Coronavirus Live

Opties

Font grootte
Gebruiker commentaar
Geluiden
Vertaal berichten en commentaren.

  Honderden militairen National Guard besmet met corona of in quarantaine 

  Honderden militairen van de Nationale Garde die opgetrommeld waren om Washington te bewaken tijdens de beëdiging van Joe Biden, hebben positief getest op het coronavirus of zitten in quarantaine in hotels, meldt nieuwssite Politico.
  De leiding van de Nationale Garde heeft het totaalaantal besmettingen niet bekendgemaakt, maar gardisten en politici vrezen volgens Politico dat hun aanwezigheid in de Amerikaanse hoofdstad een "superspreader event" dreigt te worden.
  In Washington waren woensdag vele duizenden gardisten op de been. De Amerikaanse hoofdstad was veranderd in een vesting in de nasleep van de recente bestorming van het Capitool. Eerder klonk er al onvrede over de omstandigheden waarin de gardisten hun werk moesten doen en het risico op besmettingen dat daarbij kwam kijken.
  Zo mochten de troepen aanvankelijk uitrusten in het Capitool, maar moesten zij donderdagmiddag tijdelijk verhuizen naar een onverwarmde parkeergarage omdat het in het parlementsgebouw steeds drukker werd. Twee van de soldaten, die anoniem wilden blijven, klaagden dat ze het daar zonder verwarming, elektriciteit en fatsoenlijke sanitaire voorzieningen moesten stellen. Na kritiek vanuit het Congres werd vrijdagochtend bekend dat de soldaten uit de parkeergarage terug naar het Capitool mochten.
  "Idealiter zouden deze jongens allemaal in hotels moeten zitten", zei de Republikeinse senator Chris Murphy erover. "Als ze rust nemen, zouden ze dat buiten het terrein moeten doen met de mogelijkheid om gescheiden te worden en sociaal afstand te houden." Een Senaatscommissie gaat onderzoek doen naar de werkomstandigheden van de gardisten en de zorgen over het ontbreken van coronamaatregelen.
  • NB

  Motivatiepsycholoog: “Perspectief was nodig, maar is een dubbeltje op zijn kant” 

  Op het Overlegcomité is voorzichtig perspectief geboden voor onder meer kappers en vakantieparken. Als de cijfers op 5 februari laag genoeg zijn, mogen ze mogelijk vanaf 13 februari heropenen. “Het is goed dat er perspectief geboden wordt, maar ergens schuilt daar ook gevaar in”, vertelt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent), die ook deel uitmaakt van de GEMS, de expertengroep die de regering advies geeft.

  Lees hier meer. 

  AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins


  Farmaceut AstraZeneca heeft de Europese Commissie op de hoogte gebracht dat het na de goedkeuring door de Europese medicijnwaakhond EMA niet in staat zal zijn om onmiddellijk de beloofde lading vaccins aan de EU-landen te leveren. Om welke hoeveelheden het exact gaat, is nog niet geweten. “Het bedrijf heeft bevestigd aan de lidstaten dat er een verandering in het leveringsschema is”, klinkt het bij Stefan De Keersmaecker, een woordvoerder van de Europese Commissie. “We proberen meer informatie te verzamelen en zullen dan uitgebreider communiceren.”

  Ondernemers voorzichtig tevreden met perspectief contactberoepen

  De vooruitzichten dat contactberoepen mogelijk op 13 februari opnieuw de deuren kunnen openen, stemt de ondernemersorganisaties voorzichtig positief
  Een "lichtpuntje" na maanden zwarte sneeuw, aldus zelfstandigenorganisatie NSZ. Een zelfde geluid valt te horen bij Unizo. De ondernemersorganisatie is "voorzichtig blij" voor de contactberoepers.
  Tegelijk is begrip te horen over het verbod op niet-essentiële reizen. Toch blijft het een zware en nieuwe klap voor de reissector, klinkt het. "We begrijpen de reisbeperkingen die het overlegcomité oplegt, maar daar moet nu dringend een stevig noodplan voor de sector tegenover komen, als we binnenkort nog reisbureaus willen overhouden", zegt Unizo.
  Wel vraagt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka een duidelijk kader voor professionele verplaatsingen naar het buitenland. Zo rekent Voka erop dat grensarbeid mogelijk blijft zonder bijkomende administratieve lasten en dat goederentransport ongehinderd en zonder vertragingen kan plaatsvinden. De werkgeversorganisatie vraagt ook dat gespecialiseerde arbeidskrachten en contractoren zonder quarantaineperiode kunnen blijven reizen.

  Zoo en Planckendael nemen afwachtende houding aan over mogelijke heropening

  De Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael zouden eventueel vanaf 13 februari - net als andere dierenparken - opnieuw de deuren mogen openen indien de coronacijfers voldoende dalen, maar tot gejuich leidt dat voorlopig niet. "Het klinkt allemaal nog erg voorwaardelijk", beseft woordvoerster Ilse Segers. "Het hangt af van de cijfers, we weten nog niet onder welke voorwaarden het zou zijn,.. We wachten nog even af hoe de situatie evolueert."
  Bij Pari Daiza zegt men klaar te zijn voor een heropening. "We zijn meer dan klaar om een beperkt aantal bezoekers veilig te ontvangen", zegt Hubert Vanslembrouck, communicatiedirecteur van Pairi Daiza. "We begrijpen dat het aan de politieke verantwoordelijken is, in samenspraak met de wetenschappelijke experts, om groen licht te geven. We zijn dus klaar en ongeduldig."

  Frankrijk bereikt kaap van drie miljoen besmettingen 

  Frankrijk heeft na bijna 41 miljoen coronatests 3 miljoen besmettingen vastgesteld. In het land van 65 miljoen inwoners liggen nu bijna 3.000 mensen in kritieke toestand in ziekenhuizen en 2,7 miljoen patiënten hebben het virus onder de leden. In Frankrijk worden al rond de 72.000 sterfgevallen toegeschreven aan het uit China afkomstige coronavirus.
  Erg veel mensen overleden in 2020 volgens de officiële statistieken tussen eind maart en half mei en later in het jaar tussen half oktober en half december. Dat was tijdens de strengste lockdowns. Het land heeft zeer strenge maatregelen getroffen om het virus te bedwingen zoals de avondklok en beperkingen van de bewegingsvrijheid en reisverboden. Onder voorwaarden functioneren momenteel veel onderwijsinstellingen en ondernemingen en is overdag geen reisbeperking van kracht.

  Duitse regering kleurt ruim 20 landen als hoogrisicogebied in

  Wegens veel hogere coronacijfers dan in Duitsland heeft de Duitse regering voor het eerst meer dan twintig landen als hoogrisicogebied met verscherpte inreisregels ingeschaald. Het Robert Koch-instituut meldde vrijdag op zijn website dat buurland Tsjechië, de vakantielanden Spanje, Portugal en Egypte alsook de Verenigde Staten en Israël tot de landen behoren.
  Voor mensen die uit deze landen met veel hogere besmettingscijfers naar Duitsland reizen, geldt vanaf zondag een strengere testplicht, en de deelstaten kunnen de quarantaineregels verscherpen.
  • NB

  OVERZICHT. Dit heeft het Overlegcomité beslist 

  Als de cijfers in de goede richting blijven evolueren, kunnen kappers vanaf 13 februari weer aan de slag gaan. De definitieve beslissing daarover wordt op 5 februari genomen. Dat u met de krokusvakantie niet op reis kan, dat staat wel al vast. Vanaf 27 januari en zeker tot 1 maart geldt er een verbod op niet-essentiële reizen om te vermijden dat reizigers varianten op het virus zouden meebrengen.

  Vakantieparken reageren voorzichtig positief op mogelijk perspectief

  Het Overlegcomité bekijkt op 5 februari niet alleen of de niet-medische contactberoepen kunnen herstarten, maar ook of vakantieparken en dierentuinen eventueel kunnen heropenen. De vakantieparken reageren voorzichtig positief op het nieuws. "We zijn klaar om in de meest veilige omstandigheden te openen, hopelijk krijgen we snel die kans", klinkt het.

  83 leerlingen in quarantaine na vaststelling van Britse variant in Hulshout

  In Hulshout in de Antwerpse Kempen moeten 83 leerlingen van twee leerjaren van de gemeentelijke basisschool met hun gezin in quarantaine in afwachting van een coronatest, nadat op de school drie besmettingen met de Britse variant van het coronavirus zijn vastgesteld. Dat meldt het gemeentebestuur. Ook de leerkrachten van de betrokken klasgroepen moeten met hun gezin in quarantaine. De school blijft verder wel open.
  • NB

  Mag ik bij mijn zoontje blijven tijdens knipbeurt? Kan ik naar mijn lief in Frankrijk? Ben ik de centen voor mijn reis kwijt? Je vragen na Overlegcomité beantwoord

  Voor de kerstvakantie werden niet-essentiële reizen sterk afgeraden. Toch vertrokken 150.000 Belgen op vakantie, vaak naar een rode zone. Dat zal tijdens de krokusvakantie niet meer kunnen. De overheid heeft alle niet-essentiële reizen verboden. Maar hoe zit dat nu voor wie in het buitenland werkt? En als de kappers weer aan de slag kunnen, mag ik dan wel mee binnen om mijn zoontje rustig te houden? Wij proberen al uw vragen op te lossen.

  Dit zijn de veiligheidsmaatregelen voor niet-medische contactberoepen

  Op het Overlegcomité is vrijdag beslist dat de niet-medische contactberoepen ten vroegste op 13 februari zullen kunnen heropstarten. Op 5 februari zal het Overlegcomité opnieuw samenkomen om de epidemiologisch situatie in ons land te evalueren en een definitieve beslissing te maken. Wat wel zeker is, is dat er strengere regels zullen komen. 

  Lees hier meer. 

  Marc Van Ranst: "Het worden spannende weken" 

  Binnen twee weken zullen we meer duidelijkheid hebben over de nieuwe coronavarianten. Het worden spannende weken. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst verklaard aan VTM Nieuws over de beslissing van het Overlegcomité om pas op 5 februari uitsluitsel te geven over de heropening van niet-medische contactberoepen.
  "Binnen twee weken zullen we meer weten over hoe de nieuwe varianten zich gedragen, zowel bij ons als bij onze buurlanden", verklaart Van Ranst. "Gaan er bijvoorbeeld meer uitbraken zijn in scholen? ".
  De viroloog vindt het niet verstandig om nu te versoepelen. Sinds de kerstvakantie daalt de positiviteitsratio, maar "er zijn nog heel wat onbekenden zoals de varianten". Ook de cijfers zijn opnieuw aan het stijgen, klinkt het.
  De vereiste 800 nieuwe besmettingen en 75 ziekenhuisopnames zullen we tegen 5 februari niet halen, meent Van Ranst, "maar men heeft ook gezegd dat er uitzonderingen zouden kunnen komen voor bepaalde beroepsgroepen".
  Het worden volgens hem "spannende weken". "Breder testen, zoals nu gebeurt, is belangrijk, maar ook de verlenging van de quarantaine is een goede zaak", besluit hij.

  Deze reizen zijn wel nog toegestaan vanaf 27 januari 

  Het Overlegcomité heeft een tijdelijk verbod op "reizen met recreatief en toeristisch karakter" uitgevaardigd. Dat zal ingaan op 24 januari en loopt tot 1 maart. Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Concreet gaat het om reizen omwille van:

  1. Dwingende gezinsredenen
  • Gezinshereniging;
  • Bezoeken aan een echtgenoot of partner die niet onder hetzelfde dak woont, voor zover een aannemelijk bewijs geleverd kan worden van een stabiele en duurzaam onderhouden relatie;
  • Verplaatsingen in het kader van co-ouderschap, burgerlijke en religieuze huwelijken, begrafenissen of crematies (van aanverwanten of naasten)
  2. Humanitaire redenen
  • Verplaatsingen om medische redenen en verderzetting van een medische behandeling;
  • Bijstand aan een oudere, minderjarige, gehandicapte of kwetsbare persoon
  • Bezoek aan aanverwanten in palliatieve zorg.
  3. Studieredenen
  • Reizen van leerlingen, studenten en stagiairs, die in het kader van hun studies een uitwisseling volgen;
  • Onderzoekers met een gastovereenkomst.
  4. Inwoners van grensregio’s
  • Verplaatsingen als onderdeel van het dagdagelijkse leven voor activiteiten die eveneens in België toegelaten zijn;
    
  5. Professionele redenen voor de uitoefening van de professionele activiteit
  6. Divers
  • Zorg voor dieren, verplaatsingen in het kader van juridische verplichtingen (voor zover deze niet digitaal kunnen gebeuren), dringende herstellingen in het kader van de veiligheid van een voertuig en een verhuizing worden ook als essentieel beschouwd.

  Horeca Vlaanderen niet tevreden, vraagt extra steun

  Horeca Vlaanderen had aan de regering gevraagd om op 1 maart open te kunnen gaan, mits inachtname van strenge voorzorgsmaatregelen, maar daar is vrijdagavond na het Overlegcomité geen sprake van. "Dit is niet de ambitieuze nieuwjaarsbrief die we gehoopt hadden te horen", zei Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, in het VRT-journaal. "We stelden de korte pijn voor met strenge maatregelen, maar wel een doel: 1 maart start de vaccinatiecampagne en gradueel ook onze horeca. Nu zijn de beslissingen half/half en zo blijven we allicht aanmodderen."
  "Onze horeca-uitbaters hebben geen buffer meer, zij zijn moe en willen gewoon weer ondernemen. Hoe langer dit duurt, hoe groter de noden. Een snelle extra enveloppe steunmaatregelen is nu een morele plicht. Anders is dit schuldig verzuim."
  In een persbericht roept Horeca Vlaanderen op om in het geplande overleg deze week concreet en versneld werk te maken van steunmaatregelen die gelden voor al de horecaondernemers, en steun die hoger ligt dan nu.
  Concreet vraagt Horeca Vlaanderen een verhoogd percentage steun op de omzet zonder plafondbedrag om vaste kosten te dekken, het dubbel overbruggingsrecht ook voor hotels, logies en cateraars en het niet-gebruikte voorziene budget van de btw-verlaging van 2020 als kwijtschelding van openstaande schulden bij de overheid.

  Biostatisticus Geert Molenberghs tevreden met verbod op niet-essentiële reizen

  Het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland is een heel belangrijke maatregel. Dat zei biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) in het VRT-journaal. "Het is zoals Zwitserse kaas: verschillende laagjes moeten ervoor zorgen dat we steeds meer bescherming opbouwen", aldus Molenberghs, die ook uitleg gaf over het "dubbele tijdspad" dat de regering hanteert.
  "De eerste week na de kerstvakantie hebben we 100.000 terugkerende reizigers gehad. De tweede week 40.000. Vijf procent daarvan was besmet. Dat is toch al een behoorlijk aantal dat anders vermeden had kunnen worden. Het gaat enkel en alleen om mensen die getest zijn omdat ze teruggekeerd zijn. En we zien ook dat er bij die groep heel wat besmet zijn met de Britse variant", benadrukte Molenberghs.

  Regels voor jeugdwerk wijzigen niet 

  Er komen geen wijzigingen aan de huidige regels voor het jeugdwerk. Dat meldt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) na afloop van het Overlegcomité. Concreet betekent dit dat het jeugdwerk kan verder werken voor de kinderen tot en met 12 jaar.
  Minister Dalle reageert met gemengde gevoelens. "Ik ben tevreden dat het jeugdwerk verder kan werken, want dit is voor zoveel kinderen en ouders zo belangrijk. Het is vaak nog de enige buitenschoolse activiteit in de week waar ze zich zorgeloos kunnen uitleven. Maar er kan nog niet versoepeld worden voor onze 12-plussers. Ik wil er alles aan doen om hen de komende weken en maanden prioritair aandacht te geven bij mogelijke versoepelingen."

  Politie zal controleren op niet-essentiële reizen

  We kunnen niet elke wagen aan de grens controleren, maar de politie gaat wel degelijk controles uitvoeren op het verbod op niet-essentiële reizen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden verklaard aan VTM Nieuws.
  Minister Verlinden erkent dat niet elke binnenkomende reiziger gecontroleerd kan worden. "We rekenen erop dat mensen begrijpen dat deze maatregelen nu nodig zijn", stelt ze. De politie stelt zaterdag een actieplan op rond de controles. Er kunnen ook boetes opgelegd worden aan mensen die het reisverbod niet respecteren. Die zullen volgens de minister in lijn liggen met de huidige boetes.
  Onder meer scholieren die over de grens naar school gaan en grensarbeiders mogen wel de grens over. Gewone familiebezoeken in het buitenland mogen niet, maar het kan wel voor een huwelijk of begrafenis. Reizigers moeten een verklaring op eer bij zich hebben, aldus Verlinden. "De politie kan nakijken of de verklaring overeenkomt met de realiteit." Als er ski's op het dak van een wagen liggen, zal de politie onraad ruiken, klinkt het nog.
  Ook dagdagelijkse noodzakelijke verplaatsingen zullen nog kunnen. Wie in een grensgemeente woont en naar een bakker in Nederland gaat omdat de bakker in ons land veel verder is, moet dat kunnen blijven doen.

  Evaluatie voor vakantie- en dierenparken op 5 februari

  Naast een evaluatie voor de heropstart van de niet-medische contactberoepen zal er op 5 februari ook gekeken worden naar de situatie van de vakantieparken en dierentuinen. Dat bevestigde premier De Croo aan het einde van de persconferentie. 

  "Vaccineren blijft hobbelig parcours"

  "Het vaccineren blijft een hobbelig parcours. We hangen af van de ontwikkeling en productie van de vaccins. Maar vandaag kunnen we zeggen dat we al minstens 183.000 mensen hebben gevaccineerd. We gaan vooruit."

  Tien dagen isoleren

  Wie de ziekte heeft moet zich isoleren. En vanaf nu zal dat een periode zijn van tien dagen, niet zeven. Dat omdat de nieuwe varianten meer en langer besmettelijk zijn. 

  Nieuwe teststrategie 

  "We hebben een enorme capaciteit om te testen. Die gaan we volledig inzetten om zeer breed te testen. Niet alleen de mensen die zich niet goed voelen of een een riscio vormen, maar we gaan ook systematisch testen waar er een uitbraak is. In scholen, wijken, ... Zo kan er snel op de bal gespeeld worden", zei Vandenbroucke. 
  "Onze labo's hebben ook nog een cruciaal voordeel: zij kunnen aan de hand van PCR-testen de gevaarlijke varianten opsporen. Die we nu al financieren kunnen dat al. Maar er werd ook beslist om alle private klinische labo's de nodige financiering te geven om PCR-testen te kunnen gebruiken waarmee ze kunnen vaststellen of het om een gevaarlijke variant gaat." 

  "Testen, isoleren, vaccineren"

  "We hebben nog werk in eigen land. We zullen winnen van dit virus. We zullen de vrijheid terugwinnen. Dat met een strategie waarin drie slagen moeten geslagen worden: testen, isoleren, vaccineren", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

  Laatste woord De Croo voor de jongeren 

  "Mijn laatste woord is voor de jongeren. We beseffen zeer goed dat zij een zeer grote inspanning leveren. Het is een periode geweest waarin we het beu zijn. We hebben er allemaal genoeg van. Dat is perfect normaal. Iedereen is op een bepaald moment coronamoe. Maar als je het moeilijk hebt, spreek er dan over. Iedereen van ons zou dat moeten doen. Ik doe dat ook. De momenten dat ik twijfels heb, aarzel ik ook niet om er met andere mensen over te spreken."

  Verlenging steunpakketten

  Premier De Croo verduidelijkte ook dat hij weet dat er nog heel wat mensen zijn die momenteel hun activiteiten niet mogen opstarten, de horeca bijvoorbeeld. Hij zei dat de huidige maatregelen genomen worden zodat zij ook beter perspectief kunnen krijgen. 
  Hij zei ook dat de steunpakketten verlengd zullen worden. Dat ook voor de reissector. 

  Niet-medische contactberoepen mogen ten vroegste op 13 februari heropstarten

  Een tweede belangrijk thema waren de niet-medische contactberoepen. In de huidige stand van de epidemie is het niet mogelijk om heropstart toe te laten, zei De Croo. Daarom werd er beslist dat een opening ten vroegste mogelijk zal zijn op 13 februari. Maar enkel als de epidemiologische situatie verbeterd is. Er zal een herevaluatie komen op 5 februari. Ook zullen de veiligheidsregels strenger worden. 

  Verbod op niet-essentiële reizen

  "De tweede dam is een dam tegen de import van het virus. Het Overlegcomité heeft beslist dat vanaf 27 januari er een tijdelijk verbod komt op reizen met recreatief en toeristisch karakter. Dat geldt tot 1 maart. En dat geldt voor reizen vanuit en naar ons land. Enkel essentiële reizen zijn toegelaten. Enkel voor dwingende redenen, co-ouderschap, studie, medische redenen,... is het wel toegestaan. We bouwen geen muur rond ons land. We blijven bereikbaar", zegt De Croo. 
  "We hebben gezien dat als we reizen, dat het virus meereist. We hebben ook gezien dat er meer varianten bij zitten. Wie reist zal een verklaring op eer moeten hebben om aan te tonen dat het een essentiële reis is." 
  Vanaf maandag zullen alle reizigers uit het VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika een quarantaineperiode van tien dagen moeten respecteren met een test op dag één en dag zeven. Wie niet in België woont en toch naar ons land komt, zal een dubbele test moeten kunnen voorleggen. Eén bij vertrek en één bij aankomst.

  "Meer dan ooit belangrijk bestaande maatregelen te volgen."

  "We moeten een aantal dammen opbouwen om die goede situatie te behouden. De eerste dam zijn de bestaande maatregelen", zei De Croo. 
  Hij benadrukte het belang van telewerk nog eens. "Meer dan ooit belangrijk." 

  "Gevaar nog niet geweken"

  "De coronasituatie in ons land is gestabiliseerd. We zijn vandaag één van de EU-landen waar het aantal besmettingen het laagst is. Dat is het resultaat van een gezamenlijke inspanning. Als we ons allemaal samen ergens achter zetten, dan zijn we tot ongelooflijk veel in staat", zegt premier De Croo.  
  "Dat wil wel niet zeggen dat het gevaar geweken is. We hebben de laatste dagen heel veel alarmerende zaken gezien. Er gaan verschillende mutanten rond. En die zijn een stuk besmettelijker. Zo kunnen we die zeer gunstige situatie verliezen." 
  • BREAKING

  Persconferentie Overlegcomité van start 

  Volg het hier live de persconferentie van het Overlegcomité. 

  • NB

  Reissector begrijpt verbod op niet-essentiële reizen en mikt op zomervakantie

  De reissector in ons land heeft begrip voor de beslissing van het Overlegcomité om niet-essentiële reizen te verbieden tot 1 maart. “We rekenden toch al niet meer op de krokusvakantie, maar het is goed dat de regering een concrete datum heeft genoemd”, aldus Pierre Fivet, woordvoerder van de Belgische Vereniging van Reisorganisatoren (ABTO). De sector is wel tevreden dat de regering 30 miljoen euro vrijmaakt voor een tijdelijke loonkostensubsidie.

  Hoge dosis bloedverdunners voorkomt ernstiger verloop corona

  Een hoge dosis bloedverdunners kan voorkomen dat coronapatiënten ernstig ziek worden. Ook kunnen zij door de behandeling met deze antistollingsmiddelen beter herstellen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder ongeveer 1.400 matig zieke covid-19-patiënten.
  Het gaat om patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis, maar die niet op de intensive care liggen. De hoge doses blijken effectiever dan de gebruikelijke hoeveelheid middelen om bloedstolsels te voorkomen, zo toont de studie aan.
  • BREAKING

  Johnson: "Britse variant mogelijk ook dodelijker"

  In Groot-Brittannië zijn de eerste onderzoeksresultaten van de nieuwe coronavariant vrijgegeven. En daaruit blijkt dat die variant niet alleen besmettelijker, maar ook dodelijker zou kunnen zijn. Dat schrijft de BBC. 

  "Er is nu enig bewijs dat de nieuwe variant, de variant die eerst in Londen werd vastgesteld, kan gelinkt worden aan een hogere mortaliteit", zei premier Boris Johnson vrijdag. Er werd al eerder vastgesteld dat de Britse variant besmettelijker is. 

  De conclusie komt van wiskundigen die de overlijdenscijfers van besmettingen met het coronavirus en de variant vergeleken. Het bewijs zou nu wel nog niet erg sterk zijn. "Ik wil benadrukken dat er nog veel onzekerheid is over deze cijfers en we moeten meer onderzoek verrichten om duidelijkheid te krijgen, maar het is zeker een bezorgdheid", zei Sir Patrick Vallance, de wetenschappelijke adviseur van de Britse overheid. De Britse variant blijkt nu 30 procent dodelijker te zijn. 

  Verbod op niet-essentiële reizen gaat in op 27 januari

  Het Overlegcomité zou beslist hebben dat er een verbod komt op niet-essentiële reizen. Dat verbod zou op 27 januari ingaan en eindigen op 1 maart. Dat werd bevestigd aan onze redactie. 

  "AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins aan EU"

  Farmaceut AstraZeneca heeft de Europese Commissie op de hoogte gebracht dat het na de goedkeuring door de Europese medicijnwaakhond EMA niet in staat zal zijn om onmiddellijk de beloofde lading vaccins aan de EU-landen te leveren. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van bronnen in bedrijfskringen.
  Om welke hoeveelheden het exact gaat, is nog niet geweten. Het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel.
  • BREAKING

  Persconferentie om 19 uur 

  Het Overlegcomité zal om 19 uur een persconferentie houden over hun beslissingen. 

  Dit zijn de veiligheidsmaatregelen voor niet-medische contactberoepen

  Kappers en niet-medische contactberoepen zouden dus vanaf 13 februari opnieuw mogen opstarten - als de coronacijfers in positieve zin evolueren - maar zullen wel rekening moeten houden met enkele veiligheidsvoorschriften. De Franstalige krant La Dernière Heure geeft een overzicht: 
  • Aan de ingang moeten de contactgegevens van de Covid-19-manager en het aantal toegelaten personen in de kamer (één klant per 10 m², maximaal 2 personen voor ruimtes tussen 10 en 20 m²) aangegeven worden.
  • Geen wachtkamer. Klanten moeten buiten wachten.
  • Enkel op afspraak en er moeten contactgegevens achtergelaten worden. Er moet telkens tien minuten tussen elke afspraak zitten om reiniging en desinfectie van het pand mogelijk te maken.
  • Duo-behandelingen worden verboden.
  • Mensen die een contactberoep uitoefenen moeten wekelijks een coronatest ondergaan en moeten hun temperatuur  meten voordat ze aan hun dienst beginnen.
  • Er mag geen eten of tijdschriften aangeboden worden aan klanten.
  • Ze moeten verplicht een FFP2-masker dragen.
  • Klanten moeten een chirurgisch masker dragen in plaats van een stoffen masker. 
  • De ramen en deuren van het etablissement moeten te allen tijde open blijven staan.
  • Kinderen jonger dan 13 jaar mogen worden begeleid door een volwassene, maar moeten vanaf 6 jaar een masker dragen.
  door sofie.geusens edited by Mediahuis administrator 1/22/2021 4:46:31 PM

  Dit zijn de uitzonderingsmaatregelen op het reisverbod

  Niet-essentiële reizen worden voor Belgen verboden vanaf 27 januari tot 1 maart. Er liggen echter nog vijf uitzonderingen op tafel, maar die moeten nog definitief afgeklopt worden door het Overlegcomité, zo weet het Waalse La Dernière Heure:
  • Professionele reizen blijven toegelaten.
  • Grensbewoners zouden nog steeds de grens mogen oversteken zonder in quarantaine te moeten, maar alleen als ze minder dan 48 uur aan een stuk in het buurland verblijven. De exacte definitie van 'grensbewoner' moet nog gedefinieerd worden. Er wordt naar verluidt gedacht aan een parameter.
  • Wie verantwoordelijk is voor de zorg van een zorgbehoevende persoon in het buitenland zou ook nog mogen reizen.
  • Net zoals studenten die in het buitenland studeren.
  • Ook omwille van familiale redenen kan het reisverbod opgeheven worden. Bijvoorbeeld in geval van een ernstige ziekte of sterfgeval in de naaste familie, koppels die gescheiden leven of gescheiden ouders die het hoederecht delen maar in verschillende landen wonen.
  Het Overlegcomité werkt aan een exhaustieve lijst van dergelijke 'essentiële' reizen, weet RTBF. Wie zo'n essentiële reis maakt, moet dan een verklaring op erewoord ondertekenen met de reden van reizen. Er wordt ook in sancties voorzien voor wie zich niet aan de regels houdt.

  Vlaamse 'afkoelingsweek' blijft overeind

  De afkoelingsweek voor het onderwijs blijft overeind. Eerder deze week had onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) samen met de koepels en vakbonden een voorstel klaar om zo'n afkoelingsweek in te lassen voor de krokusvakantie. Middelbare scholieren zullen in die week afstandsonderwijs krijgen. Kleuter- en lagere scholen blijven wel gewoon open.
  Dat voorstel moest vandaag op het Overlegcomité nog besproken worden. Aan onze redactie is bevestigd dat die afkoelingsweek overeind blijft. 
  De Franse Gemeenschap zal geen afkoelingsweek inlassen. 
  door sofie.geusens edited by Mediahuis administrator 1/22/2021 4:37:32 PM

  Overlegcomité op 5 februari zal opening kappers al dan niet bevestigen

  Het Overlegcomité heeft vandaag beslist dat de kappers vanaf 13 februari weer aan de slag mogen. Maar de voorwaarde is wel dat de cijfers gunstig evolueren. Op 5 februari zal het Overlegcomité opnieuw samenkomen om de opening van de kappers al dan niet te bevestigen. 
  door sofie.geusens edited by Mediahuis administrator 1/22/2021 4:31:18 PM

  "We houden ons hart vast" (Cathy Berx)

  Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx maakt zich zorgen over de evolutie van de coronacijfers. "De cijfers op het terrein zien er veel slechter uit dan de cijfers die we te horen krijgen", aldus Berx vrijdag in de coronacommissie van de Kamer. "Er broeit wat. We houden ons hart vast".
  Sluimeren er onder de huidige coronacijfers signalen voor een derde golf? Aan de oppervlakte lijken de cijfers relatief stabiel. Zo was er vrijdag nog sprake van een daling van het aantal besmettingen (-6 procent). Maar Vlaanderen noteert een lichte stijging (+2 procent). En voor het eerst in meer dan een maand is er ook opnieuw een toename in het aantal ziekenhuisopnames (+3 procent).

  Britse coronavariant in Waregem

  Twee klassen van de Sint-Paulusschool campus Hemelvaart in Waregem zijn vrijdag in quarantaine gezet nadat twee leerlingen besmet bleken met de Britse coronavariant. Dat nieuws is ons bevestigd door coördinerend directeur Hilde Van Der Donckt.

  De besmette leerlingen, twee zussen, zitten elk in een andere klas binnen de lagere graad. Ze waren donderdag al niet meer op school, terwijl hun medeleerlingen vrijdag op vraag van de school werden afgehaald ...

  • BREAKING

  Bevestigd: kappers op 13 februari open, reisverbod tot 1 maart

  De kappers mogen vanaf 13 februari weer aan de slag, op voorwaarde dat de cijfers "gunstig evolueren". Dat is bevestigd aan onze redactie. Het verbod op niet-essentiële reizen zou volgende week ingaan en geldt tot 1 maart, zo werd bevestigd. Er komt een uitzondering voor professionele reizen en grensarbeiders.

  EU bekijkt contracten Pfizer

  De Europese Commissie en de lidstaten bekijken momenteel hoe ze moeten reageren op de beslissing van het farmabedrijf Pfizer om de leveringen van zijn coronavaccin aan te passen aan het aantal beschikbare doses per flacon.
  "De Commissie en de lidstaten voeren gesprekken om te bekijken welk standpunt er moet ingenomen worden over de contractuele aspecten en de leveringen", zei een woordvoerder van de Commissie vrijdag.
  Pfizer, dat samen met BioNTech één van de twee voor de Europese markt goedgekeurde vaccins ontwikkelde, leverde tot voor kort vaccins aan de lidstaten op basis van de aanname dat er vijf doses uit een flacon konden worden getrokken.
  Het bedrijf maakte woensdag echter bekend dat het de leveringen heeft aangepast aan de aanbevelingen die het Europese Geneesmiddelenagentschap op 8 januari goedkeurde en die concluderen dat er zes doses uit een flacon kunnen worden gehaald.

   Zweden transporteert 2.100 Moderna-vaccins bij te lage temperatuur

  In Zweden zijn 2.100 vaccins van Moderna bij een te lage temperatuur bewaard, waardoor ze mogelijks niet langer werkzaam zijn. Dat schrijven verschillende Zweedse media vrijdag.
  Het liep fout tijdens een levering van het Moderna-vaccin. De transportfirma had de temperatuur ingesteld op de aanbevolen temperatuur voor het vaccin van Pfizer/BioNTech. Die ligt echter een stuk lager dan de aanbevolen temperatuur van -40 graden voor het transport van het Moderna-vaccin. In totaal gaat het om 2.100 doses, die geleverd zouden worden in vijf verschillende regio's: Gävleborg, Dalarna, Värmland, Halland en Östergötland.
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen