Oorlog Israël - Hamas Live

Hamas start "speciale operatie" tegen Israel

Opties

Font grootte
Gebruiker commentaar
Geluiden
Vertaal berichten en commentaren.
  • BREAKING

  "Deal nakende tussen Israël en Hamas over vrijlating 50 gijzelaars"

  Qatarese bemiddelaars proberen woensdag een deal te sluiten tussen Hamas en Israël over de vrijlating van ongeveer 50 burgergijzelaars uit Gaza in ruil voor een staakt-het-vuren van drie dagen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een betrokken ambtenaar.

  De deal zou ook inhouden dat Israël een aantal Palestijnse vrouwen en kinderen uit Israëlische gevangenissen vrijlaat en meer humanitaire hulp toelaat in Gaza.

  Het zou de grootste vrijlating betekenen van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden sinds de Palestijnse militante groep over de grens met Gaza is gebroken, delen van Israël heeft aangevallen en gijzelaars heeft genomen in de enclave.

  Hamas heeft volgens Reuters ingestemd met de grote lijnen van deze deal, maar Israël niet en onderhandelt nog over de details. Het is niet bekend hoeveel Palestijnse vrouwen en kinderen Israël uit zijn gevangenissen zou vrijlaten als onderdeel van de overeenkomst die nu wordt besproken.
 • MR organiseert vertoning van beelden van Hamas-aanval in de Senaat

  De Franstalige liberalen van MR willen dat de beelden die Israël verspreidt van de Hamas-aanslag op 7 oktober vertoond worden in de Kamer. Omdat daarover geen consensus bestaat, organiseert Senator en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez volgende week een vertoning in de Senaat. Israël nodigde de voorbije weken al honderden buitenlandse journalisten uit om de beelden van de slachtpartij van de Palestijnse extremistische organisatie Hamas op 7 oktober te bekijken. Dat gebeurde onder meer in de Israëlische ambassade in Den Haag. De beelden zijn gemaakt door slachtoffers of door Hamas-terroristen zelf en zouden bijzonder gruwelijk zijn. De film werd eerder deze week zelfs in het Franse Parlement vertoond.

   
  De Israëlische ambassadrice in ons land, Idit Rosenzweig-Abu, vroeg de Kamer naar eigen zeggen meer dan een week geleden om de beelden ook daar af te spelen, maar ze ving bot. Kamervoorzitster Eliane Tillieux liet gisteren/dinsdag via X weten dat de conferentie van voorzitters, een orgaan van de Kamer dat bestaat uit de voorzitters van alle fracties, geen consensus kon bereiken over een vertoning van de film. De ambassadeur meldde daarop, ook al via X, dat ze "alternatieven onderzoekt". Ze toonde gisteren/dinsdag tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen foto's, gemaakt van beelden van de film. Voor PS-Kamerlid André Flahaut volstaat dat, de extreemlinkse PVDA verzet zich met klem tegen de vertoning van de video. 

   
  MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez noemt het "onaanvaardbaar en onwaardig" dat de beelden niet in de Kamer worden vertoond. "Dankzij de sociale media hebben we kennis kunnen nemen van de situatie in Gaza en hebben we de aanvallen tegen de burgerbevolking kunnen veroordelen. (..) Waarheden willen verbergen is niet goed voor de democratie en het verhindert een correct en rationeel publiek debat", vindt hij. 

   
  Bouchez, die ook Senator is, kondigt via X aan dat de MR-fracties in de Kamer en de Senaat volgende week een vertoning van de film organiseren in een zaal van de Senaat. Alle parlementsleden zullen daarop worden uitgenodigd. Hij noemt dat "een plicht voor het respect en de solidariteit die we moeten tonen aan alle slachtoffers, of ze nu Palestijns of Israëlisch zijn". Ook Les Engagés-Kamerleden Georges Dallemagne en Catherine Fonck betreuren het dat de Kamer de vertoning van de beelden weigert, net als DéFI-voorzitter en -Kamerlid François De Smet.
 • Brandstof mag binnen, maar niet voor ziekenhuis en watervoorzieningen


  Deze week raakten de laatste voorraden brandstof van de VN in Gaza op. De VN zegt dat de levering van 25.000 liter van vandaag slechts een fractie is van wat nodig is voor humanitaire operaties. De VN zegt volgens BBC ook dat de invoer van brandstof voor generatoren in ziekenhuizen en water- en sanitaire voorzieningen verboden blijft. Telecommunicatiebedrijven hebben gezegd dat ze verwachten binnen een dag telefoon- en internetdiensten te moeten uitschakelen vanwege een gebrek aan brandstof.
 • Dit gebeurde er in de afgelopen uren

  • De IDF-troepen drongen tijdens de nacht van dinsdag op woensdag het al-Shifa ziekenhuis binnen, het grootste ziekenhuis in Gaza. Het sprak van een "precieze en doelgerichte operatie" om een commandocentrum van Hamas te ontmantelen.
  • De WHO kondigde woensdag aan dat al het contact met het ziekenhuispersoneel verloren is. Er zouden vuurgevechten aan de gang zijn.
  • Volgens de UNRWA zijn de waterpompen gestopt met werken net als de rmachines voor de rioolwaterzuivering. Dit komt omdat er geen brandstof meer is. woensdagvoormiddag mocht een eerste vrachtwagen met brandstof de grens over in Rafah naar Gaza.
  • De twee belangrijkste telecombedrijven van Gaza waarschuwden voor een "complete telecom blackout in de komende uren" in de Gazastrook. "De belangrijkste datacenters en switches worden geleidelijk stilgelegd vanwege het brandstofgebrek," zeiden de bedrijven in een gezamenlijke verklaring.
  • De families en vrienden van een aantal van de 240 gijzelaars die vermoedelijk op 7 oktober door Hamas vanuit Israël zijn ontvoerd, zijn begonnen aan de tweede dag van hun protestmars van Tel Aviv naar Jeruzalem. De tocht zal naar verwachting vijf dagen duren en eindigen bij het kantoor van Benjamin Netanyahu. De families hebben kritiek geuit op de regering van Netanyahu omdat die "niet genoeg heeft gedaan om de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstelligen".
  • 15 november is de verjaardag van de Palestijnse onafhankelijkheidsverklaring. Tijdens zijn toespraak zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat Israël "een oorlog tegen het bestaan van Palestijnen" voert in Gaza. Abbas sprak ook over een "barbaarse oorlog" en "een genocide die zich afspeelt voor de ogen van de wereld".
 •  Israël voert oorlog tegen "bestaan van Palestijnen", zegt Mahmoud Abbas

  Israël voert in de Gazastrook "een oorlog tegen het bestaan van Palestijnen", zegt de Palestijnse president Mahmoud Abbas, tijdens een toespraak voor de 35ste verjaardag van de Palestijnse onafhankelijkheidsverklaring.

   
  Abbas sprak ook over een "barbaarse oorlog" en "een genocide die zich afspeelt voor de ogen van de wereld". "Dit is een oorlog tegen het bestaan van de Palestijnen, tegen de nationale Palestijnse identiteit, de identiteit van het land en de identiteit van de bewoners", aldus de Palestijnse leider in Ramallah, de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat Palestijnse gebied is geografisch afgescheiden van de Gazastrook door Israëlisch grondgebied.
 • Volledige telecom black-out in Gaza

  De twee belangrijkste telecombedrijven van Gaza, Paltel en Jawwal, waarschuwden woensdag voor een "volledige telecom black-out in de komende uren" in de Gazastrook. "De belangrijkste datacenters en schakelaars in de Gazastrook worden geleidelijk stilgelegd vanwege uitputting van de brandstof", klinkt het in een gezamenlijke verklaring van de bedrijven.
 • IDF-woordvoerder: "Troepen blijven gericht opereren en leveren humanitair materiaal

  De woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten Daniel Hagari heeft woensdagvoormiddag een update gegeven van de "gerichte operatie" in het al-Shifa ziekenhuis. Hij beweert dat ze nog steeds bezig zijn met "het scannen van de infrastructuur op terroristische middelen van Hamas." Hij zegt dat ze ook "humanitair materiaal afleveren en bij de ingang van het ziekenhuis plaatsen".

  Eerder vertelde een arts in het ziekenhuis aan Al Jazeera dat het al zes dagen geleden was dat er water en voedsel het ziekenhuis binnen kon komen, en de Wereldgezondheidsorganisatie zei eerder ook dat het contact met gezondheidswerkers in het ziekenhuiscomplex verloren was.
 • WHO: contact met gezondheidspersoneel in al-Shifa ziekenhuis verloren


  Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei op woensdag dat de organisatie het contact heeft verloren met het gezondheidspersoneel in het al-Shifa ziekenhuis in Gaza. "Berichten over een militaire inval in het al-Shifa ziekenhuis zijn zeer verontrustend", schreef WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus op sociale media. "We hebben opnieuw het contact verloren met het gezondheidspersoneel in het ziekenhuis. We maken ons grote zorgen over hun veiligheid en die van hun patiënten."
 • Vrachtwagen met brandstof komt Gaza binnen

  Reuters meldt dat een vrachtwagen met brandstof Gaza is binnengekomen via de grensovergang Rafah. Het VN-agentschap voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, had gewaarschuwd dat haar ontziltings- en rioolwaterzuiveringsoperaties ernstig gevaar liepen te worden stopgezet zonder leveringen van meer brandstof in het gebied. De grensovergang Rafah met Egypte is de enige in- of uitgang van Gaza die niet door Israël wordt gecontroleerd.
 • Jordanië veroordeelt militaire acties in al-Shifa ziekenhuis

  Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring uitgegeven waarin het Israël veroordeelt voor de militaire actie op het terrein van het al-Shifa ziekenhuis. Jordanië omschrijft het als "een schending van het internationale humanitaire recht", en verwijst in het bijzonder van de conventie van Genève van 1949 met betrekking tot de bescherming van burgers in oorlogstijd.
 • Israël stemt ermee in om brandstof toe te laten in Gaza 


  Israël heeft ermee ingestemd om brandstofzendingen naar Gaza toe te staan voor humanitaire operaties, aldus de defensiefunctionarissen van het land.  Het is de eerste keer dat Israël brandstof toelaat tot de belegerde Palestijnse enclave sinds Hamas op 7 oktober de aanval inzette. 

   
  COGAT, het Israëlische defensieorgaan dat verantwoordelijk is voor Palestijnse zaken, kondigde aan dat het later vandaag VN-trucks zou toestaan om bij te tanken bij de grensovergang Rafah aan de Egyptische grens.  Het zei dat de beslissing een reactie was op een verzoek van de VS, maar gaf geen details over het tijdstip waarop de zendingen zouden worden afgeleverd. Het zei dat het 24.000 liter brandstof toeliet in Gaza.
  In het noorden van Gaza worden zware aanvallen gevoerd door Israël, de skyline is amper nog zichtbaar door de vele donkere wolken die het gevolg zijn van bombardementen.
 • Israëlische operatie in Al-Shifa-ziekenhuis nog aan de gang, zegt het leger

  De grondtroepen van het Israëlische leger (IDF) zijn nog bezig met de "precieze en gerichte operatie tegen Hamas in een specifiek gebied in het Shifa-ziekenhuis". Dat zegt het IDF woensdagochtend op berichtendienst Telegram. Het Israëlische leger oordeelt dat die operatie noodzakelijk is omdat de extremistische Palestijnse organisatie Hamas activiteiten vanuit het ziekenhuis zou leiden.

   
  Volgens het IDF kwamen de Israëli's explosieven tegen. Ook zouden er gevechten met militanten van Hamas zijn geweest, waarbij Palestijnen gedood zijn, klinkt het.

   
  Het leger liet in de nacht van dinsdag op woensdag weten de operatie te zijn gestart tegen de Palestijnse islamisten van Hamas in het ziekenhuis. Volgens het leger bevindt zich een commandocentrale van Hamas onder het ziekenhuis. De Palestijnse organisatie ontkent dat.
 • Eén ziekenhuis in noorden Gazastrook nog op minimaal niveau actief, zeggen VN

  Het Al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-Stad is het enige ziekenhuis van de stad en het noorden van de Gazastrook dat nog een minimale dienstverlening aanbiedt en nog patiënten opneemt. Dat zegt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA).

   
  "Alle andere hebben de activiteiten gestopt door een tekort aan elektriciteit, medisch materiaal, zuurstof, eten en water", klinkt het. De situatie wordt volgens OCHA verergerd door "bombardementen en gevechten" in de omgeving van het ziekenhuis. In het ziekenhuis bevinden zich zowat 500 patiënten.

   
  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen 22 van de 36 ziekenhuizen in de Gazastrook niet meer functioneren door een tekort aan brandstof, door schade, aanvallen en onveiligheid. De veertien ziekenhuizen die wel nog actief zijn, hebben "amper genoeg middelen om beslissende en levensreddende operaties" uit te voeren en om patiënten te verzorgen, ook op de intensieve zorg.
 • Arts in Al-Shifa-ziekenhuis meldt beschietingen en bombardementen

  Rond het Al-Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook is er volgens een daar werkende dokter zwaar gevochten in de nacht van dinsdag op woensdag. De arts, Ahmed Al Mokhallalati, zei in een telefoongesprek met de Amerikaanse krant Washington Post dat er gedurende verschillende uren werd geschoten en gebombardeerd rond het ziekenhuis.

   
  Volgens de krant waren de bombardementen te horen tijdens het telefoongesprek. Nog volgens de arts waren Israëlische tanks te zien nabij het ziekenhuis. "We weten niet wat hun plan is", zei de dokter.
  Het Israëlische leger liet in de nacht van dinsdag op woensdag weten een "gerichte operatie" te zijn gestart tegen de Palestijnse islamisten van Hamas in het Al-Shifa-ziekenhuis. Volgens het leger bevindt zich een commandocentrale van de extremistische Palestijnse organisatie onder het ziekenhuis. Hamas ontkent dat.
  De Britse openbare omroep BBC citeerde dan weer een ooggetuige in het ziekenhuis. Die sprak van zes tanks en meer dan honderd soldaten op het terrein van het ziekenhuis.

   
  Het is onmogelijk de uitspraken woensdagochtend onafhankelijk te controleren. Het Al-Shifa-ziekenhuis is het grootste ziekenhuis in de bezette Gazastrook. De Israëli's beweren al langer dat de Palestijnse beweging opereert vanuit ruimtes onder het ziekenhuis.
 • Israëlisch leger voert “gerichte” operatie uit in Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza: “Ze schieten en we horen explosies”

  Het Israëlische leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten dat het een “gerichte operatie” uitvoert tegen de Palestijnse islamisten van Hamas in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. Volgens de Palestijnen zijn minstens tientallen Israëlische soldaten het ziekenhuis binnengedrongen, hebben die er geschoten en waren explosies te horen. Lees hier meer.

 • Dit hebt u de afgelopen uren gemist

  • De IDF heeft vannacht een "precieze en doelgerichte" operatie gevoerd bij het al-Shifa ziekenhuis. Dat is het grootste ziekenhuis van Gaza. De IDF heeft herhaaldelijk beweerd dat Hamas het ziekenhuis gebruikt voor militaire doeleinden. De operatie kwam er nadat de VS ook zei bewijst te hebben gevonden hiervoor. Hamas ontkent de beschuldigingen en beschuldigt de VS ervan Israël het "groene licht" te hebben gegeven voor de aanval.
  • De WHO waarschuwde eerder al dat het al-Shifa ziekenhuis "bijna een kerkhof" is. Dinsdag maakte het ziekenhuis zich klaar om minstens 100 lichamen op het terrein te begraven.
  • De IDF zegt ook sporen van Israëlische gijzelaars te hebben gevonden in de kelder van het Rantisi kinderziekenhuis in Gaza?
  • Volgens een Hamas-functionaris zijn intussen 25 van de 35 ziekenhuizen niet meer operationeel in Gaza door de Israëlische aanvallen en grondoperatie.
  • Honderden Israëli's zijn begonnen aan een vijfdaagse mars van Tel Aviv naar Jeruzalem om aandacht te vragen voor de 200 gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas.
 • Pro-Palestijns protest in San Francisco voorafgaand aan ontmoeting tussen Biden en Xi


  Pro-Palestijnse demonstranten gingen dinsdagavond de straat op in San Francisco. Demonstranten zwaaiden met Palestijnse vlaggen en hielden borden vast met leuzen als "beëindig de belegering van Gaza".
  Joe Biden is in de stad aan de westkust voor een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping in de aanloop naar het Asia-Pacific Economic Cooperation forum. De twee ontmoeten elkaar voor het eerst in een jaar op een historisch landgoed net buiten de stad in de aanloop naar de top.
 • "Israël gaat brandstofleveringen toelaten in Gaza", zegt Defensie

  Israëlische defensiefunctionarissen zeggen dat ze hebben ingestemd om brandstofleveringen in de Gazastrook toe te laten voor humanitaire operaties. Dat meldt Associated Press. Het zou de eerste keer sinds 7 oktober zijn dat Israël brandstof binnenlaat in Gaza.

  COGAT, het Israëlische defensieorgaan dat verantwoordelijk is voor Palestijnse zaken, kondigde woensdagochtend aan dat het op verzoek van de VS vrachtwagens van de VN zou toestaan om later op de dag bij te tanken aan de Rafah-grensovergang aan de Egyptische grens. Er zou 24.000 liter brandstof Gaza in mogen, maar details over wanneer die geleverd zou worden, gaf Defensie niet. Brandstof is cruciaal voor de ziekenhuizen in Gaza, die afhankelijk zijn van generatoren.
 • "Israëlische troepen schieten in Al-Shifa-ziekenhuis", ook explosies gemeld

  Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza meldt dat Israëlische troepen schieten en ontploffingen veroorzaken in het Al-Shifa-ziekenhuis, waar ze aan de westelijke kant binnengevallen zouden zijn. "Er zijn grote ontploffingen en stof kwam binnen in de gebieden waar wij zijn", zei dr. Munir al-Bursh, directeur van het gezondheidsministerie, aan Al Jazeera. "We geloven dat er een explosie is geweest in het ziekenhuis."

  Een woordvoerder van het ministerie, Ashraf al-Qidra zei dat "het bezettingsleger nu in de kelder" is en die doorzoekt. "Ze zijn binnen in het complex, schieten en voeren bomaanslagen uit."

  Volgens de verantwoordelijke voor ziekenhuizen binnen het ministerie, Mohammed Zaqout, werden mensen die schuilden in het ziekenhuis onder vuur genomen toen ze het proberen te verlaten via een gang die als veilig was aangeduid. Zaqout zei ook nog dat "geen enkele kogel werd afgevuurd van binnenin het ziekenhuis" tijdens de "bestorming".
 • "Israëlische troepen doorzoeken kelder van Al-Shifa-ziekenhuis"

  Een woordvoerder van het gezondheidsministerie in Gaza heeft aan Al Jazeera verklaard dat Israëlische troepen de kelder van het Al-Shifa-ziekenhuis aan het doorzoeken zijn.
 • Witte Huis: "We willen geen vuurgevecht in ziekenhuis zien"

  Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis heeft gereageerd op de inval van het Israëlische leger in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza: “We steunen geen luchtaanvallen op een ziekenhuis en we willen geen vuurgevecht zien in een ziekenhuis waar onschuldige, hulpeloze, zieke mensen die proberen de medische zorg te krijgen die ze verdienen, in het kruisvuur terechtkomen.”
 • "Tientallen soldaten" zijn spoeddienst binnengedrongen, zegt gezondheidsministerie van Gaza

  Volgens de gezondheidsminister van Gaza zijn "tientallen soldaten" het gebouw van de spoeddienst van het Al-Shifa-ziekenhuis binnengegaan, en zijn tanks het complex binnengedrongen. Dat bericht het Palestijnse persagentschap Shebab
 • Getuige meldt dat troepen ziekenhuis zijn binnengegaan en rookbom gooiden

  Een getuige in het Al-Shifa-ziekenhuis, Khader Al-Zaanoun, heeft aan de BBC gezegd dat soldaten het medisch complex van Al Shifa zijn binnengegaan en "een rookbom hebben afgevuurd die mensen verstikte". "Ik zag de soldaten de dienst gespecialiseerde chirurgie binnengaan", zei de getuige voor het contact verbroken werd.

  Een chirurg van het Al-Shifa-ziekenhuis, Ahmed Mokhallalati, zei even voordien aan Al Jazeera dat hij Israëlische tanks en bulldozers de campus zag binnenkomen. "Er wordt nog hevig gevuurd en we horen overal ontploffingen", zei hij.
 • Palestijnse gezondheidsminister: "Israël begaat misdaad tegen de mensheid"

  "De Israëlische bezettingstroepen begaan een nieuwe misdaad tegen de mensheid, medisch personeel en patiënten door het Al-Shifa medisch complex te belegeren en bombarderen." Dat heeft de Palestijnse gezondheidsminister Mai Al-Kaila gezegd volgens het Palestijnse persagentschap Wafa.
 • Hamas: "Israëlische leger heeft Al-Shifa-ziekenhuis bestormd, president Biden is verantwoordelijk"

  De gezondheidsdirecteur van Gaza heeft volgens het aan Hamas gelieerde nieuwsagentschap Shehab gezegd dat Israëlische troepen "delen van het Al-Shifa medisch complex" hebben bestormd "vanaf de westelijke kant".

  Volgens Al Jazeera heeft Hamas verklaard dat "we de bezetters en president Biden verantwoordelijk houden voor de bestorming van het Shifa-complex door het leger van de bezetters". Het Witte Huis had dinsdag gezegd inlichtingen te hebben die de beweringen van Israël bevestigen dat Hamas en de Islamitische Jihad ziekenhuizen waaronder Al Shifa gebruiken voor militaire operaties en om gijzelaars vast te houden.
 • Israëlische leger: "Zullen couveuses en babyvoeding naar ziekenhuis brengen"

  Op het Hebreeuwse X-profiel van de Israëlische strijdkrachten wordt verklaard dat de directie van het Al-Shifa-ziekenhuis voorafgaand aan de inval op de hoogte werd gebracht. Een woordvoerder van het gezondheidsministerie van Gaza bevestigde aan Al Jazeera dat Israël hen gemeld had dat het "binnen enkele minuten" zou aanvallen. 

  De IDF verklaart ook dat "een poging gebeurde om de zieken en ontheemden uit het ziekenhuis te evacueren, en er werd zelfs een speciale doorgang geopend". "Bij de voortzetting van de operatie zullen naar verwachting couveuses, medische apparatuur en babyvoeding naar het ziekenhuis worden overgebracht", klinkt het ook nog.
  • BREAKING

  Israëlische leger voert "precisie-operatie" uit in Al Shifa-ziekenhuis

  De Israëlische strijdkrachten melden dat ze momenteel een gerichte precisie-operatie uitvoeren in "een specifiek gebied" van het Al Shifa-ziekenhuis, "op basis van inlichtingeninformatie en een operationele noodzaak".

  "De Israëlische strijdkrachten voeren een grondoperatie uit in Gaza om Hamas te verslaan en onze gijzelaars te redden. Israël is in oorlog met Hamas, niet met de burgers in Gaza", klinkt het. "Onder de Israëlische strijdkrachten zijn medische teams en Arabisch-sprekenden, die specifieke training hebben gevolgd om zich voor te bereiden op deze complexe en gevoelige omgeving, met de bedoeling dat geen schade wordt berokkend aan de burgers die door Hamas als menselijk schild worden gebruikt."

  "De voorbije weken hebben de Israëlische strijdkrachten steeds opnieuw publiekelijk gewaarschuwd dat het voortdurende gebruik van het Shifa-ziekenhuis door Hamas zijn beschermde status onder internationaal recht in gevaar brengt, en we hebben voldoende tijd geboden om dit onwettige misbruik van het ziekenhuis te stoppen. Gisteren hebben de Israëlische strijdkrachten opnieuw aan de relevante autoriteiten in Gaza laten weten dat alle militaire activiteiten in het ziekenhuis moeten ophouden binnen 12 uur. Helaas deden ze dat niet. De Israëlische strijdkrachten hebben ook grootschalige evacuaties van het ziekenhuis gefaciliteerd en een regelmatige dialoog met de ziekenhuisautoriteiten onderhouden."

  "We roepen alle Hamas-terroristen die in het ziekenhuis aanwezig zijn om zich over te geven", besluit de verklaring.

 • Houthi-rebellen in Jemen bedreigen Israëlische schepen in Rode Zee


  De Houthi-rebellen uit Jemen hebben dinsdag gewaarschuwd dat ze niet zullen aarzelen om Israëlische schepen in de Rode Zee aan te vallen zolang Israël verder oorlog voert in Gaza.

  "We zullen niet aarzelen om elk Israëlisch schip in de Rode Zee of elke plaats die we kunnen bereiken, aan te vallen, te beginnen vanaf het moment van deze verklaring", staat te lezen in een boodschap van de Houthi-strijdkrachten. "Onze operaties tegen de Israëlische vijand zullen niet stoppen zolang de Israëlische agressie tegen onze moedige broeders in Gaza voortduurt", luidt het voorts. 

  De Houthi-rebellen deelden nog mee dat ze "een reeks ballistische raketten" hadden afgevuurd op verschillende doelwitten in Israël, waaronder Eilat. Het Israëlische leger had eerder laten weten een raketaanval te hebben afgeslagen nadat in de stad Eilat sirenes weerklonken. Het was aanvankelijk onduidelijk wie verantwoordelijk was voor de aanval.

  De voorbije weken meldden de Jemenitische rebellen al verscheidene keren dat ze raketten en drones naar het Israëlisch grondgebied hadden afgevuurd. De Houthis, die de Jemenitische hoofdstad Sanaa in handen hebben, worden net als de islamistische Palestijnse beweging Hamas gesteund door Iran.
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen