Conner Rousseau geeft uitleg na verhoor: racismeincident

Conner Rousseau geeft uitleg na verhoor: racismeincident

 • Hier gaat het over

  Het incident waar het over gaat speelde zich een dikke maand geleden af, in de nacht van 1 op 2 september. Rousseau zou daar enkele grove uitspraken hebben gedaan tegenover twee politieagenten. Wat er precies gezegd is, is voorlopig niet bekend. Maar er wordt gewag gemaakt van racistische opmerkingen jegens Roma. 
  Het parket Oost-Vlaanderen bevestigde op 21 september dat er een onderzoek wordt gevoerd naar de feiten. "Ik ben die dag inderdaad op café geweest in Sint-Niklaas en heb daar met verschillende politieagenten gesproken. Ik had te veel gedronken, maar in mijn herinnering was de teneur van die gesprekken eerder grappend en vriendschappelijk", reageerde Rousseau toen.
 • Rousseau werd vandaag verhoord

  Rousseau heeft zich vandaag samen met zijn advocate Christine Mussche gemeld in de burelen van de federale politie in Gent. De Vooruit-voorzitter werd daar verhoord over de feiten en kreeg ook voor het eerst inzage in het proces-verbaal. Vermoedelijk kreeg Rousseau ook de bodycambeelden van de betrokken agenten te zien.
 • Persconferentie start om 19.10 uur

  Rousseau spreekt straks de pers toe in café 't Hemelrijk, de plaats waar het incident zich afspeelde. Daar staat alles klaar om van start te gaan. De gordijnen zijn dicht en het café is enkel geopend voor de pers. Op een klein podium staat een tafeltje klaar met daarvoor een microfoon. Het lijkt erop dat Rousseau alleen het woord zal voeren.
 • Woordvoerder bevestigt dat opmerkingen betrekking hadden op Roma: "Maar in pv zijn dingen geschreven die niet op de beelden te horen waren"

  In de aanloop naar de persconferentie heeft Niels Pattyn, de woordvoerder van Conner Rousseau, al wat info gegeven over het verhoor van vandaag. Hij bevestigt dat de uitspraken van Rousseau betrekking hadden op de "overlast" die Roma bezorgt op het plein voor Rousseau's woonplaats. "Maar in pv staan zaken geschreven die niet te horen waren op de beelden", voegt hij eraan toe.
 • Publicatieverbod zal niet verder gehandhaafd worden

  Rousseau had eerder een publicatieverbod afgedwongen voor een artikel van DPG Media waarin fragmenten van het pv openbaar zouden worden gemaakt, maar dat publicatieverbod zal niet verder gehandhaafd worden. Zo vangt onze redactie op. "Rousseau wilde zelf eerst de kans krijgen om eerlijk zijn verhaal te doen", zegt Pattyn. "Er is ons bijvoorbeeld niets gezegd over de reden waarom het pv pas tien dagen na de feiten werd opgesteld."
 • Rousseau begint aan zijn uitleg: "Ik heb jullie samengebracht om jullie te informeren, maar ook om mij te excuseren"

  De persconferentie is begonnen. "Ik heb jullie samengebracht om jullie te informeren maar ook om mij te excuseren", steekt Rousseau van wal. 
 • "Zattemansklap"

  "Er leeft hier al heel lang frustratie in Sint-Niklaas over overlast, zwerfvuil en intimidatie. Ik ben op een bepaald moment in een dronken bui met agenten aan de praat geraakt en daarin heb ik de frustratie van veel mensen in de buurt hier op een echt foute manier geuit."
  Rousseau zegt zelf "geschrokken" te zijn van zijn eigen "zattemansklap". "Ik heb in een zatte bui foute uitspraken gedaan over de Roma-gemeenschap. Ik wil mij daar oprecht voor excuseren."
 • "Dit strookt niet met wie ik ben"

  Hij benadrukt dat de sfeer "amicaal" was en dat zijn uitspraken "grappend" bedoeld waren. "Dit strookt niet met mijn persoonlijkheid. Ik zet me al heel mijn leven in voor gelijke kansen."
 • Rousseau wil transparant antwoorden op vragen

  "Ik hoop dat mijn politiek engagement zwaarder doorweegt dan één dronken moment", besluit Rousseau zijn speech. Hij geeft nu het woord aan de aanwezige pers om vragen te stellen en belooft "transparant" te antwoorden.
 • "Jullie kunnen beter jullie matrak gebruiken. Dat is de enige manier om respect af te dwingen bij die mannen"

  Een journalist confronteert hem met één van zijn uitspraken. "Jullie kunnen beter jullie matrak gebruiken. Dat is de enige manier om respect af te dwingen bij die mannen", zou Rousseau gezegd hebben. De Vooruit-voorzitter ontkent dat hij dat letterlijk zo heeft gezegd, maar bevestigt wel dat zijn uitspraken daar op neerkwamen. "Nogmaals mijn excuses", klinkt het.
 • "Morgen blijf ik voorzitter, maar dan wel zonder alcohol"

  Op de vraag of hij voorzitter blijft, is Rousseau duidelijk. "Absoluut, maar dan wel zonder alcohol. Ik drink niet meer tot aan de verkiezingen."
 • "Bruin gespuis"

  Rousseau zou volgens het pv ook hebben gesproken over "bruin gespuis", maar Rousseau wil dat niet bevestigen. "De agenten zeggen van wel, maar uit de beelden blijkt van niet."
 • Publicatieverbod was geen vorm van censuur, vindt Rousseau

  Het publicatieverbod dat Rousseau had bedongen, was volgens hem geen vorm van censuur. "Ik wilde zelf eerst geïnformeerd worden. De rechter heeft daarover beslist. Het is dan ook bij wet verboden om info over een geheim onderzoek te delen. Hoe komt die informatie trouwens bij de pers terecht? Is er een lek bij de politie?"
 • "Of parket overgaat tot vervolging? Daar is een intentioneel element voor nodig en daar is geen sprake van"

  Volgens Rousseau zal er niet overgegaan worden tot vervolging. "Daarvoor is een intentioneel element nodig en daar was bij mij geen sprake van. Het was heel duidelijk dronken praat. Daar kan je geen waarde aan hechten."
 • "Kijk naar uw eigen gazet"

  Of hij garanties heeft gekregen van de korpschef dat er geen pv zou worden opgesteld, vragen we aan Rousseau. "Ik zou zeggen: kijk naar uw eigen gazet. Jullie hebben de berichtjes allemaal gepubliceerd", antwoordt hij verwijzend naar een artikel dat we afgelopen week publiceerden. "Maar de korpschef heeft me nooit informatie gegeven over de inhoud. Ik heb alleen gevraagd wat er allemaal gaande was. Ik heb, gezien mijn positie, vind ik toch wel recht op een beetje informatie. Ik heb gevraagd of er een pv was en of er beelden waren. En ik heb hem gezegd dat hij, indien nodig, mijn excuses moest aanbieden aan de betrokken agenten."
 • Over de Roma-gemeenschap bij zijn woonplaats: "Buurt hoopt nog steeds op oplossing"

  Rousseau bevestigt dat er problemen zijn met de Roma nabij zijn woonplaats. "De buurt hoopt nog steeds op oplossing. Dat ik mijn bekommernissen uit, is oké, maar de manier waarop ik dat gedaan heb, was dat niet."
 • Einde persconferentie

  Rousseau verlaat het podium. De persconferentie is afgelopen.

Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement

Meest Gelezen