Hitte zomer 2023

Zuid Europa kreunt onder de hitte

    • NB

    Nu het kwik in Zuid-Europa piekt tot 45 graden: wat is de psychologische tol van extreme hitte?

    Extreme warmte verhit ons gemoed. Als het kwik stijgt, worden mensen agressiever en minder blij. Heethoofden, dus. Letterlijk. Lees hier meer.

    • NB

    Expert over extreme hitte in noordelijk halfrond: “We kunnen alleen maar hopen dat dit de zomer is die aanzet tot actie”

    Het is heet, extreem heet. In het noordelijk halfrond lopen de temperaturen op sommige plaatsen op tot meer dan 50 graden. En dat is een gevolg van datgene waarvoor klimaatwetenschappers al zo lang waarschuwen. “We kunnen alleen maar hopen dat dit de zomer is die aanzet tot actie.” Lees hier meer.

  • Christel woont vlak bij bosbrand op Sardinië: “Asdeeltjes vielen in onze tuin”

    Dinsdag wordt mogelijk het Europese hitterecord van 48,8 graden Celsius verbroken op het Italiaanse eiland Sardinië. Ook voor de Truiense Christel Vanderhallen (50) is het puffen en zweten. Zeker toen een bosbrand zondag woningen in haar stad bedreigde. “We zagen de rook vanuit ons huis en er vielen asdeeltjes in de tuin.” Lees hier meer.
  • Grote bosbrand in Zwitserland, ook gevaar voor vallende rotsblokken: “Het is een muur van vuur”

    In de Zwitserse regio Oberwallis is maandag een grote bosbrand uitgebroken. Bewoners zijn geëvacueerd,  dinsdag wordt ook het leger ingezet. Lees hier meer.

  • Vandaag wordt hoogste temperatuur ooit in Europa verwacht 

    Europa, het snelst opwarmende continent ter wereld, bereidt zich voor op de heetste temperaturen ooit op de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië, waar de European Space Agency vandaag een temperatuur van 48 graden voorspelt. In Rome wordt dinsdag een temperatuur van 43 graden verwacht, waarmee het record van 40,5 graden uit augustus 2007 wordt gebroken.
  • Niet overal snikheet: wisselvallig weer in het noorden van Europa

    Het is niet overal zo warm als in Zuid-Europa. In verschillende landen die noordelijker gelegen zijn, blijft het opvallend fris. Zo wordt er vandaag in ons land maxima tussen 20 à 21 graden verwacht op het strand tot zo’n 26 graden in het binnenland.Komende dagen blijft het weer wisselvallig.
     
    Ook in de rest van de Benelux blijft het zacht. In het Verenigd Koninkrijk wordt vandaag regen verwacht en temperaturen rond de 20 graden. Een groot verschil met vorig jaar, toen we op 18 en 19 juli temperaturen haalden boven de 35 graden.
  • Europa is lang niet het enige deel van de wereld dat in brand staat


    Zwitserland, Griekenland, Spanje. Zuid Europa heeft te kampen met heel wat branden maar ook in Noord-Amerika zijn intense hittegolven voelbaar. Vooral in het westen en zuiden van de VS is dat het geval. De regering heeft meer dan 80 miljoen mensen geadviseerd om te schuilen voor de "wijdverspreide en intense" hitte in de regio.

    De afgelopen dagen zijn er in Californië bosbranden uitgebroken die grote delen van de bossen in vlammen hebben doen opgaan. De grootste brand, Rabbit Fire genaamd, heeft bijna 8.000 hectare in vlammen opgegaan en was maandag nog maar voor 35 procent onder controle, aldus de autoriteiten.

    Er branden ook bosbranden in Canada, waar maandag bijna 900 branden actief waren, volgens persbureau AFP. Bijna 600 branden waren niet meer onder controle. Rook van de branden daalt neer over het noordoosten van de VS, vergelijkbaar met de taferelen die we in juni zagen toen de lucht dramatisch oranje kleurde in delen van New York.
    Bosbranden in Canada.
  • Artsen in Duitsland raden siësta aan


    "Als het warm is, moeten we leven zoals dat in de zuidelijke landen gebeurt; vroeg opstaan, 's ochtends productief werken en 's middags een siësta houden. Het is een concept dat we in de zomermaanden moeten overnemen," zei Johannes Niessen, die voorzitter is van de Federale Vereniging van Artsen van Duitsland. Afgelopen weekend was er een piek maar intussen zijn de temperaturen al wat gezakt. In de meeste delen van het land wordt vandaag een temperatuur tussen 25 en 30 graden verwacht. 
  • Branden in buurt van Athene nog steeds niet volledig onder controle

    De meeste bosbranden die de voorbije nacht in de omgeving van het Griekse Athene woedden, zijn gedeeltelijk onder controle. Dat heeft de Griekse brandweer dinsdag gezegd. Dinsdagochtend werden 23 blusvliegtuigen en helikopters ingezet om de vlammen te doven, meldde een woordvoerder van de brandweer. Twee branden die maandag respectievelijk zo'n tien en tachtig kilometer ten westen van Athene uitbraken, gelden nog steeds als zorgwekkend. 
     
    Na een eerder regenachtig en fris lenteseizoen wordt Griekenland momenteel geconfronteerd met de eerste grote bosbranden van dit jaar. De civiele bescherming waarschuwde dit weekend dat het risico op bosbranden erg groot is, na een langdurige droge periode en verschillende dagen waarop het kwik boven de veertig graden uitsteeg.
  • "Hartaanvallen en sterfgevallen mogelijk"

    Volgens de World Meteorological Organization (WMO) zal de hitte op het noordelijk halfrond deze week nog intenser worden. Hierdoor zullen de nachttemperaturen stijgen en is er "een verhoogd risico op hartaanvallen en zullen er sterfgevallen mogelijk zijn".

    "Temperaturen in Noord-Amerika, Azië en in heel Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied zullen deze week gedurende een langdurig aantal dagen boven de 40 graden Celsius uitkomen als de hittegolf intensiveert", aldus de WMO in een verklaring aldus BBC.
  • Temperaturen tot 41 graden verwacht in Franse Toulouse

    De regio Toulouse, inclusief de nabijgelegen stad Albi - een Unesco-erfgoed dat populair is bij toeristen - wordt vandaag naar verwachting de warmste regio van Frankrijk met temperaturen die volgens sommige weermodellen kunnen oplopen tot 41 graden Celsius. Vorig jaar was de regio al de warmste regio van Frankrijk en beleefde het de heetste zomer ooit.


    Dit jaar gingen ambtenaren van de stad Toulouse naar Zuid-Spanje om te kijken wat zij doen tegen de hitte en ze hebben verschillende ideeën meegebracht. Een daarvan is gouden en zilveren metalen linten boven de belangrijkste winkelstraat. Het is een experiment om te zien of ze de zonnestralen weerkaatsen. Canvas zeilen die gebruikelijk zijn in Sevilla worden deze week geïnstalleerd boven straten in andere delen van de stad. De daken van sommige gemeentelijke gebouwen worden wit geschilderd en stadsparken blijven open tot 23.00 uur en openbare zwembaden tot 22.00 uur.
  • Wereld moet zich voorbereiden op meer intense hittegolven, waarschuwen de VN

    De wereld moet zich voorbereiden op meer intense hittegolven. Dat melden de Verenigde Naties op een moment dat het noordelijk halfrond te kampen heeft met zeer hoge temperaturen. "Deze fenomenen zullen intenser blijven worden en de wereld moet zich voorbereiden op meer intense hittegolven", aldus John Nairn, expert bij de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN tijdens een persmoment in Genève. "Het fenomeen El Niño, dat onlangs begonnen is, zal enkel de frequentie en intensiteit van extreme hittegolven versterken." 

     
    In Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika, en in het Middellandse Zeegebied lopen de temperaturen deze week verschillende dagen op tot meer dan 40 graden. "Een van de opvallende fenomenen die we hebben geobserveerd is dat het aantal hittegolven in het noordelijk halfrond verzesvoudigd is sinds de jaren 1980. Er zijn geen tekenen dat die tendens afzwakt", aldus Nairn. "Ik vrees dat onze problemen nog niet ten einde zijn en dat deze hittegolven ernstige gevolgen zullen hebben voor de gezondheid en het levensonderhoud van de mens."

     
    Op de vraag wat individuen zelf kunnen doen om de strijd tegen de klimaatopwarming aan te gaan, antwoordde Nairn met de oproep om de strijd aan te gaan met fossiele brandstoffen. "Ik denk dat het meest efficiënte is om alles elektrisch te maken. Dat is een simpele boodschap. Het gaat erover te stoppen met brandstoffen op basis van steenkool en alles te elektrificeren."
  • Europa gaat hulp sturen naar Griekenland

    De EU heeft aangekondigd dat ze hulp zal bieden bij de bestrijding van de bosbranden in Griekenland nadat Athene om steun had gevraagd van medelidstaten. Dat meldt Helena Smith, The Guardian's correspondent in Griekenland, Turkije en Cyprus.

    Een woordvoerder van de Europese Commissie, Janez Lenarcic, zei dat vier Canadese blusvliegtuigen vanuit Italië en Frankrijk naar het land zullen worden gestuurd na activering van het mechanisme voor civiele bescherming. Door de branden op meerdere fronten in het gebied rond Athene zijn de troepen uitgedund, ondanks het feit dat de Griekse autoriteiten al werden bijgestaan door Roemeense brandweerlieden.
  • Oppervlakte afgebrand Duitse bos meer dan drievoud van gemiddelde in 2022

    In Duitsland is vorig jaar meer dan 3.000 hectare aan bossen in vlammen opgegaan. Dat is meer dan drie keer meer dan het gemiddelde sinds 1991, van 847 hectare. Dat heeft het Duitse Agentschap voor Landbouw dinsdag bekendgemaakt. Het aantal bosbranden lag ook veel hoger dan het gemiddelde van 1.160 branden: 2.397 branden.
    De afgebrande oppervlakte is ook de tweede grootste sinds de Duitse overheid in 1977 de cijfers begon bij te houden. In 1992 brandde bijna 5.000 hectare af. 
    Door het bijzonder droge weer in 2022 duurde het bosbrandenseizoen het hele jaar. In maart al werden 141 branden geteld. Bijna 70 procent van alle bosbranden woedden van juni tot augustus.
    De oostelijke staat Brandenburg, die rond hoofdstad Berlijn ligt, werd het zwaarst getroffen, met 523 branden die 1.426 hectare in de as legden. De grond is er zanderig en er zijn veel makkelijk brandbare dennenbossen.
  • 'Hitteplan' van kracht op spoedafdelingen van Italiaanse ziekenhuizen

    Vanwege de verzengende hitte in grote delen van Italië beveelt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid ziekenhuizen aan om een 'hittecode' te activeren op de spoedafdeling. 

    Net als tijdens de coronapandemie zal een apart team van het medisch personeel zich ontfermen over patiënten die in het ziekenhuis belanden met symptomen die veroorzaakt zijn door de hitte.

    Ziekenhuizen in heel Italië zien een sterke toename van het aantal patiënten dat hulp zocht voor hittegerelateerde aandoeningen. Sommige ziekenhuizen meldden een toename van 20 à 25 procent van het aantal mensen dat op de spoedafdeling arriveerde met uitdrogingsverschijnselen of andere aandoeningen die veroorzaakt werden door de hitte, zo meldt The Guardian. Het Cardarelli-ziekenhuis in Napels, bijvoorbeeld, ontving in 24 uur tijd 231 patiënten patiënten op de spoedafdeling, oftewel één patiënt om de zes minuten. Dergelijke drukte was al geleden van 2020, in volle coronacrisis.

    "We zien een toename van opnames van patiënten met hoofdpijn, tachycardie (abnormaal hoge hartslag in rust, red.), uitdroging en verwardheid," citeert de BBC Tiziana Maniscalchi, die spoedarts is in een ziekenhuis in de Siciliaanse stad Palermo. "De prioriteit is om patiënten snel te rehydrateren. Voor mensen die al een broze gezondheid hebben, kan blootstelling aan deze temperaturen verwoestende gevolgen hebben."

    Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan het hitteplan van kracht blijven tot 15 september. 

    In twintig grote steden in Italië geldt code rood vanwege de extreem hoge temperaturen. De hoogste temperaturen worden dinsdag op het eiland Sardinië verwacht


     

  • WHO geeft tips om hitte draaglijker te maken en vraagt langetermijnoplossingen

    Nu een groot deel van Zuid- en Oost-Europa kreunt onder een loden hitte, herhaalt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) enkele eenvoudige tips om de warme dagen draaglijker te maken. Daarnaast herinnert de WHO eraan dat hitte dodelijk kan zijn als we ons niet voorbereiden en dringt ze erop aan maatregelen te nemen. Lees hier meer.
  • Bewakers van Akropolis van Athene houden vanaf donderdag werkonderbreking wegens hittegolf

    De bewakers van de Akropolis van Athene en van andere archeologische sites in Griekenland zullen vanaf donderdag vier uur lang het werk neerleggen. Als gevolg van de hittegolf in Griekenland zijn de werkomstandigheden voor de bewakers erg zwaar geworden, zo meldt de vakbond Peyfa dinsdag.
    De werkonderbrekingen zullen van donderdag tot en met zondag plaatsvinden, telkens van 16 tot 20 uur (lokale tijd). 
    De vakbond hekelt dat de bewakers de voorbije dagen in extreme omstandigheden moesten werken, "met temperaturen boven de 45 graden Celsius".
  • Ook in Rome bereikt kwik recordhoogte: 41,8 graden

    Net als in de rest van Zuid-Europa bereikt het kwik ook in Italië recordhoogtes. In hoofdstad Rome steeg de temperatuur dinsdagmiddag tot 41,8 graden, meer dan een graad warmer dan het vorige record. Dat vorige record (40,7 graden) werd pas eind juni vorig jaar opgetekend.
    In het zuiden van het land is het nog warmer: op sommige plaatsen in Sicilië is het 43 graden, in zuidelijke delen van Sardinië 44 graden.
    In 20 van de grootste steden van het land geldt dinsdag het hoogste hitte-alarm, voor woensdag is die alarmfase in 23 steden afgekondigd.
    In noordelijker gelegen steden zoals Firenze en Bologna is de hitte iets draaglijker, met temperaturen van 37 à 38 graden.
    De overheid waarschuwt dat de hoge temperaturen niet alleen kwetsbare, maar ook gezonde mensen, kan treffen. In Rome stuurt de Civiele Bescherming vrijwilligers de straat op om mensen te helpen die door de hitte problemen ondervinden. Nabij het Colosseum en andere toeristische bestemmingen wordt water uitgedeeld.
  • Europees warmterecord wordt (nog) niet verbroken

    Het lijkt er (voorlopig) niet op dat het Europese hitterecord meteen zal sneuvelen. Dat record staat op 48,8 graden Celsius en werd gemeten op 11 augustus 2021 op het Italiaanse eiland Sicilië. Het Europees Ruimtevaartagentschap had vorige week temperaturen tot 48 graden voorspeld, maar op het warmste moment van de dag klom het kwik op Sicilië vandaag tot 46,3 graden.

    Er zijn vandaag wel al lokale records gebroken. Zo bereikte het kwik in Rome een recordhoogte van 41,8 graden. Ook in de Spaanse regio Catalonië (45,2 °C) en op de Balearen (44 °C) werden records gebroken, al is het nog wachten op officiële bevestiging.

  • Ook Turkije krijgt af te rekenen met bosbranden

    Net als Griekenland krijgt ook Turkije af te rekenen met bosbranden. Drie dorpen in de zuidoostelijke provincie Hatay moesten geëvacueerd worden. Ook de gebieden rond de steden Mersin, Canakkale en Izmir zijn sinds zondag getroffen. Op die dag ontstonden volgens lokale media 19 bosbranden. De branden worden zowel vanuit de lucht als vanaf de grond bestreden.

  • Phoenix breekt verschillende hitterecords


    De stad Phoenix, in de Verenigde Staten, heeft volgens de Amerikaanse weerdienst in één dag tijd verschillende warmterecords gebroken.

    Dinsdag steeg de temperatuur voor de negentiende dag op rij tot minstens 110 graden Fahrenheit, ongeveer 43,3 graden Celsius. Daarmee is een record uit 1974 verbroken: toen bereikte de temperatuur in juni achttien dagen op rij minstens 43,3 graden.


    Daarnaast werd in de stad dinsdagmiddag 116 graden Fahrenheit (ongeveer 46,7 graden Celsius) gemeten, waarmee het dagrecord van 46,1 graden Celsius uit 1989 werd verbroken.

    De weerdienst waarschuwt dat de "gevaarlijke hitte" in de miljoenenstad tot het einde van week zal aanhouden. Door zijn geografische ligging heeft de stad al een heet woestijnklimaat, maar nu zijn de omstandigheden uitzonderlijk. Autoriteiten waarschuwden ook voor hitte in delen van andere zuidelijke staten zoals Californië, Texas of New Mexico. 
  • Ook bosbrand uitgebroken op Rhodos

    Na de bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene, is nu ook vuur uitgebroken op het eiland Rhodos. Zo heeft de brandweer op het geliefde toeristeneiland bekendgemaakt. Op Rhodos, in de Dodekanesos-archipel, brak dinsdagmiddag een brand uit nabij het dorp Apollona, in het bergachtige noorden. Enkele dorpen en een historisch hotel, hotel Elafos, worden geëvacueerd. Ter plaatse proberen 86 brandweerlui het vuur te blussen. Hiervoor maken ze onder andere gebruik van drie blushelikopters en drie watervliegtuigen.
     
    De branden ten zuidoosten van Athene en die ten noorden van de stad Korinthe lijken gestabiliseerd. Bij Korinthe woedt de brand vlak bij een olieraffinaderij, maar daar is het vuur voorlopig tot staan gebracht, aldus Griekse media. Volgens de Griekse meteoroloog Theodoros Giannaros zal de situatie door de hitte en droogte nog verergeren. "Morgen (donderdag, nvdr.) neemt het risico op branden misschien iets af, maar tegen het weekend zal het weer heel hoog zijn", aldus Giannaros tegen de staatsomroep ERT.
     
    Giannaros vergeleek de klimatologische omstandigheden met die van 2021, toen vele tienduizenden hectaren bos in het land in vlammen zijn opgegaan. Ook toen was het warm, droog en winderig, hekelt de Griek. "Het ergste moet nog komen."
  • Temperatuur van Spaans zeewater bereikt nieuw seizoensrecord

    De temperatuur van het zeewater aan de Spaanse kusten heeft een nieuw seizoensrecord bereikt. De gemiddelde temperatuur bedroeg midden juli 24,6 graden Celsius. Dat is 2,2 graden warmer dan normaal. Dat meldt de nationale weerdienst Aemet woensdag.
    Deze gemiddelde temperatuur is veel hoger dan vorige records, met name die van 2015 (24 graden) en 2022 (23,7 graden). Volgens Aemet past dit nieuwe record in de wereldwijde opwarming van de oceanen. De weerdienst benadrukt dat de situatie "zorgwekkend" is. "Het water dreigt verder op te warmen, zowel in de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan", zegt de woordvoerder van Aemet.
    Spanje wordt sinds begin deze week geconfronteerd met een extreme hittegolf, de derde sinds de start van de zomer. In Figueras (Catalonië) steeg het kwik dinsdag tot een recordhoogte van 45,4 graden Celsius.
  • Ruim 200 Europese brandweerlui helpen Griekse collega's bij bestrijding bosbranden

    Zo'n 230 brandweerlui uit Roemenië, Polen en Slovakije trekken deze week naar Griekenland om er hun collega's te helpen bij de bestrijding van de bosbranden. Dat meldt het hoofd van de Griekse brandweer woensdag.
    Op het eiland Rhodos en in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene woeden al enkele dagen bosbranden. Op Rhodos, in de Dodekanesos-archipel, brak dinsdagmiddag een brand uit nabij het dorp Apollona, in het bergachtige noorden. Enkele dorpen en het historische hotel Elafos werden geëvacueerd. De branden ten zuidoosten van Athene en die ten noorden van de stad Korinthe lijken gestabiliseerd.
    De Griekse brandweer krijgt de komende dagen versterking van in totaal 230 spuitgasten uit Roemenië, Polen en Slovakije. De hulp komt er op vraag van de Griekse regering. Ze gaan de honderden Griekse brandweerlui helpen op Rhodos en in de buurt van Athene. "Ze voeren een enorme strijd tegen de vlammen", zegt de Griekse minister van Civiele Bescherming Vassilis Kikilias. "De weersomstandigheden, met ook een strakke wind, zijn immers erg moeilijk."
    Volgens de Griekse meteoroloog Theodoros Giannaros zal de situatie door de hitte en droogte nog verergeren. Kikilias benadrukt ook dat iedereen "heel voorzichtig" moet zijn. "Ik vraag iedereen om de brandweerlui te steunen", aldus de minister.
    via REUTERS
  • Al duizenden Grieken geëvacueerd wegens bosbranden

    Sinds het begin van deze week zijn in Griekenland al duizenden mensen - uit voorzorg - geëvacueerd vanwege de grote bosbranden die het land teisteren. Dat meldt de Griekse brandweer.
    Zeker 55 mensen hebben al medische bijstand gekregen, aldus nog de brandweer, onder wie 23 brandweerlieden met ademhalingsproblemen en drie met lichte brandwonden die naar het ziekenhuis zijn gebracht.
    Volgens de brandweer zijn er de afgelopen 24 uur zeker 66 bosbranden uitgebroken. 
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen