Coronavirus Live
- Opties
- Live
-
Marokko zet na drie jaar punt achter coronanoodtoestand
De Marokkaanse regering heeft dinsdag de facto een einde gemaakt aan de noodtoestand die op 24 maart 2020 werd afgekondigd vanwege de coronapandemie. De maatregel werd sindsdien verschillende keren hernieuwd. Na de laatste hernieuwing liep de noodtoestand nog tot 28 februari, en volgden er geen nieuwe verlengingen.
De noodtoestand gaf de autoriteiten een juridisch kader om uitzonderlijke maatregelen te treffen in de strijd tegen het coronavirus. Het ging daarbij om de quarantainemaatregelen, tijdelijke grenssluitingen, beperkingen op verplaatsingen, verboden op bijeenkomsten of sportevenementen. Onlangs nog werd de noodtoestand ingeroepen om betogingen tegen de oplopende levensduurte te verbieden.
Maandag nog maakte de Marokkaanse luchtvaartautoriteit ONDA bekend dat het niet langer nodig is een gezondheidsfiche voor te leggen bij aankomst in Marokko. Dat was de laatste coronamaatregel die nog toegepast werd.
Het ministerie van Gezondheid wijst erop dat sinds september het aantal nieuwe besmettingen beperkt gebleven is. COVID-19 maakte op 2 maart 2020 voor het eerst zijn opwachting in Marokko. Sindsdien zijn 16.296 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken, op een totaal van bijna 1,3 miljoen besmettingen. -
Coronacijfers stijgen, maar tiende golf zou eerder klein zijn
Het aantal nieuwe coronagevallen is gestegen, net als het aantal ziekenhuisopnames en de coronasterfgevallen. Dat blijkt vrijdag uit het recentste coronabulletin. "De coronacijfers zijn verder gestegen, maar we verwachten eerder een kleine, ondertussen reeds tiende, golf. We zien een mix aan omikronvarianten met relatief kleine verschillen in groeikracht", zegt viroloog Steven Van Gucht.
Het aantal nieuwe gevallen is gestegen (+29 procent) ten opzichte van de voorgaande periode van 7 dagen: 6.407 nieuwe gevallen werden vastgesteld. Het reproductiegetal Rt, dat berekend wordt op basis van het aantal vastgestelde gevallen, blijft groter dan 1 (1,136).
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames voor COVID-19 is gestegen voor de periode van 9 tot 15 februari ten opzichte van de vorige 7 dagen (+30 procent), 615 nieuwe patiënten werden gehospitaliseerd voor COVID-19, en 538 patiënten werden opgenomen voor een andere reden, maar testten positief. Het aantal bezette bedden op intensieve zorg is verder afgenomen (-21 procent, in totaal 34 patiënten met COVID-19). Het totale aantal ingenomen bedden is toegenomen met 245, het aantal ingenomen bedden op intensieve zorg is daarentegen afgenomen met 9.
De COVID-19 mortaliteit is verder licht gestegen. De 38 gerapporteerde sterfgevallen (27 in Vlaanderen, 4 in Wallonië en 7 in Brussel) vonden voornamelijk plaats in het ziekenhuis. Week 4 vertoonde geen statistisch significante oversterfte. Op regionaal niveau was er één dag met een statistisch significant oversterfte, voornamelijk bij vrouwen van 65 tot 84 jaar in Vlaanderen.
Het aantal uitgevoerde testen is licht gestegen, met een gemiddelde van 5.704 testen per dag. Ook de positiviteitsratio is verder gestegen (17,4 procent). De virusbelasting gedetecteerd in het afvalwater blijft stijgen. -
Omikron dodelijker dan griep, concludeert nieuwe Zwitserse studie
De omikronvariant van het coronavirus heeft een aanzienlijk hoger sterftecijfer dan de seizoensgriep bij gehospitaliseerde patiënten. Dit blijkt uit een representatieve studie van de Universiteit van Luzern in Zwitserland.
Tijdens de eerste dertig dagen van de ziekenhuisopname lag het sterftecijfer ongeveer anderhalf keer hoger bij mensen die door de omikronvariant waren getroffen, ondanks het over het algemeen mildere ziekteverloop in vergelijking met de voorheen dominante deltavariant, de toenemende immuniteit onder de bevolking en de betere behandelingsmogelijkheden, aldus de universiteit.
Er was geen verschil in de nood aan een opname op de intensive care. Wel was de kans om in het ziekenhuis te overlijden nog voor opname op de afdeling intensieve zorgen twee tot drie keer zo groot bij een besmetting met omikron dan bij een besmetting met het griepvirus. Dat was volgens de studie in het bijzonder het geval voor oudere personen en mensen met dementie.
Om het verloop van de ziekte bij gehospitaliseerde patiënten te vergelijken, werden de gegevens van 3.066 mensen met de omikronvariant vergeleken met die van 2.146 mensen met influenza die waren opgenomen in een vijftiental Zwitserse ziekenhuizen. -
Covid-19 was in 2020 belangrijkste doodsoorzaak in Brussel
Het coronavirus was in 2020, het eerste jaar van de pandemie, de belangrijkste doodsoorzaak in het Brussels Gewest. Dat blijkt uit gegevens van statistiekbureau Statbel. In Vlaanderen en Wallonië stond het virus op de derde plaats. In heel België stierven in 2020 volgens Statbel 22.012 mensen aan Covid-19. Daarmee was het virus, dat vanaf maart 2020 dodelijke slachtoffers maakte in België, verantwoordelijk voor 17,4 procent van de overlijdens. Het is daarmee de derde doodsoorzaak.
De belangrijkste doodsoorzaak waren tumoren, net als in 2019. Er overleden 27.209 mensen aan de gevolgen van een tumor, 21,5 procent van alle overlijdens. Daarnaast stierven 26.289 Belgen aan hart- en vaatziekten, of 20,7 procent van alle overlijdens. Mannen overlijden het vaakst aan tumoren, vrouwen aan hart- en vaatziekten.
In het Brussels Gewest was de volgorde anders. Covid-19 werd daar aangeduid als doodsoorzaak bij 22,9 procent van de overlijdens. Tumoren waren goed voor 18 procent en hart- en vaatziekten voor 17,5 procent. -
Zuid-Korea heft visabeperking op voor bezoekers uit China
Zuid-Korea zal vanaf dit weekend opnieuw visa voor kort verblijf afleveren aan bezoekers uit China. Dat hebben de autoriteiten vrijdag aangekondigd. Daarmee komt een einde aan de coronamaatregelen die Peking tegen de haren hadden ingestreken.
Seoel zal de beperkingen voor China op korte visa opheffen en de uitgifte vanaf 11 februari hervatten, aldus het centrum voor ziektebestrijding in een verklaring. Zuid-Korea had de beperkingen in januari opgelegd toen buurland China te maken kreeg met een aanzienlijke heropleving van corona op zijn grondgebied.
Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten is het percentage passagiers dat positief testte bij de landing na vertrek uit China vorige week gedaald tot 1,4 procent, tegen 20 procent toen de inreisbeperkingen werden ingevoerd. -
Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen
Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames zijn opnieuw gestegen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano.
In de afgelopen week steeg het aantal ziekenhuisopnames met 18 procent, tot gemiddeld 67,3 per dag. Er liggen nu 977 mensen met en voor een COVID-19-besmetting in de ziekenhuizen (+18 procent), van wie 43 patiënten op de dienst intensieve zorg (-14 procent).
Het aantal besmettingen steeg in de periode van 31 januari tot 6 februari met 48 procent, tot gemiddeld 707 per dag. In die periode werden dagelijks gemiddeld ongeveer 5.500 tests uitgevoerd (+16 procent), de positiviteitsratio bedraagt 14,1 procent. Het reproductiegetal ligt nu op 1,12. Wanneer dat getal groter is dan 1 betekent dit dat de pandemie in kracht toeneemt.
Het aantal overlijdens neemt ook toe. Tussen 31 januari en 6 februari stierven gemiddeld 4,9 mensen per dag aan de gevolgen van een coronabesmetting (+21 procent). Sinds het begin van de pandemie stierven al 33.616 mensen. ( -
Succesvolle proeven voor nieuwe behandeling tegen Covid-19
Een enkele injectie met een nieuwe antivirale behandeling tegen Covid-19 halveert het risico op een ziekenhuisopname in het geval van een infectie. Dat blijkt uit een studie waarvan de resultaten woensdag gepubliceerd zijn. De auteurs van de studie hopen dat dit zal leiden tot een nieuw medicijn voor patiënten.
De ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden voor het behandelen van een besmetting met Covid-19 blijft cruciaal, vooral met het oog op nieuwe varianten. Dat zegt Jeffrey Glenn, professor immunologie aan de universiteit van Stanford en medeauteur van de studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift NEJM.
In de VS overlijden dagelijks nog 500 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. De behandeling in kwestie maakt gebruik van interferonen, cruciale eiwitten in de immuunrespons. -
ABVV betoogt aan zetel VBO voor hoger vakantiegeld coronawerklozen
Een honderdtal militanten van de socialistische vakbond ABVV heeft woensdagochtend actiegevoerd aan de zetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen. De vakbond wil dat de werkgeversorganisatie met een solidariteitsbijdrage over de brug komt, zodat werknemers die vorig jaar tijdelijk werkloos waren wegen de coronacrisis geen vakantiegeld verliezen.
De dagen tijdelijke werkloosheid omwille van de coronacrisis van het voorbije jaar zijn niet gelijkgesteld aan het recht op vakantie. Gevolg: de dagen coronawerkloosheid van 2022 tellen niet mee voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld voor dit jaar. Het ACV becijferde dat hierdoor meer dan 300.000 werknemers dit jaar vakantiegeld en vakantiedagen zullen verliezen. Het ABVV spreekt zelfs over 400.000 werknemers.
Daarover is woensdag overleg binnen de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Die dienst zit evenwel met tekorten, door de coronacrisis. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne bepleit alvast een tijdelijke verhoging van de werkgeversbijdrage om de tekorten aan te zuiveren.