le-Grand (Chaumont-Gistoux) bereikte de ozonwaarde om 17 uur net de informatiedrempel.

  "Kerk verfrist" in Wenen

  Aan de hitte ontsnappen midden in de stad? Het aartsbisdom van Wenen nodigt de hoofdstedelingen uit een pauze van "frisheid en stilte" te nemen in de gebedshuizen. Terwijl het woensdag zowat 31 graden heet was in het historische centrum van Wenen, wachtte de bezoekers van de Augustinerkirche een aangename 24 graden binnen de muren van de kerk. Wie de kerk van Altlerchenfeld bezocht, kon zelfs even rillen, want daar was het 20 graden.
   
  Het aartsbisdom publiceerde de temperaturen in een dertigtal kerken in het kader van de campagne "Kirche erfrischt" ("Kerk verfrist"). "Als het te warm is bij u thuis of op straat: de kerken zijn (nog) aangenaam fris! En ook rustig. Het is aangenaam om er te gaan zitten en uit te rusten", aldus de aartsbisschop van Wenen, kardinaal Schönborn. In Oostenrijk geldt code oranje met temperaturen die donderdag tot 38 graden kunnen oplopen, zonder dat daarmee een hitterecord wordt gebroken.

  Wegdek E313 komt door de hitte omhoog in Diepenbeek

  De twee rijstroken van de E313 richting Antwerpen zijn ter hoogte van Diepenbeek tijdelijk afgesloten. Rond 17.30 uur stelde de wegpolitie vast dat het wegdek er vijftien tot twintig centimeter omhoog was gekomen. Aanvankelijk bleek de pechstrook nog berijdbaar, maar intussen is besloten om het verkeer via de af- en opritten te laten passeren. Het Agentschap Wegen en Verkeer maakte rond 18.30 uur bekend dat een ploeg voor een tijdelijke herstelling naar Diepenbeek onderweg was. De wegpolitie liet weten dat de hinder nog enkele uren kan duren.
   
   

  Arme postbodes

  Verschillende postbodes kregen vandaag op hun ronde vriendelijke aanbiedingen. Bpost bedankt het publiek daarvoor via Facebook.
   
   

  De warmste dag ooit, maar 250 gezinnen in Roeselare hebben geen kraantjeswater

   
  Zo’n 250 gezinnen uit Roeselare mogen al sinds dinsdagavond geen kraantjeswater drinken. De Watergroep stelde vast at het leidingwater niet aan alle drinkwaternormen voldoet. En dat net tijdens het hoogtepunt van de hittegolf. LEES MEER.

  Vermist jongetje (8) slapend teruggevonden na urenlange zoektocht op strand van Oostende

   
  Het 8-jarige jongetje uit Luik dat urenlang vermist was in Oostende, is omstreeks 19.45 uur levend teruggevonden op het strand van Mariakerke. Hij lag te slapen tussen de andere badgasten. LEES MEER.

  Sluikstorter veroorzaakt bosbrand in Ravels

  Er heeft woensdagnamiddag een bosbrand gewoed in Ravels. Dat heeft burgemeester Walter Luyten bevestigd. De brand werd veroorzaakt door een sluikstorter. De brandweer van Ravels en de hulpverleningszone Taxandria kwamen ter plaatse om de brand van een halve hectare te blussen. Het was vooral kreupelhout dat vuur had gevat. Van de sluikstorter is er nog geen spoor.
   

  Franse spoorwegen vragen reis uit te stellen in zone met code rood

  De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft haar klanten woensdag gevraagd hun voor donderdag geplande reis vanuit of naar de twintig departementen in code rood uit te stellen of te annuleren. Het spoorbedrijf zal de tgv- en Intercités-tickets omruilen of terugbetalen. De weerdienst Météo-France plaatste onder meer de departementen Ile-de-France, Hauts-de-France, Haute-Normandie, Eure-et-Loir, Loiret, Aube, Marne en Yonne onder rood hittealarm. De treinen zullen er rijden, maar klanten die "zich absoluut moeten verplaatsen", krijgen van SNCF de raad flessen water mee te nemen.

  Gemeentearbeiders zien container met brandbaar afval in brand vliegen in Kortrijk

   
  Op het containerpark langs de Roeselarestraat in Rollegem-Kapelle, deelgemeente van Ledegem, vloog woensdagavond een container in brand. Het park was bijna gesloten toen parkwachter Mario Willaert en zijn collega’s iets voor 18 uur plots rook uit de container met brandbaar afval zagen komen. “Ik dacht eerst dat het een stofwolk was, maar toen ik ging kijken zag ik dat het afval in brand stond”, zegt de Izegemnaar. LEES MEER.

  Met honderd kinderen op kamp in de hittegolf: “We moeten zelf onze schaduw maken”

  Be prepared! Schaduw, smeren en drinken is de boodschap!” Via sociale media of sms waarschuwen de Vlaamse Scouts- en Chirokoepels hun groepen voor de hitte. Wij gingen een kijkje nemen in zo’n oververhit tentenkamp. “Ons menu hadden we al een tijdje geleden besteld, dat kan niet meer veranderen. Maar de koude schotel en de ijsjes hebben we wel naar de warmste dag verplaatst.” LEES MEER (+).

  Wat is het warmste moment van de dag? Is de lucht nu ongezond? Alles wat je moet weten over de hittegolf

   
  39,9 graden. Nog nooit is het zo warm geweest in ons land. En de climax volgt morgen. Maar wat is het warmste moment van de dag? Is het nu gevaarlijker op de weg? En hoe ongezond is de lucht? Wij legden we onze hittevragen voor aan enkele experts. LEES MEER (+).

  Zo kan je toch slapen tijdens warme zomernachten

   
  Het is niet alleen overdag puffen geblazen, ook 's nachts wordt blijft het warm. Omdat je toch een oog zou dichtdoen in die hitte, geeft psychologe en slaapexperte Annelies Smolders deze tips.

  Zwaar onweer in provincie Luxemburg: hagel, omgevallen bomen en geblokkeerde wegen

   
  Terwijl de rest van België zwelgt in de hitte, treft een zwaar onweer woensdagavond de provincie Luxemburg. LEES MEER.

  Donderdag tot 40 graden!

  Het was woensdag al bakken en braden, maar het "hoogtepunt" is nog niet bereikt. Het KMI verwacht donderdag immers een "verzengende hitte" met maximumtemperaturen van 38 à 39 en mogelijk zelfs 40 graden. Zelfs aan de kust gaat het kwik morgen vlot boven 35 graden. Pas op het einde van de dag kan "een zeer lokale bui of een onweer" mogelijk wat afkoeling brengen, vooral in de westelijke helft van het land. Desondanks blijft het ook donderdagnacht zeer warm, "met op de meeste plaatsen waarden tussen 23 en 25 graden".
  De weersverwachtingen voor donderdag.
   
  Vrijdag brengen "meer wolken" 's ochtends en "plaatselijke onweersbuien" 's namiddags wat beterschap brengen, maar toch blijft het vooral in het oosten van het land nog heel warm, met maxima tussen 24 graden aan de kust en 38 of meer in de Kempen.
   
  Voor de koudbloedigen onder ons is het wachten op zaterdag, wanneer de maxima schommelen tussen het iets meer "doenbare" 22 graden aan de kust en 30 graden in de Kempen. Voor normale temperaturen rond 25 à 26 graden is het wachten tot maandag.

  Morgen meer weer

  Tot zover onze verslaggeving over een verzengende dag in België. Morgen zijn er weer, met meer (warm) weer!
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen