Coronavirus Live

Opties

Font grootte
Gebruiker commentaar
Geluiden
Vertaal berichten en commentaren.
  • BREAKING

  Mondmaskerplicht in Brussel

  In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het dragen van een mondmasker dat de neus en de mond bedekt voortaan verplicht voor iedereen van twaalf jaar of ouder. De maatregel geldt op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen in heel het gewest. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort bekendgemaakt. Lees hier meer.
  • NB

  ‘If I Had a Hammer’-zanger Trini Lopez (83) overleden aan coronavirus

  Zanger en gitarist Trini Lopez is op 83-jarige leeftijd overleden aan Covid-19. De Amerikaanse zanger van Mexicaanse afkomst die een grote hit had met het nummer ‘If I Had a Hammer’ overleed dinsdag in een ziekenhuis in Palm Springs in Californië, meldden Amerikaanse media. Lees hier meer.
  • NB

  Factuur van eerste coronagolf loopt nu al op tot meer dan half miljard euro: “Het is afwachten wat de tweede golf brengt”

  De eerste coronagolf heeft ons land al zeker 512 miljoen euro gekost aan ziekenhuiskosten en behandelingen. Dat blijkt uit een eerste becijfering van het Riziv. “En bij die 500 miljoen komen ook nog de 1,5 miljard euro aan voorschotten die zijn vrijgemaakt voor de ziekenhuizen.” Lees hier meer (+).
  • NB

  Experts trekken aan de alarmbel en roepen op om scholen volledig te heropenen: “Anders dreigen we een hele generatie te verliezen”

  Nu alles erop wijst dat middelbare scholieren het komende schooljaar nog maandenlang maar week om week in de klas zullen zitten, trekken onderwijsexperts, pediaters en de Kinderrechtencommissaris aan de alarmbel. Ze doen een oproep om scholen begin september maximaal te openen. “Het gaat om veel meer dan alleen leerachterstand. We dreigen een hele generatie te verliezen.” Lees hier meer (+).
  • NB

  Ondanks stijgende curve zijn er ook cijfers die geruststellen: “Amper besmettingen geweest op school zelf”

  In Vlaamse scholen zijn tussen maart en juni 196 coronabesmettingen vastgesteld bij leerkrachten en leerlingen. Bij amper vijftien gevallen vond de besmetting plaats op school zelf. “Geruststellend”, zegt de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ), die de cijfers verzamelde. Lees hier meer (+).
  • NB

  Nog een jaar in kleine bubbels leven, is dat wel haalbaar? “Ik denk dat mensen op een bepaald moment gaan uitbreken”

  Ignaas Devisch, professor in de medische filosofie aan de UGent, vindt dat er niet goed is nagedacht over bepaalde coronamaatregelen. Veel mensen zullen het gebrek aan perspectief op een normaal leven niet langer slikken. “Ik denk dat mensen op een bepaald moment gewoon gaan uitbreken.” Lees hier meer (+).
  • NB

  Miss België blijft langer op haar troon, nieuwe verkiezing uitgesteld: “Eerste keer in geschiedenis”

  Darline Devos, de organisatrice achter Miss België, zegt dat de kans dat er begin januari 2021 een nieuwe verkiezing komt bijzonder klein is. In dat geval zou de Herentalse Celine Van Ouytsel nog een paar maanden langer kunnen ‘regeren’. Lees hier meer.
  • NB

  NMBS stuurt dan toch bij na rellen in Blankenberge: minder treinen naar kust en als de trein vol zit, mag niemand nog opstappen

  Na de heisa op het strand van Blankenberge is beslist om vanaf komend weekend minder treinen naar de kust te laten rijden. En als die toch overvol zouden geraken, mag onderweg niemand meer opstappen. Op die manier hopen de NMBS, de kustburgemeesters en waarnemend gouverneur Anne Martens nieuwe problemen te vermijden. Er wordt ook opgeroepen om dit weekend vooral niet naar zee te gaan. Lees hier meer (+).
  • BREAKING

  Antwerpse coronamaatregelen vandaag opnieuw bijgestuurd

  Antwerps gouverneur Cathy Berx voert vandaag opnieuw enkele wijzigingen door aan de provinciale coronamaatregelen. Dat heeft haar kabinet dinsdagavond bevestigd. Berx zal de wijzigingen om 15 uur onthullen en toelichten op een persconferentie, in aanwezigheid van Johan Penson (Protocol Professionele Kunsten), Tom Kestens (de Artiestencoalitie) en Matthias De Caluwé (Horeca Vlaanderen). Het valt dan ook te verwachten dat er versoepelingen of bijsturingen komen voor die sectoren.

  • NB

  “Gelukkig wilde huisbaas de huur verlagen”: actrice Marijke Pinoy en haar vijf kinderen proberen te overleven in cultuursector

  Voor het eerst in maanden zal actrice Marijke Pinoy (61) eind deze week nog eens op de planken staan, samen met haar zoon Cesar (23). En dan nog wordt het spelen voor een halflege zaal. Een half jaar ver in de coronacrisis hebben Marijke en haar vijf kinderen, die allemaal hun weg zoeken in de culturele sector, nog geen uitzicht op beterschap. “Ik leef nu van mijn spaarcenten.” Lees hier meer (+).
  • NB

  Te bang om nog een eigen zaak te beginnen: aantal starters gehalveerd door onzekerheid over corona

  Een eigen zaak openen en je eigen baas worden, het is en blijft een droom van velen. Alleen heeft corona heel wat startersplannen doorkruist. Vooral de maanden maart, april en mei waren dramatisch, met tot de helft minder starters dan een jaar eerder. “Ondernemen is zo al een risico. Dan helpt het niet als je hoort dat één op de vijf gevestigde zaken voor het einde van het jaar failliet kan gaan.” Lees hier meer (+).
  • BREAKING

  Gemiddelde stijgt naar 604 besmettingen per dag


  In de periode van 2 augustus tot 8 augustus raakten in ons land gemiddeld 604,1 mensen per dag besmet met Covid-19. Het gaat om een stijging met 12 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. Dat blijkt woensdag uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. In totaal testten in ons land sinds het begin van de pandemie al 75.008 mensen positief op Covid-19, 388 meer dan een dag eerder gemeld. 
  De ziekenhuisopnames stegen tussen 2 en 8 augustus met 21 procent naar een gemiddelde van 27,4 opnames per dag. Dinsdag werden nog 307 bedden (-5) ingenomen door Covid-19-patiënten. Van hen lagen er 77 (+4) op intensieve zorgen, 38 mensen (-4) werden beademd.
  Tussen 2 en 8 augustus overleden gemiddeld elke dag 3,7 coronapatiënten, een toename met 63 procent op weekbasis. In totaal bezweken al zo'n 9.885 zieken in België aan de gevolgen van het longvirus. Dat zijn er 6 meer dan een dag eerder gemeld.
  • NB

  Kaap van 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners overschreden in Brussel: mondmaskers verplicht

   In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de kaap van het weekgemiddelde van 50 gevallen per 100.000 inwoners overschreden. Uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat in de periode van 2 tot 8 augustus per 100.000 inwoners gemiddeld 54,4 nieuwe gevallen van Covid-19 werden geregistreerd. Als gevolg van het overschrijden van die grens zal op het hele Brusselse grondgebied een mondmaskerverplichting gelden. Lees hier meer.

  Prijzen in supermarkt nog steeds hoger dan voor corona

  Uit onderzoek van Test Aankoop blijkt dat de prijzen in de supermarkt nog steeds hoger liggen dan vóór corona uitbrak, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. In maart werden kortingen even verboden door de overheid, om hamsteren tegen te gaan. De plotse prijsstijging die dat met zich meebracht, zweten we nog altijd uit.

  Bij Colruyt – nog steeds de goedkoopste – ligt de prijs van de 267 gecontroleerde producten gemiddeld 5 procent hoger dan voor de lockdown. Als je er enkel A-merken koopt, betaal je zelfs 10 procent meer. “Een vervelende evolutie op een moment dat de koopkracht van heel wat mensen is aangetast door corona”, zegt Simon November van Test Aankoop.

  Volgens retailprofessor Gino Van Ossel (Vlerick) hebben we dat deels aan onszelf te wijten. “Sinds de lockdown hebben we gezien dat consumenten zich minder bekommeren om promoties. Klanten willen zich door het virus niet te ver verplaatsen – de buurtwinkels doen het goed – én hun winkelkar snel vullen. Het gemak primeert, en dan letten we minder op de prijs.”

  Venezuela overschrijdt voor het eerst kaap van 1.000 nieuwe besmettingen per dag


  In Venezuela zijn in 24 uur tijd 1.138 nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld. Het is voor het eerst dat er meer dan 1.000 besmettingen in een dag worden gemeld. Dat heeft de Venezolaanse regering meegedeeld. In totaal zijn inmiddels 27.938 besmettingen geconstateerd en kostte Covid-19 al aan 238 mensen het leven. Venezuela rapporteerde tot voor kort vrij weinig gevallen van het coronavirus, maar omdat er weinig getest wordt en betrouwbare informatie moeilijk te verkrijgen is, werd altijd al aangenomen dat het werkelijke aantal hoger ligt.

  Trump sluit nu ook deal met vaccinontwikkelaar Moderna


  De Amerikaanse president Donald Trump heeft een deal gesloten met farmabedrijf en vaccinontwikkelaar Moderna voor de levering van 100 miljoen dosissen van een potentieel vaccin tegen het coronavirus. Dat heeft hij dinsdag aangekondigd. Het contract is goed voor 1,5 miljard dollar. Trump sloot eerder al vijf gelijkaardige deals met Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer, Sanofi en AstraZeneca, samen goed voor 800 miljoen dosissen.

  Nederlandse gebouwen kleuren rood door actie culturele sector

  Om aandacht te vragen voor de nijpende situatie van de culturele sector, kleuren in Nederland tientallen bekende gebouwen als Paradiso, Tivoli, het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, Ziggo Dome, het Binnenhof, het stadhuis in Delft en De Kuip dinsdagavond rood. Door van 21.00 tot 23.55 uur rode lampen te ontsteken, geven poppodia en theaters aan dat het in de sector nu echt vijf voor twaalf is.
  De boodschap die ze aan de politiek willen geven, is dat de door de coronacrisis worstelende evenementensector het zonder steun van de overheid niet gaat redden. Het gemiddelde omzetverlies komt uit op zo'n 85 procent en veel mensen verliezen hun baan. De organisatie van de actie 'Red Alert' vindt dat de steun moeten worden voortgezet. De actie is in meerdere landen opgepikt.
  In Nederland is het voortouw genomen door de Vereniging Technisch Toeleverancier Evenementen (VTTE). Tijdens de actie kleuren ruim tachtig gebouwen rood.

  Besmetting vastgesteld op speelpleinen in Jette: 35 kinderen in quarantaine

  Op het vakantiespeelplein Kids' Holidays in de Brusselse gemeente Jette is een geval van COVID-19 vastgesteld. Door de positieve test zijn 35 kinderen en monitoren in quarantaine geplaatst. De Jetse schepen van Sport Benoit Gosselin (cdH) heeft de ouders een aangetekende brief gestuurd met de vraag om meer uitleg. Dat vernam BX1 en wordt bevestigd aan Belga door schepen Gosselin.
  De Jetse schepen heeft de aangetekende brief verstuurd, omdat hij de houding van de ouders van het besmette kind onverantwoord vindt. De ouders waren de resultaten van een coronatest van hun kind aan het afwachten, maar stuurden het maandag alsnog naar het speelplein. Nadien bleek dat het kind positief had getest.
  "De aangetekende brief is verstuurd. Hun gedrag is onverantwoordelijk. We willen de ouders de kans geven om ons uitleg te verschaffen. Vrijdag tegen 13 uur verwachten we een antwoord", zegt schepen Gosselin.
  De 35 kinderen en monitoren die tot de 'bubbel' van het besmette kind behoorden, gaan nu in quarantaine. Kids' Holidays blijft wel toegankelijk voor kinderen uit de andere groepen waar het besmette kind niet toe behoorde.

  Opnieuw aanmelden voor drukste centrumstranden in Oostende

  Op zaterdag 15 en zondag 16 augustus wordt het aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden in Oostende opnieuw geactiveerd. Dat meldt de stad dinsdag. Aanmelding is nodig van aan het Zeeheldenplein tot net voor de Venetiaanse Gaanderijen. Per dag zijn op de drie stranden in totaal 15.000 mensen toegelaten.
  Het weekend rond 15 augustus is traditioneel een druk weekend aan de kust. Daarom besliste de stad Oostende om op zaterdag en zondag het aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden opnieuw te activeren. Dat systeem moet ervoor zorgen dat de 'social distancing' op deze stranden gegarandeerd is.
  Het aanmeldingssysteem is enkel actief op het Klein Strand, Groeistrand en Groot Strand. Op de andere stranden in de stad is aanmelden niet nodig.
  Afgelopen zaterdag waren de stranden volledig volzet. Wie een plekje wil kan vanaf vandaag/dinsdag gratis aanmelden via de website visitoostende.be/strand, via de balie van Toerisme Oostende, het UiTloket of het gratis nummer 0800 62 167. Deze aanmelding garandeert je een plekje bij aankomst voor 15.00 uur. Het systeem kan nog verlengd worden tot na het weekend.

  "Testcapaciteit zal worden opgevoerd naar 90.000 tests per dag" 

  Om op wereldwijd topniveau te kunnen blijven testen, moeten we de polymerase chain reaction-test of kortweg PCR-testcapaciteit sterk uitbreiden. Dat zegt minister Philippe De Backer (Open VLD). Een gecombineerde inspanning door extra investeringen van de klinische labs en de opbouw van een nationaal testplatform vanuit de federale overheid in samenwerking met klinische labs in universitaire ziekenhuizen, zal deze doelstelling realiseren. Doel is uiteindelijk te komen tot 90.000 PCR-tests per dag.
  Massaal testen op COVID-19 is de eerste lijn van defensie tegen het virus dat de wereld nu al bijna een half jaar in zijn greep heeft. In het najaar komen ook andere virussen, zoals de griep, sterk op. Daarom zijn tot 70.000 testen per dag nodig volgens Sciensano.
  De klinische labs zullen verder opschalen van 15.000 à 20.000 testen per dag naar 45.000 à 55.000. Daarvoor wordt in een finan­ciële incentive voorzien van 5 à 10 miljoen euro, bevestigt minister De Backer.
  Tegelijk wil de federale regering zelf een aanvullend nationaal platform opzetten. Het huidige federaal platform zal transformeren in een nationaal testplatform met een capaciteit van 40.000 testen per dag op 7 verschillende locaties onder de controle van universitaire ziekenhuislabs. De regering trekt daarom 50 miljoen euro uit om te investeren in machines, reagentia en personeel zodat deze capaciteit gegarandeerd wordt.
  De laatste belangrijke factor voor het testen is de staalafnamecapaciteit. Er is een sterk pleidooi naar Vlaanderen, Wallonië en Brussel om extra triagecentra te openen om de grote te verwachten toeloop aan patiënten op te vangen. "We kunnen niet verwachten dat de huisartsen zoveel testen per dag uitvoeren. Het Antwerpse testdorp is een goed voorbeeld van hoe we de stromen georganiseerd kunnen aanpakken. Zeker in de steden wordt dat belangrijk", besluit minister De Backer.

  Aantal coronabesmettingen in Beiroet fors gestegen na explosie

  Na de verwoestende explosie van een week geleden in de Libanese hoofdstad Beiroet, is daar het aantal coronabesmettingen fors toegenomen. In een etmaal werden bijna driehonderd nieuwe gevallen vastgesteld, citeren Duitse media de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  Volgens de WHO is er in Beiroet na de ramp met ruim 150 doden en duizenden gewonden een enorm gebrek aan mondmaskers.
  De Verenigde Naties waarschuwen dat de gezondheidszorg in de deels vernielde stad niet krachtig genoeg op de coronapandemie kan reageren. Ruim een derde van 55 onderzochte ziekenhuizen en andere zorginstellingen liep lichte tot zware schade op. Nog niet de helft is in staat alle routinezorg te bieden.

  Quarantaine voortaan verplicht in Nederland na bron- en contactonderzoek

  De Nederlandse regering trekt de teugels aan in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Als na bron- en contactonderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst GGD blijkt dat iemand in contact is gekomen met een besmet persoon, moet die voortaan verplicht in quarantaine. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan het parlement. Tot dusver gold er in Nederland alleen een dringend advies om dat te doen.
  Verder wil de bewindsman alle reizigers uit oranje gebieden verplichten om in quarantaine te gaan, meldde de openbare omroep NOS. Ook dit is nu nog een dringend advies.

  Belgisch kampioenschap stratenloop (10 km) nu op 11 oktober in Lokeren

  Het Belgisch kampioenschap 10 kilometer stratenloop, normaal voorzien voor zaterdag 1 augustus, zal nu op zondag 11 oktober doorgaan. Plaats van gebeuren blijft het stadscentrum van Lokeren. De organisatoren kregen eerder geen goedkeuring van burgemeester Filip Anthuenis maar hopen dat de coronamaatregelen tegen de nieuwe datum al versoepeld zijn en ze hun evenement dan wel kunnen organiseren.
  "Er is heel wat puzzelwerk aan voorafgegaan maar we hebben dan toch een nieuwe datum kunnen prikken op het Belgisch kampioenschap 10 kilometer stratenloop. Dat zal dit jaar plaatsvinden op zondag 11 oktober. Nog steeds in Lokeren. Misschien zullen sommige atleten verhinderd zijn maar een betere datum konden we echt niet vinden", stelt ondervoorzitter Pieter Vermeiren van het organiserende AVLO.
  "Nu is het afwachten hoe de coronacrisis verder verloopt en hopelijk krijgen we nu wel groen licht van de openbare instanties. Wij hadden nochtans alles goed georganiseerd om zo weinig mogelijk publiek te hebben op ons evenement. De start- en finishlocatie was publieksvrij maar de rest van ons BK wordt nu eenmaal op openbaar domein afgewerkt. Wij hopen ons draaiboek van zaterdag 1 augustus te kunnen gebruiken op 11 oktober. De financiële kwestie moeten we nog in kaart brengen", meldt Pieter Vermeiren van AVLO.
  Burgmeester Filip Anthuenis verbood het BK van 1 augustus omdat de coronacijfers op dat moment zeer slecht waren in Lokeren. Hij wou door de stratenloop ook geen toeloop van toeschouwers in zijn stad waar ook alle andere grote evenementen, zoals de Lokerse Feesten, tijdens die periode reeds afgelast waren.

  Bijna 1.400 nieuwe besmettingen op een dag tijd in Frankrijk

  In Frankrijk is de situatie wat betreft COVID-19 niet aan het verbeteren, integendeel, zo hebben media dinsdag op gezag van de nationale gezondheidsdienst (DGS) gemeld.
  Op een dag tijd waren er 1.397 nieuwe besmettingen, of 34,5 procent meer dan vorige dinsdag.
  Er belandden 181 geïnfecteerde mensen in het ziekenhuis. Daar vertoeven nu 5.012 patiënten, 33 minder dan maandag.
  In totaal zijn 204.172 Fransen besmet geraakt. In de intensieve zorg zijn er 391 mensen, vijf minder dan maandag. In een etmaal zijn er wel 21 opgenomen. Er zijn ook 28 nieuwe clusters gevonden, waardoor er sinds 9 mei al 879 zijn ontdekt. Niettemin zijn er daarvan 560 "afgesloten".
  Er zijn in een etmaal 15 nieuwe sterfgevallen in ziekenhuizen opgetekend, zodat de pandemie in Frankrijk reeds 30.254 mensenlevens heeft geëist. In totaal zijn 83.237 gehospitaliseerden naar huis mogen gaan.

  Wereldgezondheidsorganisatie: zeker 100.000 nieuwe coronagevallen per dag in Amerika's

  In de Amerikaanse landen worden nu dagelijks 100.000 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld, waarvan de helft in de Verenigde Staten. Dit heeft regionaal directeur Carissa Etienne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gezegd. Etienne waarschuwde dat in meerdere landen die de uitbraak eerst onder controle leken te hebben, zoals Argentinië en Colombia, het virus aan een opmars bezig is.
  Ook in Centraal-Amerika en in de Dominicaanse Republiek is het aantal besmettingen volgens de WHO-bestuurster flink aan het toenemen. "Onze regio blijft in de greep van COVID-19", aldus Etienne.
  De directeur waarschuwde ook dat de druk die het longvirus op de gezondheidsdiensten legt, ervoor kan zorgen dat andere ziektes die juist onder controle waren - zoals tuberculose, hiv en hepatitis - weer de kop op steken.
  Uit data van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) blijkt bijvoorbeeld dat 30 procent van de mensen met hiv de zorg ontlopen tijdens de coronapandemie. Ook kampen meerdere landen met beperkte medicijnvoorraden. "Dit is zorgelijk, omdat zonder doorgaande zorg en consistente medicatie, mensen met hiv eerder ziek worden en het doorgeven aan hun partners", aldus Etienne, die overheden opriep meer in te zetten op zorg buiten de ziekenhuisdeuren.
  • BREAKING

  NMBS schrapt dit weekend extra treinen naar kust

  Er zullen dit weekend vanuit het binnenland geen extra treinen richting kust vertrekken. Als het te druk wordt op de voorziene treinen, zullen er geen bijkomende passagiers mogen opstappen. ‘Potentiële’ amokmakers worden desnoods onderweg aangepakt. Dat schrijft De Standaard. LEES MEER

  Eerste golf kostte minstens half miljard euro

  De coronamaatregelen en -ziekenhuiskosten hebben van maart tot juni 512 miljoen euro gekost. Dat schrijft het weekblad Knack op basis van het RIZIV, dat instaat voor de terugbetaling van medische prestaties. Maar dat is nog maar een deel van het kostenplaatje: onderzoeken en behandelingen zijn nog niet in de berekening opgenomen.
  Het RIZIV maakte een inschatting voor de coronamaatregelen enerzijds en de kosten gelinkt aan COVID-19 voor ziekenhuizen anderzijds, zegt communicatieverantwoordelijke Sandra De Clercq aan Knack. De overheidsdienst komt voorlopig uit op een meerkost van 512 miljoen euro.
  De grootste posten in dat bedrag zijn bijzondere beschermingsmaatregelen en materialen voor zorgverleners (168 miljoen euro), aanpassingen in de basisverstrekkingen verpleegkunde (59 miljoen), de terugbetaling van tests (42 miljoen) en de kosten van triage- en afnamecentra (32 miljoen). Andere maatregelen vallen minder duur uit. Het verhoogde zuurstofgebruik bijvoorbeeld kostte naar schatting bijna 1,5 miljoen euro, preventieve hygiënische maatregelen tijdens ziekenvervoer 315.000 euro.

  Russische economie krimpt met 8,5 procent in tweede kwartaal

  Het bruto binnenlands product (bbp) van Rusland is in het tweede kwartaal met 8,5 procent gedaald. Dat blijkt dinsdag uit een raming van het Russische statistiekbureau Rosstat. De krimp is te wijten aan de coronapandemie en de oliecrisis.
  De krimp doet zich voor "in alle sectoren van de economie, behalve de landbouw", zegt Rosstat. De raming van het statistiekbureau komt uit op een lagere daling dan de regering, die uitging van -9,5 procent, had verwacht. In het eerste kwartaal kende de Russische economie nog een groei van 1,6 procent.

  Rio de Janeiro laat zonnebaden toe in afgebakende zones

  Rio de Janeiro zal zonnebaden toelaten ondanks de pandemie van het coronavirus. De stad zal plaatsen op het strand markeren waarbinnen kleine groepen mogen bijeenkomen, kondigde burgemeester Marcelo Crivella aan.
  Zeventig procent van de zones gaat naar zonnebaders naarmate ze aan het strand toekomen en 30 procent wordt via een app toegewezen, zei Crivella maandagavond (plaatselijke tijd). De stad had al groen licht gegeven voor zwemmen en sporten op het strand.
  Brazilië heeft ruim 3 miljoen bevestigde coronabesmettingen en meer dan 100.000 sterfgevallen, na de Verenigde Staten het hoogste cijfer wereldwijd. De stad Rio de Janeiro tekende ruim 74.600 besmettingen en meer dan 8.600 overljdens op.

  Opnieuw recordaantal nieuwe sterfgevallen in Florida

  In de Amerikaanse staat Florida zijn er op een dag tijd 276 nieuwe sterfgevallen ten gevolge van COVID-19 gemeld, zo heeft nieuwszender CNN dinsdag op gezag van het ministerie van Volksgezondheid van de zuidoostelijke "Sunshine State" gemeld.
  CNN gewaagt van een nieuw record. Het vorige dateert van 31 juli en omvatte 257 bijkomende corona-overlijdens. In totaal telde de staat reeds 8.553 sterfgevallen.
  Er zijn ook minstens 5.831 nieuwe besmettingen, waardoor er in Florida al 542.792 mensen geïnfecteerd zijn geraakt.

  Eindejaarscorrida in Leuven nu al geschrapt

  De Eindejaarscorrida in Leuven is nu al geannuleerd. Het loopevenement stond gepland voor 27 december. Reden is het gevaar voor coronabesmettingen. Dat meldt de organisatie dinsdag.
  "Het organisatiecomité en Daring Club Leuven Atletiek (DCLA) hebben besloten om de Eindejaarscorrida te schrappen", zegt organisator Marc Beullens. "Wij willen het risico niet nemen dat er besmettingen zouden plaatsvinden bij onze medewerkers of bij de deelnemers."
  De organisatoren hadden in de voorbereiding al maatregelen genomen, zoals aangepast materiaal en extra medewerkers. "Ondanks die aanpassingen kan niemand garanderen dat alles honderd procent veilig kan verlopen", stelt Beullens.
  Er wordt geen nieuwe tussentijdse datum naar voren geschoven. De 23ste editie wordt gewoon een jaar verplaatst, naar 26 december 2021. De jongste twee edities lokten telkens 6.500 lopers naar de Leuvense binnenstad.

  Wetenschappers betreuren dat Rusland info over vaccin niet verspreidt

  Russisch president Vladimir Poetin heeft vandaag/dinsdag aangekondigd dat Rusland als eerste land een vaccin goedkeurde dat immuniteit biedt tegen het coronavirus. Veel wetenschappers staan echter sceptisch tegenover het vaccin omdat de wetenschappelijke informatie over het vaccin en de nodige studies niet beschikbaar is. "Ik betreur dat Rusland die info niet verspreidt, en dus is het moeilijk om zich uit te spreken over de kwaliteit van het vaccin", zegt epidemioloog en vaccinoloog Pierre Van Damme, verbonden aan de UAntwerpen.
  Dat Rusland de studies achter het vaccin niet publiceert, is een doorn in het oog van wetenschappers. Op die manier is het onmogelijk om te weten of de veiligheid en de betrouwbaarheid van het vaccin gegarandeerd is. "Er is nog te weinig geweten over het vaccin. Er zijn bijvoorbeeld vragen over hoe dat werd getest op zo'n korte tijd. Voor een vaccin mogen de hoekjes echt niet afgerond worden", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Hopelijk komt daar snel meer info over."

  Voorrondewedstrijd Champions League uitgesteld na positieve gevallen

  De voorrondewedstrijd voor de Champions League tussen het Kosovaarse Drita en het Noord-Ierse Linfield is dinsdag op het laatste moment uitgesteld na twee positieve gevallen met het coronavirus bij Drita, dat vervolgens in quarantaine is geplaatst.
  Vrijdag werd al een eerste positief geval vastgesteld bij de club. Na het tweede geval besliste de UEFA om de wedstrijd niet te laten doorgaan. Volgens de protocollen van de UEFA moet een team over 13 gezonde spelers beschikken op de 'A-lijst'.
  Als dat niet het geval is, dan kan de UEFA de wedstrijd naar een andere datum verplaatsen. Wanneer dit niet lukt, dan zal Drita verantwoordelijk worden gehouden voor het niet ter beschikking kunnen stellen van 13 spelers en de wedstrijd met 3-0 verliezen.

  “Horeca openhouden? Enkel als luchtkwaliteit binnen verbetert”: deze toestellen zijn volgens ingenieur onontbeerlijk in tweede coronagolf

   

  Als we dit najaar een nieuwe golf willen vermijden moeten we ons nu voorbereiden, zegt ingenieur Lize Raes. Met haar team beveelt ze aan om werk te maken van betere binnenluchtkwaliteit. “De binnenlucht moet dit najaar even goed zijn als de buitenlucht. Anders vrees ik dat heel wat zaken zullen moeten sluiten.” LEES MEER.

  Humo's Rock Rally verloopt dit jaar via online livesessies

  De bekende Vlaamse muziekcompetitie Humo's Rock Rally wordt dit jaar omwille van de coronacrisis beslist in online livesessies. Dat meldt de organisatie dinsdag in een persmededeling.
  "De blijvende onzekerheid over de organisatie van evenementen stimuleert de creativiteit", zo stellen de orgnaisatoren van Humo's Rock Rally vast. De competitie voor aankomend Vlaams rocktalent krijgt dan ook een nagelnieuw concept: de halve finales én de finale zullen online verlopen.
  De 20 bands die na 10 preselecties nog in de running zijn, geven het beste van zichzelf tijdens een privé livesessie met de vakjury. Die halve finales zijn vanaf dinsdag 1 september integraal te bekijken via humo.be.
  De finale vindt plaats in de Ancienne Belgique op zondag 18 oktober zonder publiek, maar is ook live te volgen via humo.be. Die dag wordt bekend wie de opvolgers zijn van illustere voorgangers als Balthazar, Whispering Sons, DIRK., School is Cool en Compact Disk Dummies.

  Belgische volleycompetities starten ten vroegste begin oktober

  De Belgische volleybalcompetities starten ten vroegste in het weekend van 3 en 4 oktober. Dat besliste Volley Belgium in samenspraak met de raden van bestuur van Volley Vlaanderen en de Fédération Volley Wallonie-Bruxelles, "met het oog op de veiligheids- en voorzorgsmaatregelen die de overheid oplegt aan de sportfederaties en de onderliggende provincies", zo maakte Volley Vlaanderen dinsdag bekend.
  Het gaat om de competities in alle nationale reeksen (Liga, Nationale 1, 2 en 3) bij de mannen en de vrouwen. In de Liga-reeksen zal de competitie eindigen in het weekend van 18 april 2021.
  "Gezien het feit dat er afwijkende en soms strengere maatregelen van kracht zijn in sommige provincies, steden en/of gemeentes met betrekking tot trainingsmomenten en oefenwedstrijden, wordt door deze beslissing aan elke club de kans gegeven om zich op een medisch verantwoorde wijze te kunnen voorbereiden", klinkt het in de mededeling.
  De volleyfederatie betreurt naar eigen zeggen dat de Liga bij de mannen hieromtrent een foutieve communicatie en kalender communiceerde. "Dit ondanks eerdere interne communicaties met de Liga via mail en publicaties op de website en social media van de federatie. Het maximaal respecteren van de veiligheidsmaatregelen en -voorschriften inzake hygiëne is een basis om onze sport te kunnen beoefenen. De federatie houdt de vinger aan de pols om de meest actuele veiligheidsvoorschriften en regels aan de clubs te bezorgen en zal ook - indien nodig - de genomen beslissingen herevalueren en communiceren."

  Valencia meldt twee positieve testen

  De Spaanse club Valencia heeft dinsdag aangekondigd dat er twee positieve gevallen met het coronavirus zijn vastgesteld binnen de club. Ook twee Spaanse tweedeklassers, Espanyol en Mallorca, hebben elk een positief geval gemeld.
  "De PCR- en bloedtesten die maandag werden afgelegd bij het eerste elftal, de technische staf en de directe entourage hebben aangetoond dat er twee positieve gevallen met Covid-19 zijn", klonk het in het communiqué van Valencia. "Zij die positief getest hebben zullen bij hun thuis in isolatie blijven volgens de protocollen van La Liga en de club. De gezondheidsautoriteiten zijn onmiddellijk ingelicht".
  Volgens de protocollen van La Liga voor het seizoen 2020/21, dat vanaf 12 september van start gaat, moeten de clubs individuele trainingen op poten stellen en ook nieuwe testen afleggen binnen de club na een positief geval.
  Twee dagen geleden werden er met de Argentijn Angel Correa en de Kroaat Sime Vrsjalko ook al twee positieve gevallen vastgesteld bij Atlético Madrid. Verder testten Real Madrid-speler Mariano Diaz en Sevilla-speler Nemanja Gudelj recent ook al positief in Spanje.

  Oost-Vlaanderen beperkt provinciaal domein Nieuwdonk tot 1.500 bezoekers bij heropening

  Het provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare, dat zondag moest sluiten omdat er te veel bezoekers naar het domein kwamen, zal bij een eventuele heropening vrijdag beperkt worden tot 1.500 bezoekers. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen, die bekijkt of er in de toekomst met een registratiesysteem gewerkt kan worden.
  Vorige week zakten mensen massaal af naar Nieuwdonk om verkoeling te zoeken in het water, zegt het provinciebestuur. "De provincie stelde alles in het werk om het domein zo lang mogelijk open te houden. Toen Nieuwdonk snel de maximumcapaciteit bereikte, zorgde dit echter voor onveilige situaties buiten het domein. Het domein werd toen op bevel van de burgemeester van Berlare gesloten van zondag 9 tot en met donderdag 13 augustus."

  Griekenland wordt oranje zone: Belgen moeten negatieve coronatest kunnen voorleggen

  Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het reisadvies voor Griekenland aangepast. Het land wordt voor vertrekkende reizigers een oranje zone: vanaf 17 augustus moeten Belgen er een negatieve coronatest kunnen voorleggen.
  De maatregel geldt dus pas vanaf volgende week maandag, maar toch is het reisadvies nu al aangepast "om reizigers uit ons land de tijd te geven zo een test te bestellen", zegt woordvoerder Karl Lagatie van Buitenlandse Zaken. Voor Belgen die deze week nog naar Griekenland afreizen, verandert er dus niets, beklemtoont hij. De coronatest mag hooguit 72 uur oud zijn. De maatregel geldt zowel voor reizigers die Griekenland per vliegtuig binnenkomen als over land.
  De verplichte coronatest is ook van toepassing voor reizigers uit Nederland, Tsjechië, Spanje en Zweden, zo had het nieuwsagentschap Reuters eerder bekendgemaakt

  Franse premier Castex wil mondmaskerplicht zoveel mogelijk uitbreiden

  De Franse premier Jean Castex heeft dinsdag gezegd dat hij de mondmaskerplicht in de openbare ruimte zoveel mogelijk wil uitbreiden. "Als we niet collectief reageren, stellen we ons bloot aan een verhoogd risico op een hervatting van de epidemie die moeilijk te controleren zal zijn", waarschuwde de premier.
  "We moeten dus individueel en collectief reageren en we moeten krachtig reageren. Om die reden zal ik onder de autoriteit van het staatshoofd aan de prefecten vragen de lokale verkozenen te benaderen om de mondmaskerplicht in de openbare ruimte zoveel mogelijk uit te breiden", zei de regeringsleider in Montpellier, waar hij een ziekenhuis bezocht.
  Jean Castex kondigde ook aan dat evenementen met meer dan 5.000 mensen verboden blijven tot 30 oktober. Hij benadrukte daarbij dat de coronatoestand in het land "de verkeerde richting" uit ging. Een hervatting van de epidemie zou "de hele gezondheidsketen weer onder druk zetten, van de algemene geneeskunde tot de ziekenhuisdiensten, ze zal ook onze economie, ons onderwijs, ons groeps- en culturele leven onder druk zetten", aldus de premier.
  Hij kondigde een verscherping aan van de controles op de naleving van de regels die de verspreiding van het virus moeten voorkomen.
  • BREAKING

  Dagjestoeristen vanaf 12 augustus weer welkom in Knokke 

  "Omdat de drukte en het aantal incidenten in Knokke-Heist opnieuw gedaald zijn tot een aanvaardbaar niveau om de openbare veiligheid te kunnen garanderen, zijn dagjestoeristen opnieuw welkom vanaf 12 augustus", staat te lezen in een persbericht van de kustgemeente. Vanaf woensdag is al wie de gemeentelijke en federale maatregelen naleeft, dus opnieuw welkom in de badplaats om er een dagje aan zee door te brengen.  
  “Ik reken erop dat inwoners, tweedeverblijvers en alle bezoekers de nodige burgerzin aan de dag leggen om onze Knokke-Heistse normen en waarden die we zo hoog in het vaandel dragen, minutieus na te leven", zegt de burgemeester nog. 

  Achttien besmettingen in klooster van Assisi

  Ook het beroemde klooster van de Franciscanen in het Italiaanse Assisi blijft niet gespaard van de coronapandemie, zo heeft Kerknet dinsdag gemeld.
  Nadat eerder al acht novicen van het Sacro Convento di Assisi positief hadden getest, werden maandag ook nog eens tien besmettingen vastgesteld bij de minderbroeders van het klooster.
  Volgens woordvoerder Enzo Fortunato van het klooster werden de novicen al meteen na de eerste indicaties van de andere kloosterlingen geïsoleerd. Maar dat kon niet beletten dat ook anderen besmet raakten. "Toch streven wij ernaar dat broeders van de gemeenschap hun engagement voortzetten om te bidden en pelgrims en toeristen te verwelkomen die de Franciscaanse basilieken willen bezoeken. Naast de maatregelen die al van kracht waren, hebben wij extra veiligheidsmaatregelen genomen", zo citeerde KerkNet de woordvoerder.

  Marathon van Frankfurt vindt dit jaar niet plaats

  De marathon van Frankfurt, die voorzien was op 25 oktober, zal dit jaar niet plaatsvinden wegens de coronapandemie. Dat heeft de organisatie dinsdag gemeld.
  "We kunnen helaas de veiligheid niet volledig verzekeren van de duizenden toeschouwers langs het parcours", klinkt het in een mededeling van wedstrijddirecteur Jo Schindler. In 2019 namen in totaal meer dan 27.000 lopers deel aan de marathon in de Duitse stad.
  Heel wat marathons vinden dit jaar wegens de coronacrisis niet plaats. Onder meer de prestigieuze wedstrijden in New York, Chicago en Berlijn vallen in het water. Aan de marathon van Londen, die van 26 april tot 20 oktober werd uitgesteld, mogen alleen elitelopers deelnemen.

  Costa hervat begin september cruises in Middellandse Zee

  De Italiaanse rederij Costa Cruises hervat haar cruises vanuit Italiaanse havens gedeeltelijk vanaf 6 september. Dat meldde de groep dinsdag. Door de coronapandemie lag de cruisesector grotendeels stil.
  Het eerste cruiseschip van Costa dat op 6 september zijn anker licht, is de Costa Deliziosa. Het schip vertrekt dan in Triëst opnieuw op wekelijkse cruise rond Griekenland. Op 16 september wordt de Costa Diadema opnieuw in gebruik genomen om vanuit Genua voor de kust van Italië en Malta te varen. De overige schepen van Costa blijven nog tot 30 september in de havens.
  De aankondiging van Costa komt er enkele dagen nadat de Italiaanse regering besliste om cruises weer toe te laten vanaf 15 augustus. De Zwitsers-Italiaanse cruisegroep MSC liet maandag al weten dat ze op 16 augustus haar activiteiten opnieuw zou opstarten. De MSC Grandiosa vertrekt dan vanuit Genua, terwijl twee weken later de MSC Magnifica weer vanuit Bari op cruise vertrekt.

  Psycholoog Koen Lowet: “Leer bevolking juiste inhoud van begrip bubbel” 


  “Leer de mensen wat het begrip bubbel precies inhoudt: het beperken van hun sociale contacten.” Dat zegt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Lowet reageert daarmee op het standpunt van verschillende virologen in De Standaard van dinsdag die stellen dat de beperking van de bubbel vruchten afwerpt, maar dat de zogeheten ‘losse bubbel’ van vijftien, zoals we die in juli kenden, niet snel terugkomt. LEES MEER

  Nederlandse coronapatiënten waren onder meer in België

  Een op de tien nieuwe coronapatiënten in Nederland is mogelijk in het buitenland besmet geraakt, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dinsdag gezegd. Van de 4.036 nieuwe gevallen waren 408 mensen in de twee weken voor het begin van de ziekte in het buitenland.
  Van die 408 nieuwe coronapatiënten zijn 91 in Frankrijk (22,4 procent) geweest en 64 in Spanje (15,8 procent). Andere landen zijn Duitsland (10 procent) en België (8,6 procent).
  Turkije en Malta zijn snelle stijgers. Sinds 1 juli is het coronavirus vastgesteld bij 47 mensen die in Turkije zijn geweest, en 30 van hen zijn in de afgelopen week positief getest. Het aantal coronapatiënten dat in Malta is geweest, steeg in de afgelopen week van 9 naar 39.
  Het aantal Italiëgangers met corona steeg in een week tijd van 4 naar 22.

  Wereldgezondheidsorganisatie wil veiligheidsgegevens van Russisch coronavaccin zien

   

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat elke WHO-stempel van goedkeuring op een COVID-19-vaccinkandidaat een rigoureuze beoordeling van veiligheidsgegevens vereist. De WHO zei dit dinsdag in reactie op de aankondiging van Rusland dat het een vaccin had goedgekeurd. LEES OOK

  Blankenberge pleit voor maximum zesduizend dagtoeristen op trein: “Maar aan die amokmakers kunnen we niet veel doen”

  In Blankenberge zat de Veiligheidscel dinsdagmiddag opnieuw samen. Zij bespraken een actieplan om het komende weekend - dat ongetwijfeld weer grote drukte aan de kust met zich zal meebrengen - aan te pakken. “Tegen jongeren die doelbewust komen om keet te schoppen, kunnen we helaas niet veel doen”, klinkt het. LEES OOK

  Ook Schotse premier haalt uit naar Bolingoli

  Boli Bolingoli staat in Schotland in het oog van de storm na zijn heimelijke tripje naar Spanje vorige week, waardoor hij de coronavoorschriften overtrad. Enkele uren nadat Celtic op de clubwebsite hard uithaalde naar de verdediger, deed ook de Schotse premier Nicola Sturgeon haar duit in het zakje.
  "Wat hij deed, was een flagrante inbreuk op de regels", zei ze. "Wat ik betreur, is dat sommige voetballers hun verantwoordelijkheden niet opnemen. Dit is gewoon onaanvaardbaar. We vragen aan de gewone mensen om enorme opofferingen te leveren in de manier waarop ze hun leven leiden."
  Bolingoli sloeg inmiddels mea culpa en gaf toe "een enorme inschattingsfout" te hebben gemaakt door vorige week zonder medeweten van Celtic naar Spanje te reizen. Enkele dagen later speelde hij mee in het duel tegen Kilmarnock. Celtic bevestigde intussen wel dat een nieuwe testronde geen positieve resultaten opleverde.
  Het incident met Bolingoli was al het tweede in korte tijd in het Schotse voetbal. Eerder kwamen acht spelers van Aberdeen onder vuur te liggen na het bezoek aan een bar, waarna twee onder hen positief testten. De match van Aberdeen, de club van middenvelder Funso Ojo, tegen St Johnstone werd vervolgens afgelast.
  Volgens premier Sturgeon was ze "redelijk furieus" toen ze over het barbezoek hoorde. Ze voegde eraan toe dat de regering niet zal twijfelen om bij een nieuw incident de competitie stil te leggen. "Beschouw het vandaag als een gele kaart", aldus de premier. "De volgende keer wordt het een rode want dan zullen we geen andere keuze meer hebben. Op zijn minst moet je niet verwachten dat Aberdeen of Celtic de komende week in actie komen."
  Het lijkt er dus op dat de competitieduels van Celtic (bij St Mirren) en Aberdeen (thuis tegen Hamilton Academical) van woensdag worden uitgesteld.

  Bellot stemt in met langere geldigheid voorlopige rijbewijzen

  De verlenging van de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen tot 31 december heeft groen licht gekregen van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Dat maakt Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) bekend, die eerder had beslist dat kandidaat-bestuurders van wie de geldigheid van hun voorlopig rijbewijs voor 30 december vervalt, hun praktijkexamen tot 31 december kunnen afleggen.
  Door de coronacrisis waren de rijexamens in het voorjaar twee maanden opgeschort. Daardoor moest een inhaalbeweging worden gemaakt voor meer dan 21.000 examens, maakte GOCA, de groepering van Vlaamse erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, begin mei bekend. Omdat in een aantal gevallen rekening moet worden gehouden met wettelijk voorziene termijnen waarin een opleiding moet worden gevolgd of een examen moet worden afgelegd, besliste Vlaams minister van Mobiliteit Peeters om uitstel te verlenen tot eind dit jaar.

  Klacht tegen Antwerpse coronamaatregelen in gewijzigde vorm ingediend bij Raad van State

  De “Groep van Tien” die zich tegen de Antwerpse coronamaatregelen kant, heeft dinsdag het aangekondigde verzoekschrift in dat opzicht ingediend bij de Raad van State. Het verzoekschrift werd wel nog op het laatste moment gewijzigd, klinkt het, nu de avondklok voorlopig niet meer wordt gehandhaafd vanwege de hittegolf.
  Volgens indiener Dirk Melis, een horecaondernemer en lokale politicus uit Dessel, heeft het verzoekschrift nog steeds zin nu de avondklok is opgeschort. “Alle andere maatregelen die onze economie wurgen en de stad massaal laten leeglopen zijn nog steeds van kracht”, zegt hij. “Je krijgt nu het bijkomend effect dat waar men voorheen nog op tijd thuis moest zijn, men vandaag gewoon heel Vlaanderen kan doorkruisen.” LEES MEER.

  56 procent meer besmettingen op week tijd in Nederland

  De afgelopen week hebben in Nederland 4.036 mensen te horen gekregen dat ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Dat is ruim de helft meer dan een week eerder, toen nog 2.588 een positieve testuitslag kregen. Dat heeft Jaap van Dissel van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gezegd tijdens een technische briefing in het parlement.
  Negen coronapatiënten zijn afgelopen week in Nederland overleden. Dat waren er een week eerder nog zes. Het aantal ziekenhuisopnames is wel gedaald, van 44 naar 38.
  Dat de Nederlandse ziekenhuizen niet sneller volstromen, komt volgens Van Dissel mede doordat momenteel vooral jongeren het virus oplopen. Zij lopen minder risico om ernstig ziek te worden dan ouderen, die vooral tijdens de eerste coronagolf dit voorjaar vaak werden getroffen.

  Egypte opent grens met Gazastrook (even)

  Egypte heeft dinsdag de grensovergang van Rafah naar de Gazastrook voor drie dagen geopend. Daardoor kunnen honderden gestrande Palestijnen voor het eerst in vijf maanden de grens oversteken.
  Egypte sloot de grenspost half maart om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Twee maanden geleden werd de grensovergang voor één dag geopend om verscheidene gestrande Palestijnen naar de Gazastrook te laten oversteken.
  Aan beide zijden van de grenspost stroomden dinsdagmorgen honderden Palestijnen toe. Uit de Gazastrook wilden onder meer studenten en patiënten naar Egypte reizen, uit Egypte wilden vooral Palestijnen die daar vastzaten, naar de Gazastrook terugkeren.
  De ministeries van Binnenlandse Zaken en Gezondheid van de Gazastrook lieten weten dat alle mensen die via Rafah de Gazastrook binnenkomen, voor een periode van 21 dagen in afgelegen centra in quarantaine gaan.

  Rusland geeft eerste coronavaccin de naam "Spoetnik V"

  Het coronavaccin dat Rusland dinsdag heeft laten registreren, zal "Spoetnik V" heten. Dat meldt de Russische staatstelevisie dinsdag. De naam is een verwijzing naar de Sovjet-satelliet Spoetnik, in 1957 de eerste satelliet die ooit in een baan om de Aarde werd gebracht.
  De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag verklaard dat Rusland een coronavaccin heeft laten registreren.
  Kirill Dmitrijev, het hoofd van het Russische investeringsfonds dat de ontwikkeling van het vaccin mee heeft gefinancierd, had onlangs aan de Amerikaanse zender CNN de berichten over een Russisch vaccin nog omschreven als een "spoetnik-moment". "De Amerikanen waren verrast toen ze het gepiep van de Spoetnik hoorden. Met dit vaccin is het net hetzelfde."
  Rusland zegt dat het vanuit twintig landen al bestellingen heeft gekregen voor in totaal "meer dan 1 miljard dosissen" van het vaccin. De start van de industriële productie wordt in september verwacht.
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen