Coronavirus Live

Opties

Font grootte
Gebruiker commentaar
Geluiden
Vertaal berichten en commentaren.

  Ook in Nederland dalen coronacijfers verder

  In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 470 coronapatiënten. Dat zijn er 21 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht.

  Op de afdelingen intensive zorgen liggen 173 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen kwamen sinds vrijdag 19 bedden vrij. Daar liggen nu 297 patiënten.

  Vrijdag zakte voor het eerst sinds 23 juli het aantal opgenomen patiënten onder de 500. Het aantal bezette bedden op de verpleegafdelingen is zelfs sinds 19 juli niet zo laag geweest.

  Ook het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder en verder. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 1.625 positieve tests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de vijftiende achtereenvolgende dag.

  Startdatum CST in Brussel onzeker: adviezen uitvoeringsordonnantie nog niet binnen

  De adviezen over de uitbreiding van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) die vrijdag aan het Brussels Parlement werden overgemaakt, slaan enkel op de bekrachtiging van het samenwerkingsakkoord. Daardoor lijkt de begindatum van 1 oktober in het Brussels Gewest onzeker. Het is immers nog wachten op de adviezen over de uitvoeringsordonnantie, zo blijkt uit verklaringen van het kabinet van minister van Gezondheid Alain Maron.
  Vrijdag werden de adviezen van de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit over het ontwerp van ordonnantie dat het samenwerkingsakkoord bekrachtigt, overgemaakt aan het Brussels Parlement. Daaruit bleek dat er geen onoverkomenlijke bezwaren waren. 
  Maar de adviezen van beide instanties over de uitvoeringsordonnantie zijn blijkbaar nog niet binnen, en daardoor lijkt het erg moeilijk dat de Brusselse regering tegen maandag 9 uur de definitieve tekst van de twee ontwerpordonnanties aan het Brussels Parlement kan overmaken. Dat is de voorwaarde opdat beide teksten op 30 september door het Parlement zouden kunnen worden goedgekeurd, de voorwaarde opdat de uitbreiding van het gebruik van het CST in het Brussels Gewest vanaf 1 oktober zou kunnen ingaan.
  Volgens het kabinet-Maron vindt er dit weekend nog overleg plaats met de andere regeringen over de opmerkingen van de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit over het samenwerkingsakkoord. Pas dan kan de regering die tekst goedkeuren. Maar het blijft dus nog wachten op de adviezen over de tweede tekst. Die moet ook nog door de Brusselse regering definitief worden goedgekeurd na eventuele aanpassingen. Of dat kan lukken voor maandag 9 uur is zeer de vraag.

  India gaat weer coronavaccins uitvoeren

  India zal in oktober opnieuw coronavaccins uitvoeren, na een exportverbod van zowat vijf maanden. Tegen het einde van oktober wil het 8 miljoen dosissen aan andere landen bezorgen, zo heeft het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd.
  India, dat met het Serum Institute of India de grootste vaccinfabrikant ter wereld herbergt, schortte de leveringen van coronavaccins in het voorjaar op. Het land werd geconfronteerd met een zware coronagolf en had de vaccins zelf nodig.
  Het aantal besmettingen met COVID-19 en het aantal overlijdens is intussen gedaald, en het vaccinatieprogramma werd versneld. Daarom kan het uitvoerverbod opgeheven worden. 
  De aankondiging is vooral van belang voor Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. India is de grootste leverancier van dat programma.

  Nog 210 Covid-patiënten op Intensieve Zorgen

  Er liggen in de Belgische ziekenhuizen nog 210 coronapatiënten die intensieve zorgen nodig hebben. Er zit weinig beweging in dat cijfer, zo blijkt uit gegevens van gezondheidsagentschap Sciensano.
  Het is van 2 september geleden dat er nog eens minder dan 200 mensen met Covid-19 op de diensten voor intensieve zorgen lagen. Daarna is het cijfer wat gestegen. De laatste dagen is de trend weer lichtjes dalend.
  Op het piekmoment in de tweede golf - begin november vorig jaar - hadden een tijdje meer dan 1.400 coronapatiënten tegelijk intensieve verzorging nodig. In de derde golf in april, lag de piek rond 940.
  Met de patiënten die niet op intensieve zorgen liggen erbij, worden momenteel 662 ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten. Tussen 18 en 24 september waren er dagelijks gemiddeld 52 nieuwe opnames, 13 procent minder dan in de zeven voorgaande dagen.
  Tussen 15 en 21 september werden dagelijks gemiddeld 2.020 nieuwe besmettingen met Sars-Cov-2 vastgesteld. Dat zijn er 1 procent meer dan in de voorgaande week. 
  In diezelfde periode stierven dagelijks gemiddeld 5,7 mensen aan het virus. Dat is een daling met 22 procent. Er zijn in België sinds het begin van de pandemie al 25.554 mensen gestorven aan Covid-19.

  Zoon van Braziliaanse president Jair Bolsonaro besmet met corona

  Eduardo Bolsonaro, zoon van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, heeft positief getest op COVID-19. Dat maakte hij vrijdag op Twitter bekend. Hij is het derde met COVID-19 besmette lid van de Braziliaanse delegatie bij de Algemene Vergadering van de VN in New York. Op Twitter zette de 37-jarige parlementariër vraagtekens bij de effectiviteit van vaccins.
  "We weten dat de vaccins sneller zijn ontwikkeld dan normaal", schreef Bolsonaro junior. "Ik kreeg de eerste dosis van het vaccin van Pfizer en heb toch COVID gekregen." Een ander lid van de Braziliaanse delegatie bij de VN, minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga, maakte dinsdag bekend besmet te zijn geraakt met het virus. Maandag was een jonge diplomaat uit dezelfde delegatie hem voorgegaan. Beiden waren gevaccineerd tegen COVID-19.
  Vader Jair Bolsonaro is niet gevaccineerd tegen COVID-19 en is tijdens zijn verblijf in New York vanwege de Algemene Vergadering van de VN meerdere keren zonder masker gezien. Sinds woensdag is hij terug in Brazilië, waar hij in quarantaine zit in de presidentiële residentie in Brasilia, omdat hij contact heeft gehad met minister Queiroga. Dit weekend ondergaat hij een nieuwe PCR-test. Bij een negatieve uitslag kan hij zijn normale activiteiten hervatten.

  Advies Raad van State over ontwerp uitbreiding CST aan Brussels Parlement overgemaakt

  Het advies van de Raad van State over de voorontwerpen van ordonnantie over de uitbreiding van het Covid Safe Ticket in het Brusselse Gewest is overgemaakt aan het Brussels Parlement. Zo is vrijdagavond vernomen.

  Coronacijfers in Brussel stabiliseren

  De epidemiologische situatie in Brussel stabiliseert, al blijven de coronacijfers nog steeds hoog. Dat blijkt vrijdag uit de meest recente stand van zaken van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

  De incidentie (d.w.z. het aantal besmettingen per 100.000 inwoners) in Brussel is lichtjes gezakt van 565 op 17 september tot 541 op 24 september. Vooral jongeren tot en met 19 jaar testten vaker positief in de hoofdstad. De positiviteitsratio bleef stabiel op 6,6. De R-waarde ligt op 0,95, wat betekent dat de epidemie aan kracht inboet.

  Ook het aantal ziekenhuisopnames zit in een dalende trend. Op 23 september lagen 203 Brusselaars in het ziekenhuis tegenover 217 een week eerder. Ook de bezetting op intensieve is gestabiliseerd, van 64 vorige week naar 60 nu. Wel stierven er afgelopen week meer mensen, 13 tegenover 8 vorige week.

  De vaccinatiegraad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft wel sputteren, met 67 procent van de volwassenen die minstens een dosis heeft gekregen en 64 procent die volledig is ingeënt. Vooral in de jongste leeftijdsgroep - 12- tot 17-jarigen - is er nog veel werk, met amper 32 procent die minstens een dosis heeft gekregen, 22 procent van de Brusselse 12- tot 17-jarigen is volledig gevaccineerd.

  Om de vaccinatiegraad verder op te krikken, geeft Brussel elke Brusselaar die zich voor 31 oktober laat vaccineren recht op een gratis PCR-test, zodat die, mits een negatieve test, meteen op restaurant of café kan gaan. Die gratis test is er zowel voor de eerste als tweede coronaspuit.

  Sint-Stevensschool in Sint-Pieters-Leeuw sluit de deuren na coronabesmettingen

  De lagere school Sint-Stevens in Negenmanneke, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw in Vlaams-Brabant, heeft vandaag/vrijdag haar deuren gesloten gehouden. De school kampt met enkele coronabesmettingen bij leerkrachten. Dat meldt burgemeester Jan Desmeth (N-VA).

  Vier van de 27 leerkrachten op de basisschool hebben positief getest op het coronavirus. Donderdagnamiddag is daarom beslist om de driehonderd leerlingen vrijdag niet naar school te laten komen. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid raadde de school aan om één dag te sluiten, omdat de leerkrachten zich in de leraarskamer mengen onder elkaar", legt Desmeth uit. 

  Alle leraren worden vrijdag door een mobiel team van UZ Leuven getest op het virus. De resultaten worden zaterdag verwacht. Dan zal beslist worden of de school maandag opnieuw de deuren opent. 

  Bij de leerlingen zijn er ook hier en daar besmettingen vastgesteld, maar is er geen sprake van een uitbraak.

  Ouders boos over formulier in bepaalde Franstalige Brusselse scholen

  De federatie van ouderverenigingen van het Franstalige officieel onderwijs (FAPEO) is niet te spreken over een formulier dat het ONE, de tegenhanger van Kind & Gezin, verspreid heeft in Brusselse scholen om de vaccinatiegraad bij de kinderen ouder van 12 jaar te verhogen. Daarin wordt de ouders gevraagd hun weigering voor vaccinatie te motiveren, waarmee de loutere informatieopdracht overschreden zou worden.

  De FAPEO spreekt in een brief aan minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) en haar collega Bénédicte Linard (Ecolo) - die de voogdij oer het ONE heeft - van een schending van de privacy en het onder druk zetten van de ouders. De federatie stelt zich ook vragen over de mate waarin ouders die de Franse taal niet machtig zijn, de communicatie begrijpen. 

  De FAPEO herinnert eraan dat de informatiecampagne in de Franstalige Brusselse scholen kinderen en ouders in staat moesten stellen een vrije keuze over vaccinatie te maken volgens het principe van de "geïnformeerde instemming".
  • NB

  Huisartsenvereniging Domus Medica roept op tot grondige herziening teststrategie

  Huisartsenvereniging Domus Medica roept vrijdag op tot een grondige herziening van de teststrategie. Volgens de huisartsenvereniging schiet de huidige teststrategie zijn doel voorbij, wat onder meer resulteert in het feit dat kinderen onder de twaalf jaar vaker getest worden dan volwassenen. Domus Medica vraagt onder meer om voortaan jonge kinderen niet langer te testen en ook gevaccineerden enkel nog te testen bij een klinische indicatie. LEES MEER.
   

  Na 561 dagen schrapt Noorwegen laatste coronamaatregelen

  Vanaf zaterdag klokslag 16.00 uur kunnen de Noren opnieuw de draad van hun oude leven oppikken. Op dat tijdstip worden quasi alle resterende coronamaatregelen geschrapt, zo maakt aftredend premier Erna Solberg vrijdag bekend. Enkel de verplichting om in isolatie te gaan bij een positieve coronatest, blijft nog overeind.

  Zaterdag gaan onder meer de afstandsregels en de beperkingen op de capaciteit van de horeca, evenementen en bijeenkomsten op de schop. Ook de strenge inreismaatregelen gaan gradueel overboord. "Nu is de tijd gekomen om terug te keren naar het normale leven", verklaarde premier Solberg na 561 dagen met coronamaatregelen.

  In het Scandinavische land gaan de coronacijfers de goede kant op. Bovendien is volgens het Noorse gezondheidsinstituut FHI 84 procent van alle volwassen Noren volledig ingeënt. Toch is de pandemie nog niet voorbij, waarschuwde de Noorse premier. "Het coronavirus zal nog jaren onder ons blijven", verklaarde ze. Premier Solberg sluit dan ook niet uit dat er bij een exponentiële verspreiding van een nieuwe variant opnieuw coronamaatregelen genomen zullen worden.

  Voorzitter extreemrechtse Oostenrijkse partij bewijst dat hij niet stiekem gevaccineerd is

  Herbert Kickl, de voorzitter van de extreemrechtse Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ), heeft vrijdag op de Oostenrijkse televisie een medisch attest bovengehaald dat bewijst dat hij geen antilichamen heeft voor COVID-19. Daarmee wil hij de geruchten ontkrachten dat hij "stiekem gevaccineerd zou zijn". Hij noemt het "een frontale aanval op zijn geloofwaardigheid".
  Volgens Kickl had een politieke tegenstander het gerucht verspreid dat hij een coronavaccin had gekregen, in tegenstelling tot wat hij de afgelopen maanden publiekelijk had verkondigd. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken diende daarop een klacht in. Om zijn gelijk te bewijzen aan de kiezer verspreidde Kickl een video waarin te zien is hoe bij hem een bloedtest wordt afgenomen. Daarna verklaart een arts dat er geen antilichamen gevonden zijn. De pers ontving een kopie van de laboresultaten. 
  "Ik strijd tegen het kastenstelsel dat door het coronavirus in Oostenrijk werd geïntroduceerd", zegt Kickl. "Aan de top staan momenteel gevaccineerden, die de niet-gevaccineerden domineren en hen van hun vrijheden beroven." Oostenrijk verscherpt geleidelijk de coronapas, die in het voorjaar werd ingevoerd. Vanaf oktober kunnen alleen gevaccineerden en personen die recentelijk van het virus genazen, stadions en grote zalen in de hoofdstad betreden. Niet-gevaccineerden wordt zelfs met een negatieve coronatest de toegang ontzegd. 
  Oostenrijk, een van de rijkste landen ter wereld, hinkt met een vaccinatiegraad van 60,1 procent achterop. De conservatieve bondskanselier  Sebastian Kurz wijt dit aan samenzweringstheorieën en antivaxxers. In de Europese Unie bedraagt de vaccinatiegraad gemiddeld 63,4 procent, met Portugal als koploper met 83,4 procent. Bulgarije is de slechtste leerling van de klas met 18,8 procent.

  Recordaantal dagelijkse coronaoverlijdens in Rusland: 828 doden op één dag

  Rusland heeft vrijdag een nieuw recordaantal van dagelijkse overlijdens aan de gevolgen van COVID-19 opgetekend. Volgens het crisiscentrum van de Russische regering zijn 828 mensen de laatste 24 uur overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.
  Voor de vierde dag op rij overlijden er meer dan 800 mensen op 24 uur tijd aan het coronavirus. Het vorige recordaantal dagelijkse overlijdens, namelijk 820 overlijdens per dag, werd op 26 augustus 2021 en 23 september 2021 bereikt. Rusland wordt van alle landen in Europa het zwaarst door de coronapandemie getroffen. Sinds het begin van de pandemie overleden al 202.273 mensen er aan COVID-19. Dat klopt als je er net als de Russische regering de strakke definitie van een coronaoverlijden op nahoudt. Het Russische statistiekbureau Rosstat handteert echter een ruimere definitie en meldde eind juli al meer dan 350.000 sterfgevallen. Rusland telt ongeveer 146 miljoen inwoners.
  Een golf van de deltavariant van het coronavirus overspoelt Rusland sinds het begin van de zomer. Vrijdag telde het land maar liefst 21.379 nieuwe coronabesmettingen. De futloze vaccinatiecampagne komt maar niet op snelheid: slechts 28 procent van de Russen zou al volledig gevaccineerd zijn. En om de economie in stand te houden neemt de Russische overheid amper beperkende coronamaatregelen. 
  De hoofdstad Moskou gaf deze week toe met een tweede uitbraak van de deltavariant te worden geconfronteerd, na een eerste tijdens de zomermaanden. Het aantal coronabesmettingen steeg er met 24 proent op een week tijd, het aantal ziekenhuisopnames met vijftien procent.

  WHO beveelt antilichamen Regeneron aan bij risicopatiënten


  De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt voortaan in specifieke gevallen een behandeling met de antilichamencocktail van farmabedrijven Regeneron en Roche aan tegen Covid-19. Het gaat om het middel dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump kreeg toen hij vorig jaar een coronabesmetting opliep.

  Volgens een WHO-advies dat in het medische tijdschrift British Medical Journal is verschenen, is de behandeling aanbevolen voor bepaalde patiënten die een hoog risico lopen om opgenomen te worden in het ziekenhuis, zoals ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Ook patiënten die ernstig ziek zijn en die zelf geen reactie met antistoffen opbouwen, kunnen erbij gebaat zijn. Voor andere categorieën patiënten zou de behandeling weinig verschil maken.

  In een afzonderlijke communicatie zegt de WHO dat de internationale organisatie Unitaid onderhandelt met farmabedrijf Roche over lagere prijzen en een eerlijke distributie van de behandeling. De Wereldgezondheidsorganisatie hoopt dat uiteindelijk ook andere producenten de antilichamencocktail zullen kunnen maken.

  Technologiebedrijven tevreden met verlenging tijdelijke werkloosheid


  Technologiefederatie Agoria reageert tevreden op het akkoord binnen de federale regering over de verlenging van een aantal coronasteunmaatregelen, in het bijzonder van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. 
  Volgens de sector zijn er immers nog heel wat activiteiten en ondernemingen die zwaar worden getroffen door de coronacrisis. Het gaat bijvoorbeeld om onderhoud, reparatie en bouw van vliegtuigen of activiteiten gerelateerd aan toerisme zoals de vervaardiging van autobussen en touringcars of de productie van reiskoffers. Dergelijke bedrijven zullen de komende maanden nood hebben aan steunmaatregelen. "Met de beslissing van vandaag krijgen deze activiteiten en ondernemingen de verdere ruimte tot volledig herstel", zegt Agoria-CEO Bart Steukers. Ook voor bedrijven die worden geconfronteerd met onvoorziene toeleveringsbreuken was de verlenging van de steunmaatregelen een noodzaak, zegt Agoria.
  • NB

  Dan toch federaal akkoord bereikt over coronasteunmaatregelen: nog 90 miljoen tot eind dit jaar

  Het kernkabinet van de federale regering is het donderdag eens geraakt over de gerichte verlenging van een aantal corona-steunmaatregelen. Dat meldt het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). Het gaat om een laatste verlenging, die zal gelden tot eind dit jaar. De steun wordt ondertussen wel al fel afgebouwd.

  Het systeem van tijdelijke werkloosheid wordt voor iedereen verlengd tot eind dit jaar, zelfstandigen die met een omzetdaling kampen van 65 procent krijgen tot 31 december nog altijd een overbruggingsrecht, de NMBS krijgt nog extra financiering, het btw-tarief voor hydroalcoholische gels en mondmaskers blijft nog op 6 procent en er komt een maandelijkse premie van 25 euro voor leefloners, mensen met een inkomensgarantie voor ouderen of een invaliditeitstoeslag.

  Vilvoorde houdt vast aan mondmasker in middelbare scholen na 1 oktober

  Ondanks dat de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober vervalt in het Vlaams secundair onderwijs, houdt Vilvoorde vast aan de verplichting. Dat zegt burgemeester Hans Bonte. 

  Concreet zullen leerlingen in het secundair onderwijs in Vilvoorde ook na 1 oktober een mondmasker moeten dragen, ook als ze neerzitten. "Helaas is het bittere noodzaak. De vaccinatie is te laag in onze middelbare scholen. In sommige scholen is minder dan de helft van de leerlingen gevaccineerd".

  Bonte nam die beslissing na overleg met de scholen. Die zijn trouwens ook vragende partij voor de toepassing van het covid safe ticket, bijvoorbeeld voor (meerdaagse) uitstappen. Volgens Bonte ligt de vaccinatiegraad het laagst bij Brusselse kinderen die in Vilvoorde school lopen.

  Portugal schrapt leeuwendeel resterende coronamaatregelen op 1 oktober

  Portugal, dat een van de hoogste vaccinatiepercentages ter wereld kan voorleggen, schrapt vanaf 1 oktober bijna alle resterende coronamaatregelen. Dat heeft de Portugese regering donderdag aangekondigd. "We zijn in staat om naar de derde en laatste fase van de terugkeer naar de normaliteit te gaan", verklaarde premier Antonio Costa.

  Vanaf 1 oktober zullen bars en discotheken na anderhalf jaar gedwongen sluiting hun deuren opnieuw mogen opengooien voor mensen die een coronapas kunnen voorleggen. Voorts wordt het vertonen van de pas niet langer verplicht in een hotel of voor een maaltijd binnen in een restaurant. De maximale capaciteit in winkels, cafés en cultuurzalen wordt ook geschrapt, maar het mondmasker blijft wel verplicht in binnenruimtes.

  EMA verwacht begin oktober oordeel over boosterprik Pfizer-vaccin

  Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) komt waarschijnlijk begin oktober met een oordeel over een zogenoemde boosterprik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat heeft de organisatie donderdag gezegd.

  Als het licht op groen wordt gezet, zullen gezonde mensen boven de 16 jaar die derde prik ongeveer zes maanden na hun tweede prik kunnen krijgen. Mogelijk zakt de bescherming tegen het coronavirus rond die tijd wat weg. De extra inenting moet het afweersysteem een nieuwe boost geven. Voor de groep 12- tot 16-jarigen werd nog geen aanvraag ingediend voor een boosterdosis.

  België besliste al om mensen met een verminderde immuniteit een derde prik te geven, en ook bewoners van woonzorgcentra zullen binnenkort een boosterdosis toegediend krijgen.
  • NB

  Tweeëndertig gevaccineerde senioren uit Limburg besmet na busreis naar Blankenberge

  Na een busreis naar Blankenberge zijn 32 van de 49 gevaccineerde busreizigers uit Limburg toch besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt TV Limburg en het nieuws wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid aan Belga bevestigd. Het gaat om Limburgse senioren afkomstig uit de hele provincie. LEES MEER

  Kort geding tegen coronapas in Nederland

  In Nederland hebben advocaten uit Breda juridische stappen gezet tegen de invoering van de coronapas. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. De rechtbank in Den Haag buigt zich dinsdag om 13.00 uur over de zaak.

  Advocaat Bart Maes, een van de eisers, noemt de invoering van de coronapas in een LinkedIn-bericht onwettig, strafbaar en discriminerend. De maatregel zou volgens zijn kantoor onder meer in strijd zijn met de grondwet en veel internationale verdragen.

  Op zaterdag 25 september treden in Nederland nieuwe coronaregels in werking. De verplichte 1,5 meter afstand vervalt, maar vanaf die dag moet iedereen van 13 jaar of ouder die bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop wil, een coronatoegangsbewijs laten zien. Die kan men krijgen bij volledige vaccinatie, doorgemaakt herstel na een besmetting of een negatieve testuitslag.

  Derde prik in Vlaamse woonzorgcentra vanaf 4 oktober

  De Vlaamse woonzorgcentra starten in principe in de week van 4 oktober met het toedienen van de derde coronaprik bij hun bewoners. Wanneer het vaccinatiecentrum nog vaccins ter beschikking heeft, is het niet uitgesloten dat er plaatselijk al vroeger gestart wordt. Dat is te horen bij Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

  Gisteren/woensdag hebben de ministers van Volksgezondheid het licht op groen gezet voor het toedienen van een derde prik bij bewoners van woonzorgcenra. Die extra prik moet helpen om hun weerstand tegen het virus verder te versterken.

  De woonzorgcentra en de vaccinatiecentra bekijken volgende week hoe een en ander praktisch zal geregeld worden. In tegenstelling tot de eerste periode zal de bevoorrading van de vaccins niet gebeuren via de HUB-ziekenhuizen, maar via de vaccinatiecentra. 

  Volgens het kabinet van Vlaams minister Beke zijn de eerste bijkomende vaccinaties gepland vanaf 4 oktober, al is het niet uigesloten dat er hier en daar al vroeger gestart wordt, met name op plaatsen waar de vaccinatiecentra nog vaccins ter beschikking hebben.

  Spaanse economie herstelde trager dan verwacht van coronacrisis

  De Spaanse economie is in het tweede kwartaal veel trager gegroeid dan eerder werd aangenomen. Het Spaanse statistiekbureau INE stelde de groei voor die periode bij naar 1,1 procent, terwijl dat bij een eerste raming nog 2,8 procent was. Ook de krimp in het eerste kwartaal was iets sterker dan eerder gemeld, liet het statistiekbureau weten.

  Huishoudens gaven weer meer uit nadat de coronamaatregelen grotendeels werden afgeschaft. De statistici hadden echter op een veel sterkere toename gerekend.

  Het Spaanse ministerie van Economische Zaken noemde de herziening buitengewoon, maar verwees naar de grote onzekerheid waardoor voorspellen moeilijk is. Desondanks rekent Madrid er nog op dat de Spaanse economie aan het einde van dit jaar op het niveau van voor de crisis is.

  Kamer buigt zich donderdag in plenaire over rapport van coronacommissie

  De Kamer zal zich donderdag in de plenaire vergadering buigen over het rapport en de 134 aanbevelingen van de speciale commissie over de aanpak van de coronacrisis. De bijzondere commissie werd op 2 juli 2020 opgestart met als doel de aanpak van de COVID-19-epidemie door België te onderzoeken.

  Nog altijd geen akkoord over verlenging coronasteunmaatregelen

  De federale regering is het nog altijd niet eens over de verlenging van de coronasteunmaatregelen. Dat is vernomen in regeringskringen. De onderhandelingen duurden tot vroeg donderdagochtend, maar leverden voorlopig geen akkoord op.
  • NB

  Chronisch zieken zagen door pandemie minder artsen

  Veel chronisch zieken stelden tijdens de coronacrisis artsenbezoeken en ziekenhuisopnames uit. Dat blijkt donderdag uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
  • NB

  VSOA: "Geen goed moment om mondmaskerplicht te laten wegvallen"

  Het is geen goed moment om de mondmaskerplicht in het secundair onderwijs te laten wegvallen. Dat zegt de vakbond VSOA Onderwijs donderdagochtend. "Veiligheid voor het onderwijspersoneel is voor ons van groot belang", benadrukt ondervoorzitter Koen De Backer.
  • BREAKING

  Lichte afname ziekenhuisopnames, aantal overlijdens daalt sterker


  Van 16 tot 22 september werden elke dag gemiddeld 56,7 personen opgenomen in Belgische ziekenhuizen met Covid-19, wat een daling is met 3 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. In totaal liggen nu volgens de meest recente cijfers 689 mensen in het ziekenhuis (+1 procent), van wie er 217 intensieve zorgen nodig hebben (+1 procent). Dat blijkt donderdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
  Tussen 13 en 19 september werden dagelijks gemiddeld 2.057 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 5 procent in vergelijking met de week voordien. Maar er werden in diezelfde periode ook meer tests afgenomen: gemiddeld zo'n 47.213 per dag (+11 procent). De positiviteitsratio is dan ook licht gedaald naar 4,8 procent.
  In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 1.229.236 besmettingen geregistreerd. Het reproductiegetal staat volgens het dashboard van Sciensano op 0,94, wat betekent dat de epidemie licht aan kracht afneemt.

   
  Nog tussen 13 en 19 september overleden dagelijks gemiddeld 6 mensen aan Covid-19, een daling met 19 procent in vergelijking met de week voordien. De dodentol komt in ons land inmiddels uit op 25.533 Covid-19-overlijdens.
  Intussen heeft 74 procent van de totale bevolking een eerste dosis van een coronavaccin gekregen, zo'n 72 procent is volledig gevaccineerd.

  VS keuren derde prik met Pfizer-vaccin goed voor 65-plussers en risicopersonen


  De Verenigde Staten hebben woensdag groen licht gegeven voor de toediening van een derde prik met het Pfizer-vaccin voor 65-plussers en personen die een verhoogd risico lopen op Covid-19. Dat heeft de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA bekendgemaakt.
  De boosterdosis kan vanaf zes maanden na de tweede injectie worden toegediend. Komen in aanmerking: personen ouder dan 65 jaar alsook mensen die een "hoog risico" lopen om een ernstige vorm van de ziekte te ontwikkelen of "die door frequente blootstelling" aan het virus een "hoog risico op ernstige complicaties" lopen, luidt het in een verklaring.

  België schenkt vaccins aan Oeganda


  Ons land schenkt ruim 150.000 vaccins aan Oeganda. De vaccins van AstraZeneca moeten er de vaccinatiecampagne voor leerkrachten mee opvoeren en zo bijdragen aan de heropening van de scholen - die bijna 18 maanden volledig gesloten zijn geweest - voor de meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten. "Elk kind naar school, overal ter wereld. Dat wil ik nastreven", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir '(Vooruit).

  Het is niet de eerste schenking van coronavaccins die ons land doet. Tot vandaag heeft België 2 miljoen vaccins toegewezen om ze te verdelen. Bijna een miljoen doses zijn reeds geleverd aan derde landen, waarvan meer dan 70 procent Afrikaanse landen. Ditmaal kwam het verzoek van de Oegandese regering. De 153.900 dosissen zijn woensdagavond in Kampala aangekomen.

  Naast deze bilaterale donatie aan Oeganda, zal ons land tegen eind dit jaar 4 miljoen dosissen heroriënteren naar derde landen. België doet daarvoor voornamelijk een beroep op het wereldwijde COVAX-mechanisme. De focus van ons land zal bij komende leveringen op Afrika liggen. Slechts 2 procent van de hele Afrikaanse bevolking is gevaccineerd. "Dit virus heeft geen grenzen. Internationale solidariteit én samenwerking is de enige manier om uit deze gezondheidscrisis te geraken. We zullen pas veilig zijn, als iedereen veilig is", zegt minister Kitir.

  Onderhandelingen federale regering over verlenging steunmaatregelen nog steeds aan de gang


  De federale regering zat woensdagavond rond 23 uur nog altijd samen voor onderhandelingen over de verlenging van de coronasteunmaatregelen. Dat is uit verschillende bronnen vernomen. De besprekingen zullen naar alle verwachting tot diep in de nacht duren.


  De coronasteunmaatregelen zouden normaal gezien eind september aflopen. Verschillende stemmen pleitten eerder echter al voor een verlenging, maar een akkoord hierover binnen de Vivaldi-coalitie blijft voorlopig uit. De maatregelen waarvan sprake zijn het overbruggingsrecht, de tijdelijke werkloosheid, de tijdelijke bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringenen en de covid-premie van 50 euro voor mensen met een sociale bijstandsuitkering. 
  • NB

  De mondmaskerplicht vervalt vanaf 1 oktober in het secundair onderwijs in Vlaanderen

  De mondmaskerplicht vervalt vanaf 1 oktober ook in het secundair onderwijs in Vlaanderen. Dat communiceert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag na afloop van het onderwijsoverleg. LEES MEER.

  Mondmasker mag vanaf 4 oktober uit in basisscholen in bepaalde Franse departementen

  Het dragen van een mondmasker in lagere scholen zal vanaf 4 oktober niet langer verplicht zijn in Franse departementen die niet te zwaar getroffen zijn door corona. Dat heeft de regering in Frankrijk woensdag bekendgemaakt.

  De mondmaskerplicht wordt opgeheven in departementen waar dagelijks minder dan 50 besmettingen zijn per 100.000 inwoners. Momenteel is dat in 41 van de 101 departementen het geval. Bovendien dalen de coronacijfers dagelijks in Frankrijk, meldt een regeringswoordvoerder. Die benadrukte dat "voorzichtigheid geboden" is, maar dat het niet nodig is om de jongste kinderen mondmaskers te laten dragen.

  Enkele onderwijsvakbonden noemen de beslissing overhaast. "Het gaat om kinderen die niet gevaccineerd zijn. Het mondmasker is het enige wapen dat de lagere scholen hebben", zegt Guislaine David, algemeen secretaris van Snuipp, de belangrijkste vakbond voor het basisonderwijs. "Het lijkt dus onverstandig om het mondmasker af te schaffen, zeker omdat de besmettingsgraad bij kinderen van deze leeftijd het hoogst is."
  • NB

  Frank Vandenbroucke (Vooruit): “Coronasteunmaatregelen selectiever laten bestaan tot eind dit jaar” 

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft woensdag een tipje van de sluier gelicht over wat op tafel ligt van de ministerraad wat betreft de verlenging van de coronasteunmaatregelen. "De oriëntatie is dat we die maatregelen voor een stuk selectiever laten bestaan tot eind dit jaar (?) met een bijzonder systeem voor tijdelijke werkloosheid voor werknemers", zei Vandenbroucke, die benadrukte een en ander evenwel nog niet is afgeklopt. LEES MEER.

  QR-code coronapas Franse president Macron gelekt, verdachten geïdentificeerd

  Sinds enkele dagen circuleert de QR-code van de coronapas van de Franse president Emmanuel Macron op sociale media. De Franse ziekteverzekeringskas (CNAM) heeft de verpleegkundigen die de code al dan niet per ongeluk hebben verspreid, woensdag kunnen identificeren. "Het gaat om een deontologische fout, waarover de Orde der artsen zich zal buigen", verklaarde regeringswoordvoerder Gabriel Attal. "Er is dus geen sprake van een technische fout in het systeem die geleid zou hebben tot een lek van de QR-code."

  In Frankrijk hebben alle gezondheidsmedewerkers toegang tot een centrale databank waar de gegevens over de vaccinatiestatus worden bijgehouden. Daardoor konden Fransen bijvoorbeeld hun eerste prik ergens halen en de tweede op een andere plaats laten zetten. Afgelopen week deed ook de QR-code van de Franse premier Jean Castex al de ronde. Via internet waren personen erin geslaagd de code van een persfoto te scannen waarop de premier zijn coronapas toonde bij het binnengaan van een openbare plaats. Beide QR-codes zijn ondertussen aangepast. De gelekte codes zullen worden gedeactiveerd.

  Gebruik Covid Safe Ticket uitgebreid naar volledige grondgebied provincie Luik

  Het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) bij grote evenementen wordt uitgebreid naar de volledige provincie Luik. Dat hebben meerdere burgemeesters woensdag bevestigd aan Belga, na afloop van een vergadering met gouverneur Hervé Jamar.

  Dinsdag zetten de 24 burgemeesters van het arrondissement Luik al het licht op groen. Op de vergadering woensdag werd nu beslist om het verplichte gebruik van het CST uit te breiden naar alle grote evenementen in de provincie. De precieze modaliteiten worden later nog gecommuniceerd.

  De provincie neemt die maatregel nu de epidemiologische situatie er verslechtert. Zaterdag tekende Jamar al een politiebesluit waardoor alle huidige coronaregels van kracht zullen blijven. Daardoor zal het mondmasker er ook na 1 oktober verplicht blijven in de winkels en horeca. Ook op evenementen blijft het verplicht, behalve daar waar gebruik wordt gemaakt van het Covid Safe Ticket.

  Antwerpen opent eerste "lokaal vaccinatiepunt" voor wie nog geen eerste prik kreeg

  In het ziekenhuis ZNA Sint-Erasmus in Antwerpen is woensdag het eerste van een reeks lokale vaccinatiepunten geopend die binnenkort het vaccinatiedorp op Spoor Oost moeten vervangen. Op Spoor Oost worden tot de sluiting op 30 september enkel nog de eenmalige vaccinaties met het Johnson & Johnson-vaccin gegeven en de tweede en derde vaccinaties verder afgewerkt.

  In de lokale vaccinatiepunten kunnen inwoners uit Antwerpen, Borsbeek, Wommelgem, Stabroek of Schoten terecht als ze ouder dan 12 jaar zijn en nog geen eerste prik met een coronavaccin lieten zetten.

  In ZNA Sint-Erasmus kan dat elke woensdagnamiddag. Volgende week opent in ZNA Stuivenberg een tweede vaccinatiepunt, over de andere locaties wordt later nog gecommuniceerd. Burgers kunnen vooraf een afspraak maken door te bellen naar de lokale corona-infolijn (03 435 95 55).

  Daarnaast blijven voor de "meest kwetsbare" inwoners van Antwerpen, Borsbeek, Wommelgem, Stabroek en Schoten nog vaccinatiemomenten georganiseerd worden in wijken, zonder afspraak. Dat zal onder meer nog gebeuren in de wijken Kiel, Luchtbal en Linkeroever.

  Zorgkoepels tevreden over beslissing derde prik rusthuisbewoners

  Sectororganisatie Zorgnet-Icuro en de federatie van private zorgondernemers Vlozo zijn tevreden dat de ministers van Volksgezondheid groen licht geven voor een derde vaccinatie voor bewoners van woonzorgcentra. De zorgkoepels wijzen er wel op dat de derde prik alleen niet zal volstaan om rusthuisbewoners volledig te beschermen tegen een nieuwe uitbraak. Volgens Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder bij Zorgnet-Icuro, komt de beslissing net op tijd. "We zien nu besmettingen bij ouderen die dubbel gevaccineerd zijn. Dat kan komen omdat de vaccinatie niet is aangeslagen, of omdat de immuniteit ondertussen weer gezakt is. Een derde prik kan daarbij helpen. In ieder geval werkt het vaccin: we zien veel minder uitbraken in woonzorgcentra."

  Cloet pleit ervoor om op termijn te kijken naar alle oudere mensen voor een derde prik. "Op dit moment worden vooral jongere mensen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Op het moment dat we opnieuw meer 75-plussers binnenkrijgen, moeten we ingrijpen." Ook het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk Vlozo, dat private zorgondernemers vertegenwoordigt, is blij met de beslissing. "Nu is het moment om onze kwetsbare bewoners te beschermen. Deze beslissing zal er hopelijk voor zorgen dat het virus na 19 maanden geen slag meer haalt in onze woonzorgcentra", zegt gedelegeerd bestuurder Johan Staes. 

  Netwerken tegen armoede en vakbonden dringen aan op verlenging covid-steunmaatregelen

  Het Belgisch Minimum Inkomen Netwerk (BMIN), dat bestaat uit de netwerken armoedebestrijding, vakbonden, mutualiteiten, andere middenveldorganisaties en academici, roept de federale regering op om de covid-steunmaatregelen te verlengen na 30 september. "Het is moeilijk te begrijpen dat vanaf oktober het inkomen van de meest kwetsbaren in onze samenleving met 50 euro verminderd zou worden", klinkt het in een woensdag gepubliceerd opiniestuk.

  Bianca Debaets (CD&V) ziet verplichte vaccinatie in Brussel als "enige uitweg"

  Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) pleit voor een verplichte vaccinatie in het Brussels gewest. "Dat is de enige uitweg", verklaarde ze woensdag tijdens de plenaire vergadering van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De huidige aanpak heeft volgens Debaets zelfs aangetoond dat er verdeeldheid is binnen de Brusselse regering.

  VS willen nog eens 500 miljoen vaccindoses doneren aan arme landen

  De Verenigde Staten willen nog eens 500 miljoen vaccindoses doneren aan armere landen in de strijd tegen het coronavirus. Dat zal president Joe Biden later op de dag tijdens een virtuele coronatop bekendmaken, meldt een regeringsfunctionaris. De doses van Pfizer/BioNtech zullen in de VS geproduceerd worden. Volgens de bron zijn er geen voorwaarden verbonden aan deze schenking.
  "We bewijzen dat men niet enkel voor zichzelf moet zorgen, maar ook anderen moet helpen", klinkt het. De VS kondigden in juni al aan dat ze 500 miljoen dosissen willen doneren. De nieuwe 500 miljoen komen daar bovenop. De VS zullen de vaccins tegen kostprijs aankopen en via het internationale Covax-mechanisme verdelen.
  • NB

  Quarantaineregels voor kinderen onder 12 jaar versoepelen

  De regels rond quarantaine voor kinderen onder twaalf jaar in het onderwijs zullen versoepelen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist.  Een klas zal minder snel in quarantaine moeten en ook de testregels veranderen.

  Lees hier meer. 

  Acht op de tien Vlamingen hebben minstens één coronaprik gekregen

  Acht op de tien Vlamingen hebben minstens een eerste coronaprik gekregen. Dat blijkt woensdag op de website laatjevaccineren.be van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
  Exact 5.324.747 Vlamingen hadden tot en met 21 september minstens een eerste coronaprik gekregen. Dat komt overeen met 80,03 procent van de volledige bevolking. De grote meerderheid (78,35 procent) is reeds volledig ingeënt. Nog 112.373 Vlamingen (1,69 procent) wachten op een tweede prik.

  Verlenging van akkoord met Luxemburg rond telewerk grensarbeiders

  De Belgisch-Luxemburgse overeenkomst rond grensarbeiders die door de coronapandemie gedwongen zijn om te telewerken is met drie maanden verlengd, meer bepaald tot het einde van het jaar. Dat heeft de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna woensdag bekendgemaakt. Het bericht is bij Belga bevestigd door het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

  Ministers van Volksgezondheid zetten licht op groen voor derde prik rusthuisbewoners

  De ministers van Volksgezondheid van het land hebben woensdag op hun Interministeriële Conferentie (IMC) het licht op groen gezet voor de toediening van een derde coronaprik voor alle rusthuisbewoners. Dat werd vernomen bij Waals minister Christie Morreale.
  Over een eventuele derde prik voor alle ouderen is nog geen beslissing genomen. Daarover wordt zaterdag verder vergaderd.

  Steunfonds LIVE2020 maakt opnieuw 200.000 euro vrij voor ondersteuning livemuzieksector

  LIVE2020, het solidariteitsfonds voor en door de livemuzieksector, maakt opnieuw 200.000 euro vrij voor een nieuwe steunronde om de sector er bovenop te helpen. De livemuzieksector is ondertussen wel opnieuw heropgestart, maar dat betekent niet dat de financiële problemen van de baan zijn, klinkt het. Organisaties en artiesten kunnen tot 14 oktober een aanvraag indienen, zo meldt LIVE2020 woensdag in een persbericht.
  Het steunfonds, dat in juni 2020 boven de doopvont werd gehouden, keerde tot nog toe al meer dan 500.000 euro uit. In de nieuwe oproep mikt LIVE2020 vooral op relance-initiatieven voor het lokale circuit en lokale professionele muziekorganisaties. Ook beloftevolle artiesten kunnen een aanvraag indienen.
  De beoordeling van de dossiers zal gebeuren door een onafhankelijke jury. In totaal kunnen maximaal 80 dossiers worden goedgekeurd, telkens voor een maximaal bedrag van 2.500 euro.

  Braziliaanse minister van Volksgezondheid test postief tijdens Algemene Vergadering VN

  Marcelo Quiroga, de minister van Volksgezondheid van Brazilië, teste dinsdag postief nadat zijn president gesproken had tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. 
  De minister kreeg in januari zijn eerste prik van een coronavaccin. 
  De andere leden van de Braziliaanse delegatie testten negatief.
  President Bolsonaro sprak dinsdag tijdens de Algemene Vergadering waarmee hij de eis dat alle aanwezigen gevaccineerd moesten zijn aan zijn laars lapt. De Braziliaanse president liet al vaker merken dat hij de coronacrisis niet al te ernstig neemt en zei dat gevaccineerd worden een persoonlijke keuze is. 
  • NB

  Hoge Gezondheidsraad: ‘Wederzijdse invloed tussen COVID-19 en milieuomgeving’

  COVID-19 en de manier waarop landen de overdracht ervan beperken hebben een belangrijke impact op het milieu. Ook omgekeerd heeft de milieuomgeving een impact op de besmettingsgraad, aldus een rapport van de Hoge Gezondheidsraad. “De huidige situatie toont aan hoe menselijke, dierlijke en planetaire gezondheid intens met elkaar verweven zijn.” De raad adviseert om milieu- en gezondheidsgegevens structureel te integreren in het monitoring- en waarschuwingssysteem ter voorbereiding van toekomstige virale uitbraken.
  • BREAKING

  Aantal coronapatiënten in ziekenhuis zakt opnieuw onder de 700


  Van 15 tot 21 september werden elke dag gemiddeld 57,3 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, wat een daling is met 3 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. In totaal liggen nu volgens de meest recente cijfers 684 mensen in het ziekenhuis (-2 procent), van wie er 214 intensieve zorgen nodig hebben (-2 procent). Dat blijkt woensdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

  Tussen 12 en 18 september werden dagelijks gemiddeld 2.060 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 5 procent in vergelijking met de week voordien. Maar er werden in diezelfde periode ook meer tests afgenomen: gemiddeld zo'n 47.197 per dag (+12 procent). De positiviteitsratio is dan ook licht gedaald naar 4,8 procent.
  In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 1.226.682 besmettingen geregistreerd. Het reproductiegetal staat volgens het dashboard van Sciensano op 0,94, wat betekent dat de epidemie licht in kracht afneemt.
  In de week van 12 tot 18 september overleden dagelijks gemiddeld zo'n 6,1 mensen aan Covid-19, een daling met 17 procent. De dodentol komt in ons land inmiddels uit op 25.524 Covid-19-overlijdens.
  Intussen heeft 74 procent van de totale bevolking een eerste dosis van een coronavaccin gekregen, zo'n 72 procent is volledig gevaccineerd.

   
  • NB

  Amnesty International: “Producenten coronavaccins voeden mensenrechtencrisis”

  De weigering van zes producenten van coronavaccins - AstraZeneca, Pfizer, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna en Novavax - om vaccinatietechnologie te delen en afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten verergeren een ongekende mensenrechtencrisis. Dat meldt Amnesty International woensdag in een nieuw rapport.  Lees meer.

  Europese Commissie sluit raamovereenkomst voor nieuw Covid-19-geneesmiddel

  De Europese Commissie heeft een raamovereenkomst gesloten over de gemeenschappelijke aankoop van een Covid-19-geneesmiddel van farmabedrijf Eli Lilly. Achttien EU-lidstaten namen deel aan de gemeenschappelijke aankoop van 220.000 behandelingen van een geneesmiddel met zogenoemde monoklonale antilichamen. Dat deelde de Europese Commissie dinsdag mee.

  Het gaat om de combinatie van de beide monoklonale antilichamen Bamlanivimab en Etesevimab voor de behandeling van covidpatiënten die geen zuurstof nodig hebben maar wel het risico lopen op zware ziekte. Monoklonale antilichamen worden in het laboratorium aangemaakt en moeten het virus na een besmetting buiten werking stellen. 

  Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) onderzoekt momenteel een toelating van de antilichamen-cocktails. De Europese Commissie sloot eerder al overeenkomsten voor andere geneesmiddelen.

  Iran koopt 2 miljoen doses van Pfizer-vaccin

  Iran overweegt twee miljoen doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin te kopen. Dat zegt een hoge gezondheidsfunctionaris dinsdag. "Er wordt een contract opgesteld om binnen een tot twee maanden twee miljoen doses van het in België geproduceerde Pfizer-vaccin in te voeren", verklaarde Mohammad-Reza Shanehsaz aan het persagentschap Fars. Momenteel hebben zes vaccins groen licht gekregen in Iran. Het gaat om Sputnik V, AstraZeneca, Sinopharm, Bharat, Pfizer en Johnson & Johnson, aldus de gezondheidsfunctionaris nog.

  De autoriteiten hebben ook het noodgebruik van twee lokaal geproduceerde vaccins goedgekeurd, waaronder COViran Barekat, dat slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar is. Volgens Iraanse media ontving het land al meer dan 60 miljoen vaccindoses, voornamelijk van China.

  Iran is het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten en heeft sinds het begin van de pandemie meer dan 5,4 miljoen besmettingen en bijna 118.000 sterfgevallen geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Iran wordt getroffen door een vijfde golf, die aangewakkerd is door de besmettelijkere deltavariant. De voorbije dagen nam het aantal besmettingen en sterfgevallen echter af. Ondertussen hebben ongeveer 30 miljoen Iraniërs een eerste prik van een vaccin gekregen, terwijl 14,1 miljoen mensen volledig gevaccineerd zijn in het land met 83 miljoen inwoners.

Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen