Coronavirus Live

Opties

Font grootte
Gebruiker commentaar
Geluiden
Vertaal berichten en commentaren.

  Al 200 Brusselse horecazaken vroegen terrasuitbreiding aan


  Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI) maakte maandagavond op de gemeenteraad van de stad Brussel bekend dat al 200 horecazaken een terrasuitbreiding hebben aangevraagd. Hoewel nog geen duidelijkheid is over de heropening van de horeca anticipeert de stad Brussel al met een project dat het mogelijk maakt dat restaurants, bars en cafés hun terrassen kunnen uitbreiden. Elke aanvraag zal onderzocht worden en moet een goedkeuring krijgen.
  De Nationale Veiligheidsraad komt op 3 juni opnieuw bijeen om te beslissen over verdere versoepelingsmaatregelen voor onder meer de horeca. Mogelijk wordt dan beslist of restaurants en cafés op 8 juni al dan niet gedeeltelijk mogen heropenen. "Het wordt moeilijk voor de uitbaters om op 5 dagen volledig conform de maatregelen te zijn. Maar de uitbreiding van de terrassen moet hen wat ademruimte geven", aldus schepen Maingain.

  Helft van normale passage in Brusselse Nieuwstraat

  De winkels in de Brusselse Nieuwstraat zijn sinds 11 mei opnieuw open voor het publiek, maar de drukte van weleer is nog niet teruggekeerd. Momenteel is er een gemiddelde passage van ongeveer 50.000 personen per dag, maar dat is de helft van het normale aantal vóór de coronacrisis. Dat maakte Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI) maandag bekend op de gemeenteraad van de stad Brussel.
  In de Nieuwstraat is een heus circulatieplan in werking gesteld om de beperkingsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk na te leven. Een grote drukte is het nog niet in de bekende Brusselse winkelstraat. "De ruwe cijfers tonen dat er dagelijks 50.000 tot 60.000 personen in de zone van de Nieuwstraat wandelen. Dat zijn daarom wel niet noodzakelijk allemaal mensen die komen shoppen. Op een normale dag waren dat voordien 110.000 tot 130.000 personen", vertelt schepen Maingain.
  Globaal gezien spreken de handelaars van een omzetcijfer van 40 tot 50 procent van het normale, maar de schepen benadrukt dat dit sterk afhangt van handelaar tot handelaar en ook van wijk tot wijk. Zo is het voor de Marollen bijvoorbeeld nog steeds wachten op de heropening van de dagelijkse brocante op het Vossenplein.

  Britse winkels mogen op 15 juni heropenen

  De Britse regering voorziet een heropening van de winkels op 15 juni. Dat heeft premier Boris Johnson maandag met andere nieuwe versoepelingen bekendgemaakt op een persconferentie. Bijna alle winkels zijn al weken gesloten als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Vanaf 1 juni mogen ook markten in de buitenlucht en showrooms van autodealers weer open. Alle versoepelingen zijn wel onder de voorwaarde dat mensen zich aan de sociale afstandsregels houden, aldus Johnson. Kap- en schoonheidssalons en de horeca blijven evenwel gesloten. In Groot-Brittannië zijn de afgelopen 24 uur 121 mensen met het coronavirus overleden, om 36.914 te totaliseren.

  Horeca en filmzalen heropenen deze week in Luxemburg

  Vanaf woensdag mag men weer plaatsnemen op terrasjes in Luxemburg, zo maakte premier Xavier Bettel maandag op een persconferentie bekend. Vrijdag mogen cafés, restaurants en filmzalen hun deuren weer opneemen. Steeds dient evenwel social distancing en dragen van een mondmasker gerespecteerd te worden. Elke tafel mag niet meer dan vier bezoekers ontvangen, tenzij het gezinnen zijn met meer dan vier. Maar ze moeten dan weer onder hetzelfde dak wonen. Alle etablissementen moeten ten laatste om middernacht sluiten. Fitnesscentra mogen ook heropenen, maar welnesscentra en speeltuinen voor kinderen niet. Beurzen blijven taboe.

  Anderzijds mogen evenementen met niet meer dan twintig mensen, zoals religieuze ceremonies, ook weer, mits de afstandsregel van twee meter en een mondkapje. "Het is een grote stap die wij zetten. Het is een opening die we ons kunnen veroorloven gezien de situatie en de cijfers. Wij hebben vertrouwen gezien de lessen die wij hebben kunnen trekken", zei de Luxemburgse eerste minister. "Maar het virus is nog niet weg, het virus is er nog steeds", voegde hij eraan toe. Maandag is slechts een nieuwe infectie in het Groothertogdom opgetekend, terwijl er nog vier patiënten in de intensieve zorg vertoeven. In totaal zijn 3.993 mensen besmet geraakt, van wie 110 dit niet hebben overleefd. Er zijn al 68.107 mensen getest.

  Trump herdenkt ook de coronadoden op Memorial Day

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag op de gedenkdag voor omgekomen Amerikaanse soldaten ook de dodelijke slachtoffers van de coronapandemie herdacht.
  "We rouwen met alle families die een geliefde hebben verloren", zei Trump in Baltimore tijdens een herdenkingsbijeenkomst op Memorial Day, met een blik op de coronacrisis. Trump zei dat tienduizenden soldaten en leden van de Nationale Garde momenteel vechten in de "oorlog tegen dit vreselijke virus". Samen zullen ze het virus verslaan en sterker uit de crisis komen, aldus Trump.

  De Verenigde Staten zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie: meer dan 1,6 miljoen coronagevallen zijn bevestigd en ongeveer 98.000 mensen in de Verenigde Staten zijn al gestorven als gevolg van een infectie met het virus.

  Ierland registreert voor het eerst sinds 21 maart geen coronasterfgeval

  In Ierland zijn voor het eerst sinds 21 maart geen mensen overleden aan het coronavirus. Dat meldt de regering maandag. "De afgelopen 24 uur zijn er geen meldingen van dodelijke slachtoffers bij ons binnengekomen", aldus toparts Tony Holohan van het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn wel 59 nieuwe besmettingen geregistreerd, om 24.698 te totaliseren. De longziekte leidde in het land met 4,9 miljoen inwoners tot 1.608 sterfgevallen.
  door Eline VandeGehuchte edited by ans.debruyne 5/25/2020 6:51:14 PM

  Chirojeugd Vlaanderen heeft advies voor zomerkampen klaar

  Chirojeugd Vlaanderen heeft zijn advies voor de zomerkampen klaar. De koepelorganisatie heeft maandag al tal van infosessies gegeven voor de groepen. Dat zegt woordvoerder Niels de Ceulaer maandagavond. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), de ministers van de andere gemeenschappen en de sector zetten vorige week het licht op groen voor zomerkampen en -activiteiten voor kinderen en jongeren. De sector werkte enkele regels uit: zo mogen de activiteiten in "contactbubbels" van maximaal 50 personen doorgaan. De sector rekent ook op het gezond verstand van de initiatiefnemers.

  PVDA vraagt onderzoekscommissie naar aanpak coronacrisis in woonzorgcentra

  Oppositiepartij PVDA wil dat er in het Vlaams Parlement een onderzoekscommissie komt naar de aanpak van de coronacrisis in de woonzorgcentra. De partij heeft daarvoor een motie ingediend. Volgens fractieleider Jos D'Haese waren de maatregelen van de regering "too little, too late". "Door het totale gebrek aan overleg met de mensen op het terrein ging kostbare tijd verloren. Dat willen we nu tot op het bot uitzoeken om te kunnen leren uit de fouten die gemaakt zijn. De kans bestaat dat er een tweede golf op ons afkomt en dan moeten we het beter kunnen doen", aldus D'Haese.

  92 nieuwe sterfgevallen en 300 nieuwe besmettingen in Italië

  In Italië zijn op een dag tijd 300 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, om 230.158 te totaliseren. Dit heeft het persbureau Ansa maandag op gezag van de burgerbescherming gemeld.
  In de zwaar getroffen regio Lombardije kwamen er 148 besmettingen bij, of zowat de helft van het landstotaal in een etmaal. Zondag was sprake van 531 nieuwe infecties. De nieuwe toename is de laagste sinds 29 februari. In de voorbije 24 uur overleden nog eens 92 mensen waardoor het virus reeds 32.877 mensenlevens heeft geëist. Zondag was sprake van 50 nieuwe sterfgevallen, maar daar was geen rapportage uit Lombardije bij. Er zijn nu 55.300 coronapatiënten op het schiereiland, 1.294 minder dan zondag. Maandag vertoefden nog 541 mensen op de intensieve zorg tegenover 553 de dag daarvoor.

  Cummings blijft aan als adviseur Britse premier, ondanks schending coronamaatregelen

  Dominic Cummings, een belangrijke adviseur van de Britse premier Boris Johnson, stapt niet op vanwege de lockdownrel rond hem. Hij raakte in de problemen doordat hij ondanks de strenge maatregelen tegen het coronavirus van Londen naar Durham reed. Tijdens een persconferentie verklaarde hij dat hij geen regels heeft overtreden, hij handelde uit angst dat er niemand meer voor zijn vier jaar oude zoon kon zorgen.

  LEES MEER. Topadviseur van Britse premier Johnson stapt niet op ondanks lockdownrel: “Hopelijk begrijpen mensen het nu”


   

  Meer dan 4.000 sterfgevallen in Zweden

  Zweden heeft maandag gemeld dat er in het land al meer dan 4.000 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Het Scandinavische land trok eerder internationaal de aandacht met zijn in vergelijking met andere Europese landen zachte aanpak van het coronavirus. De gezondheidsautoriteit zei dat er 4.029 sterfgevallen en 33.843 bevestigde coronabesmettingen in het land met ongeveer 10,3 miljoen inwoners zijn geregistreerd. Zowat 90 procent van de overledenen was ouder dan 70 jaar.

  De dodentol in Zweden is veel hoger dan in naburige Scandinavische landen, die allemaal strengere beperkende maatregelen hebben opgelegd. Volgens Worldometer is het sterftecijfer in Zweden door het coronavirus met 399 per miljoen inwoners veel hoger dan de 43 in Noorwegen, 97 in Denemarken en 55 in Finland. In die landen waren er veel strengere beperkende maatregelen. Het is nog wel lager dan Frankrijk met 435 per miljoen inwoners, Groot-Brittannië en Italië, beide met 542 en Spanje met 615.

  Critici hebben de Zweedse autoriteiten beschuldigd van gokken met het leven van burgers door geen strenge maatregelen op te leggen. Maar de gezondheidsautoriteit houdt vol dat haar aanpak op de lange termijn duurzaam is en heeft drastische maatregelen op korte termijn afgewezen als te ondoeltreffend om de impact ervan op de samenleving te rechtvaardigen. Het Scandinavische land heeft scholen opengehouden voor kinderen onder de zestien jaar, samen met cafés, bars, restaurants en bedrijven, terwijl het mensen aanspoort om de richtlijnen voor sociale afstand en hygiëne te respecteren.

  Europees commissaris dringt aan op tracing apps

  Terwijl de discussie loopt over de heropening van de grenzen in de aanloop naar het toeristisch seizoen, heeft Europees Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides de lidstaten opgeroepen het gebruik van contact tracing apps in te voeren. "We moeten zorgen voor snelle, efficiënte grensoverschrijdende contact tracing, waarvoor nauwe coördinatie nodig is", zei Kyriakides maandag tijdens een videoconferentie met de Europese ministers van Volksgezondheid.

  "Interoperabiliteit is cruciaal", benadrukte de eurocommissaris. Dat maakt het mogelijk burgers te verwittigen voor een potentiële besmetting, waar ze zich ook bevinden in de Europese Unie en ongeacht de app die ze gebruiken." Elke app moet veilig en geanonimiseerd zijn en werken op vrijwillige basis, voegde Kyriakides eraan toe.

  Volle terrassen in Madrid

  Het was maandag druk op de terrassen en in de parken van Madrid. In Madrid en Barcelona trad maandag fase 1 in van de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus. Dat betekent dat terrassen en parken weer open mogen. Veel Spanjaarden beslisten direct gebruik te maken van die vrijheid. De maatregelen versoepelen nu het aantal nieuwe dodelijke slachtoffers en besmettingen al een tijd gestaag afneemt. Maandag zijn vijftig nieuwe overlijdens gemeld, om 26.834 te totaliseren. Voor de negende dag op rij zijn er minder dan 100 nieuwe corona-sterfgevallen. Bij nog eens 132 mensen werd het virus vastgesteld, om op een totaal van 235.400 uit te komen.

  In veel parken was het om 8 uur maandagochtend al druk. "Dat komt waarschijnlijk doordat het de eerste dag is dat het weer mag", aldus een jogger in een Madrileens park tegenover de Spaanse krant El Mundo. "Het is maandagochtend, maar het lijkt wel zondagmiddag qua drukte." De fietsers en hardlopers kwamen aan een stuk door het park in. Niet alle horecazaken met terrassen gingen weer open in Madrid, maar alles wat openging, zat direct vol. Cafés en restaurants mogen maar de helft van het normale aantal maximum gasten toelaten. "Wij zijn vroeg opgestaan om een biertje op het terras te kunnen drinken", aldus twee bezoekers van een café in het centrum van Madrid tegen El Mundo.

  "Vier Nederlanders besmet met corona door nertsen"

  Vier medewerkers van nertsenbedrijven hebben het coronavirus gekregen van nertsen. Dat heeft RIVM-baas Jaap van Dissel laten weten in de Tweede Kamer. Twee zijn zeer waarschijnlijk direct besmet door een dier, bij de twee andere personen is het niet vast te stellen. Bij de twee onzekere gevallen kan het gaan om een besmetting van mens-op-mens binnen het huishouden van de persoon die besmet is door nertsen.

  De besmetting van nerts-op-mens is wereldwijd uniek. Volgens Van Dissel is er bij de besmette Brabantse bedrijven geen gevaar voor de omgeving. Na luchtmetingen is het wandel- en fietsverbod in de omgeving van de stallen opgeheven. Er is wel een risico voor mensen die in de stallen werken.

  Blankenberge voorziet cadeaubonnen voor inwoners en tweedeverblijvers

  Om de lokale economie en vrijetijdssector terug op gang te krijgen stelde de stad Blankenberge een relanceplan op. Daarvoor wordt 1,5 miljoen euro vrijgemaakt. Elke inwoner zal een bon krijgen van 20 euro om te spenderen bij de lokale handelaar. Per tweede verblijf zal er, ongeacht het aantal verblijvers, een bon van 50 euro worden voorzien. Om ook de vrijetijdssector te doen opleven, krijgen inwoners en tweedeverblijvers een vrijetijdspas ter waarde van 10 euro om te besteden aan sport- en cultuuractiviteiten in de stad.

  Ter ondersteuning van de horeca, halveert Blankenberge de tarieven van de verblijfsbelasting en de belastingen op terrassen voor het jaar 2020. Horecazaken zullen de kans krijgen om hun terrassen uit te breiden. "Als de horecazaken open mogen gaan, zal dat met veel respect voor social distancing zijn. Grotere terrassen zijn daar een oplossing voor", aldus burgemeester Daphné Dumery (N-VA). Zo zal de toegang tot de Grote Markt beperkt worden voor gemotoriseerde voertuigen zodat de aanpalende straten kunnen worden gebruikt voor terrassen van de plaatselijke horecazaken.

  Zusterbedrijf Hillman Travel bestelt 24 miljoen mondmaskers voor toeristische sector

  De familie Bergman, die begin dit jaar onder de naam Hillman Travel een doorstart maakte met 18 reiswinkels van Thomas Cook, heeft een bestelling van 24 miljoen chirurgische mondmaskers type IIR geplaatst bij mondmaskerproducent ECA uit Assenede. De grote bestelling gecertificeerde mondmaskers zijn vooral bestemd voor de toeristische sector. Om de grote bestelling te distribueren richt de zakenfamilie een nieuw bedrijf op, "Dromedary Industries", dat vanaf juli 2 miljoen mondmaskers per maand zal doorverkopen. "Voornamelijk aan klanten in de reissector", zegt zaakvoerder Franz Bergman Senior.

  Parketten openden al 65.143 dossiers voor inbreuken op coronamaatregelen

  De verschillende parketten en arbeidsauditoraten van het land hebben sinds de invoering van de coronamaatregelen al 65.143 dossiers geopend voor inbreuken op die maatregelen. Dat meldt het College van Procureurs-generaal maandag. Dat is een stijging van net geen 6.000 tegenover een tiental dagen geleden. Volgens de federale politie zijn er intussen 101.362 processen-verbaal opgesteld, een stijging met 2.873 tegenover 15 mei.

  Chauffeur van Brusselse STIB overleden aan coronavirus

  De 55-jarige Philippe Guéret is overleden aan de gevolgen van corona. De man is de eerste chauffeur van STIB, de Brusselse openbare vervoersmaatschappij, die overlijdt aan het virus. "Hij is een van de drie buschauffeurs van het Delta-depot die onlangs besmet waren geraakt. Hij was pas 55 jaar oud", zeggen zijn collega's, nog steeds in shock na het nieuws.

  Foorkramers van Sinksenfoor delen kermislekkernijen uit aan mindervaliden

  De foorkramers die normaal gezien vanaf 30 mei op de Antwerpse Sinksenfoor zouden staan, gaan woensdag pakketjes met typische kermislekkernijen uitdelen aan mindervaliden. Het gaat om een soort compensatie voor het jaarlijkse gratis bezoek dat mindervaliden mogen brengen aan de Sinksenfoor. Officieel is het nog altijd niet duidelijk of de Sinksenfoor op Spoor Oost dit jaar zal kunnen doorgaan, gezien de aanhoudende coronamaatregelen en het verbod op massa-evenementen. De start tijdens het Pinksterweekend valt al zeker in het water, maar de foorkramers hopen nog om in juli alsnog enkele weken te kunnen openen.

  Parket Halle-Vilvoorde heeft al 3.530 dossiers geopend voor inbreuken op de richtlijnen

  Sinds de invoering van de coronamaatregelen op 13 maart 2020 heeft het parket Halle-Vilvoorde al 3.530 dossiers geopend wegens overtreding van die richtlijnen. Het gaat om 3.147 dossiers tegen meerderjarigen, en in 979 van die dossiers werd reeds een minnelijke schikking betaald. Daarnaast heeft het parket ook 383 dossiers geopend tegen minderjarigen, meldt parketwoordvoerster Carol Vercarre.

  Zonnen op het strand van Blankenberge deze zomer? Dat ziet er zo uit

  Wie deze zomer wil zonnen op het strand van Blankenberge, zal dat verplicht achter een windzeil moeten doen. Er worden ook maximum 10.000 personen toegelaten, amper één derde van de capaciteit op een echte topdag. “Niemand moet reserveren en iedereen is welkom, maar de regels volgen is verplicht”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

  LEES MEER. Zonnen op het strand van Blankenberge deze zomer? Alleen achter een windzeil en slechts plaats voor 10.000 man

  Coronaspuwer krijgt 12 maanden effectief

  In Mechelen is maandag een 28-jarige man veroordeeld tot twaalf maanden effectieve gevangenisstraf omdat hij bij zijn arrestatie op 11 april - voor weerspannigheid tijdens een politiecontrole - gespuwd had naar vier agenten. De man zou op dat moment ook "corona" hebben geroepen. De agenten krijgen elk 500 euro schadevergoeding.

  LEES MEER. Coronaspuwer krijgt 12 maanden effectieve celstraf

  2.500 bezoekers voor eerste week in heropend AfricaMuseum 

  Het AfricaMuseum in Tervuren, dat op 19 mei na twee maanden sluiting terug opnieuw de deuren opende, heeft de afgelopen week circa 2.500 bezoekers over de vloer gehad met pieken afgelopen weekend tot 650 per dag. Vanaf eind deze week zijn er in het museum infopanelen beschikbaar over hoe corona de biodiversiteit in Afrika beïnvloedt. Dat meldt directeur Guido Gryseels.

  "We zijn blij verrast door de grote opkomst van het publiek. Doordat we per tijdslot van een uur maximum 100 personen toelaten, de opkomst zeer gespreid verloopt en we er door een telling van wie het museum verlaat er steeds voor zorgen dat er op hetzelfde moment niet meer dan 450 bezoekers aanwezig zijn was het er steeds zeer rustig en nooit druk", aldus directeur Guido Gryseels. Om het museum te bezoeken moet men online te boeken. Andere bezoekers worden toegelaten als de maxima in het tijdslot en aanwezigheden nog niet bereikt zijn.

  Twee jongeren vrijgesproken voor inbreuken op coronamaatregelen, celstraf voor derde

  Tegen de eerste van de drie jongemannen, een 24-jarige man uit Brussel, had het parket een werkstraf gevorderd omdat hij zich op 5 april in het gezelschap van een groep andere mensen zou hebben bevonden, in de Karperstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De rechtbank stelde echter vast dat er in het proces-verbaal van de politie niet gespecifieerd werd om hoeveel mensen het precies ging, noch op welke afstand van elkaar die zich bevonden, noch hoelang ze zich daar hadden opgehouden. Volgens de rechtbank waren er dan ook onvoldoende bewijzen om hem te veroordelen. Ook een 21-jarige jongeman werd vrijgesproken. Volgens het parket had de politie tot achtmaal toe vastgesteld dat hij de coronamaatregelen niet naleefde maar ook in zijn geval was de rechtbank van oordeel dat de vaststellingen van de politie te vaag waren om een veroordeling te rechtvaardigen.

  Een derde, 18-jarige jongeman werd wel schuldig bevonden. Die was op 6 april in het Sobieskipark in Laken betrapt terwijl hij in het gezelschap van vier vrienden muziek zat te beluisteren op een bankje. Volgens de politie was de jongeman al twaalf maal eerder betrapt terwijl hij de coronamaatregelen niet naleefde. De rechtbank vond in het dossier geen spoor van die andere inbreuken en veroordeelde de tiener dan ook enkel voor de feiten van 6 april tot 14 dagen cel en een boete van 200 euro.

  Drie Vlaamse universiteiten onderzoeken invloed op onze cultuurbeleving

  De Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen starten samen een onderzoek naar onze vrijetijdsbesteding en de cultuurbeleving voor, tijdens en na de coronacrisis. Het onderzoek gebeurt in opdracht van publiq en museumPASSmusées, zodat de culturele verwachtingen van de burgers duidelijk in beeld gebracht kunnen worden.

  De musea hebben sinds 18 mei opnieuw de deuren geopend voor het publiek, maar tot dan waren de cultuurhuizen aangewezen op creatieve oplossingen zoals livestreams met concerten en voorstellingen of virtuele rondleidingen. De drie deelnemende Vlaamse universiteiten zullen het onderzoek voeren via een online survey en kwalitatieve focusgroepen met cultuurparticipanten. Zowel in de survey als de gesprekken wordt uitgebreid ingegaan op hoe het publiek zijn cultuur- en vrijetijdsparticipatie heeft aangepast in en aan de coronaperiode. "Via dit onderzoek kunnen we de verwachtingen en wensen van de burgers nauwkeurig in kaart brengen, zodat musea, concerthuizen, culturele diensten, etc. hun aanbod hier optimaal op kunnen afstemmen. Zo werken we mee aan een gezonde cultuurwereld met een rijk aanbod", stelt Jessy Siongers, die het onderzoek leidt aan de VUB en UGent. Wie wil deelnemen, kan de vragenlijst nog tot 26 mei invullen via de website van Uit In Vlaanderen.

  Twintig kinderen behandeld voor Kawasaki, elf hadden ook corona

  In Nederlandse ziekenhuizen zijn twintig kinderen behandeld voor een zeldzame ontstekingsziekte. Ze hadden verschijnselen van de ziekte van Kawasaki. Elf van hen bleken ook antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in hun bloed te hebben, wat betekent dat ze die ziekte onlangs hebben gehad. Of hun ontstekingen zijn veroorzaakt door corona, is moeilijk vast te stellen, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. "Maar als twintig kinderen een Kawasaki-achtig ziektebeeld hebben, van wie meer dan de helft corona-antistoffen heeft, nemen we aan dat er wel een relatie is. Niet zo veel kinderen zijn besmet geraakt met corona. Maar wat die relatie precies is, weten we niet, daar wordt veel onderzoek naar gedaan.”

  “Vorige week dagelijks zowat 600 oproepen voor contact tracing”

  Vorige week gebeurden dagelijks zowat 600 oproepen voor contact tracing. Dat zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het intergewestelijke comité tracing is momenteel bezig met de uitwerking van een systeem waarbij de contactonderzoekers ook binnenkomende oproepen zouden kunnen ontvangen.

  LEES OOK. Zorg en Gezondheid: “Vorige week dagelijks zowat 600 oproepen voor contact tracing” 

  Thailand wil betaalbaar coronavaccin ontwikkelen

  Thailand is begonnen met vaccins tegen sars-CoV-2 te testen op apen, in de hoop die tegen eind 2021 op de markt te kunnen brengen. Dat zegt Suchinda Malaivitjitnond, directrice van het Thaise centrum voor onderzoek op primaten. Er zijn op dit moment wereldwijd een honderdtal onderzoeken aan de gang naar een vaccin. Acht ervan worden al getest op mensen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

  We hopen een vaccin te produceren "dat op de markt kan gebracht worden aan een beter betaalbare prijs" dan in Europa of in de VS, zegt Malaivitjitnond. Na positieve tests op muizen kreeg zaterdag een eerste groep van dertien apen injecties toegediend. Het team van Malaivitjitnond werkt samen met de Universiteit van Pennsylvania in de VS. Ze gebruikt een technologie die nooit eerder is gebruikt om een vaccin te produceren: messenger RNA of mRNA. Het mRNA brengt de genetische code van DNA over naar cellen. Het lichaam krijgt via deze methode de genetische informatie waar het behoefte aan heeft om zich preventief te weren tegen het coronavirus. Een van de meest geavanceerde experimentele vaccins ter wereld, dat van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna, gebruikt de technologie ook. De Amerikaanse regering zegde Moderna bijna een half miljard dollar toe. Als de tests op apen positief zijn, kan het vaccin in oktober getest worden op mensen. 

  Smile Invest doneert 300.000 euro aan onderzoek naar coronavirus

  Vlaamse investeerders-ondernemers verbonden aan de investeringsmaatschappij Smile Invest (Smart Money for Innovation Leaders) doneren 300.000 euro aan het onderzoek van professor Johan Neyts in het Rega Instituut van de KU Leuven. Het team onder leiding van Johan Neyts voert onderzoek naar antivirale middelen die werkzaam zijn tegen COVID-19.

  Acht nieuw sterfgevallen in Nederland

  In Nederland zijn op 24 uur tijd acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus, zo heeft het Rijjsinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag meegedeeld.

  Het virus heeft sinds de uitbraak in Nederland nu aan zeker 5.830 mensen het leven gekost. Dit zijn alleen de overledenen van wie vaststond dat ze het virus hadden opgelopen. Het werkelijke dodental ligt beduidend hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Sterfgevallen worden soms pas na enkele dagen doorgegeven aan het RIVM. In Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens de laatste cijfers ook slechts acht nieuwe coronapatiënten opgenomen.

  Honderd sans-papiers betogen aan kabinet minister De Block

  Een honderdtal mensen zonder papieren en aanhangers van het collectief 'Slachtoffer van de regularisatie 2009' hebben maandagmiddag betoogd aan het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) in Brussel. De sans-papiers vragen dat de overheid hen regulariseert, want ook zij zijn slachtoffers van de gevolgen van het coronavirus. De politie was talrijk aanwezig om de betoging te verhinderen.

  Voor het begin van de betoging stonden de manifestanten verspreid in de straten rond de Financiëntoren, maar omstreeks 12 uur verzamelden ze allemaal op het plein voor het gebouw. De oproerpolitie stond al voor het begin van de betoging klaar. Hoewel bijna elke betoger een mondmasker droeg, kon de sociale afstand niet behouden worden. De oproerpolitie dreef de groep manifestanten meteen weg van de Financiëntoren naar boven op de Kruidtuinlaan. Na een kleine wandeling eindigde de groep voor het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node. Daar scandeerden ze: "Solidariteit met de mensen zonder papieren. Het zijn niet wij, maar de wet die moet veranderen."

  De leden van het collectief "Slachtoffer van de regularisatie 2009" vragen dat de Belgische overheid haar verantwoordelijkheid neemt en de sans-papiers in deze coronapandemie wel regulariseert en hen niet vergeet. In Europa deed Portugal dat eerder al tijdens de coronacrisis. Op die manier krijgen zij ook toegang tot gezondheidszorg.

  30 banen op de tocht bij Ryanair in België

  Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil 30 leden van het cabinepersoneel in België ontslaan. Dat meldt de Franstalige christelijke vakbond CNE. De maatschappij had begin deze maand al aangegeven 3.000 medewerkers in heel Europa te willen ontslaan vanwege de coronacrisis. CNE-afgevaardigde Didier Lebbe zegt dat 40 personeelsleden kandidaat zijn om het bedrijf te verlaten. De vakbondsman verwacht dus een beperkte impact.

  Het is echter mogelijk dat meer mensen ontslagen zullen worden, afhankelijk van hoe snel en in welke mate de maatschappij de activiteiten hervat. Lebbe wijst er verder nog op dat het personeel dat in België gestationeerd is gebruik kan maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid, wat voor Ryanair al een ernstige kostenbesparing is.
  • NB

  Brussels Airlines hervat 15 juni geleidelijk aan vluchten, 59 bestemmingen tegen augustus

  Brussels Airlines zal vanaf 15 juni geleidelijk aan haar vluchten hervatten, om tegen augustus te komen tot 59 bestemmingen in 33 landen in Europa, Afrika en de VS. De hervatting komt er na een onderbreking van 12 weken vanwege de coronacrisis. Het aanbod zal geleidelijk worden opgebouwd vanaf 15 juni om tegen augustus 240 wekelijkse vluchten te bereiken, wat neerkomt op 30 procent van het oorspronkelijk geplande zomeraanbod in Europa en 40 procent van het langeafstandsprogramma.

  In Europa zullen in totaal 45 bestemmingen worden aangevlogen in 20 landen, waaronder Spanje, Portugal, Griekenland, Italië, Frankrijk en Denemarken. Op haar langeafstandsnetwerk zal de luchtvaartmaatschappij (onder voorbehoud van goedkeuring door de lokale overheden) 13 van de 17 Afrikaanse bestemmingen bedienen. In de VS zal New York JFK weer aangevlogen worden. Lees hier meer.

  De Lijn voert contactloze betaling in op Antwerpse trams

  Na eerdere lanceringen op de kusttram en de Gentse trams voorziet De Lijn vanaf maandag ook contactloze betaling op het Antwerpse tramnet. Als het pilootproject bij de trams positief geëvalueerd wordt, zal de vervoersmaatschappij contactloos betalen ook invoeren op het hele Vlaamse busnet. Op de trams staan zogenaamde cEMV (contactloze Europay Mastercard Visa)-terminals waar reizigers contactloos kunnen betalen met hun bank- of kredietkaart, smartphones met betaalfunctie of slimme horloge. Een ticket enkele rit kost 2,5 euro.

  Volgens Roger Kesteloot, directeur-generaal bij De Lijn, biedt de introductie van contactloos betalen heel wat voordelen. "Zeker voor occasionele reizigers is dit een handige oplossing. Daarnaast verliezen onze chauffeurs geen tijd meer tijdens de rit door de verkoop van vervoerbewijzen. Daardoor kunnen we zorgen voor een betere doorstroming en stiptere reistijden. Ten slotte kunnen we ook de risico's beperken die geldtransacties met zich meebrengen. Zowel op vlak van de financiële afhandeling als op vlak van hygiëne."
  • NB

  Verspreiden mensen die luid praten meer coronadeeltjes? Waarom het belangrijk is zicht te krijgen op ‘superverspreiders’

  Superverspreiders zijn bij het coronavirus waarschijnlijk belangrijker dan gedacht. En dat is eigenlijk goed nieuws. Na een renovatie en verplichte coronasluiting kon “Alte Scheune” na een jaar eindelijk weer de deuren openen. Maar lang duurde het feestje in de nieuwe “oude schuur” niet. Op de avond van de heropening raakten in het restaurant in de Duitse deelstaat Nedersaksen minstens 11 mensen besmet. Voor meer dan honderd betrokkenen geldt een verplichte thuisquarantaine. Lees hier meer (+).

  Parket Leuven opende al 2.076 dossiers voor inbreuken op maatregelen

  Het Leuvense parket heeft, sinds de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus werden ingevoerd, al 2.076 dossiers geopend voor inbreuken op die maatregelen. Het gaat om 1.828 dossiers waarin meerderjarigen betrokken zijn en waarin sprake is van in totaal 3.041 verdachten, en 248 dossiers waarin minderjarigen betrokken zijn, met in totaal 455 verdachten.

  Meerderjarige overtreders krijgen in principe eerst een minnelijke schikking voorgesteld. Die bedraagt 250 euro voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Als de minnelijke schikking niet betaald wordt, kan dat leiden tot dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Hetzelfde geldt bij recidive en bij uitzonderlijk flagrante overtredingen. Op 14 mei hield de Leuvense correctionele rechtbank een eerste themazitting, waarop 15 mensen zich moesten verantwoorden voor inbreuken op de coronamaatregelen. Het Leuvense parket eiste voor hen gevangenisstraffen tot 6 maanden, weliswaar met probatie-uitstel, en geldboetes tot 800 euro.

  Online petitie vraagt versoepeling voor grensbewoners

  Een online petitie met de vraag naar een versoepeling voor bewoners aan de Belgisch-Nederlandse grens heeft al meer dan 14.000 handtekeningen verzameld. De initiatiefnemers willen dat de versoepelingen in België ook aan de andere kant van de grens gelden. "Het gesloten houden van de grenzen heeft voor de mensen die in de grensregio wonen een enorme impact. Binnen de huidige omstandigheden is er geen enkele medische reden meer om de grenzen zo strikt gesloten te houden", klinkt het.

  De grenzen met de buurlanden zijn al een tijdje gesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. Na de recente versoepelingen van de coronamaatregelen weerklonk ook de vraag om grensverkeer weer mogelijk te maken voor familiebezoek. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet zondag weten ervan overtuigd te zijn dat de grenzen voor 8 juni kunnen opengaan voor bezoek aan familie in de buurlanden. Dinsdagavond krijgt de regering daarover een advies van de experten die de exit uit de coronamaatregelen voorbereiden (GEES).
  • NB

  Steven Van Gucht waarschuwt: “Voorzorgsmaatregelen zijn geen menukaart”

  Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat de geldende voorzorgsmaatregelen geen “menukaart” zijn waar men uit kan kiezen. “Het is niet zo dat u drie principes kan volgen en de andere twee niet omdat u dat beter uitkomt. Ze zijn allemaal belangrijk en we moeten ze alle vijf consequent toepassen. Het is een en-verhaal en geen of-verhaal”, besluit Van Gucht. Lees hier meer.

  Voortaan nog maar één persconferentie per week

  Het Crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid houden voortaan nog slechts één keer per week een persconferentie. Zo hebben ze vandaag aangekondigd. De epidemiologische cijfers zullen op vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt worden.
   

  Tijdens de piek van de epidemie was er dagelijks een persconferentie. Begin deze maand werden die virtuele persconferenties drie keer per week georganiseerd, maandag, woensdag en vrijdag. Aanleiding was de "gunstige evolutie van de gezondheidssituatie in België".

  Nu wordt het dus nog maar één keer per week. De eerst volgende persconferentie vindt daarom aanstaande vrijdag plaats.

  Dan toch geen nieuwe broeihaard van besmettingen in Sint-Truiden

  Viroloog Steven Van Gucht bracht vanmorgen duidelijkheid over de verontrustende stijging van het aantal nieuwe besmettingen in Sint-Truiden. Viroloog Marc Van Ranst afgelopen weekend nog van een “nieuwe broeihaard” in de Limburgse gemeente.

  Volgens Van Gucht is er echter geen sprake van een nieuwe heropflakkering van het virus in Sint-Truiden. “De voorbije weken was er een stijging van het aantal nieuwe besmettingen in Sint-Truiden van één tot drie per dag. Op 18, 19 en 20 mei waren er plots 37 nieuwe positieve gevallen. Toch werden er vanuit de huisartsen en het triagecentrum in Sint-Truiden geen bijzonderheden gemeld. We hebben die plotse stijging onderzocht en het blijkt een gevolg te zijn van de wijze van rapportering. Zo is die plotse stijging te verklaren door een combinatie van testen. In de cijfers zitten niet enkel de PCR-testen, die nieuwe actieve infecties aangeven, maar ook de serologische testen, die meestal oudere infecties aan het licht brengen. Er is dus geen sprake van een nieuwe opstoot van het virus in Sint-Truiden”, aldus Van Gucht.
  door Mediahuis administrator edited by Jef Van Hoofstat 5/25/2020 10:35:19 AM
  • NB

  Britse regering voert campagne stilletjes af

  De Britse regering laat momenteel alle berichten op sociale media verwijderen waarin mensen gevraagd wordt om thuis te blijven. Die beslissing komt er nadat Dominic Cummings, topadviseur van premier Boris Johnson, betrapt werd op overtreding van de lockdown-regels in het land. Lees hier meer (+).

  Akkoord tussen Lufthansa en Duitse regering over steunpakket

  Er is een akkoord tussen de Duitse regering en luchtvaartmaatschappij Lufthansa over een pakket aan steunmaatregelen. Lufthansa, de Duitse moedergroep van Brussels Airlines, zit omwille van de coronapandemie en het quasi volledig stilvallen van de luchtvaart in de slechte papieren. Het bedrijf en de staat onderhandelen al weken over steun. Vorige week raakte bekend dat de regeringscommissie die de steunmaatregelen voorbereidde, de laatste hand legde aan het officieel aanbod. Volgens de informatie die naar buiten was gekomen over de onderhandelingen, zou de Duitse overheid een reddingspakket ter waarde van 9 miljard euro voorstellen. In ruil daarvoor zou de Duitse staat 20 procent van de aandelen in handen krijgen.

  Instructeurs leren redders reanimeren met minimaal lichaamscontact

  In het Gentse recreatiedomein Blaarmeersen start vandaag een opleiding om redders te leren reanimeren met minimaal lichaamscontact. Watermaatschappij Farys, dat 25 zwembaden beheert waar zowat 150 redders een oogje in het zeil houden, organiseert de cursus. De redders leren reanimeren met minimaal lichaamscontact om te vermijden dat ze besmet worden met het coronavirus wanneer ze het leven van een drenkeling redden. Dat kan met behulp van onder meer handschoenen of een tussenstuk bij mond-op-mond-beademing.

  Fors minder verkeersdoden in Duitsland als gevolg van pandemie

  Het aantal verkeersdoden in Duitsland is vanwege de lockdownmaatregelen in maart gedaald tot het laagste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990. Bij ongevallen kwamen 158 personen om het leven, in maart 2019 waren dat er nog 234. In het algemeen overlijden in Duitsland maandelijks ruim tweehonderd weggebruikers. Het aantal ongevallen daalde in maart tot 166.000, 23 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook dat is het laagste aantal in dertig jaar.
  • NB

  Catherine mocht winkel niet binnen met dochtertjes door ‘coronaregels’: “Ze vroegen huilend of dat kwam omdat papa overleden was”

  Zaterdag is de Hasseltse Catherine Guisson de toegang ontzegd tot de Decathlon in Hasselt. Zij wilde er voor haar tweelingdochtertjes (9) elk een nieuwe fiets gaan kopen, maar volgens de winkel hadden er twéé ouders aanwezig moeten zijn. “Een foute interpretatie van de corona-veilgheidsmaatregelen”, aldus Catherine, wiens man eind vorig jaar overleed. De verontwaardigde moeder heeft klacht ingediend bij Unia. Lees hier meer (+).
Powered by ScribbleLive Content Marketing Software Platform

Meest Gelezen